perjantai 27. joulukuuta 2013

San Vittorino, zona XI


File:San Vittorino Romano 13.JPG

San Vittorino sijaitsee noin 30 kilometriä itää Rooman keskustasta ja alue on hallinnollisesti Zona XI. Kaikki  nämä ns zona't ovat Rooman ulommaisia alueita. Itse kylässä asuu vain noin 500 henkeä mutta San Vittorinon alueella noin reilut 7000 asukasta joista suurin osa toimii alueen oliiviviljelmillä. 

Kylä on tunnettu kahdesta pyhimyksestä, San Vittore ja Madonna di Fatima. San Vittore nimisiä pyhimyksiä on useitakin eri maissa. Tässä on kyse luultavasti Pyhästä paavi San Vittoresta, jonka kuoli vuonna 176 ja jonka päivää vietetään 28. heinäkuuta. Pyhä Vittore on yksi niistä harvoista henkilöistä, joka on haudattu aivan Pyhän Pietarin lähelle. 

Pyhä Vittore I (toimi paavina 189-198) päätti että pääsiäispyhiä vietetään samana päivänä kaikkialla kristityissa maissa. Hän oli myös ensimmäinen kristitty kirjailija joka kirjoitti latinaksi, kertoo Hieronymus. Pyhä Vittore I kuoli martyyrikuoleman.
Master of San Francesco, profeter och helgon, St Rufino och St. Vittorino.jpg

 San Ruffino ja San Vittorino

Kerrotaan kuitenkin että kylä on saanut nimensä Vittorino Amiternon nimestä. Hän oli Amiternon hiippalkunnan ensimmäinen piispa. Amitermo (=Sabine Amiternum) sijaitsee Abruzzon maakunnan puolella. Hän kuoli marttyyrikuoleman vuonna 96 jaa. Hänen ruumiinsa vietiin sitten juuri tänne San Vittrioon. Kerrotaan että hänen pyhät jälkeejäännöksensä sittemmin kuskattiin Meziin Ranskaan. Tiedä häntä sitten, sillä San Vittorinosta on hyvin vähän varmaa tietoa.

Madonna Fatima on portugalilainen pyhimys. Oikeastaan Madonna Fatima on katolisen kirkon mukaan sama kuin Neitsyt Maria.


Sitä alkaa olla turtunut Rooman keskustan ihmeellisyyksiin. Kun matkustan Rooman reunamille niin herkistyn aivan huomattavasti. Ihailen näitä sitkeitä, sinnikkäitä ihmisiä jotka asuvat näissä pienissä kylissään. Nämä kyläläiset ovat joka kylässä erittäin patriooottisia ja ylpeitä omasta kylästään. Kyläläsiet elävät ja asuvat sen verran lähekkäin jottei ole oikeastaan mitään kovin selvää integriteettiä vaan sitä eletään kuin isossa perheessa tai suvussa ja puolustetaan toisiaan henkeen ja vereen. Riitojakin syntyy varmasti sillä italialaiset ovat maailmamestareita riitelemisessä. Ovat usein vielä ikuisia vihamiehiä. Italiassa on eniten koko maailmassa oikeudenkäyntejä riintaantuneiden naapureiden kesken. 


San Vittorino on oikeastaan hyvä esimerkki tyypillisestä roomalaisesta historiallisesta  ja kuttuurillisesta kylästä Rooman maakunnassa. Tällä aluella on asuttu jo neoliittisellä ajalla, noin 12000 vuotta sitten. Tällaisia sööttejä kyliä,  I borghi di piú belli, on monia monia tuhansia Italiassa.

San Vittorino on vain yksi kadunpätkä ja täällä asuu silti noin 7000 henkeä. San Vittorino kuuluu Rooman kuntaan.

File:San Vittorino Romano 03 Castello Barberini.JPG

Castello Barberini, Castel San Romano Victorianus

Castelli on rakennettu 1000-luvulla. Saksan kuningas Otto  III, joka oli suuruudenhullu ja suunnitteli tekevänsä Rooman oman imepeeriuminsa keskukseksi, luovutti castellin Sant'Alesson luostarille joka sijaitsee Roomassa Aventinon kukkulalla. Paavi Gregorius VII antoi castellin San Paulo fuori le Muran munkeille.  

Castellista ovat kinanneet niin Colonnat kuin Orsinitkin mutta 1600-luvulla kardinaali Francesco Barberini, silloisen paavi Urbano III:n veljenpoika osti castellin ja uuskorjautti  sen. Barberini möi vuorostaan castellin Polin herttuaalle mutta he myivät pian castellin takaisin Barberineille jotka omistavat castellin vieläkin.  Castellin torni on rakennettu niinkin myöhään kuin vuonna 1937. 

San Vittorinoon löytää parhaiten kun ajaa metrolla Rebibbiaan, Ponte Mammolon pysäkille ja ottaa siinä Cotralin bussin, Via Prenestinaa pitkin kulkevaaan Tivoliin menevä bussi. 

Tai Tiburtinan rautatieasemalta paikallisjunalla FR 2 Lunghezzan asemalle ja siitä San Vittorinoon kulkevalla Rooman paikallisliikenteen bussilla numero 042.

Tai  Roman paikalisibussi numero C9.

San Vittorino sijaitsee noin neljä kilometriä linnuntietä Tivolista etelään päin. Tivolin ja San Vittorinon välillä ei kulje suoraa tietä. Entinen Strada San Vittorino on kapea yksityinen tie eikä sitä piktin pääse koko matkaa autolla.

File:San Vittorino Romano 08 Castello Barberini.JPG

Castelli Barberini

File:San Vittorino Romano 05 Stemma Barberini.JPG

Barberinin suvun vaakuna

File:San Vittorino Romano - S. Vittorino 05.JPG


Tivolin arkkipiispa Mauro Parmeggiani kävi nyt 20-22, joulukuuta San Vittorinon kirkossa. Hän piti messun jonka jälkeen oli yhteisruokailu. Lauantaina 21. Hän vieraili sairaiden luona ja taas syötiin lounas yhdessä.


File:San Vittorino Romano 06.JPG

File:San Vittorino Romano 11.JPG

File:San Vittorino Romano 07.JPG

 File:San Vittorino Romano 10.JPG

File:San Vittorino Romano - Nostra Signora di Fatima 01.JPG

Santuario Nostra Signora di Fatima 

Tämä hengellinen keskus modernine kirkkorakennuksineen on suosittu pyhiinvaelluskohde. Vaikka kirkko sijaitseekin Rooman kunnassa kuuluu se kuitenkin Tivolin arkkipiispan alaisuuteen. 

Idea kirkon rakentamisesta tänne San Vittorinoon tuli Frater (veli) Gino Burresi'lta.  Pyhäkkö rakennettiin vuosina 1970-1979 ja sen vihki  käyttöön Tivolin edesmennyt piispa William Giaquinta.


Pyhäkkö rakennettiin muistuttamaan isoa telttaa. Arkkitehtinä toimi Lorenzo Monardo.

Gino Burresin haave oli perustaa oma uskonnollinen säätykunta kirkon yhteyteen ja hän siinä onnistuikin. Yhteisössä on noin 150 jäsentä, niin naisia kuin miehiäkin. 

Tämä kirkko on ns santuario, pyhä paikka, pyhäkkö. Santuarioita pidetään ns vapaina-alueina joihin ei edes poliiseilla ole asiaa. Gino Burresi ei kuitenkaan ole enää kirkon johdossa sillä Paavi Benedictus XVI siirsi hänet pois virastaan bedofiliaskandaalin takia. Gino Burresi muutti Tuscaniaan ja asuu luultavasti siellä luostarissa.


Fransiskaani pappi Ugolino Da Bellunon koristelemat lasi-ikkunat.


Kirkon baari ja kahvila josta löytyy jokaiselle jotain...Tämä Madonna di Fatima patsas oli lokakuussa Pyhän Pietarin torilla  Roomassa ja Paavi Franciscus piti messun sen äärellä.


Padre Pio Bruno Lanterin patsas

File:San Vittorino Romano - Nostra Signora di Fatima 11 Cripta.JPG

Krypta kirkon edustalla on paljon vanhempi kuin kirkko. Luigi Burressi hoiti kryptaa noin kymmenen vuotta kuunes hän sai idean rakennuttaa santuario kryptan taakse.

File:San Vittorino Romano - S. Vittorino 07.JPG

File:San Vittorino Romano - Nostra Signora di Fatima 03.JPG

File:San Vittorino Romano - Nostra Signora di Fatima 10.JPG

Näitä  "merkillisiä katualttareita" on useampiakin kirkon ympärillä sijaitsevan torin reunoilla.

Hieman sivummalla sijaitsee nunnaluostari  Le Suore Oblate di Maria vergine di Fatima ja hengellinenkeskus Casa di Spiritualaità Padre Pio Bruno Lanteri. Järjestön perusti Padre (pappi) Pio Bruno Lanteri vuonna 1826. Täällä on hyvin paljon toimintaa, erilaisia yhteisiä retrettejä ja seminaareja. Myös yksityisiä hegellisiä keskusteluja, joita myös järjestetään aviopareille. Lapsenvahditkin järjestetään.Hautausmaa