sunnuntai 10. joulukuuta 2017

Salvatoriaanit, Kaikkien pyhimmän Vapahtajan sääntökunta


Fil: Brigidine.gif

Kuvassa on Birgittanunnien sääntökunnan vaakuna. He kuuluvat myös alaosastona salvatoraaneihin.

Pari päivää sitten kerroin San Salavtoren sairaalasta. Ajattelin jatkaa hieman lisää aiheesta tai sen vierestä...

Syvennystä hieman tuohon aikaisemmin kertomaani San Salvatoren veljeskuntaan, jotka perustivat San Salvatoren sairaalan. Katollisessa kirkossa nimitys San Salvatore tarkoittaa Jeesusta, Pyhää pelastajaa. Kuvainnollisesti sairaista henkilöistä kyseessä ollessa on San Salvatore sairaiden palastaja ja vapauttaja, voisi sanoa eräänlainen sairaiden suojeluspyhimys.


Salvador Mundi=Jeesus Kristus, maailman pelastaja

Leonardo da Vincin maalaus vuodelta 1500.  

Teoksen osti Saudi Arabian kulttuuriministeri Badr bin Abdullah bin Mohammed Al Farhan Al Saud ja se on määrä tulla osaksi Louvre Abu Dhabin kokoelmaa. Abu Dhabin kaupunki maksoi 520 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria saadakseen käyttää Louvren nimeä. Museon vetonaulaksi tuli tämä Leonardo da Vincin Salvator Mundi-maalausta, joka huutokaupattiin yli 450 miljoonalla dollarilla. 


 Louvre Abu Dhapi

File:San Salvatore in Lauro Rome.jpg

San Salavtore in Lauron kirkko, Piazza San Salvatore in Lauro

Avoinna vain messun aikana arkisin kello 18.00 
ja sunnuntaisin kello 10.00, 12.30 ja 18.00

Luostari on avoinna:
kaikkina viikonpäivinä kello 9.00-12.00 ja 15.00-19.00.

Italiassa on toki useitakin San Salvatore kirkkoja mutta Roomassa ei montakaan, mitä minä tiedän. Toki San Giovanni in Lateranon basilika on niin sanottu Santissima Salvatoren varhaiskristillinen basilika. Alunperin basilika oli pyhitetty vain San Salvatorelle, Jeesus vapahtajalle, mutta nykyään se on myös pyhitetty Johannes Kastajalle ja evankelista Johannekselle.
Joka vuosi 29 päivä marraskuuta juhlitaan Madonna di Loretoa/Madonna Nera/Mustaa Madonnaa pääalttarilla.

Roomasta löytyy tämä kuvassa oleva San Salvatore in Lauro niminen kirkko, Piazza di Salvatore in Lauron torilta. Kirkko on upea mutta avoinna vain messujen ajan, siitäkin huolimatta tai juuri sen takia, että kirkossa on kallisarvoinen Madonna ikooni, Madonna di Loreto, ja monen pyhimyksen reliikkejä. Tai noh... ehkäpä juuri noista syistä se on suljettu, niin kuin varmuuden vuoksi. Luostari oli aikoinaan Rooman suurimpia ja upeimpia mutta vailla täyskorjausta ja verojen puutteessa päässyt ränsistymään.

San Salvatore in Lauro on myös Pyhän Padre Pion "koti" Roomassa, Casa di Padere Pio. Vaikka Padre Pio oli kapusiinimunkki koko ikänsä niin salvatoriaanit ovat hyväksyneet hänet joukkoonsa. Hän on kuin salvatoriaanit jotka herättävät aina toivoa. Padre Piolla oli paljon erilaisia sairauksia ja selvisi hengistä useimmista. Hän sanoi että 'rukoile, toivo, äläkä huolestu'. Tuo neuvo oli todelllinen salvatoriaanien ohje sairaille henkilöille. Hän avasi myös sairaalan toisessa maailmansodassa loukkaantuneille sotilaille ja siviileille.
Patsasasetelma San Salvatore in Lauron kirkossa, jossa Padre Pio ja Jeesus kantavat yhdessä ristiä. Padre Pio'a juhlitaan kirkossa syyskuun 23. päivä. Paavi Johannes Paulus II kanonisoi Pade Pion 16. keäskuuta 2002. Pyhä Padre Pio kuoli 23. syyskuuta vuonna 1968, ja siksi hänen juhlapäiväksen on valittu juuri syyskuun 23. päivä.


File:Padrepio.jpg

Padre Pio on  ehdottomasti yksi eniten rakastettu pyhimys 1900-luvulla. Hän asui San Giovanni Rotondon luostarissa Pugliassa. San Salvatore in Lauron kirkossa on joitakin hänen reliikkejään, kuten mantteli ja käsine jolla hän peittii stigmatan. 

Kirkossa kerrotaan olevan myös Padre Pion verta tallessa. Näitä reliikkejä käytettiin Ospedale Casa Sollievo della Soffreenzan (lievittää kärsimystä) sairaalaa vihittäessä. Sairaala sijaitsee Foggiassa, Piazzale Santa Maria della Grazian torilla. Sairaala on erittäin korkeatasoinen yksityissairaala. Sairaala on genetiikkaan ja periytyviin sairauksiin erikoistunut sairaala, jossa on sen alan tutkijoita. Tässä sairaalassa on tehty ensimmäinen kantasolusiirto, joko Italiassa tai ehkä koko maailmassa, ken ties.


Padre Pion kirkko, San Giovanni Rotondo, Foggia


Io sono la vita, minä olen elemä!

En voi jättää manitsematta että myös Padre Pion kirkko ja luostari Santuario Santa Maria  delle Grazie, jotka ovat suuria nähtvävyyksiä ja jonne suuret määrät pyheenvaeltajia nykyään vaeltaa. Padre Pion vaikutus tulee näkymään katollisen kirkon toiminnoissa ja tavoissa pitkän aikaa eteenpäin. Uskallan jopa väittää että se muuttaa hyvin radikaalisesti katollista kirkkoa ja on jo nähtävissä uuden paavinkin toiminnoissa ja tavoissa.


Mahtava kirkkorakennus, eikö vaan...

File:S.Giovanni Rotondo (19).jpg

Padre Pion pyhät jälkeenjäännökset San Pio da Pitrelcina a San Giovanni in Rotondon kirkossa.

Padre Pio:
"Ogni nuovo giorno è un giorno in piùper amare, per sognare e per vivere"= Jokainen uusi päivä on uusi päivä rakastaa, unelmoida ja elää.PIC 023.jpg Santa Maria delle Grazien kirkko, San Giovanni Rotondo, Foggia

Henkilökohtaisesti en ole koskaan käynyt tässä valtavassa Padre Pion hegellisessä keskuksessa San Giovanni Rotondossa. Mutta se on kattava alue jonne pyhiinvaeltajat vaeltavat sankoin joukoin.


 San Salvatore in Lauro, Piazza San Salvatoe in Lauro, Rooma

Kirkko on taas vaihteeksi avoinna joka päivä kello 9.00-12.00 ja 15.00-19.00. Jo oli aikakin avata ovet.
San Salvatore in Lauro, Roomassa
San Salvatore in Lauro


San Salvatore in Lauro


San Salvatore in Lauro

Piispat ja papit ja joskus myös paavit käyvät makaaamaan vatsalleen kirkon lattialle, varsinkin pitkänäperjantaina ja piispat kun heidät vihitään virkaansa. Tämä Kristuksen kärsimyksen ja kuoleman muistoksi.

File:Ponte - S Salvatore in Lauro - chiostro 1110176.JPG

Harmi ettei kenelläkään ole ollut varoja uuskorjata tätä erikoista luostaria joka puhuttelee ketä vaan rähjäisemmässä kunnossaankin. Luostarissa on yksityinen museo, jossa on erikoisia ja yllättäviäkin näyttelyjä. Taitaapa olla niin että museo on juuri tällä hetkellä suljettu ja "nukkuu talviuniaan".

Nimitys salvatore tulee latinan kielestä ja jota kreikkalaiset käyttivät alkukristittyjen parissa. Sanan merkitys on kaksitahoinen, pelastaa ja herättää, jotka tukevat toinen toisiaan ukonollisesssa mielessä. Nimi Jeesus on taas juutalaista alkuperää ja tarkoittaa samaa, pelastajaa ja herättäjää. Salvatore on siis alkukristiityjen käännös nimestä Jeesus. Salvatore on seitsemänneksi suosituin poikalasten nimi Italiassa. Salvador muodossa se on erittäin suosittu Etelä Amerikassa, Espanjassa ja Portugalissa. 

Muuten...Etelä Amerikkassa on katollinen kirkko kaikista suosituin, samoin Afrikassa, kun taas Euroopassa  valtiot ovat sekularisoitunet jo ajat sitten. Suomi on yksi niistä harvoista valtioista Euroopassa, jossa  on vieläkin valtion kirkko ja jossa melkein kaikki lapset kastetaan ja melkein kaikki käyvät ripittäytymässä. 

Vuonna 2012 oli Fransesco tavallisin kastenimi Italiassa ja se oli niin ennen kuin Paavi Francesco astui virkaansa. Sofia on suosituin nimi tyyttölapsille Italiassa. Omakin tyttäreni on Sofia nimeltään.

San Salvatoren veljeskuntaa, jotka perustivat sairaalan, ei enää ole olemassakan vaan se suli yhteen Pyhän Camillo de Lelliksen perustaman Camilliani sääntökunnan kanssa, joka on kokonaan keskittynyt sairaiden auttamsieen. Pyhä Camillo de Lellis (1550-1614) eli ja vaikutti 1500-luvulla. Camillosta tuli sairaiden, sairaaloiden ja sairaalahenkilökunnan suojeluspyhimys.

Camillo de Lelliksen isä lähetti poikansa ensin armeijaan, jossa hän haavoittui ja joutui Roomaan San Giacomo degli Ingurabili (parantumattomat) nimiseen sairaalaan tai hospitaliin, nimitys josta italian kieleen on tullut sana ospedale, sairaala. Sairaalarakennus sijaitsee vieläkin San Giacomo in Augustan kirkon vieressä, Via del Corson varrella. 

Camillo toimi vapaaehtoisena sairaalassa ja auttoi toisia sairaita neljä vuotta, jonka jälkeen hän muutti Santo Spirito Sassian sairaalaan töihin. Täällä olen kertonut Santo Spirito Sassian kauniista kirkosta. Saman aikaisesti hän opiskeli papiksi. Hän asui Santa Maria Maddalenan luostarissa ja kuoli samassa luostarissa. Hän on haudattu luostarin vieressä sijaitsevaan Santa Maria Maddalenan kirkkoon. Luostarista tuli Camillani järjestön pääkallonpaikka.

Toinen pyhimys, nimittäin Pyhä Birgitta, tai Santa Brigida kuten hänen nimensä kuuluu italiaksi, perusti myös sääntökunnan,  L'Ordine del Santissimo Salvatore di Santa Brigida O.SS.S, Pyhän Birgitan sääntökunta, siis latinaksi Orto sancrosanctam Salvatori eli Kaikkien pyhimmän Vapauttajan Sääntökunta. 

Italiassa Birgitta sääntökuntaa nimitetään yksinkertaisesti Brigidine nimellä. Mutta ne eivät ole oikeasti luostareita vaan societas/societteettejä, eräänlainen sosiaalinen verkosto. Monet muutkaan sääntökunnat eivät käytä nimitystä claustrum/luostari, kuten esim. jesuiitit. En pysty selittämään syitä, mutta Birgittojen kohdalla on kyse siitä, että niin Italia kuin Ruotsikin ovat sekularisoituneita valtioita, joten Birgittalaiset pitävät asiallisena käyttää nimitystä societas. Ruotsin ja suomen kielissä ei aina erotella todellisia luostareita ja konventteja, seurakuntia ja sääntökuntia, mutta varsinaiset luostarijärjestykset ovat vain benediktiiniläinen, sisterilainen, Cartusian järjestys, birgittiläinen järjestys, Johanniitin ritarikunta, Pyhänhengen  järjestys (Ordine degli Ospedalieri di S. Spirito) ja Trappisti-järjestys.

Pyhä Birgitta kuului alunperin augustiaanien sääntökuntaan. Oman perustmaansa sääntökunnan nimeen hän sai Salvatoris mukaan ja Pyhä Birgitta on  siis  Birgitta SS Salvatore.

Roomassa on Birgittaluostareita kolme kappaletta.

Katollisessa kirkossa on sääntökunta salvatoriaanit, La Società del Divin Salvatore. Jäsenet ovat pappeja. Seurueen perusti saksalainen Johann Babtist Jordan 1800-luvulla. Instituution perutaminen tapahtui Pyhän Birgitan kirkossa Roomassa, Piazza Farnesella.

Vastaava nunnajärjestö on nimeltään Suore del Divin Salvatore. Tämän järjestön perusti Therese von Fullenfeber 1800-luvulla Tivolissa yhdessä salvatoriaani järjestön perustajan Johann Babtist Jordanin avustamana. Muita salvatoriaanien alaosastoja, Salvatore sosieteettiin/Societas Divini Salvatoris löytyy sieltä täältä maapallolla.


Roomassa on Suore Del Divin Salvatore nunnajärjestöllä aivan ensiluokkainen hotellimajoitus luostarissaan, Villa Maria, Via Largo Brecht 4, ihanassa Monteverden kaupunginosassa, Trasteveren takana. Alue on aivan taivaallisen kaunis ja viihtyisä.

File:S. Eustachio - S. Salvatore alle Coppelle.JPG

San Salavatore alle Coppelle, Piazza Delle Coppelle 72,
 Sant'Eustachion kaupunginosassa

Paavi Celestino III vihki kirkon käyttöön vuonna 1195. Kirkko rakennettiin San Salvatore Pietate nimisen kirkon paikalle. Carlo del Dominicis uuskorjasi ja muutti kirkon uuteen uskoon 1700-luvulla. 

Kirkko on avoinna sunnuntaisin kello 10.00-11.30. 
Kirkko on Roomassa asuvien romanialaisten kotikirkko.

Messu kello 10.00 bysantisen ortodoksisen rituaalin mukaan.


San Salvatore alle Coppelle, Piazza delle Coppelle

San Salvatore alla Coppellen kirkon veljesjärjestö, Confraternita SS  Sacramento della Divina Perseveranza, piti tätä kirkkoa halussaan 1600-luvulla. He ottivat tehtäväkseen huolehtia pyhiinvaeltajista ja muista matkalaisista ja saattaa heidät hoitoon tarvittaessa. Kuolemantapauksissa he hoitivat heidän hautauksensakin.Tämä veljeskunta kuuluu myös vanhimpiin Salvatoriaani veljeskuntiin. Sen perusti Monsgnor Mario Fani. 


Kirkon sivuseinään asennettiin postilaatikko, joka on näkyvillä vieläkin. Postilaatikkoon sai laittaa heidän nimet ja osoitteet, jotka tarvitsivat hoitoa ja apua.

Domenico Rotella on kirjoittanut kirjan roomalaisista sairaaloista ja veljeskunnista, joita oli monia 1300-1800-luvuilla. Voi sanoa että ilman veljeskuntia ei olisi ollut sairaaloitakaan, ei ainakaan niin varhaisessa vaiheessa.

Katollisella kirkolla on oma osastonsa näitä veljeskuntia varten, sillä näitä on vieläkin useita jäljellä. Nykyään veljeskunnissa on myös naispuolisia jäseniä mukana. Ei kaikki veljeskunnat suinkaan ole salvatoriaaneja, siis veljeksiä jotka vaalivat sairaita. Useampi confraternita on nykyyän pyhitetty Santa Marialle, Neitsyt Marialle.

Katollisen uskonnon mukaan on erittäin tärkeä seikka, oikeastaan välttämättömyys, se että sairas tai kuolemaa tekevä henkilö ehtii saada synninpäästön ennen kuin hän kuolee. Kuoleman jälkeen kaikki  voi olla liian myöhäistä. 

Näin maallikon kielellä sanottuna "San Salvatore" on  miehinen ilmiö, kytketty Jeesukeen ja kuolemaan. Jeesus kuoli meidän syntiemme puolesta. San Salvatoresta tuli luonnollisestikin kärsivien sairaiden esikuva ja sairaaloiden symbooli. Kun taas Santa Maria, Neitsyt Maria symbolisoi syntymää ja elämää. Pyhä Maria synnytti Jeesuslapsen. Jokainen lapsi syntyy viattomana tähän maailmaan.

Tämä oli kertomus Salvatoresta, Jeesuksesta, joka tahtoo jäädä Pyhän Marian varjoon katolisessa kirkkossa nykyään, mutta Padre Pion toimesta on noussut uuteen "renessanssiinsa", jos nyt niin voi sanoa uskonnollisista ilmiöistä.