perjantai 24. helmikuuta 2012

Carafan suvun kappeli



Andrea Carafa Della Spina, Santa Severinan kreivi, generaaliluutnantti Napolin kuningaskunnassa, joka kuoli Napolissa vuonna 1526. Hän syntyi joskus 1400-luvun lopulla. 

Hän itse esittei itsensä Ferninand II Aragonialaiselle ja kehui omistavansa Santa Severinan, Policastron, Roccabernardan, La Castellan ja Ciron ja tarjosi rahaa kuninkaalle jolla oli varojenpuute. 

Hän rikastui luonnollisestikin ystävyydestä Napolin kuninkaan kanssa ja rakensi palatsin Pizzofalconeen. Palatsi tunnetan nimellä Palazzo Carafa di Santa Severina. Se oli vain yksi monista palatseista, joita he rakennuttivat suvulle 1500-luvulla. Useimmista Carafa herroista tuli kardinaaleja ja yksi paavi ja yksi arkkipiispa ja loput olivat herttuaita.

Giovanni Pietro Carafasta tuli paavi Paulo IV ja hän on luonnollisestikin yksi niistä Carafan suvun jäsenistä, jotka on haudattu Roomaan Santa Maria Sopra Minervan kirkkoon, Carafan kappeliin. Paulo IV oli dominikaani ja hän vaikutti suuresti inkvisition syntyyn. Kun kristinusko nousi valtionuskonnoksi, harhaoppiset pakotettiin karkotuksen uhalla oikeaan uskontoon. Kirkkoisä Augustinus opetti, että kirkko voi pakottaa harhaoppiset kirkon jäseniksi. Keskiajalla kehittyi pysyvä järjestelmä harhaoppeja vastaan. Inkvisitio oli vastaus voimistuvaan kataariharhaoppiin (albigenssit) Etelä-Ranskassa.

Carafa tai Caraffa italialainen aatelisperheen kotoisin Napoli. Jakautunut useisiin haaroihin ajan saatossa, joista tärkeimmät ovat Carafa della Stadera ja Carafa della Spina.

Napolista kotoisin oleva Oliviero Carafa oli kardinaali josta sittenmmin tuli arkkipiispa. Carafat periytyivät Caracciolon nimisestä suvusta.


Filippino Lippi 1457-1504. 

Hän syntyi Pratossa ja kuoli Firenzessä. Hän oli Filippo Lippin ja Lucreazia Butin poika. Isä oli munkki ja äiti nunna. Isä Filippo oli taitava maalari ja hän opetti maaalustaidon myös pojalleen. Isän kuoltua Sandro Botticelli toimi hänen opettajanaan. Firenzessä hän maalasi useiden sukujen hautakappeleissa. 

Roomassa hän maalasi Carafan suvun hautakappelin Santa Maria Sopra Minervan kirkkoon. Roomassa hänen apulaisenaan toimi Raffaello del Carbo, joka oli myös kotoisin Firenzestä.





Kattofreskot ovat yksistään Raffaello del Carbon käsialaa




















Ei kommentteja: