lauantai 17. syyskuuta 2011

Santa Caterina di Siena a Magnanapoli


Santa Caterina di Siena a Magnnapoli, Largo Magnanapoli

Avoinna: 
arkisin kello 7.30-17.30
suununtaisin kello 10-17-30


Torre delle Millizien torni on rakennettu 1200-luuvlla. Se on ollut jonkin aatelisperheen vartiotorni. Largo Magnanapoli tarkoittaa sitä että alueella on asunut perinteisesti Roomaan muuttaneita napolilaisia.


Rippeitä Serviusken kaupunginmuurista jalkakäytävän vieressä. Muuri rakennettiin kaupungin suojamuuriksi noin vuonna 387 eaa.


Largo Magnanapoli on kaunis aukio, jolla yhtyy viiis katua, Via Quattro Novembre, Via Tventiquattro Maggio, Via Nazionale, Via Panisperna ja Salita dei Grillo.

Aukion yläpuolella sijaitsee Villa Aldobrandini ja sen puistoalue, mikä on  nykyään yleinen puisto. Sinne ylös pääse portaita pitkin Via Mazzarinon kadulta.


Villa Aldobrandinin huvilan on omistanut Aldobrandinin aatelisuku, minkä jäsenet ovat kuollet sukupuuttoon, mutta nykyään on joitakin Aldorandini prinssejä, jotka ovat avioituneet Borgshesen suvun  jäsenien kanssa. Villa on nykyään kongressi- ja juhlahuoneisto. Täällä olen aikaisemmin kertonut villasta ja puistoalueesta.


Jacobo Fabrisin kuvaus Largo Magnanapolilta. Vasemmalla ovi josta oli alunperin sisäänpääsy Villa Aldobrandiniin joka sijaitsee ylänteellä puutarhan keskellä. 

Keskellä S.S. Domenico Siston kirkko ja luostari sen takana. Kirkosta olen tehnyt postauksen täällä.  Näitten välistä kulki jo alun alkaenkin kapea ja pitkä kuja nimeltä Monte Magnanapoli Santa Maria Maggioren kirkon luokse. Nykyään kadun nimi on Via Panisperna, kadun varrella sijaitsevan samannimisen kirkon mukaan. 

Oikealla Santa Catarina di Sienan kirkko. Nykyään kirkko on sotilaallisen uskontojärjestön käytössä. Luostari purettiin vuonna 1924. Kirkon sisäänpääsyn portaiden alla on ovi josta pääsee kirkon kryptaan. Kryptassa on ensimmäisessä maailmansodassa menehtyneiden pappien jälkeejäännöksiä.


Kirkko on uskomattoman kaunis mutta pieni. 

Messut tässä kirkossa pitää arkipäivisin nuori nunna, joka seisoo tuossa oikealla, pylvään vieressä. Hänellä on siinä jonkinlainen pöytämallinen harmonika, jota hän soittaa urkujen sijasta. Sunnuntaina  ja lauantaina pitää messut pappi kello 9.00 ja 12.00. Kirkossa on myös rippituoli jos joku haluaa ripittäytyä. Nykyään aukiolo- ja messuajat voi olla muutettu.
Katossa Luigi Garzin maalaamat rokokoo freskot vuodelta 1713.


Carlo Maderno suunnitteli tämän erittäin kauniin ja sopusuhtaisen kirkon 1500-luvulla. Luostari rakennettiin dominikaaninunnille paavi Pio V:n käsksytä vuonna 1568, muutama vuosi ennen kirkkorakennusta. Madernon kuoltua jatkoi Giovanni Battista Soria kirkon rakennustöitä.
 
Valo ikkua-aukoista ja kupolista, sekä valaistus teke kirkksoalista valoisan ja erittäin viihtyisän.Kirkon yhteydessä sijaitsi Santa Catarinan dominikaaninen nunnaluostari, jossa itse Santa Caterina eli. Luostarin tilat on hajoitettu ja siinä kirkon takana on armeijan päämaja.  Nunna jonka näin pitävän messua, tuli luultavasti jostain muusta läheistä luostarista, luultavasti Angelicumista, joka sijaitsee kadun toisella puolella.

Pyhä Thomas Aquinolaisen paavin yliopistosta, jota kutsutaan Angelicumiksi. Se on on Rooman Dominikaaniseen järjestykseen kuuluva paavin yliopisto.

Paul Bril - Landscape with Roman Ruins - WGA03189.jpg


Palazzo Santa Chiara, Santa Caterinan kappeli

Santa Caterina Siennalaisen pyhät jälkeenjäännökset ovat Santa Maria Sopra Minervan basilikassa. 

Palazzo Santa Chiara'ssa, Piazza Santa Chiara, on kaunis kappeli, joka on pyhitettty Santa Caterinalle. Santa Chiara tarkoittaa Pyhää Klaraa joka oli  pyhän Fransesco Assisilaisen sisko ja joka perusti frasiskaani nunnaluostari sääntökunnan.

Palazzo Santa Chiaran yhteydessä, Piazza di Santa Chiera 14, sijaitsee Santa Chiaran kirkko ja luostari mutta luostarissa ei ole aikoihin ollut nunnia, joten siitä on tehty teatteri- ja konserttitilat.

Rom, Santa Caterina en Magnanapoli 002.jpg

Tykkäsin kovasti tästä Santa Catarinan kirkosta heti ensisilmäyksellä.  Enkä olsi halunut lähteä pois. Minua kiehtoi myös dominikaaninunna joka piti hartaustilaisuudet papin sijasta. Luultavasti nunnat vuorottelivat, mutta kuitenkin. 

Kirkossa tuntui niin kotoisalta kun ei pappi saarnannut alttarilta, vaan nunna seisoi pilarin juurella soittopelinsä kanssa ja toimitti erittäin hyvin liturgiansa. Se ei ole mitenkään harvainaista että diakonissa tai nunna toimittaa liturgiaa kirkoissa, mutta ei ihan kaikkia alttaritoimintoja saa vieläkään naiset toimittaa.

Olen kyllä ollut kerran paikalla kun diakonissa piti saarnan San Paulo Fuori le Muran basilikassa. Hän seisoi saarnastuolissa ja saarnasi. Pappi toimitti liturgiat alttarilta käsin, sillä sille alueelle ei ketkään muut saa mennä kuin papit ja kuoripojat ja tietysti kirkon vahtimestari.


Ettore Roesler Franzin maalaus Largo Magnanapolilta. Kuvassa näkyy Santa Caterina di Siena kirkon luostari oikealla puolen Torre delle Milizie.

Rom, Santa Caterina en Magnanapoli 016.jpg

Roma, chiesa di santa caterina a magnanapoli, interno 03 stucchi 01.JPG

Santa Caterina, Pyhä Caterina, syntyi Sienassa vuonna 1347 ja kuoli Roomassa vuonna 1380. Hänet kanonisoitiin vuonna 1461. Catarina kuului dominikaaniseen luostarijärjetsxöön ja sen taertiaariseen haaraan. Hän on haudattu Santa Maria Sopra Minervan kirkkoon Romassa. Pyhä Caterina luetaan katollisen kirkon korkealle arvostettuihin kirkonopettajiin.

File:Caterina sopra Minerva.jpg

Santa Caterinan hautamuistomerkki Santa Maria Sopra Minervan basilikassa Roomassa. Täällä on postaus siitäkin kirkosta.

Rome, Chiesa di Santa Caterina a Magnanapoli 023.JPG

Rom, Santa Caterina en Magnanapoli 024.jpg

Rome, Chiesa di Santa Caterina a Magnanapoli 021.JPG

Rome, Chiesa di Santa Caterina a Magnanapoli 020.JPG

Louis Garza, St Catherine ära och dygd, 04.jpg

Benedict luta, beundrande änglar, 1706-1708, 01.jpg

Benedict luta, beundrande änglar, 1706-1708, 02.jpg

Francesco rosa, eterno in gloria.JPG

Giuseppe Passeri, cristo in gloria.JPG

Giuseppe Passeri, scena di martirio (san lorenzo).JPG

Giuseppe Passeri, sposalizio di santa caterina.JPG

Giuseppe Passeri, berättelser om heliga caterina.JPG


Ei kommentteja: