sunnuntai 7. lokakuuta 2012

San Biagio e Carlo ai CatinariPiazza Benedetto Cairoli, Via Arenulan varrella

Tämä pieni mutta viihtyisä tori, pieni puisto, sijaitsee Rooman keskustassa, Largo di Torre Argentinalta etelään päin vajaat 200 metriä, Via Arenulan oikealla puolella. Torilta lähtee Via dei Giubbonarin shoppingkatu. 

Tori on saanut nimensä Bendetto Cairolin mukaan, Barnabiittijärjestön toimesta. Bemedetto Cairoli taisteli Italian vapaudesta Giuseppe Garbaldin rinnalla 1800-luuvn lopulla. Hän oli vasemmistopoliitikko ja toimi iaknsa myös ulko- ja kauppaministerinä.Torin reunalla on useita upeita rakennuksia ja pari hotelliakin

Suhkulähde keskellä puistoa


 File:S Eustachio - san Carlo ai Catinari - 2122-3st.JPG

San Carlo e Biagio ai Catinari, Piazza Benedetto Cairoli

Avoinna kello 7.30-12.00 ja 16.00-19.00
Messu arkisin kello 8.00, 9.30 ja 18.30
Sunnuntaisin ja pyhäpäivinä kello 10.00, 11.30 ja 18.00San Carlo ai Catinarin kirkon upea kupoli joka on yksi Rooman upeimmista niin ulkoa kuin sisältäkin päin. Käykääpäs katsomassa. Korkeakin se on. Kirkon arkkitehtinä toimi Rosato Rossati.Carlo Borromeo 1538-1584

Hän syntyi Milanossa jossa hän toimi arkkipiispana. Hän oli johtava henkilö katollisen kirkon vastauskonpuhdituksen aikana. Hänestä tehtiin myöhemmin pyhimys ja häntä juhlitaan 4. marraskuuta. Hän oli kreivi Gilberto Borromeon poika ja hänen äitinsä oli Marghareta Medici, joka oli tulevan paavin Pius IV:n Medicin sisko. Pyhä Carlo Borromeo on haudattu Milanon tuomiokirkkoon.

Borromeo perusti myös fransiskaaniluostarin Roomaan nimeltä Santa Chiara, Piazza Santa Chiara 42, vuonna 1592. Se rakennettin Agrippan kylpylän raunioihin.

San Carlo ai Catinarin kirkko on valmistui vuonna 1620 ja se rakennettiin pyhän Carlo Borromeon kunniaksi. San Carlon kirkkoa ennen seisoi samalla paikalla hyvin pieni kirkko nimeltä San Biagio dell'Anello. San Biagio tai Biagio di Sebate 300-luvulla toimi kattollisena piispana Ameniassa.San Biagio della Pagnottan kirkko Via Giulian varrella on armenialaisten kotikirkko Roomassa. Kirkolla on toinenkin nimi, San Biagio degli Armeni.


San Biagio

San Antonio Maria Zaccaria.jpg

San Antonio Maria Zaccaria 1502-1539

San Carlo ai Catinarin kirkko uuskorjattiin vuonna 1897, kun barnabiittijärjestön peurustaja Antonio Maria Zaccaria kanonisoitiin. Roomasta löytyy myös oma kirkko Antonio Maria Zaccarialle Trasteverestä, Via Ulisse Senin varelta.


Tässä vanha valokuva joka nähtävästi kuvaa maaseudulta kaupunkiin tulleita San Biagio e Carlo ai Catinarin kirkon portailla

Barnabiti luostarijäjestön toimesta rakennetiin kirkko Carlo Borromenon pyhimykseksi julistamisen kunniaksi vuonna 1610. Kirkon nimessä ai Catinari tarkoittaa "savenvalajien" kirkko. Nähtävästi nurkilla on joskus asunut ruukkujen ja tiiliskivien valmistajia. Luostarin sisäänkäynti Via del Monte della Farina'lta. Kirkon oikealla puolen (kuavssa) oleva rakennus on osa luostaria ja siinä sijaitsee Barnabitikirjasto.

File:San Carlo ai Catinari pic-001.JPG

San Carlo ai Catinarin kirkko on mahtavan suuri ja korkea. Se restauroitiin viimeksi vuonna 1915. Kirkko oli melko pahasti hajonnut maanjäristyksessä. Kirkkosali on kreikkalaisen ristin muotoinen ja se on koristeltu aivan viimeisen päälle.

Kirkkosalista löytyy Vespignianin  maalauksia, Pietro da Cortona ja Guido Renin freskomaalauksia. San Carlo ai Catinarin kirkko on hyvä esimerkki tyypillisestä roomalaisesta barokkikirkosta. Barokin tyylihän syntyi juuri Roomassa.

File:San Carlo ai Catinari pic-002.JPG


Koristelun pääalttarin takana on maalannut Berettini Cortona.
 Pyhän Annan kappeli

File:San Carlo ai Catinari - Dome.JPG

File:San Carlo ai Catinari pic-004.JPG

File:Sta. Cecilia Catinari photo by M.Hermoso.JPG

File:San Carlo ai Catinari pic-017.JPGFile:San Carlo ai Catinari pic-015.JPG

 File:San Carlo ai Catinari pic-011.JPG

Nämä ison pääkupolin tukipylväissä sijaitsevat "plyymit" on maalannut Domenichino. Tämä kupoli on Rooman kolmanneksi suurin Pyhän Pietarin ja Sant'Andrea della Vallen kirkkojen kupolien jälkeen.

Ei kommentteja: