tiistai 8. syyskuuta 2015

EUR EUR

EUR = Esposizione Universale Roma on tämän Rooman kaupunginosan nimi. Kunnan osien jaottelussa EUR on quartiere (korttelisto) XXXII. Suurimman osan alueen rakennuksista, 90 %, omistaa EUR SpA niminen firma, jonka puolestaan omistaa Rooman talousministeriö, siis valtio, ja loput 10% omistaa Rooman kunta.

EUR on kuin tehty autoilua varten. Alueeseen on melko ikävä ja väsyttävä tutustua kävellen. Varsinkin kuumalla ilmalla on tuskaista kävellä leveillä suorilla kaduilla joissa ei pääse auringolta suojaan. Välimatkat tuntuu pitkiltä. Levähdyspaikkoja on harvassa, eikä kahviloita ja ravintolita ole kovinkaan montaa koko EUR:n alueella. Vessoista puhumattakaan. Yksistään tuo tekojärvi keskellä EUR:ia on kilometrin pituinen. Pikku hiljaa tänne on avattu kahviloita ja ravintoloita ja asukkaitakin on muuttanut alueelle. Pankkejakin on avattu vähän joka korttelistoon, aivan kuten Roomassa on tapana. Missään varmaan ei ole niin paljon pankkeja kuin Italiassa ja niin monta erilaista pankkia.

Tavallisilta turisteilta jää usein EUR käymättä, sillä Roomassa on niin paljon muutakin nähtävää ja koettavaa. Mutta EUR on erinomainen alue omalla autolla liikkuville. Tänne pääsee niin helposti kehätieltä ja useimmissa hotelleissa on turvallinen ja jopa ilmainen parkkipaikka autolle. EUR:sta käsin on mukava käydä bussilla tai metrolla katselemassa kaupunkia. Täällä on useita korkeataoisia hotelleja, mutta myös keskivertohotelleja, joissa usissa on jopa uima-altaat. Jokainen varmaan ymmärtää ettei omalla autolla tee yhtään mitään Rooman keskustassa.

Rom kontorsbyggnad EUR spa.jpg

EUR SpA:n pääkonttori, firma joka omistaa melkein kaikki rakennukset ja maa-alueet EUR:n alueella. EUR ei siis ole mikään varsinainen asuntotaajama vaan eräänläinen historiallinen monumentti, joka on rakennettu mdernilla ajalla. Tämä on myös liike-elämän keskus. Via Cristoforo Colombon tie vuonna 1952

Via Cristoforo Colombon tie on nykyään paikka paikon kolmekaistainen moottoritie ja se on jatke Via de Terme Caracallan kadulle, Porta di Ardeatinan kohdalla. 

Vanha Via del Maren katu Roomasta Ostiaan kävi kapeaksi ja ruuhkaiseksi joten oli rakennettava leveämpi tie merelle. Marconin metroaseman kohdalla nämä kaksi tietä melkein kohtaavat toisensa. Via del Mare lähtee Marconilta ja Via Cristoforo Colombo kulkee Marconin itäpuolta, joka sitten kulkee EUR:in lävitse suoraan Ostiaan, meren rannalle.

20070611 Rom 01.jpg

Via Cristoforo Colombo oli yksi Benito Mussolinin imperiaalisista haaveista ja EUR:n kaupunginosa josta piti tulla fasistinen malliesimerkki kaupunginosa. Mussolini aikoi juhlia fasismin 20-vuotisjuhlallisuuksia EUR:ssa samalla kun Roomassa piti olla mailmannäyttely vuonna 1942. Mutta toinen maailmansota tuli siihen väliin ja esti juhlallisuudet.


Vuonna 1953 EUR näytti tällaiselta

EUR:iin pääsee Laurentinaan kulkevalla metrolla. EUR:ssa on kolme tai oikeastaan neljä metropysäkkiä,jos luetan mukaan myös Laurentian metroasema, joak sijaistee EUR:n itäisellä rajalla. EUR:in ohitse kulkee myös Ostiaan kukevat paikallisjunat, jotka lähtevät Porta di San Paulolta, Piramidin metroaseman luota. 


Piazza Venezialta on noin viisi kilometriä EUR:iin. Hän joka haluaa katsella maisemia niin voi ottaa bussin 714 Terminin rautatieasemalta ja ajella EUR:iin. Nervi/Palazzo Sport on EUR:ssa viimeinen pysäkki. Bussi kulkee Piazza San Giovanni Lateranon, Caracallan kylpylän, Garbatellan itäistä reunaa EUR:iin. Useampi nähtävyys samalla kertaa.

EUR Maglianan metroasemalla voi vaihtaa Ostienseen kulkevaan paikallisjunaan. Bussi 780 lähtee Trasteveren asemalta, kulkee Magliana metroaseman kautta ja päätyy tänne Nervi/Palazzo Portin pysäkille.


Maglianan aseman luona sijaitsee puistoalue, josta löytyy lasten teemapuisto, baari ja pari yökerhoakin. Cristoforo Colombon tien itäpuolella sijaitsee suuri lasten huvipuisto nimeltä Luneur Park. Siinä lähellä Via delle Tre Fontane 114, sijaitsee McDonalds, jossa myydään paljon erilaisia tuotteita varsinaisten McDonalds tuotteiden lisäksi. Kaksi muuta McDonaldsia löytyy myös EUR:sta.


EUR:in itäisellä reunalla Viale dell'Artigianaton ja Via Larentinan välisellä alueella sijaitsee myös puistoalue nimeltä Eukalyptuspuisto. Keskellä aleutat sijaistee korien ulkoluttamisalue. Puistoalue on noin 500 metriä x 400 metriä suuri. 


Puiston lävitse kulkee useita kävelypolkuja ja  Santuario della Vergine della Rivelazione, siis pyhäkkö joka on pyhitetty Pyhälle Madonnalle. Tästä olen kertonut jo aikaisemmin täällä Tre Fontanen luostarin yhteydessä. Tre Fontanen luostari sijaitsee tässä lähellä, Via Laurentinan tien itäpuolella.

Paikallisjuna Roma-Lido 

EUR Piazza Guglielmo Marconi.jpg

Piazza Guglielmo Marconi ja Marconi Obeliski. Tämä tori on EUR:n keskeisin paikka. Tämän torin ympärillä seisoo Mussolinin imperiumiumi haaveita sympolisoivia mahtavia rakennuksia. Suuruudenhulluus siis valtasi imperatoorin. Tällä alueella sijaitsee useita museoita.

Markiisi Guglielmo Marconi oli keksijä ja italialainen fyysikko. Marconi keksi langattoman lennättimen jolle annettiin nimeksi radio. Hänen keksintönsä on kuitenkin hieman kiistanalainen, mutta Marconi sai Nobelin fysiikanpalkinnon vuonna 1909. 

Tuo obeliski on eräänlainen Marconi muistomerkki. Se on moderni luomus, joka on tehty betonista ja suunnittelijana toimi Arturo Dazzi. 

Lähimmässä rakennuksessa sijaitsee museo nimeltä Museo Nazionale Preistorico Etnografico "Luigi Picorini". Italian valtio omistaa 43 museota Lazion maakunnassa ja tämä on yksi niistä. Museon rakennutti saksalaista alkuperää oleva jesuiitti pappi Athanasius Kirchner, joka julkaisi 40 kirjaa jotka käsittelevät orientalismia, geologiaa ja lääketiedettä. Hän tutki myös egyptiläisiä hieroglyfejä.

Museon takana seisoo toinen museo nimeltä Museo Nazionale dell'Alto Medioevo, siis keskiajan museo. Toisessa kulmassa tätä valtavan avaraa  ja suuren vaikutuksen tekevää toria sijaitsee Museo Arti e Traditioni Popolari. Tämä viimeksi mainittu museo on näistä kolmesta melkein mielenkiintoisin. Museossa kerrotaan Rooman kansalaisten elämästä, traditioista ja toiminnasta. Täällä on myös paljon roomalaisten tekemiä taideteoksia ja maalauksia. Täällä esitellän myös pukuja ja koruja.

Palazzo della Civiltà Italiana, Rom, Italy.jpg

Palazzo della Civiltà Italiana sijaitsee Eur-alueen luoteisessa nurkkauksessa, melko lähellä Eur-Magliana metroasemaa. Siinä vieressä sijaitsee myös iso puistoalue nimeltä Parco del Ninfeo. Puistossa pidetään ns Gay Village syyskuussa.


Palazzo della Civilta on neliskulmainen laatikonmallinen rakennsu, joka on samannäköinen kaikilta neljältä sivultaan. Rakennus on tehty betonista. Palatsi on italialaisen sivilisaation symbooli ja kulttuurisuojattu rakennus. Nykyään rakennusta vuokraa muotihuone Fendi

Roma EUR Laghetto vista dal basso.jpg

Parco Centrale del Lago tai Laghetto di EUR niminen puistoalue sijaitsee keskeisellä paikalla EUR:ssa tekojärven ympärillä. EUR on piakka paikoin kieltämättä erittäin kaunista aluetta. Järvialueen suunnitteli arkkitehti Raffaele di Vico. Hänestä olen jo aikaisemmin kertonut Piazza Mazzinin yhteydessä, joka sijaitsee Pratin kaupunginosassa. De Vico suunnitteli paljon puistoaleuita ja toreja Roomaan. Hänestä tuli kulttipersoona.


Raffaele di Vico
EUR Palasport niminen metroasema sijaitsee aivan keskellä EUR:a ja toinen metroasema EUR Fermi sijaitsee myös järven lähettyvillä.


 EUR Fermi


Pala Lottomatica


Alunperin tämän rakennuskompleksin nimi oli Palazzo dello Sport ja Pala EUR. Nykyään rakennuskompleksi on nimeltään Pala Lottomatica ja se käsittää valtavan isot urheilu- ja ajanvieteareenat. Arkkitehti Marcello Piacentini suunniiteli alueen vuonna 1961.

2013-04-08 Roma Parco EUR Passeggiata del Giappone.jpg

2013-04-11 Roma Parco Lago EUR.jpg

Tekojärven itäisellä reunaalla seisoo Palazzo Eni, joka on Italian valtion omistama Öljy- ja kaasuyritys. Firma on yksi Italian suurimmista yrityksistä jolla on haaraosastoja melkein sadassa maassa.


Palazzo Eni

Tekojärven toisessa päässä seisoo Uni Credit pankin pääkonttori. Pankin konserniin kuuluu useita muita yrityksiä ja joitakin pienempiä pankkejakin. 

20070611 Rom 16.jpg

Palazzo dei Congressi, Piazza John F Kennedy

Arkkitehtina toimi Adalberto Libera, jota pidetään Italian arvostetuinpana rationalistisen tyyliin edustajana. Hän oli mukana perustamassa MIAR:n, Movimento Italiano per l'Architettura Razionale. Lunnollisestikin rationalismin tyyli palveli fasismin ideologiaa Italiassa. Italialaiset rationalistit sanoivat ettei menneisyyden ja nykyiseen välillä ole ristiriitaa. Me emme halua rikkoa perinteitä, vaan antaa niille uusia ulottuvaisuuksia, minkä mukaan ne tunnistaa. Tämähän oli fasismin mukaista ja legitimoi ideologiaa.


Libera tarjosi myöhemmin erittäin kuuluisaksi tulleelle arkkitehdille Ludwig Mies van der Rohe'lle paikkaa ryhmässään vuonna 1927, mutta Rohe kieltätytyi. Näin jäikikäteen voi sanoa että Rohe teki hyvän päätöksen. Hän pääsi kehittämään ja kokeilemaan vapaasti modernismin tyyliä. Lopulta hän lähenteli funktonalismin tyyliä arkkitehtuurissaan ja huonekalu suunnittelussaan.

Vuonna 1935 Roomasta tuli imperiumin pääkaupunki. Fasismin 20-vuotis-juhlavuotta halusi Mussolini juhlistaa rakentamalla kokonainen edustuskaupunginosa fasismin kunniaksi,  tämä EUR. Maailmannäyttely oli suunniteltu pidettäväksi Roomassa vuonna 1942 ja siksi kiirehdittiin rakentaa EUR:a valmiiksi. Mutta vuonna 1942 syttyi ensimmäinen maailmansota ja maailmannäyttelyä ei tullut koskaan Roomaan.

Kongressipalatsia on käytetty kokoontumis-ja urheilukilpailutiloina. 


Valtion arkisto, jonka tiloissa sijaitsee myös Italian hallituksen Kulttuuri ja turismiministeriön tilat.


Sali opiskelijoille ja tutkijoille

Roma EUR Basilica santi Pietro e Paolo.jpg

Pietro e Paolo nimien kirkko EUR:ssa. Tämä kirkko taitaa olla alueen ainoa kirkkorakennus. Tämä kirkko on varmasti kaikista käymistäni kirkoista eniten pelkistetty kirkko, joka on todella kolkko.  Kirkkoon on melko jyrkkä nousu joten ei kannata vaivautua nousemaan, ylös sillä se ei ole sen väärti. Roomasta löytyy melkein tuhat viihtyisänpää kirkkoa kuin tämä.


Roma EUR viale Europa.jpg

Viale Europa katsottuna kirkon edustalta

20070611 Rome 04.jpg

EURSculpture3.jpg

Paikallista taidetta

Marti Monument EUR Rome.jpg


Museo della civiltà romanaPiazza G.Agnelli

Täällä olen kertonut museosta.