lauantai 1. syyskuuta 2012

Carlo Maderno


Julkisivu on Alessandro Galilein suunnittelema

San Giovanni dei Fiorentinin kirkko on firenzeläsiten kotikirkko Roomassa. Se sijaitsee alueella jossa asui aikoinaan paljon firenzeläisiä. Monta italaialsita arkitehtiä on ollut sunnittelemassa rakensnusta, Antonio da Sangallo nuorempi, Michelangelo Buonaroti, Giacomo della Porta. Francesco Borromini ja Carlo Maderno, joka on haudattu kirkkoon.

Carlo Maderno syntyi Capolagossa Sveitsissä vuonna 1556 ja kuoli Roomassa vuonna 1629. Carlo Maderno edustaa aikaisen barokin mestareita yhdessä Giacomo della Portan ja Giacomo Barozzi da Vignolan kanssa. Kaikki kolme olivat yhdessä suunnittelemassa Rooman ehkä hienointa barokkirakennusta Il Gesun kirkkoa, joka on toiminut kaikkien muiden jesuiittikirkkojen esikuvana ympäri maailmaa. Vain Madonna dei Montin kirkon barokkijulkisivu valmistui aikaisemmin  kuin Il Gesun.  Kuvanveistäjä Stefano Maderno oli hänen nuorempi veljensä ja Francesco Boromini oli sukua heille.

 

Il Gesu

Carlon isän veli Domenico Fontana tarvitsi apualaisia Roomassa ja näin Carlo kolmen veljensä kanssa muutti Roomaan. Alkuun he tekivät kipsi ja marmori koristeita seinille ja kattoon San Luigi dei Francesin kirkossa, joka on koristetu ihan viimeisen päälle.San Luigi dei Francesi


Carlo Maderno on eniten tunnettu Pyhän Pietarin basilikan julksivusta joka valmisteltiin  vuosina 1608-1612. Santa Maria della Vittorian kirkon julkisivu on Carlo Madernon käsialaaSan Andrea della Vallen kirkon julkisivu on myös Carlon Madernon luomus.


Santa Susannan kirkon julkisivu on myös Carlo Madernon valmistama. Erittäin kaunis.

Santa Susanann kirkko on pieni mutta kaunis sisältäkin päin. Santa Susanna on amerikkalaisten kotikirkko Roomassa. 


Palazzo Barberinin hän suunniiteli yhdessä Francesco Borromini ja Giovanni Lorenzo Berninin kanssa. Tässä rakennuksessa yhdistyy barokin mestarien taidot ja on erittäin hyvä esimerkki arkkitehtoonisesta tyylistä joka syntyi Roomassa, nimittäin barokki tyyli.


Palazzo Chigi-Odescalchi, Piazza Santi Apostoli

Alunperin palatsin ralkensi Carlo Maderno mutta myöhemmin Gian Lorenzo  Bernini teki siihen uudistuksia muutama vuosi myöhemmin.  

Fil: SantaMariaSopraMinerva-Pulcin03-SteO153.JPG

Santa Maria Sopra Minervan kirkon julkisivu

Muita kirkkoja joissa Carlo Maderno on ollut mukana rakentamssa ovat San Giacamo In Augustan kirkko, Gesu e Maria, San Gioacomo degli Incurabili, Santa Lucia in Selci. Hän osallistui myös Paavin kesäasunnon kunnostamiseen Castel Gandolfossa ja Palazzo Matteissa. Roomassa on paljon rakennuksia joiden rakentamisessa tai korjaustöissä Carlo Maderno on ollut mukana.


Palazzo Mattein sisäpiha

File:Castel Gandolfo BW 3.JPG

Paavien kesäasunto Castel Gandolfossa


Cappella Caetani, Santa Pudenzianan kirkossa on Madernon tekemä


Palazzo Quirinale, Salone dei Corazzieri, Carlo Madernon suunnittelema salonki

File:PI61A4~1Apostolic Palace.JPG

Fontana Antica, Carlo Madernon suunniitelema suihkulähde Piazza San Pietro. Suhkulähetistä on torilla kaksi samanalaista