perjantai 14. kesäkuuta 2013

Santa Maria sopra Minerva

File:Santa Maria Sopra Minerva Rome.jpg

Santa Maria sopra Minerva, Piazza della Minerva/ Via Beato Angelico

Kirkko on avoinna:
 kello 10.00-12.30 ja 15.30-19.00.
Messuajat:
 maanantaista perjantaihin kello 7.15 ja 18.00
lauantaisin kello 18.00
sunnuntaisin kello 11.00 ja 18.00

Huom! Messuajalla ei ole luvallista vierailla kirkossa.


Kirkon paikalla sijaitsi antiikin ajalla Minervatemppeli ja keskiajalla nunnaluostari. Jo nimikin sen kertoo, sillä sopra minerva tarkoittaa Minervan päällä. Dominikaanit rakensivat  kirkon noin vuonna 1280 raunioiden päälle. 

Santa Maria sopra Minerva on ainoa goottilaistyylinen kirkko Roomassa. Kaksi firenzeläistä munkkia Fra Sesto Fiorentino ja Fra Ristoro da Cambi olivat kirkon enimmäiset arkkitehdit. Samat munkit jotka loivat yhden maailman klassisista renesanssikirkoista, Firenzessä sijaitsevan Santa Maria Novellan. Carlo Moderno rakensi  1700-luvulla lisää kirkkoa ja kirkolle  julkisivun.

Kirkossa on valtava määrä kappeleita. Pitkä liuta roomalaisia attelissukuja on saaneet omat hautakappelinsa juuri tässä kirkossa, kuten Caraffat, Aldobrandinit, Colonnat, Frangipanet, Altierit, Lante della Roveret, Tornabuonit, Graziolit, della Roveret, Capranicat... Luostari

Luostaria ja kirkkoa näytetään oppaan johdolla noin kahdesti kuukaudessa. Tarkista aika Facebookista tuosta linkistä!


Luostari

Kirkon vieressä sijaitsevassa luostarissa asuu Frati Predicatori Domenicani niminen munkkijärjestön munkkeja. Luostarissa on vain yksitoista munkkia nykyään. Tämä alue Pantheonin kupeessa oli tärkeä kreikkalaisen ja egyptiläisen kuttuurien ja uskontojen kohtauspaikka. Alueella on sijainnut aikoinaan Isiksen ja Serapiksen tempepelitkin. Keisari Domitianus syntyi Roomassa vuonna 51 ja kuoli Roomassa vuonan 96. Hän rakennutti juuri tätä aluetta valtansa ajalla. Kirkko sijaitsee hyvin lähellä Pantheonia ja Camera dei deputati, siis Italian edustajainhuonetta.

Dominkaanit saapuivat alueelle 1300-luvun lopulla. Santa Maria in Campo Marzion luostarin nunnat, jotka olivat tuleet Konstantinopelista, tarvitsivat tilaa ja muuttivat tänne. Kirkkoa alettiin suunnittelemaan jo 1200-luvun lopulla, rakentamista jatkettiin vasta 1400-luvun puolivälissä. Vielä vuonna 1725 ei kirkkorakennus ollut valmis, vaikka sitä käytettiin jo vuodesta 1566 lähtien. Kirkon enimmäinen tittelelikardinaali oli Michele Ghislieri, josta sittemmin tulia paavi Pio V.

Vasta 1400-luvulla muutti tänne noin viisikymmentä munkkia jolloin luostarista tuli Rooman tärkein luostari. Guidetto Guidetti sai tehtäväkseen 1500-luvulla rakentaa luostarin uudestaan. Paljon vanhoja freskomaalauksia ja cosmatesco marmorilattiat ja -koristeet ikävä kyllä tuhoutuivat purkuhommissa. Alueella nimittääin hajoitettiin vanhoja rakennuksia ja uusia rakennettiin tilalle. Kradinaalit Giovanni Torquemada ja Oliviero Caraffa panivat rahaa likoon kirkon rakentamiseen. Molemmat olivat dominikaaneja.

File:Benozzo Gozzoli cat01.jpg

Vasta 1800-luvun puoelssa välissä tehtiin suurimmat muutokset kirkossa. Kaikki barokkikoristelu revittiin pois ja tilalle maalattin uusigoottisia freskomaalauksia. Carlo Vegezzi Bossi rakensi urut vuonna 1909.

Luostarissa on pidetty kaksi koonklaavia paaveja valittaessa ja vain sitä varten rakennettiin 24 munkkiselliä lisää ja kymmenisen muuta huonetta. Kardinaali Pauzzo Altieri rakennutti hospitsin luostarin yhteyteen 1500-luvulla. Näin syntyi kaksi luostaria virekkäin, keittiö, ruokasali, kirjasto, foresteria (yhteinen makuusali) ja jopa kuorollekin oma huoneensa ja luonnollisestikin chiostro, luostarin sisäpiha (kuvassa). 

Il convento minervino, minervalainen luostari, kuten luostaria on nimitetty, oli historiallisesti tärkeä luostari ajallaan. Luostarissa on toiminut myös inkvistiotuomioistuin. Galileo Galilein viimeiset kuulustelut pidettiin juuri tässä luostarissa 22. kesäkuuta vuonna 1633. Luostari uuskorjattiin taas kerran 1600-luvulla, uusi hospitsi rakennettiin ja obeliski laitettiin torille. Koko "dominikaanien alue" on ollut kulttuuriministeriön tutkimusten alla ja kulkee nimellä Insula Sapientiae. Italian senaatti on silloin tällöin avannut ovet luostariin ja kaikilla kiinnostuneilla on ollut mahdollisuus käydä tiloissa.


File:Biblioteca Casanatense.jpg

Biblioteca Casanatense, Via dei S IGnazio 52

Kardinaali Girolamo Cesanate lahjoitti yli 25 000 kirjaa luostarille. Näin syntyi kuuluisa kirjasto nimellä Biblioteca Casanatense. Kirjasto vihittiin toimintaan vuonna 1701 ja lukusali avattiin Via San Ingnazio 52 ja näin kaikki kiinnostuneet voivat käydä kirjastossa. Kirjaston omistaa ja hoitaa nykyään valtioin kulttuuriminiteriö. Kirjastossa on nykyään yli kaksi miljoonaa volyymiä. Kirjaston toisessa kerroksessa on sanomalehtiä, esimerkiksi 38 eurooppalaista päivälehteä.

Fil:. Biblioteca Casanatense, "Salone Monumentale" jpg

Kirjasto on avoinna maanantaista perjantaihin kello 8.00-19.00. Lauantaisin kello 8.00-13.30. Elokuussa ja joulun aikaan on lyhyemmät aukioloajat. Ilmainen kiertokäynti tiloissa kello 11.30 ja 12.30. 

Kiertokäyntiin vaaditaan ilmoittautuminen: Ufficio Promozione +39 0669760334 / 328.Kirkon edustalla seisovan obeliskin löysivät munkit puutarhastaan. Gian Lorenzzo Bernini suunnitteli hauskan elefantin obeliskin juurelle. Munkit halusivat että obeliski laitetaan seisomaan luostarin ja kirkon sisäänkäynnin edustalle.


Hauska elefantti

Santa Maria sopra Minerva (Rom) - Inside HDR.jpg

Santa Maria sopra Minervan kirkko on ehdottomasti Rooman kaunein. Mitään muuta kirkkoa ei ole rakennettu niin pitkällä ajanjaksolla, eikä mitään muuta kirkkoa ole ollut suunnittelmassa niin monta tunnettua arkkiehtiä, eikä kirkkoa koristamassa niin monta tunnettua taiteilijaa, kuin juuri täällä. Missään muussa kirkossa ei ole myöskään niin monella aatelissuvuilla hautakappeleja kuin täällä. Joten varoja on tuhlattu ylen määrin kirkon rakentamiseen ja koristeluun. 

Minerva tulee pakanan ajan Minerva jumalatteren nimestä. Minerva oli viisauden jumalatar. Tällä paikalla nimittäin luullaan seisoneen Minervan temppeli. Nuoremmat arkeologit ovat sitä mieltä että Minervan temppeli saattoi sittenkin seisoa  nykyisen Santo Stefano del Caccon kirkon paikalla. Olipa miten oli niin alue on Rooman vanhinta ja juuri tällä aluella on sijannut runsaasti pakanajan temppeleitä.

Santa Maria sopra Minerva altare 2010.jpgCaterina da Siena, Pyhä Katerina Sienalainen

Caterina eli 1300-luvulla. Hänestä tuli katollisen kirkon pyhimys. Vuonna 1970 hänet julistettiin kirkonopettajaksi. Hän on haudattu pääalttarille. Kerrotaan että hänen päänsä olisi viety Sienaan San Domenicon basilikaan.


File:Santa Maria sopra Minerva altar 2010.jpg

Pääalttari
Kirkossa on useita erilaisia ruusulasi-ikkunoita. Tämä yksi kauneimmista.


Rose fönster i Santa Maria sopra Minerva.jpg


Carafa kappeli

Carafa (Caraffa) kappeli, jonka on koristellut suuri mestari Filippo Lippi. Lippi maalasi viisi vuotta näiden freskojen parissa. Tämä kappeli on ehkä renessanssin ajan upein sukukappeli. Rooman upeimman uskallan väittää sen olevan. 

Kardinaali Oliviero Carafa rakennutti tämän kappelin sukukappeliksi vuonna 1493. Carafat olivat napolilaista aatelissukua. 

Se oli Oliviero Carafa joka kritisoi Michelangelo Buonarotin maalausta Siksitiiniläisessä kappelissa Vatikaanissa. Michelangelo maalasi henkilöt alastomiksi ja joutui Carafan valituksen perustella maalaamaan peitteitä henkilöille. Kiista alastomista henkilöistä jatkui vielä Michelangelon kuoltua ja Michelangelon oppilas Daniele da Volterra maalasi peitteitä sukuelimille.

Carafa chapel 2010 4.jpg

Filippo Lippi oli aikansa suuri mestari ja hänen maalauksiaan löytyy taidegallerioista ympäri maapallon. Mutta Lippi on toinen firenzeläinen mestari joka ei ole tietääkseni maalannut muuta Roomassa kuin nämä Carafan kappelin freskomaalusket. Mutta ne ovat sitäkin hienommat. Filippo Lippi tuli Carafan suvun pyynnöstä Roomaan maalaamaan Carafan sukukappelia.

Carafa chapel ceiling 2010.jpg

Carafa Chapel Santa Maria Sopra Minerva.jpg

 Caraffa kappeli


 Cappella Domicio


File:Annunciazione Antoniazzo.jpg

Antoniazzo Romanon freskomaalaus nimeltä AnnunciazionePääalttari
Katarina Sienalaisen reliikki lasiarkussa alttarilla.


Intern of the church Saint Mary above Minerva.jpg


Cristo Redentore/Kristus Vapahtaja, Michelangelo Buonarrotin veistos.

Vänster sida kapellet i Santa Maria sopra Minerva.jpg

Oikealla nurkassa Capranican ja Altierin suvun sukukappelit.

Pääalttarin vasemmalla puolen sijaitsee ns Vestibulo ja sen vieressä pieni kappeli, Cappella Frangipane. Vestibulo avattiin juhlavuonna 1600. Vestibulossa on Tuomas Akvinolaiselle pyhitetty alttari. Hän oli teologi, filosofi ja ns kirkonopettaja. 

Kirkonopettajat ovat niitä henkilöitä jotka ovat vaikuttaneet kristinuskon teologiseen ja eettiseen perustaan. Katerina Sienalainekin sai kirkonopettajan arvonimen. Carlo Rainaldi ja Gian Lorenzo Bernini ovat olleet suunnittelmassa Vestibuloa.

SMsM Cappella Frangipane.JPG


 Cappella Frangipani


Sakristia

Sakristia takaseinän ovesta pääsee Katerina Sienalaisen kappeliin. Katerina kuoli tuossa huoneessa 29 huhtikuuta vuonna 1380. Kardinaali Antonio Barberini kustansi huoneen korjaustyöt vuonna 1630. Freskot ovat alkuperäiset. Samalla Barberini kunnostutti myös sakristian.
Fra Angelicon hauta, pääalttarin vasemmalla puolen

Fra Angelico oli munkki ja yksi maailman tunnustetuimmista mestareista. Hän sai kunnianimen Beato Angelico, siunattu ekelimäinen. Hän oli munkki Fiesolen San Dominico luostarissa, Firenzen pohjoisella kukkulalla. Hänen maalauksiaan löytyy nykyään taidemuseoista ympäri maapalloa. Fra Angelico on ehdottomasti yksi suurimmista, konsanaan. Hänet kanonisoitiin vasta vuonna 1982, vaikka hän eli ja vaikutti 1300-1400-lukujen vaihteessa.

Kirkko on kuin koristeltu museo sisältäpäin. Michelangelon patsas Jesus ristinsä kanssa seisoo pääalttarin vasemmalla puolen. Alunperin Michelangelo teki Jeesusken aivan alastomaksi mutta myöhemmin hänelle laitettiin peite.Paavi Benedictus XIII hauta

Cappella della Madonna Del Rosario i St Mary Ovan Minerva.jpg

Interiör Santa Maria sopra Minerva.JPG


Medeltida Tomb i Santa Maria sopra Minerva.jpg

Rom, Kirche Santa Maria sopra Minerva, die Kapelle Aldobrandini.JPG

Rom sommaren 2012 009.JPGMuistomerkin nunna Maria Raggi'lle on valmistanut Gian Lorenzo Bernini.

Santa Maria sopra Minerva (Rom) - tredje Tak HDR.jpgFile:Rome-Santa Maria sopra Minerva-Interior1.jpgGiovanni Cosiman hautamusitomerkissä on näin promea maalaus.

File:Tomba dell’aretino Onofrio Camaiani.JPG

Onofrio Camaianin hautamuistomerkki

Giovanni Antonio Mari - Justice.jpg

Grabmonument für Francesco Tornabuoni Mino da Fiesole.jpg


Muuten... Pantheonin ja Santa Maria sopra Minervan välisellä kujalta, Vicolo della Minervalta, pääsee erittäin kapealle oikotie kujalle nimeltä Traversa Vicolo della Minerva, jossa sijaitsee oikein mukava ranvintoa nimeltä Pantha Rei. 

Portti kujalle on rähjäisen näköinen, kuten usein Roomassa, mutta kujalta löytyy ihan mukava ja viihtyisä ravintola. Ravintola sijaitsee ikivanhassa keskiaikasessa rakennuksessa kahdessa kerroksessa ja sen lisäki kesäaikaan sisäpihallakin on pöytiä.


Pantha Rei, Pantheon pilkottaa kujan päässä.

Avoinna klo 12-23


Pihalla on mukava syödä kaikessa rauhassa vaikka pizzat hyvällä säällä.
2 kommenttia:

Raimo kirjoitti...

Kiitos Biblioteca Casanatensesta! Tuolla käyn ensi kerralla.

Donna Roomassa kirjoitti...

Kiva että löytyi vinkki seuraavalle reissullesi.