lauantai 6. lokakuuta 2012

San Pietro in MontorioSan Pietro in Montorion kirkko/ latinaksi Sankti Petri in Monte Aureo, Piazza San Pietro in Montorio, Gianicolon (Janiculum) kukkulalla ja sen vieressä sijaitseva luostari, joka kuuluu Espanjalle. Kirkko on nykyään aivan tavallinen kirkko eikä mitenkään sidottu erikoisesti Espanjaan. 

Toisaalta kerrotaan että fransiskaanit käyttävät kirkkoa omanaan. Alunperin luostarissa asui celestiini-, sittemmmin benediktiini- ja lopulta fransiskaani munkkeja. Kerotaan että portugalilainen munkki Amadeus olisi perustanut luostarin. 


 Asqua Paolan suihkulähde, Via Garibaldi

Tänne on kätevin saapua pohjoisesta päin Gianicolo/Janiculumin kukkulalta joko kävellen tai bussilla alas Paolan suihlulähteen luokse. Keskiajalla olikin  tämä reitti pohjoiselta puolelta ainoa tapa lähetyä kirkkoa ja luostaria. Lähin bussien 115 ja 870 pysäkki Passeggiata del Gianicololla, pysäkin nimi on Villa Corsini. Tämä Gianicolon harju tässä on tosi jyrkkää aluetta.


San Pietro in Montorion kirkon takana sijaitsee tämä monumentti, Mausoleo Ossario Garibaldi. Tämä on eräänlainen patrioottinen muistomerkki joka ei montakaan roomalaista kohauta. Siksi kaiketi tämä on täällä hieman syrjässä, jonka löytää vain ihan kuin vahingossa. 

Toisaalta sardiinialainen nationalisti Garibaldi taisi taistella henkeen ja vereen yhdistymis ideansa edestä täällä Gianicolossakin. Nimittään Italien herttuas- ja ruhtinaskuntien yhdistäminen yhteiseksi Italian valtioksi ei kaikkia kiinnostanut. Yhdistyminen veikin vuosia, jopa vuosikymmeniä. Siinä ehti moni menettää henkensäkin. 

Italialaisia ei kiinnosta nationalismi, aivan kuten ei ruotsalaisiakaan. Molemmat kansakunnat ei tiedä mitään pahenpaa kuin natuionalismi. Giuseppe Garibaldi on haudattu Sardiniaan kuluvaan Capreran saaareen, jossa hän syntyi ja kasvoi.  Parasta kai niin. 


Avoinna:
kello 8.30-12.00 ja kello15.00-16.00 joka päivä
Messu kello 8.00 ja 12.00 arkipäivinä ja kello 8.00 sunnuntaina ja pyhinä

Kirkko on suosittu vihkikirkko joten se on otettava huomioon. Bussi 115 lähtee läheltä Vatikaania Terminal Gianicololta ja heittää reitin Via Garibaldin ja Viale di Tasteveren kautta takaisin Terminal Gianicoloon. Jää pois  kyydistä Garibaldilla.

Aivan luostarin kanssa seinäkkäin sijaitsee Espanjan kuninkaallinen instituuutti, Real Academia di Espana en Roma

File:Reale Accademia di Spagna a Roma. Chiostro.jpg

Luostarin sisäpiha

Montorio viittaa paikan alkuperäiseen nimeen Mons Aureus, kultainen kukkula. Krkon pääsisäänkäynnin yläpuolella on vaakuna josta voi tulkita että kirkko on rakennettu ranskalaisen  kuningas Luigi XI:n ja espanjalaisten Isabellan ja Fernidadin varoilla. Kirkko valmistui vuonna 1500 mutta sen sisustusta on laiteltu kuntoon vasta ajan kanssa. Kerrotaan että kirkon paikalla Pyhä Pietari ristiinnaulittiin. Siksi päätettiin rakentaa kirkko  juuri sille paikalle.


Kuuluisa Brahmanten suunnittelema Tempietto sijaitsee luostarin pihalla jonne pääsee tuosta oikean puoleisesta ovesta.

Fil: FaldaMontorio.jpg

Giovanni Battista Faldan näkemys San Pietro in Montoriosta, noin vuonna 1670.

San Pietro in Montorio on yksi minun lempikirkoistani Roomassa monestakin syytä. Ensinnäkin se sijaitee erittäin kauniilla ja rauhallisella paikalla. Pieni tori kirkon edessä on rauhallinen ja idyllinen. 


Kirkko on rakennettu yhdeksännellä vuosisadalla ja uuskorjattu 1400-1500-lukujen vaihteessa. Kirkko rakennettiin bysanttilaisen luostarin viereen luostarikirkoksi. Arkkitehteinä ovat toimineet Baccio Pontelli ja Meo del Caprina.  Ianiculun tai Janiculum kukkula tai paremminkin harju sai nimensä Janus jumalan nimestä. Keskiajalla kukkulaa nimitettiin nimellä Mons Aureum, auringonnousun kukkula.

Väite että Pietari olisi kuollut martyyrikuoleman juuri kirkon paikalla, ei ehkä pidä paikkaansa. Luultavasti hän kuoli joko Neron sirkuksessa tai Vatikaanissa. Hänet otettiin hengiltä naulaamalla hänet pää alas päin. 


Beatrice Cenci joka tapettiin Ponte Sant'Angelon sillalla sen jälkeen kun Beatrice oli murhannut isänsä, on haudattu kirkon pääalttarin alle. Kerrotaan että Beatricen pääkallo säilytettiin aikaisemmin myös kirkossa mutta se hävisi kun ranskalaiset sotilaat pelasivat sillä jalkapalloa 1700-luvulla. Kirkkoon on haudattau useita korkea-arvoisia herroja, jotka olivat paenneet Roomaan 1700-luvulla.


 
Kirkkoon on haudattu paljon väkeä.
Rafaelin maalaus jota hän ei ehtinyt saada valmiiksi. Maalus oli San Pietro in Montoriossa mutta se vietiin Napoleonin vallan aikana Pariisiin, mutta se palautettiin vuonna 1815 ja asetettiin varmuuden vuoksi Vaitikaanin museoon. 


Berninin valmistama hautamuistomerkki Raimondi kappelissa

File:Trastevere - san Pietro in Montorio - putti della cappella Ricci 5 00709.JPG


Fransesco Raimondin hautamuistomerkki


Girolamo Raimondin hautamuistomerkki
Erittäin kaunis kattokupoliTempietto on yksi Rooman suurimpia nähtävyyksiä, ainakin arkkitehtuurista kiinnostuneille. Se on Donato Bramanten suunnittelema mestarinäytös. Se on luultavasti vuodelta 1502. Avoinna tiistaista suununtaihin kello 10.00-18.00.

Tempieton luullaan olevan tilaus Espanjan kuningasperheeltä, Isabellalta ja Ferdinadilta.
Kaunis Cosmatikuvioinen lattia koristelu alttarin edustalla. Lähinnä alttaria olevan kuvion keskellä on reikä jossa on rautaristiikoa päällä. Lattian alla on krypta.


Kirkon ja luostarin vieressä sijaistevan rakennuksen omistaa Espanjan valtio. Kuvassa oikealla  on kaunis Fontana dell' Asqua Paola.

Kirkon pihalta lähtee portaat alas Via Garibaldille.


Portaita reunustaa useat ikivanhat katulattarit. Portaita kutsutaan Via Crucis nimellä. Via crucis tarkoittaa ristin tietä, jota Jeesus kulki kantaen ristiään, jolle hänet sitten naulittiin. 


 Montorion kirkkoon pääsee myös  nousemalla Via Crucis poraat ylös.

Via Garibaldi


Portaat Rampa di Monte Aureo vievät Via Goffredo Mamelilta ylös Via Garibaldille, jossa on bussin 115 pysäkki nimeltä Garibaldi/Fabrici. Vicolo del Frustalta pääsee myös ylös Via Gasribaldille erittäin jyrkkiä portaita pitkin. 


Piazza San Pietro in Montorion alapuolella Via Goffredo Mamelilla sijaitsee tämä kaunis veriposti.
Ei kommentteja: