sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Sant'Anna dei Palafrenieri

Fil: 1345VaticanoIngresso.jpg

Sant'Anna dei Palafrenieri, Via di Porta Angelica/Vatikaani

Munkit muuttivat Vatikaaniin jo vuonna 1378. Sen aikainen kirkko toimi myös hevostenhoitajien järjestön Confraternita dei Palafrenieri kirkkona. Nykyään järjestö käyttää muotoa Parafrenieri. Nämä hevostenhoitajat ja hevoskukit jotka perustivat järjestön olivat paavien palveluksessa. 

Siihen aikaan oli vain korkearvoisimmilla papeilla ja aatelisilla varaa omistaa hevonen. Joten palafreniereillä oli melkoinen satus hevoskukeina ja hevosten hoitajina. Sitä ennen parafreniereillä oli Sant'Anna a Ripan kirkko huostassaan mutta se hajoitettiin. Hevoskuskit käyttivät myös Sant'Annan kappelia entisessä Pyhän Piatarin kirkossa omana rukoushuoneenaan. Paavi Giulio II della Rovere/Julius II antoi vuonna 1505 palafreniereille tämän uuden Sant'Annan kirkon järjestön käyttöön. Venerabile Arciconfraternita di Sant'Anna de' Palafrenieri järjestö pitää järjestöään vanhinpana paavillisena järjestönä, joka vieläkin on toiminnassa.

Nykyinen kirkko valmistui vuonna 1565. Kuuluisa arkkitehti Giacomo Barozzi da Vignola toimi arkkitehtina ja rakennusmestarina. Da Vingolan renessanssin rakennustyyli levisi sittemmin pitkin Eurooppaa. 

Välillä työt keskeytyivät varojen puutteen takia. Sant'Annan kirkko on erinomaisen kaunis mutta pieni.

Nykyisin luostarissa asuu augustiiniläisnunnia. Heidän vuotuista juhlapäivää vietetään kirkossa 22. toukokuuta. Santo Rosariota nunnat pitävät yhdessä paavin kanssa vuosittain 31. toukokuuta Vatikaanin puistossa. Helluntaina on erikoisen juhlallinen jumalanpalvelus kirkossa. Pyhää Annaa juhlitaan 26. heinäkuuta vuosittain. Pyhää Monicaa juhlitaan 27. elokuuta. Pyhä Monica oli Pyhän Augustinuksen äiti. Pyhää Augustinusta juhlitaan kirkossa 28. elokuuta. Joten juhlia riittää.Sant'Ananan kirkko kuului pappisjärjestölle di Santa di Anna dei Palafrenieri Lateraaninsopimukseen saakka vuoteen 1929. Silloinen paavi Pius X, Ambrogio Damiano Achille Ratti, rakennutti seurakuntakirkon luostarille ja kirkon ylläpito annettiin augustiinimunkeille. 

Edesmennyt paavi Johannes Paulus II kävi Sant'Annan kirkossa sunnuntaina 10.12 vuonna 1978 ja piti kirkossa saarnan, jossa hän muistutti että hän itse kuuluu Sant'Annan seurakuntaan Vatikaanissa.

Munkit siirtyivät Santa Catarina della Rotan vieressä sijaitsevaan luostariin asumaan. Via San Girolamon varrella sijaitseva kirkko Santa Catarina della Rotan kirkossa pidetään messu sunnuntaisin kello 11.30. Muuten Santa Catarina della Rotan kirkko on suljettu.  Se on nimittäin melkein hajoamispisteessä.

Sant'Annan kirkko avaa ovensa joka aamu kello 5.45. Ensimmäisenä pidetään aamuhartaus. Kirkon ovet ovat avoinna kaikille, turisteillekin. Vartija seisoo ovella mutta ei häntä tarvitse säikähtää.


Kirkkoon on kaikilla vapaapääsy

Kirkon ovet  ovat avoinna kello 5.45-12.00, sekä 16.00-19.00
Kesäaikaan kirkossa on messuja useammin, kello 6.00, 7.00, 8.00 ja 9.00. Santo Rosario (ruusukkorukous hartaus) kello 17.30 ja vesperi kello 18.00.

Pyhinä ja sunnuntaisin messu kello 6.00, 7.00, 8.30, 10.00, 11.00, 12.15.
Kello 15.30 messu englanniksi 

 Santo Rosario (ruusukkorukoushartaus) kello 17.30, vesperi kello 18.00.

Pyhän Anna seurakunnan puolesta on paljon sosiaalista toimintaa kuten apua köyhille äideille ja lapsille. Pyhä Anna on äitiyden suojeluspyhimys. Hevostenhoitajat ja-kuskit pitävät myös Pyhää Annaa suojeluspyhimyksenään. Katollisen kirkon hyväntekeväisyysjärjestö Caritas jakaa ruokaa, vaatteita ja lääkkeitä apua tarvitseville. Seurakunnalla on myös oma koulu lapsille, sekä oma kuoro.


Caravaggion maalaus vuodelta 1606 "Madonna dei Palafrenieri". Maalaus oli aikasemmin Sant'Annan kirkossa. Scipione Borghese osti taulun ja nyttemmin sen voi nähdä Galleria Borghesessa. Palafrenierit tilasivat tämän maalauksen Caravacciolta uuteen Sant'Annan kirkkoon. Maalus aiheutti hämminkiä ja se siirrettiin pois kirkon pääalttarilta jo parin viikon päästä.

Roomasta löytyy toinenkin pyhälle Annalle pyhitetty luostari joka vuokraa huoneita. Keskeinen sijainti.  Tripadvisor.

Albergo Giusti/Suore di Sant'Anna della Provvvidenza

Via Giusti, 5
00185 Rome
Tel. 06.7045.3462
Fax: 06.7045.3513
E-mail: s.annagiusti@tiscali.it17.03.2013 paavi Johannes piti messun Sat'Annan kirkossa.

Ei kommentteja: