perjantai 23. marraskuuta 2012

Santa Maria in Monserrato degli Spagnoli

File:Regola - SantaMaria di Monserrato 00442-5.JPG

Santa Maria in Monserrato degli Spagnoli, Via de Monserrato/Via Giulia151

Mahdollisesti kirkon ovat ovat auki arkisin kello 10.00-12.30 sekä messujen aikana, arkisin kello 8.00 ja 19.00 ja sunnuntaisin kello 10.00 ja 12.00.


Madonna on church of Holy Mary in Monserrat of the Spaniards.jpg

Roomassa asuvien espanjalaisten kansalliskirkko. Se on pyhitetty ns Mustalle Madonnalle joka on erittäin suosittu pyhimys  ympäri maapalloa mutta erityisesti Espanjassa ja katolisissa maissa joissa puhutaan espanjaa. Mustia Madonnoja löytyy useammistakin roomalaisista kirkoista kuten Santa Maria Maggiore, Santa Maria in Aracoeli, Santa Maria in Trastevere, Sant Mari in Cosmedin, Santa Maria del Popolo...


Musta Madonna/Madonna Nera, kuvataan tummaihoisena joko patsaana tai ikoonimaalauksena.

Paavi Innocentius VI osti 1300-luvulla tontin nykyisestä Regolan kaupunginosasta, jolle hän rakennutti hospitsin katalonialaisille pyhiinvaeltajille. Vasta paavi Alessandro VI Borgian ajalla kaksisataa vuotta myöhemmin aloitti Antonio Sangallo nuorempi suunnitella kirkkoa hospitsin yhteyteen. Paavi Alessandro VI Borgia oli espanjalaista sukua ja hän ei ollut kovin suosittu Roomassa. 

Vasta vuonna 2003 kirkko sai oman kardinaalin. Piazza Navonalla sijaitseva espanjalaisten kirkko Nostra Signora del Sacro Cuore lakkautettiin 1700-luvulla olemasta espanjalaisten kansalliskirkkona ja sieltä tuotiin koristeita tähän uuteen kirkkoon. Kaksi Borgian suvun paavia Callixtus III ja Alessandro VI ovat haudattu tähän kirkkoon. Heidän pyhät jälkeenjäännöksensä tuotiin 1800-luvulla Pyhän Pietarin basilikasta tänne.


Pääalttari

Nykyinen kirkko on 1800-luvun akuvuosilta. Nimitäin kaksi kirkkoa lyötiin yhteen. San Giacomo degli Angelin kirkko Piazza Navonalla pääsi ränsistymään joten kirkksolain siäsltö muutetiin tänne Sanat maria in Monserraton krkkoon. MYöhemmin San Giacomo degli Angelin kirkkosalia kunnostetiin nunnaluostarin käyttöön ja sen nimi on nykyöön Nostra Signora del Sacro Cuore.

Antonio  da Sangallo nuorempi suunniiteli kirkon mutta kirkkoa muokattiin noin sata vuotta etetmpäin ajssa joten Fernardini Valperga ja Fransico da volterra ehtivät mysö muokata kirkkosalia. Kikrosta tuli Rooman ensimmäinen suorakaiteen muotoinen kirkkosali johon molemmille seinustoille rakennettiin kolme kappelia.


Church of Holy Mary in Monserrat of the Spaniards - Altar.jpg

S M in Monserrato - abside e organi P1000269.JPG

Ceiling of Church of Holy Mary in Monserrat of the Spaniards.jpg

Rom, die Kirche Santa Maria di Monserrato, die Decke.JPG

S M in Monserrato - cappelle lato sinistro P1000271.JPG

File:Regola - s M Monserrato cappella sx2 1050571.JPG

La Virgen de Montserrat, ns Mustan Madonnan kappeli


Jacobo Sansovinon veistämä patsas kuvaa Pyhää Jaakobia, joka on Espanjan suojelupyhimys


Kahden espanjalaista syntyperää olevan paavin, Callixto III:n ja Alessandro VI:n hautamuistomerkki.

Kirkkoon on haudattu myös Espanjan kuningas Alfonso XIII (1886-1941). Hän kuoli Roomassa maanpaossa kymmenen vuotta sen jälkeen kun hän joutui luopumaan kuninkaan kruunustaan. Hän oli nykyisen Espamajn kuinkaan Juan Carlos I:n isä.


Ei kommentteja: