lauantai 18. elokuuta 2012

Farfan luostari (Rieti)


Roomasta on Farfan luostariin 40 kilometriä linnuntietä.


Farfan luostari kuuluu benediktiini luostarijäjestölle jonka perusti Pyhä Benedictus Norciasta. Hän perusti vuonna 529 Monte Cassinon luostarin joka sijaitsee Frosionessa, Lazion maakunnassa. Farfan luostari sijaitsee Rietissä, Fara in Sabinan kunnassa, noin 60 km Roomasta. Farfan luostari on yksi kuuluisimmista luostareista Euroopassa.

Farfan luostari on eräs Euroopan keskiajan rakennustaiteen merkittävimpiä muistomerkkejä. Se nautti Kaarle Suuren suojelun ja kukoistusaikanaan se omisti suuret osat Keski-Italiaa. Kaarle Suuri myönsi Farfalle autonomian ja tekemällä siitä suoraan valtakunnan alaisen vapautti sen velvotteista suhteessaan muihin, niin maallisiin kuin uskonnollisiin auktoriteetteihin: siitä johtui luostarin loisto ja rikkaus. Farfa oli siten keisarillinen luostari, joka ei ollut paavien kaskyvallan alainen, mutta silti lähellä Pyhää istuinta. Muutamassa vuosikymmenessä Farfasta tuli yksi keskiajan Euroopan tunnetuimpia ja arvostetuimpia keskuksia ja Kaarle Suuri itse vieraili ja levähti siellä muutamaa viikkoa ennen kruunajaisiaan Capitolium-kukkulalla Roomassa.

Vuodelta 1118 peräisin olevassa asiakirjassa mainitaan keisari Henrik V:nen vahvistavan luostarin omistukseen kuuluviksi: S. Eustacchio ja Palazzo Madama Roomassa, Viterbo, Tarquinia, Orte, Narni, Terni, Spoleto, Assisi, Perugia, Todi, Pisa, Siena, Camerino, Fermo, Ascoli, Senigallia, Osimo, Chieti, Tivoli, Aquilan alue, Molise, Civitavecchian satama ja puolet kaupungista.

Luostari joutui ranskalaisten ryöstön kohteeksi 1798 ja Italian valtio takavarikoi sen vuonna 1861. Vuodesta 1921 luostari kuuluu benediktiiniläisyhteisöön S.Paolo fuori le Mura Roomassa.


Ensimmäien luostarirakennus Farfaan rakennettiin pakananaikaisen temppelin raunioihin. Vandaalit tuhosivat luostarin 500-luvulla. Irlantilaisia munkkeja muutti Italiaan joukoittain 700-luvulla joista osa muutti juuri Farfaan. Luostari on ollut keisarillisiessa omistuksessa. 

Useammat italialaiset aatelissuvut ovat kustantaneet luostarin rakentamisen. Kardiaali Alessandro Orsini rakennutti Santa Marian kirkon 1400-luvulla. Kirkossa on useita kauniita maalauksia ja luostari käsittää useampia rakennuskia kuten kirjaston jossa on noin 40 000 kallisarvoista vanhaa käsikirjoitusta ja arvopaperia ja kirjettä. Luostarin tiloissa pidetään usein varsinkin kesäaikaan konsertteja. Luostarin myymälässä myydään munkkien tuotteita suklaata, oliiviöljyä, hunajaa, likööriä ja kotitekoisia voiteita. Keramiikkaa, käsitöitä ja antiikkia on myös myytävänä.


Tommaso di Farfa oli luostarin ensimmäinen apotti. Hän tuli Savoian hertuakunnasta Alppien kupeesta nykyisen Ranskan puolelta. Hän oleskeli Jerusalemissa seitsemän vuotta ja sen jälkeen etsiskeli Sabina nimistä naishnekilöä jonka hän oli nähnyt unessa. Näin hän joutui Farfaan. Hän toimi 35 vuotta luostarin apottina. Hän perusti toisenkin luostarin San Vincenzo al Volturnon Moliseen.

Fara in Sabinan kylään on noin tunnin matka Roomasta. Autolla moottoritietä A 1 Milano-Roma tai valtatie 4:ää pitkin. Junalla Roma Tiburtinan asemalta Passo Coresen asemalle ja siitä bussilla noin kilometrin matka Farfaan. Tai sitten Cotralin bussilla Fara Sabina-Montelibrettiin ja bussilla Tiburtinan asemalta Poggio Moianon kautta Farfaan.

Kaikki kylät täällä ovat näkemisen arvoisia, kuten muun muassa iahstuttva Poggio Mainao. Keskussa täällä on festivaalit jolloin kadut koritellaan erivärisistä kukanlehdistä tehtyjä koristuksia. Syödään brushettaa, minkä päälle ripotellan tuoretta neitsyt oliviöljyä.





Birgitta nunnilla on luostari Farfassa jossa voi yöpyä.


Alue on erittäin rauhallinen, kaunis ja luonnonvarainen. Lähiympäristöön on mukava tehdä kävelyretkiä. Birgittaluostarissa puoliylöspito maksaa 45 € ja täysylöspito 55 €, jos nyt hintoja ei olla nostettu. 

Alueella on vain kolme katua mutta sieltä katujen reunoilta löytyy leipomo, ravintola, postitoimisto, kutomaverstas ja taidetta harrastaville omat tilat. Luostarissa on 50 huonetta vuokrattavana joten suurempikin ryhmä sinne mahtuu jos vaan varaa huoneet ajoissa. Luostarissa on myös kirjasto ja kappeli joihin kaikki vieraatkin ovat tervetullieta.


Opastettuja kiertokäyntejä luostarialuella joka tunti  kaikkina viikonpäivinä paitsi ei maanantaisin.



Luostarikäynnin voi aivan hyvin yhdistää Rooman reissuun, sillä matka luostariin on melko lyhyt, noin 60 km Roomasta. Syksy, esim lokakuu, on ehdottomasti paras aika vierailla luostarissa. Heinä-elokuussa saattaa olla jopa lähemmäksi + 40 astetta varjossa. 


Farfan luostaria pidetään yhtenä Euroopan kauneinpana ja viihtyisinpänä. Se on bendiktiini säästykunnan omistama luostari. Farfan munkit omistivat 1100-luvulla 683 kirkkoa ja luostaria, kaksi kaupunkia, Centumcellae (nykyinen Civitavecchia) ja Alatri. Munkit omistivat 132 linnaa, 16 linnoitusta, 7 satamaa, 14 kylää, 8 suolakaivosta, 82 myllyä, 315 pientä asumiskeskusta. Munkit asettuivat (saksalaisen) keisarin kannattajien, gibellinien, puolelle  paavin valtaa vastaan. Myöhemmin luostari joutui kardinaalin alaiseksi ja lopulta Sabinan piispan.

Fara in Sabina on kunnan nimi, missä Farfan luostari sijaitsee. Luostariin on vain kaksi kilometriä Fara in Sabinasta, siis aivan näköyhteyden päässä, koska Fara in Sabina sijaitsee jyrkällä kukkulalla. 

Orisinit ottivat Fara in Sabinan haltuunsa ja rakensivat sinne linnan 1600-luvulla. Sen jälken tuli della Roveren aatelissuku ja myöhemmin Orsinit palasivat takaisin Fara in Sabinaan. Mutta kun Alessandro Farnesesta tuli kardinaali niin hän nappasi Fara in Sabinan itselleen. Hän yhdisti Farfan luostarin Montecasinon luostarin seurakuntaan vuonan 1567. 

Seuraavien kahdensadan vuoden aikana menetti Farfa täysin tarkoituksensa. Napoleonin miehityksen jälkeen luostarin omaisuus myytiin yskityisille henkilöille ja aatelissuvuille. Viimeinen luostarin maatilan omistaja kreivi Volpi antoin kutenkin munkeille pienen  osan maatilasta. 

Vuonna 1920 saapui Roomasta San Paulo fuori le muran luostarista munkkeja Farfaan ja luostari sai näin ollen uutta eloa. Vuonna 1928 annettiin Farfan luostarille kunniamaininta, kansallinen monumentti. Mutta vasta paljon myöhemmin luostari uuskorjattiin. Yhdeksänneltä vuosisadalta peräisin olevan luostarin rippeet ovat pohjana uudelle luostarille ja sen kirkolle. 

Farfan luostarissa on myös joitakin huoneita joita vuokrataan. Erikseen muutama huone papeille ja uskovaisille henkilöille jotka haluvat elää "luostarielämää" jonkin aikaa. Löytyy myös joitakin huoneita miespuolisille vieraille. Suuremmat ryhmät ohjataan Birgittaluostariin.





Santa Marian luostarin kirkko on todellakin kaunis. 












Ei kommentteja: