keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Il Tempietto

File:Janiculum.jpg

Janiculumin/Gianicilon kukkulalla, Piazza San Pietro in Montorio: vasemmalla San Pietro in Montorion kirkko, sen vieressä fransiskaaniluostari, jonka pihalla sijaitsee Il Tempietto ja sen vieressä Espanjan kuinkaallinen instituutti, joka osittain sijaitsee toisessa luostarissa ja sen vieressä sijaitsevassa palatsissa. Oikealla näkyy Rooman  ehkä upein suihkulähde, Fontana de'Acqua Paola.

File:Mausoleo-ossario gianicolense, 01.JPG

Toisessa maailmansodassa kaatuneiden muistomerkki.
 Bussi pysähtyy tämän monumentin kohdalla Via Garibaldilla.

Kirkon taakse pääsee bussilla 115. Jää pois pysäkillä Garibaldi/ Iacopucci tulitpa sitten jommasta kummasta suunnasta tahaansa. Alue on erittäin luonnonkaunista ja viihtyisää, monen mielestä Rooman idyllisin alue.

Espanjan kuningatar Isabella ja hänen miehensä Ferninad kustansivat luostarin ja kirkon rakentamisen. He halusivat että espanjalaisilla munkeilla on oma koti Roomassa. He pyysivät Donato Bramaten suunnittelemaan luostarin pihaelle Il Tempietton, muistokappelin Pyhälle Pietarille joka tarinoiden mukaan olisi kuollut marttyyrikuoleman juuri tällä paikalla. Myöhempien tutkimusten mukaan ei tarinalla ole lainkaan katetta mutta perinteet jatkuvat silti...

File:174SPietroInMontorio.JPG

San Paulo in Montorion basilika'sta olen tehnyt oman sivun aikaisemmin täällä. Kirkon perusti keskiajalla Celestinimunkit Espanjan kuningasperheen varoilla. Sen jälkeen luostarissa on asuneet benediktiinit ja lopulta farnsiskaanit, jotka asuvat vieläkin luostarissa.


File:Tempietto05.jpg

Il Tempietto on Donato Bramanten mestariteos jota matkustetaan katsomaan toiselta puolen maapalloakin. Se on rakennettu paikalle jossa Pyhä Pietari otettiin hengiltä. Il Tempietto on vain 4,5 metriä läpimitaltaan, joten mikään suuri temppeli se ei ole. 

Aukioloajoista pitää espanjalainen instituutti huolen. Luultavasti nykyiset aukioloajat ovat tiistaista-perjantaihin kello 9.30-12.30 ja 14.00-18.00. Kesäaikaan ehkä suljetaan jo kello  16.00. Joskus temppelissä vihitään myös pareja joten se on otettava huomioon, samoin kirkossa saattaa olla vihkiäiset menossa. Maanantaisin suljettu.

File:179TempiettoSPietroMontorio.JPG

File:Tempietto04.jpg

File:Tempietto Inneres.jpgFile:Tempietto San Pierto interior.jpg

Näkymä Via GaribaldiltaJos lähtee kävellen kiipeämään San Pietro in Montoriolle ja Il Tempiettoon niin Via Goffredo Mamelilta löytyy näin kaunis suihkulähde. Heti sen vasemmalta puolen lähtee portaat ylös Via Garibaldille.Via Goffredo Mamelilta lähtee portaat ylös Via Garibaldille


Via Garibaldilta sitten nousee portaat ylös San Pietro in Montorion kirkon edustalle. Portaitten reunassa on pitkin matkaa joitakin luuultavasti edesmenneiden munkkien hautakappeleita keskiajalta.


Samat portaat nähtynä portaitten yläpäästä.


Paolan akveduktin suihkulähde sijaitsee aivan Espanjan instituutin takana. Suihkulähteen edustalta on mahtavat näköalat alas kaupungille.

2 kommenttia:

Hurmioitunut kirjoitti...

Kiitos tästä postauksesta! Olipa ihanaa palata kuviesi kautta Gianicololle. Olimme opintomatkalla Roomassa keväällä 2013 ja majoituimme Suomen Rooman instituutissa Villa Lantessa joka sijaitsee noilla kulmilla. Kävimme kurkkaamassa Il Tempiettoa ulkopuolelta, mutta sisälle emme valitettavasti silloin päässeet ja nyt oli mukavaa nähdä myös sisäpuoli. Tuo suihkulähdekin on upea! :)

Donna Roomassa kirjoitti...

Olen pahoillani että en ole huomannut viestiäsi, jostain syystä. Voi olla että minulla on ollut välillä asetuksisissa este, tai jotain vastaavaa. En ole mikään mestari näissä blogiasetuksissa, enkä oikeinkirjoituksessakaan, hihii, joten anteeksi etten ole vastannut sinulle aikaisemmin. Meillä on yhteistä tämä taide ja arkitehtuuri kiinnostus näköjään.

Gianicolo on kaunista aluetta. Villa Lante ei sijaitse todellakaan kovinkaan kaukana Il Tempietosta. Todella kiva kuulla että olet päässyt käymään Roomassa. Olen nähnyt valokuvia blogissasi teidän matkassta. Melko paljon te ehdittekin.
Hyvää kevättä!