perjantai 30. marraskuuta 2012

San Giorgio in VelabroSan Giorgio in Velabro, Via del Velabro 19

 Avoinna:
 keskiviikkoisin, perjantaisin ja lauantaisin kello 10.00-12.30 ja 16.00-18.30

 Messu:
 tiistaisin, keskivikkoisin ja perjantaisin kello 12.30 ja sunnuntaisin ja pyhäpäivinä kello 8.00


Confessio italiaksi, hollanniksi, ranskaksi, englanniksi, swahiliksi ja saksaksi. Confessio tarkoittaa uskontunnusta. Arkkitehtuurissa tarkoittaa confessio reliikkisäilöä tai pyhimyksen hautaa pääalttarilla alttaritaulun alapuolella.

Paavi Gregorius Suuri rakennutti oratorion/rukoushuoneen 500-luvulla tälle samalle  paikalle. Oratorio sijaitsee nykyisen kirkon alttarin alla. Paavi jakoi apua ja tukea köyhille oratoriossa. 

Paikka jolla kirkko seisoo on Rooman historiallisimpia paikkoja. Kerrotaan että se oli juuri tällä paikalla kun Romulus tappoi veljensä Remuksen. Nykyinen kirkkorakennus on rakennettu 700-luvulla paavi Leo II:n toimesta. Kirkon alue oli aikaisemmin suoperäistä aluetta ja siitä nimi Velabrum. Alueella myytiin viiniä, ruokaöljyä ja muuta ruokatavaraa. Alueella on seisonut Felicitas temppli. Felicitas oli onnen ja menestyksen Jumalatar.


 Velabro vuonna 1814

Kirkko pyhitettiin Pyhälle Sebastianolle joka kuoli marttyyrikuoleman ja hänen rumiinsa heitettiin kirkon vieressä kulkevaan Cloaca Maxima, joka oli 400-luvulla eaa rakennettu likaviemäriverkosto. Kirkko pyhitettiin myös pyhälle Giorgiolle, Pyhälle Yrjölle.Arco di Giano/Januksen kaari


Janus jumalan nimestä tulee januari/tammikuu moneen kieleen. Taustalla näkyvä rakennus on Palazzo Velabro, jossa on huoneistohotelli nimeltä Residence Palazzo Velabro


Palazzo Velabro Via di San Giovanni Decollaton kadun varressa.Tuosta portaita ylös ja sitten rakennuksen kuvetta kulkevaa kujaa pitkin pääsee Velabron kirkon eteen.Toinen tie kulkee Via di San Teodorolta.Näitten kahden manitsemieni katujen välillä kulkee kuja Via del Velabro, mutta se on todellakin vain kapea polku tuossa portaiden yläpäässä.
San Grigorio in Velarbron kirkko rakennettiin kreikkalaisten asuttamalle alueelle. Paavi Zacharius oli kreikkalaista alkuperää. Hän toimi paavina 700-luvulla. Paavi haetutti Kappadokiasta Pyhän Grigoriuksen jälkeenjäännökset San Giovanni in Lateranon basilikaan. Myöhemmin paavi Zacharius haetutti hänen jälkeenjäännöksensä San Grigorio in Velabron kirkkoon vuonna 741. Luultavasti hänen reliikkinsä on vieläkin kirkon pääalttarin alla. Samaan aikaan rakennettiin nykyinen San Grigirio in Velbron kirkkorakennus. Pyhää Yrjöä juhlitaan joka vuosi 23 huhtikuuta.

Fil: Ripa - san Giorgio al Velabro baldacchino 1010870.JPG


San Grigorio in Velabro on melko varmasti vanhimpia esikristillisen ajan kulttipaikkoja, mutta myös hyvin varhainen kristittyjen kokoontumispaikka.
File:Ripa - san Giorgio al Velabro altare 1010866.JPG

Pyhät reliikit upessa confessiossa pääalttarin alla. Kosmaattinen koristelu on 1200-1300-luvulta.Absidifreskossa Kristus keskellä, Pyhä Maria, Pyhä Yrjö, Pyhä Pietari ja Pyhä Sebastiano. Fresco on 1300-luvulta, mahdollisesti Cavallinin tai Giotton käsialaa. Freskomaalaukset ovat restauroitu rohkeasti ja siitä syystä on vaikea ottaa selvää kuka on ne maalannut, mutta se kallistuu Cavallinin suuntaan. 

File:Ripa - san Giorgio in Velabro - porta 00907.JPG
File:RomaArcoArgentari.jpg

Arco degli Argentari

Portikko rakennettiin vuonna 204 jaa keisari Septimus Serviuksen ja hänen perheensä kunniaksi. Vuonna 1993 portikko oli terroistikohde. Pommi hajoitti pahasti portikkoa.


File:RomaArcoGianoCostantino1.JPG

Arco di Giano, Januksen kaari

Kaari valmistettiin Konstantinuksen I Suuren ja hänen poikansa Konstantinus II:n kunniaksi. Keskiajalla Frangipanin suku rakennutti sen omaksi linnoituksekseen. Frangipanit ja Annibaldit käyttivät keskiajalla Colosseumiakin sukunsa linnakkeena.

Rooma on erittäin hyvin yövalaistu. Tässäkin kirkon edutalla on kaunis yövalaistus. Roomassa on  mukava maleksia myöhään iltasin ja öisinkin, eikä täällä ole sen vaarallisenpaa öisin kuin päivisinkään. Ainoat joita voi varoa on taskuvarkaat, eikä heitä ole missään myöhään illalla tai yöllä. Ei he norkoile jossain kapeilla sivukujilla ja odota että joku sattuisi tulemaan ohitse. Taskuvarkaat liikkuvat päiväsaikaan siellä missä on pitkiä jonoja turisteja tai suuria turistiryhmiä, sekä keskustan busseissa, varsinkin Vatikaaniin kulkevassa bussissa 64. Taskuvarkaat ovat melkein aina naisia ja lapsia.

Ei kommentteja: