torstai 3. marraskuuta 2011

Coppedè



Piazza Mincio on kortteliston keskus

Triesten alueen vieressä sijaitseva Quartiere Coppedè on yllättävä rakennusten ja katujen kokonaisuus,mikä sijaitsee suhteellisen pienellä alueella, sen keskus on Piazza Mincio. Jos satut tulemaan tähän osaan Roomaa, et voi jättää väliin lyhyttä kävelyä tämän ainutlaatuisen ja omituisen paikan ympärillä. Se on harvinainen vapauden arkkitehtuurin helmi ja jotain täysin erilaista kuin mikään muu kaupunginosa. Henkilökohtaisesti se on rumankaunis, jos niin voi sanoa.

Taiteilija ja arkkitehti Gino Coppedè suunnitteli alueen, mikä sai nimekseen Coppedè arkkiehdin mukaan. Alue  koostuu 18 palatsista ja 27 rakennuksesta ja huvilasta. Alue on rakennettu vuosina 1920-1930 ja se on kunnianosoitus erilaisille arkkitehtonisille ja taiteellisille tyyleille. Coppedè yhdisti useta arkkiteoonsiet tyylit ja antoi uuden, lähes yliluonnollisen merkityksen arkkitehtuurin käsitteelle.

Luigi Gino Coppedèn kuoleman jälkeen vuonna 1927 alueen täydensi hänen lankonsa Paolo Emilio André. Koko paikka on jollain tapaa satumainen, seiniä peittää vihreä muratti, sekä erilaiset hahmot ja marmoriveistokset, jotka näyttävät heräävän eloon heti kävellessäsi ohitse.

Tänne löytää vaikkapa busseilla 38 (tämä bussi kulkee Terminiltä Porta di Romaan, missä sijaitsee suuri ostoskeskus ja IKEA), 88 ja 89, mitkä pysähtyy Trieste/Trenton psyäkillä, ja  siitä on lyhyt matka Coppedeen.

Toinen vaihtehto on raitiovaunulla 3 (mikä on bussi nykyään) tai 19 (tämäkin on bussi nykyään) pysäkille niemeltä Bueones Aire,  mistä on kaikista lyhin matka Piazza Minciolle. 

Via Tagliamenton katua ajaa bussit 63, 83, 92 ja n92, mitkä ajaa Piazza Mincion ohitse ja pysähtyy lähellä toria. Jää pois kyydistä pysäkillä Tagliamento/ Clitungo.


Fontana della Ranen suihkulähde keskellä toria on erittäin kaunis luomus

Coppeden korttelisto ei ole ihan oikeasti korttelisto vaikka siitä käytetäänkin nimitystä Quartiere. Mutta väliäpä hällä. Alue kuuluu Triesten kaupunginosaan missä olen asunut ja tunnen alueen melko hyvin. Vain vajaat puoli kilometriä asunnolta Piazza Minciolle.

Alue on kuitenkin ehdottomasti käymisen arvoinen. Alue sijaitsee heti Villa Albanin puistoalueen takana sen pohjois- ja itäpuolella. Tämä on kaunista ja rauhallista aluetta ihan Via Nomentanaan asti ja erittäin kaunista sen eteläpuolellakin. Via Apenniini ja Via delle Isole ovat todella kauniita katuja. Siinä katujen kulmauksessa vuokrataan erittäin hyväkuntoisia huoneistoja kohtuu hintaan.












Siinä kävellessä saattaa vierähtää muutama tunti. Mutta Roomahan on rakennettu kävelyä varten, siltä se ainkin tuntuu. On ehkä aika välillä istahtaa. Minun suosikki kahvilani on alueella ollut Coppede Caffe Via Tagliamnetolla. Siellä puhutaan myös ruotsia! Täällä saa yksinkertaisen ja halvan baari-aamiaisen, lounaan ja päivällisenkin. Bussipysäkki sijaitsee kahvilan edessä!

Lähettyvillä Via Renon kadun varrella sijiatsee Grand Caffe' dei Villini, mikä on suosittu paikka myös, mutta kalliimpi kuin tuo edellä mainitsemani.Täällä saa myös vegaaniruokaa. Salaatit ja voileivät aina freesejä ja erittäin maukkaita. Tässä ympärillä sijaitsee lukuisia suurlähetystöjä.

Roomassa vaihtuu ravintoloiden, kahviloiden ja baarien omistajat yhtenään, ja yhtäkkiä voi olla jokin palvelupaikka on suljettu, toistaiseksi, mutta onhan Roomassa tarjontaa yllin kyllin.

Via Tagliamento on alueen pääkatu, mistä löytyy kaikenlaista palvelua. Roomassa on jopa ylitarjontaa palveluissa, terveyspalvelut ovat aina lähellä. Laboratorioita on runsaasti ja niihin voi mennä vaan ja pyytää ottamaan kokeen.Tässä kadun varrella on jopa terveysklinikka. Olen ollut erittäin tyytyväinen terveyspalveluihin ja mikä parasta, niin se on melkein ilmaista Italiassa. 

Ei terveydenhuolto ja reseptilääkkeet maksa juuri mitään Ruotsissakaan, mutta Ruotsissa on vaikea saada aikoja lääkäreille. Treveyskeskuken lääkärit lähettävät aivan liiankin helposti eteenpäin erikosilääkäreiden luokse, mikä sinänsä on hyvä asia ja siihen meillä on Ruotsissa varaa.



Babbo Natale, roomalainen joulutonttu kipeilee

Piazza Mincio, Fontana delle Rane niminen suihkulähde


Via Tagliamento


Samalla reissulla suosittelen käydä sisällä Santa Maria Addolloratan kirkossa, mikä sijaitsee Piazza BuenosAireksella (=Piazza Quadratalla). Kirkko on Roomassa asuvien argentinalaisten kotikirkko ja pappisjärjestön, mikä asusteles kirkon vieressä sijaitsevsssa luostarissa. Muuten kirkko toimii alueen paikalliskirkkona. Italiassa ei ole varsinaisia seurakuntia, eikä täällä synnnytä kirkkoon, kuten ei Ruotsissakaan. 


Monissa kirkoissa on monenlaista tomintaa, perhe-, nuorsio-, nais- ja miesryhmiä, sosiaalisia, kulttuurillisia, rukousryhmiä jne. Näihin voi kuka vaan osallistua. Jokainen kirkko toimii automisesti ja kaikki aktiivit voivat vaikuttaa kirkon toimintaan. On jalkapallo-, kirja- käsityö- ruunalaitto- ja vauvahoitokerhoja ja ihan melkein mitä vaan. 

Katollisille uskontoon kuuluu sosiaalinen ja kulttuurillinenkin toiminta, aivan kuten hinduismissa ja budhalaisuudessakin. Katolilaisuus on siis enempikin elämäntapa/tottumus kuin pelkkä uskonto. Katollisessa kirkossa on monen monia kymmeniä eri uskonhaaroja/kuppikuntia, joissa toimitaan autonomisesti kuitenkin noudattaen määrättyjä perussääntöjä. 

Torin ympäristössä on lukusia pizzerioita, viinibaareja ruokapikkoja. En osaa niistä sanoa muuta kuin että täällä on halvemppa kuin keskikaupungilla.Täällä pakalliset roikkuu tuntitolkulla yhden kahvikupin ääressä ja tapaa muita paikallisia. Nurkan takana Via Basetolla sijaitsee toinen kirkko nimeltä Santa Maria della Mercede.

Viale Regina Margheritan katu on Rooman kaunmepi katuja ja saanut nimensä entisen Italian kuningattaren mukaan. Nyt kun raitiovaunu on lakannut kulkemasta niin voi nousta bussiin numero 3, mikä ajaa ainakin osan samaa reittiä kuin raitiovaunu,  ja ajaa kadun päästä päähän.