torstai 18. lokakuuta 2012

Rooman metrolinjat


Rooma Termini,  päärautatieasema, Esquilinon kaupunginosa

Rautatieaseman edustalla seisoo takseja, siinä sijaitsee metron alaskulku, siinä on myös raitiovaunupsyäkki ja lukuisia bussilaitureita. Rautatieaseman edustalla sijaitsee bussiaukio, mistä lähtee useita busseja ympäri Roomaa, ja bussit, mitkä käy Terminin rautatieaseman laiturissa ohi mennessään, muun muassa bussit 105, 90, 60, 82, 223, 310, 38, 92, 40, 64, H, 85, 170, 910, C2...

Kuvassa oikealla on bussipysäkki, missä pysähtyy bussit 70 (ajaa keskustan lävitse), 16, 105, 360, 590 (ajaa myös keskustan lävitse lähelle Vatikaanin museota),  ja nMa (ajaa pitkän matkan kaupungin lävitse), sekä useat yölinjan bussit. Raitiovaunulinjat 5 ja 14 pysähtyvät melkein bussipysäkkiä vastapäätä.

Huom! Pitää ottaa huomioon että liikenteessä on saatettu ajan kanssa tehdä muutoksia, joten parasta tarkistaa tämän hetkinen tilanne. Paikallisliikenteen Atacin kotisivut täällä!

Terminin rautatieaseman vasemmalla puolella on pätkä Servianuksen kaupunginmuuria vielä tänäkin päivänä jäljellä. Termini oli hieno arkkitetuurinen luomus kun se avattiin. Mutta liikenne oli siihen aikaan paljon vähäisenpää kuin nykypäivänä. Terminin rautatieasema valmistui vuonna 1862 jolloin avattiin kaksi rautatielinjaa, toinen Stato Pontificio (=Kirkkovaltio, nykyinen Vatikaani) ja toinen Frescatiin kulkeva linja. Asemarakennuksen suunnitteli Salvatore Bianchi.


Kuvassa alkuperäinen julkisivu ennen uuskorjauksia

Nykyään rautatieasemalta lähtee  päivittäin noin reilut 800 junaa ja puoli miljoonaa henkilöä kulkee aseman kautta päivittäin. Terminin asemalla kohtaa pitkänlinjan junat ja osa paikallisjunista. Italian 13 suurinta rautatieasemaa kuuluu samaan yhtiöön, Grandi Stazioni, josta 60 % omistaa valtio ja loput useammat suuret firmat.

Asemalle saapuu myös Leonardo Express juna Fiumicinon lentokentältä sekä bussit niin Fiumicinosta kuin Ciampinon lentokentiltä. Raitiovaunulinjoilla 5 ja 14 on päätepysäkkinä Terminin rautatieasema. 


PS. Roomaan on syntynyt uusia metrolijoja ja matkalippujen hintoja on nostettu.

Rooman metrolinjoista ei turisteille ole juuri hyötyä, mutta esikaupunkialueilla asuvat ja kaupungissa töissä käyvät saavat suuren avun metroista. Mutta linjoja on vielä aivan liian vähän. Roomassa on erittäin hankala rakentaaa metrolinjona ja -asemia, koska maan alla  on paikoittain kymmenenkin metriä  historiallista roinaa, mitkä arkeologien on ensin tutkittava ja pelastettava. Toinen ongelma on Rooman ja Italian valtion erittäin kehno talous.

Roomassa on vain kaksi metrolinjaa A ja B ja ne kohtaavat toisensa ainoastaan Termini asemalla. Vasta äskettäin avattiin lyhyt B1 sivulinja. Uusin sivulinja on C. Näitten lisäksi Roomasta kulkee kolme paikallisjunalinjaa, Centocelleen, Lidoon (Rooman kunnan uimarannoille) ja Viterbohon.

Täältä löytyy muut alueelliset juna-linjat!

Terminin rautatieasema on avoinna kello 04.30- 01.30. Yöllä suljettu siis kolme tuntia, mutta asemaa vartioidaan kameroiden avulla sisältä ja ulkoapäin vuorokaudet ympäri. Asemalta löytyy kaksi pankkifiliaalia, posti ja kaksi apteekkia. Kymmenen bankkiautomaattia löytyy asemalta myös. 

Kaksitoista eri autovuokraamoa löytyy aseman tiloista. San Raffaelen diagnostinen keskus, jossa voi ottaa laboratoriokokeita. Italiassa voi mennä mihin tahaansa laboratorioon ihan ilman lääkärin lähetettä. Kuntosalikin löytyy rakennuksesta.

Hotellivaraustiski, matkatavarasäilöntä, infotiski, löytötavaratiski, neljä parkkitaloa, sosiaalinen apukeskus, liikuntavammaisten apukeskus, kahviloita, ravintoloita ja shopping, shopping, shopping...Terminin vaatetusmyymälät tarjoavat hyvät valikoimat laatuasusteita sekä laukkuja ja kenkiä. Kirjoja ja kauneudenhoitovälineitä ja lasten asusteita myydään myös Terminillä.

Terminin rautatieasema on avoinna kello 04.30- 01.30. Yöllä suljettu siis kolme tuntia, mutta asemaa vartioidaan kameroiden avulla sisältä ja ulkoapäin vuorokaudet ympäri. Asemalta löytyy kaksi pankkifiliaalia, posti ja kaksi apteekkia. Kymmenen bankkiautomaattia löytyy asemalta myös. 

Kaksitoista eri autovuokraamoa löytyy aseman tiloista. San Raffaelen diagnostinen keskus, jossa voi ottaa laboratoriokokeita. Italiassa voi mennä mihin tahaansa laboratorioon ihan ilman lääkärin lähetettä. Kuntosalikin löytyy rakennuksesta.

Kuusi ruokatavaramyymälää. Naisten alusasusteita myy usemapikin myymälä kuten Calzedonia, Golden Point, Intimissimi, Benetton ja Yamamay. Seitsemän naisten vaatetusliikettä, kolme urheluasusteliikettä, kameraliikkeit... 

Hotellivaraustiski, matkatavarasäilöntä, infotiski, löytötavaratiski, neljä parkkitaloa, sosiaalinen apukeskus, liikuntavammaisten apukeskus, kahviloita, ravintoloita ja shopping, shopping, shopping...Terminin vaatetusmyymälät tarjoavat hyvät valikoimat laatuasusteita sekä laukkuja ja kenkiä. Kirjoja ja kauneudenhoitovälineitä ja lasten asusteita myydään myös Terminillä. ä, kirja- ja tupakkakauppoja, miestenasusteita, optikkoja, kukkakauppoja... 

Oikeastaan Terminiltä ei puutu yhtään mitään.


Metrolina A:n pohjoinen päätepysäkki on Battistini joka sijaitsee Rooman 19. kaupunginsoassa. Seuraavat aemat ovat Cornelia ja Baldo degli Ubaldi. 

Seuraava pysäkki on Valle Aurelia. Asemalla kohtaa myös paikallisjunan FR 3, mikä  tulee Viterbosta ja jonka toinen päätepysäkki sijaitsee Ostiensessa. Sitä seuraava pysäkki on nimeltään Cipro. Tämä asema toimii myös Vatikaanin museon pysäkkinä, vielä toistaiseksi. 

Seuraavat pysäkit ovat Ottaviano ja Lepanto. Ottaviano oli aikaisemmin metrolinjan A päätepysäkki. Pysäkiltä voi kävellä Vatikaaniin. Asemalle ollaan suunniteltu uuden  metrolinja C:n päätepysäkkiä. Linja C:n piti olla valmis jo vuonna 2011. Ehkä vuonna 2013 saadaan linja käyntiin.


Flaminion metropysäkki sijaitsee aivan Piazza del Popolon pojoispuolella kaupunginmuurin takana. Raitiovaunulinja 2 kohtaa metron Flaminion asemalla. Raitiovaunulinja 2 kulkee Piazzale Flaminion ja Piazza Mancinin väliä. Asema on myös päätepysäkki Viterbosta ja Civita Castellanasta tuleville junille. 


Piazzale Flaminio, Roma-Viterbo junan pääteasema

Tällä alueella on vilskettä ja vilinää, menipä sinne koska vaan. Tässä kohtaa raitiovaunut, bussit ja paikallisjunat sekä joitakin pitkänmatkn juniakin. Täältä kulke bussi C3 Tiburtinan rautatieasemalle. Bussi lähtee Falminion hautausmaalta, ajaa Rooman keskustan lävitse Circo Massimon, Colosseumin ja Terminin rauatieseman kautta ja päätyy Stazione Tuburtinalle.

Myös Cotralin busseilla on pysäkki täällä, vastapäätä Porta Flaminion kaupunginmuurissa olevaa kaupunginporttia. Cotralilla pääsee muun muassa rautatieasemillekin! Taxi-asema löytyy myös täältä!

Piazzale Flaminion aukea on laaja elegantti tori, mistä löytyy hyviä ruokapiakoja jakhviloita. 



Piazzale Flaminiolla on portti Villa Borghesen alueelle. Bussi 491 Piazzale di Porta Pian kautta Tiburtinan metro ja juna-asemalle. Bussi 160 kulkee Pincion puiston kautta alas keskipaupungin Piazza Venezialle ja siitä suoraan etelään Via Cristofo Colomboa pitkin Tormaranciaan.

 

Piazza Spagnan metroasema sijaitsee Espanjalaisten portaitten alla, hyvin syvällä kalliossa. Metron sisäänkäynti löytyy kapealta kujalta, Vicolo del Bottino, Espanjalaisten portaiden vasemmalta puolen, kun kasvot on portaita kohden. Toinen sisäänkäynti on kaupunginmuurin toisella puolen Porta Pincianan luona.


Seuraava pysäkki on vasta Piazza Barberinillä josta on lyhyt kävelymatka Fontana di Treville. 

Piazza Repubblican metroasemalle on kaksi sisäänpääsyä ja molemmissa on hyvin pitkät ja jyrkät rullaportaat.


Sitten ollaankin jo Terminillä. Tämä on ainoa pysäkki jolta voi vaihtaa Metrolinalle B. 


Vittorio Emanuelen pysäkki sijaitsee samannimisen puistoalueen alla. Seuraava asema on Manzonin pysäkki.


San Giovannin pysäkki on kätevä kun haluaa käydä katsomassa kaunista San Giovanni in Lateranon basilikaa. Metrosemalta on käveltävä kaupunginmuurin sisäpuolelle, jotta löytää basilikan heti siinä vasemmalla kädellä. Piazzalta lähtee myös suora 713 kilometriä pitkä Via Appia Nuovan tie, mikä kulkee Via Appia Antican itäistä puolta. 

Seuraavat pysäkit ovat Re di Roma ja Ponte Lungo jossa kohtaa kaksi paikallisjunaa FR1, mikä kulkee Orten ja Fiumicinon  lentokentän asemien väliä ja FR 4 Rooman ja Civitavecchian väliä. 

Seuraavana ovat asemat Furio Camillo ja Colle Albani jolta pääsee Appia Anticaan. Tämä reitti ei ole kuitenkaan se tavallisin  Appia Anticalle. Appia Anticalle kannatta ottaa bussi 118, mistä voi hypätä välillä pois ja jatkaa sitten bussilla eteenpäin. Kannattaa siis ostaa vuorkuaden matakalippu vähintäin. Bussi 118 on omasta mielestäni kätevämpi ja halvemipikin kuin hopp on-hopp off bussit.


Porta Furban asema, mikä sijaitsee Via Tuscolanan varrella

Seuraavat asemat ovat Numino Quadrato, Lucio Cesto, Giulio Agricola ja Subacusta.

 

Cinecittan asema. Cinecitta on Italian filmiteollisuuden keskus. Siellä voi tutustua filmin tekoon, jos ketä kiinnostaa.


Anagninan asema on päätepysäkki, mistä pääsee Atralin paikallisbussilla (3 pysäkin väli) muutamassa minuutissa Ciampinon lentokentälle. Asema on myös FR4 Rooma- Albano, Rooma- Velletri ja Rooma-Frascati paikallisjunien päätepysäkki.


Rooman metroissa on harvoin tungosta, sillä roomaaliset ovat tottuneet kulkemaan busseilla. Busseilla pääsee myös lähimmäksi päätepistettä. Metroasemien rakentaminen on Roomassa erittäin hankalaa, sillä ensin on otettava ksäittelyyn monia metrejä 'historiallista roinaa', mitkä sitten arkeologit käsitteele. Rooman alla on enimmältään on roinaa kymmenisen metriä!


Rebibbian asema koillisessa Roomassa, Via Tiburtinan varressa


Ponte Mammolon asema Via Tiburtinan varressa  on liikenneristeys ja itäisen Lazion alueen bussien päätepysäkki. Täältä pääsee esimerkiksi bussilla Tivoliin. Seuraava asema on Santa Maria del Sioccorso,  mikä on saanut nimensä saman nimisen kirkon mukaan. 


Pietralatan asema

Seuraavat asemat ovat Monti Tiburtini, Quintiliani ja Tiburtina. 


Tiburtinan asema on uudesti rakennettu valtava 'rakennuskolossi'. Asema on niin iso että se on kuin oma kaupunkinsa. Sieltä ei puutu yhtään mitään. Asemalla on oma kirkkonsakin. Asema on avoinna yötä päivää, joten siellä voi shoppailla vaikka keskellä yötä. 

Tiburtinan asemalta lähtee useimmat pitkänlinjan bussit ja junat. Tarkoitus on siirtää kaikki Roomasta lähetveät junat Tiburtinaan ja rakentaa Terminin rautaieasema ja koko sen ympäristö uudestaan. Seuraavat asemat ovat Bologna, Policlinico, Castro Pretorio ja Termini. 



Cavourin asema 





Colosseumin metroasemalla on useampi sisään- ja uloskäynti 



Circo Massimolla on kaksi sisään-ja uloskäyntiä 



Piramiden asema



Garbatella



San Paulon asema, lähellä San Paulo Fuori le Muran basilikaa



Marconin asema



EUR Magliana



EUR Palasport



EUR Fermi



Laurentinan metroasema

Ei kommentteja: