Porta Flaminian kaupunginportti, Rooman kaupungin pohjoisin portti
Via Falminan ikivanha tie saa alkunsa tämän portin ulkopuolelta. Tie rakennettiin 220 eaa ja se johti Arininumiin, nykyiseen Riminiin, Italian itärennikolle. Via Flaminia on ollut ehdottomasti yksi roomalaisten tärekimmistä teistä, Sitä pitkin ovat eurooppalaiset kautta aikojen vaeltaneet Roomaan.
Flaminion rautaieasema ei ele Rooman päärauatieasema van sen Terminin rauatieasema. Myös Tuscolnan ja Tiburtina rauatieasemat ovat tärkeitä asemia. Flaminion rauattieasema sijaistee noin vajaat 200 metriä kaupunginportista koilliseen, Via di Alberto Ferreron kadun varrella. Flaminian materoasemalle johtavat portaat sijaitsee portin takana vasemmalla ja toinen alasmeno Piazzale Flamionlta. Raitiovaunu 2 käy kääntymässä Via Flaminialla.
Metrolinjat ei oikeinn toimi Roomassa sillä niitten teko on melko vaivallosita, rahaa ja aikaa vievää hommaaa. Maan allla nimittäin saattaa sijaita kymmenen metriä vanhaa 'roinaa', jotka on arkeologien ensin käytävä lävitse. Usein siinä käy niin että on etsittävä uutta ja parenpaa paikkaa metrolinjalle. Esikuapunkialueilla asuvat luonnollisestikin toivovat saavansa lisää metrolinjoja, sillä suurin osa roomalaisista käy töissä keskikaupungilla.
Piazzale Flaminio on iso ja avoin tori jonka varrelta löytyy useita kahviloita. Portin edustalla on bussipysäkki, missä pysähtyy muun muassa 89, 160, 490, 495, 628. Piazza dell Popolon puolella käy vain bussi 119 kääntymässä Santa Maria in Popolon basiliakn kupeessa. Aikaisemmin se pysähtyi Via del Corson alkupäässä. Koko tämän alueen julkisien liiketeen pysäkkien paikkoja on muuteltu, joten kannattaa tarkistaa tilanne. Vihdoinkin sanon minä!!! ATAC.roma.it.
Minä tykkään tästä Flaminion alueesta. Täällä asuu hieman varkkaampaa väkeä ja alue on rauhallinen ja siisti. Shoppailu mahdollisuuksia on runsaasti varisnkin Borgon puoella, Via Cola Rienzzolla. Tälltä pääsee mukavasti Parco di Pincion puistoalueelle ja edelleen siitä sitten Galleria Borgheseen. Teveren joen yli pääsee kävellnekin Borgon kaupunginosaan, minkä kyljessä Vatikaanin valtio sijaitsee. Bussiliikenne on hieman sekavaa ja puuttellista tällä alueella, ja silti täällä liikkuu paljon väkeä, etenkin turisteja.
Turistien ei toki kannta varata huonetta täältä, sillä keksikaupungilla on paremmat yhteydet joka suuntaan ja kyhyet matkat kävellä. Piazza del Popololta on noin 2 kilomteriä keskustaan Piazza Venezialle. Sama koskee Vatikaanin ympäristöä ja Borgon kaupunginosaa, jos nyt ei välttämättä halua asua Vatikanin kupeessa. Borgo on muuten ihan mukava asuinpaikka. Ruokapaikkojakin on joka lähtöön. Roomassa tulee kuitenkin käveltyä itsensä väsyksiin.
Piazza del Popolo sijaitsee Rooman pohjoisosassa
Porta del Popolo, portti kaupunginmuurissa, oikealla Santa Maria in Popolon basilika. Via Kautta aikojen on erooppalaiset sapuneet Roomaan tämän portin kautta. Nykyään useimmat saapuvat lentäen.
Piazza del Popolo, kansantori, on suuri ovaalin muotoinen tori Rooman pohjoisosassa, aivan Aurelianuksen muurin sisäpuolella. Kaupungin portilta lähtee vanha Via Flaminia ja Via Cassia tiet. Nykyisen muotonsa sai tori 1816 Giuseppe Valandierin piirrosten mukaan. Torin keskellä seisoo Egyptistä tuotu obeliski ja sen ympärillä neljä suihkulähdettä. Toria reunustaa suuria rakennuksia ja muuri sekä Pincion kukkula.
Tori oli myös paikka julkisille teloituksille ja viimeinen telotus tapahtui torilla vuonna 1826. Nykyään torilla tapahtuu kaikenlaista. Tori on suosittu myös uudenvuoden vastaanottopaikkana.
Santa Maria in Popolo
Aivan kaupungin portin kupeessa sijaitsee yksi Rooman taidehistoriallisesti merkityimmistä kirkoista Santa Maria del Popolo joka on peräisin antiikin ajalta. Myöhemmin kirkosta on tullut yksi upeimmista renesanssiajan kirkoista ja sisältää paljon kallisarvoista taidetta. Keisari Neron väitetään olleen haudattu samalle paikalle ja hänen kerrottiin että hänen sielunsa kummitteli joten hänen ruumiinsa heitettiin jokeen vuonna 1099.
Meditatio penkillä
Kirkon viereen rakennettiin augustiiniläinen luostari ja Martin Luther asui luostarissa Rooman reissullaan vuonna 1511. Kirkon viressä sijaitsee galleria jossa munkit järjestävät taidenäyttelyjä. Kirkko on suurelta osin della Roveren suvun kustantama ja heidän suvulla on luonnollisestikkin upea hautakappeli kirkossa. Kuuluisat taidemaalarit Bernardino Pintoricchio ja Antonio da Sangallo nuorempi ovat koristaneet maalauksilla ja marmoritöillä della Roveren suvun kappellin. Della Roveren suku on erittäin kuuluisa suku Italiassa. Suku poiki kaksi paavia ja usemmaan kardinaalin. Monet della Roveren suvun herrat saivat kunnian kantaa arvonimeä herttua. Francesco della Rovere toimi Paavi Sixtus neljäs nimellä ja hänen nimeään kantaa myös Vatikaanin kuuluisa sikstiiniläinen kappeli. Santa Maria dei Popolon kirkossa on mahdoton määrä upeita sukukappeleita.
Torin toisesta päädystä voi nousta portat ylös Pincion puistoon.
Torin reunalla sijaitsee ns. kaksoiskirkot Santa Maria dei Miracoli ja Santa Maria in Montesanto. Aivan prikulleeen samanlaisia ne eivät ole. Rooman yksi kuuluisimmista ja pisimmistä kaduista Via del Corso lähtee kirkkojen välistä. Santa Maria in Miracoli valmistui vajaat sata vuotta "sisartaan" aikaisemmin vuonna 1597. Miracolin kirkossa on pääalttarilla ihmeitätekevä (miracoli) Pyhän Marian kuva. Montesanton kirkossa on joka vuosi 11 heinäkuuta juhlamessu.
Santa Maria in Montesanto ja Santa Maria in Miracoli kirkot
Parco del Pincio, Pincion puisto sijaitsee torin päädyssä mutta suurin osa puistosta sijaitsee ylhäällä Pincion kukkulalla. Puisto rakennettiin 1800-luvun alussa yleiseksi puistoalueeksi. Puiston suunnitteli argeologi Giuseppe Valadier. Puistosta löytyy vähintäin 200 tunnetun italialaisen "pystyä". Nimensä puisto on nähtävästi saanut Poncion suvun nimestä. He asuivat aikoinaan Pincion kukkulalla.
Kukkullala sijaitsee Casina Valadier jossa on kulluisa ravintola/kahvila vaikka rakennus on alunperin asuinrakennus Valadierille. Hän ehti kuitenkin kuolla ennen uuteen asuntoonsa muuttoa. Pincion puistoon pääsee myös Piazza di Spagnalta, espanjalaisten raappusten kautta. Siellä on kahdet muutkin rappuset, hieman piilossa vasemmalla ja oikealla puolella espanjanjalaisia rappusia. Helpoin on nousta vasemmalta puolen ylös ja sitten kohdistaa matkansa Pincion puistoon. Puistoalue on siis Piazza di Spagnan ja Pizza del Popolon välissä sijaitseva alue. Viale Trinita dei Montin alapuolelta kulkee kadunpätkä joka johtaa Pincioon.
Kukkullala sijaitsee Casina Valadier jossa on kulluisa ravintola/kahvila vaikka rakennus on alunperin asuinrakennus Valadierille. Hän ehti kuitenkin kuolla ennen uuteen asuntoonsa muuttoa. Pincion puistoon pääsee myös Piazza di Spagnalta, espanjalaisten raappusten kautta. Siellä on kahdet muutkin rappuset, hieman piilossa vasemmalla ja oikealla puolella espanjanjalaisia rappusia. Helpoin on nousta vasemmalta puolen ylös ja sitten kohdistaa matkansa Pincion puistoon. Puistoalue on siis Piazza di Spagnan ja Pizza del Popolon välissä sijaitseva alue. Viale Trinita dei Montin alapuolelta kulkee kadunpätkä joka johtaa Pincioon.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti