maanantai 16. maaliskuuta 2009

Passeggiata/kävelyllä




Sanan passeggiata voi kääntää suomeksi sanalla päiväkävely. Italialaiseen tapaan päiväkävelylle lähdetään ennen päivällistä. Sunnuntaisin lähdetään koko perheen tai suvun voimin päiväkävelylle tai mennään yhteisiin rientoihin. Siinä sitten on mahdollisuus samalla jutella naapureiden ja tuttavien kanssa, ja miksi ei ihan tuntemattomienkin, päivän tapahtumista ja tunnelmista.

Passeggiata ei välttämättä ole kovinkaan pitkä, ehkä vain kodin kulmalle saakka. Siinä sitten aletaan juttelemaan muiden passegiatalle lähteneiden kanssa. Roomalsiet nunnat kävelel jäätelöbaariin saakka, ja siinä baarin edustalla sitten nauttivat jäätelöstä ja juttelevat ohikulkijoiden kanssa. Totta kaim ohikulkijat pysähtyvät ninnein kanssa juutelemaan. Se kuuluu asiaan. Tämä on heidän passeggiatansa.

Rooma on kuin tehty kävelyä varten. Suuri osa kaduista on suljettu autoliikenteeltä ja jos välttää vilkkaasti liikennöityjä katuja, niin Roomassa voi maleksia melkein yksikseen. Roomalaiset eivät istu mielellään sisällä, vaan lähteveät mielellään ulos maleksimaan. Eläkeläismiehet kävelevät hitaasti kädet selän takana ja eläkeläis rouvat kantaa usein miten kassia, jossa on päviän ruokaostokset. Kaikki vastaantulijat eivät todellakaan ole asialla johonkin menossa, vaan he ovat vaan kävelyllä.


  He jotka eivät jaksa tai kykene kävellä, he ottavat tuolin ulos kujalle ja istuvat siinä. 



Roomassa on noin 900 kirkkoa ja yli tuhat luostaria. Roomassa on kolme valtiollista yliopistoa, kaksi amerikkalaista ja useampia yksityisiä korkeakouluja sekä monien eri maiden kulttuuri-instituutteja. Uskonnollisia korkeakouluja löytyy myös joka lähtöön ja moen eri uskontokunnan. Sen huomaa katukuvassa että Roomassa asustelee paljon nuorta väkeä ympäri maailmaa.

Rooman yöelämä ei ole kovin kummoista. Roomassa ollaan tarkkoja siitä että hijaisuus tulee siinä kello 23 viimeistään eikä naapureita häiritä. Se tietääkseni nykyään on sääntö ettei ravintoloita saa pitää auki myöhään yöhön, ei edes kebabkioskeja, joten ne harvat klubit ja yökerhot joita Roomassa on, sijaitsevat alueilla joissa ei ole asutusta lähettyvillä. Turistit ovat iltaisin lopen väsyneitä käveltyään päivän Rooman katuja ja kujia ristiin rastiin jottei he ainakaan yökerhoihin jaksa lähteä enää.

Alla valokuvia joita olen napsinut joskus omilla kävelyretkilläni.




















Tämä kahvila löytyy Piazza Navnoan eteläpäädystä ja on nimeltään Vivi Bistro. Sama kahvilaketju omistaa kaksi muuta kahvilaa Roomassa, Piazza Venezian torilla ja Villa Pamphilin puistossa. 

Kaikki kolme kahvilaa ovat erittäin suosittuja, mutta  niissä tarjoilut vaihtelee. Piazza Venezialla suoisittelen lounastamaan tai syömään välipalaa. Villa Pamphilin kahvila on erittäin viihtyisä, koska se sijaitsee puistoalueella. Sinne on keskustasta matkaa, mutta suositten silti käydä siellä. Lähin bussipysäkki on Viale Leone XIII:lla, mistä  on lyhyt matka kahvilaan. Tässä kohtaa pysähtyy muun muassa bussit 31, 33 ja 791. Bussi 180F kulkee kaiketi vain ruuhka-aikoina. Kaksi yöbussiakin 982 ja  C6 kulkevat tästä  ohitse.












Ei kommentteja: