tiistai 27. marraskuuta 2012

San Lorenzo Fuori le Mura


San Lorenzo fuori le Mura, Piazzale del Verano 3

Avoinna kello 7.30-12.30 ja 15.30-19.00
Sunnuntaiisn kello 7.30-12.30 ja 16.00-20.00

Pyhä messu arkisin kello 8.00 ja 18.00
sunnuntaisin kello 8.30, 10.00, 11.00, 12.00, 18.00 ja 19.00

Koska San Lorenzo Fuori le Muran basilika sijaitsee hieman laitakaupungilla niin tänne on otettava bussi tai raitiovaunu. Alla joitakin ehdotuksia. 

San Lorenzo Fuori le Mura kuuluu seitsemän pyhiinvaelluskirkon joukkoon, joissa kaikkien Roomaan tulleiden katollisten olisi käytävä. Ennen vanhaan tänne käveltiin mutta nykyään on liikennekin jo sellainen haitta, ettei tuskin kukaan kehtaa lähteä kävelemään tänne saakka. 

Termninin rautatieasemalta ei ole kilometriäkään kävellä tänne yliopiston alueen lävitse, joten ei se ole mahdottomuus tervejalkaisen kävellä tätä matkaa. Perillä hautausmaalla tulee sitten käveltyä ehkä kilometri tai kaksi, joten takaisin päin on ainakin parasta ottaa kyyti.


Piazza del Veranon torilla pysähtyy raitiovaunu 2. Jos tulee Policlinikolta päin Viale Regina Elena katua pitkin, niin silloin on hyvä ottaa bussi 88, 3 tai raitiovaunu 19. Jää pois pysäkillä Universita La Sapienza. 

Kätevin bussi on 492, mikä kulkee Vatikaanin takaa läpi keskikaupungin, Veranon hautausman ohitse ja päätyy Tiburtinan rautatieasemalle. Jää pois pysäkillä Verano. Siitä on lyhyt matka kävellä Veranon hautausmaan portille ja San Lorenzo Fuori le Muran kirkkoon.


 Bussi 492


 Raitiovaunu 3

Veranon hautausmaasta olen tehnyt kaksikin eri postausta, täällä ja täällä. Campo Veranon hautausmaa on hyvin erikoinen hautausmaa. Se on nykyään eräänlainen hautausmaamuseo, jossa viihtyyy vaikka kuinka kauan kierrellä ja katsella jos sattuu olemaan hyvä säää. Suosittelen lämpimästi! San Lorenzo Fuori le Muran basilika on myös todellakin käymisen arvoinen paikka. Täällä sielu lepää!

Kirkko kulkee myös nimellä San Lorenzo al Verano, vieressä sijaitsevan erittäin huolella hoidetun hautausmaan mukaan. Hautausmaa on kulttuurillinen kohde jossa on katollisten lisäksi myös juutalaisten, musliimien ja valdeesikirkon jäseniä haudattuina. Hautausmaa on  melkein viisi neliökilometriä laaja, kumpuilevaa aluetta, jossa on erilaisia alueita ja monenlaista tyyliä. Hautausmaa on täynnä mitä erikoisempia hautakappeleita ja patsaita. Varaa muutama tunti aikaa basilikalle ja hautausmaalle.


Täydelliseltä nimeltään kirkko on Basilica Papale di San Lorenzo fuori le Mura, siis paavillinen basilika. San Lorenzo fuori le mura (fuori le Mura tarkoittaa kaupunginmuurin ulkopuolella) on yksi seitsemästä pyhiinvaelluskirkosta ja yksi neljästä (aikaisemmin niitä oli viisi) patrialkaalisista basilikoista. 

Ortodoxisella kirkolla  on oma jaottelunsa. San Lorenzon kirkko on luovutettu kuuluvaksi ns Jerusalemin patriarkaattiin, Patriarcato di Gerusalemme dei Latini. Muut kolme ovat Alexandria, Antiochia ja Kontantinopel. Näitten lisäksi on "patriarkaatteja", joilla ei ole itsenäistä statusta, se on vain kunniamaininta ja vanha perinne ja ne ovat suoraan Paavin alaisia.

San Lorenzon basilika on pyhitetty pyhälle Laurille/Laurentinukselle, Lorenzo italiaksi. Hän kuoli marttyyrikuoleman vuonna 258. Hänet kirjaimellisesti halstaroitiin paikalla jossa nykyään sijaitsee San Lorenzo in Panispernan kirkko, mikä sijaitsee saman nimisen kadun varrella. Laurentinus toimi Rooman kirkon diakonina. Kristinusko ei ollut vielä silloin sallittu Rooman valtakunnassa.



Laurista/Laurentinuksesta tuli yksi katollisen kirkon suosituimmista marttyyreistä ja pyhimyksistä. Laurentinuksesta tuli myös erittäin rikkaan ja vaikutusvaltaisen firenzeläisen Medici suvun suojeluspyhimys ja he suoltivat paljon varoja Laurentinukselle pystytettyjen kirkkojen rakentamiseen ja koristeluun. Keskiajalla  oli yksistään Roomassa 34 Laurentinukselle pyhitettyä kirkkoa. Suomessakin niitä on useita kuten Lohjalla, Janakkalassa, Isokyrössä, Mynämäessä, Perniössä, Vantaalla ja Hämeenkoskella josta on vain rauniot jäljellä.


Kuvassa kirkon kyljessä sijaitseva kapukkiiniluostari O.F.M.cap. ja sen sisäänkäynti. Luvallista on mennä heidän luostarinsa sisäpihalle. Luostariin pääsee myös kirkon sisältä sakristian kautta. 

Kirkon sisäpihan käytäville on kerätty kaikenlaista vanhaa ikivanhaa löytötavaraa kun kirkkoa on rakennettu tai uuskorjattu. Ovi Cyriacan katakombeihin sijaitsee kirkkosalin päädyssä vasemmalla puolen mutta sinne on harvoin sisäänpääsyä. Siellä on oikeastaan useampikin katakombi lattian ja luostarin alla mutta suurin osa niistä on tuhoutunut ja ne ovat täynnä vettä. Nimittäin toisen maailmansodan aikana saksalaiset pomittivat aluetta ja niin kirkko kuin katakombit ja hautausmaakin vaurioituivat pahasti.


Monesta Rooman kirkosta haluaa mielellään käyttää nimitystä kaunein kirkko. Makuasiahan se on. Kuitenkin uskallan väittää että juuri tämä San Lorenzo fuori le Muran basilika eroaa monella tavalla muista ja kaikessa yksinkertaisuudessaan on se ehkä sittenkin kaikista kaunein. Viihtyisä se ainakin on. Riippuen kellonajasta ja vuodenajasta on kirkkosalissa erilainen valoisuus, joskus vallitsee melkein pilkkopimeys.







Alue johon kirkko on rakennettu sijaitsi kaupunginmuurin ulkopuolella ja se oli aatelisten asuinaluetta. Esimerkiksi Lucius Veruksen maatila sijaitsi nykyisen hautausmaan paikalla ja myös leskirouva Cyriacalla oli maatila siinä vieressä. Cyriaca hautasi Laurentinuksen tänne koska paikka oli jo aikaisemmin tunnettu marttyyrihaudoistaan. 

Konstantin I Suuri peri alueen ja kun hänestä tuli keisari hän käski rakentaa oratorion Laurentinuksen haudan päälle. Keisari Konstantinus I Suuri kastoi istensä kristinuskoon vuonna 312 jaa. Hän rakennutti ison oratorion hallin josta sitten kulki portaat alas Laurentinuksen haudalle. Moni halusi tulla haudatuksi Laurentinuksen lähelle. Hautahallista tuli pyhiinvaelluspaikka lähimmiksi vuosisadoiksi. 

Paavi Sixtus III rakennutti 400-luvulla kirkon hautapaikan viereen. Paavi Zosimus haudattiin kirkkoon, paavi Hilarius lahjoitti lahjoja pyhäkköön ja rakennutti luostarin, kylpyaltaan ja kirjaston kirkon viereen ja hänetkin haudattiin katakombeihin kirkon alle. Paavi Felix III rakennutti uuden kirkon Pyhän Agapetuksen kunniaksi. Kirkkojen absidit rakennettiin vastakkain. Paavi Symachus rakennutti hospitsin pyhiinvaeltajille kirkkojen luokse.



Laurentinuksen katakombien ynpärillä oli vilkasta elmää 600-luvulla. Pappeja ja pyhiinvaeltajia, kerjäläisiä ja kauppiaita tungeksi päivittäin torilla. Pienet kirkkorakennukset hajosivat käsiin ja paavi Pelagius  II päätti 500-luvun lopulla että on rakennettava aivan uusi kirkko. Näin yhdistettiin molemmat kirkkorakennukset ja pyhiinvaeltajat pääsivät katsomaan Laurentianuksen hautaa aivan sen vierestä. Paavi haetutti pyhän Stefanuksen reliikit Konstantinopelista ja samalla tuli muitakin pyhiä jälkeenjäännöksiä Roomaan. Useimmat paavit vuorollaan  korjauttivat kirkkoa. Nykyinen basilika on 1200-luvulta paavi Honorius III:n ajalta, jolloin kirkot lopullisesti yhdistettiin yhdeksi suureksi kirkkosaliksi.



Pääalttarin alla oleva krypta jossa Pyhän Laurentinuksen jälkeenjäännökset sijaitsevat yhdessä pyhän Stefanon ja pyhän Justinianuksen jälkeenjäännösten kanssa.

Minä olin kerran jäädä lukkojen taakse tuonne kryptaan jos vahtimestrairouva ei huomannut tulla katsomaan. Oli kirkon sulkemisen aika enkä minä sitä ajatellut lainkaan. Tuo krypta on paljon laajempi alue kuin miltä se näyttää. Siellä on useita huoneita.









Kosmaattisen tyylinen saarnastuoli



Paavi Pio X hautakappeli





Kosmaattinen lattiakuvioitus






 Eteishallissa on Laurentinuksen elämää kuvaavia maalauksia



Vanha sargofagi eteishallissa



Campo Veranon hautausmaan pääsiäänkäynti



Hautausmaan muurin takaa näkyy kapukkiiniluostari basilikan vieressä

Campo Veranon hautausmaa

Campo Veranon hautausmaan colombario







Luostarin ruusutarha



Luostarin sisäpiha








Katakombeihin johtavan oven yläkarmi



Ei kommentteja: