sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Santi Bonifacio e Alessio


Santa Sabinan ja San Alession kirkot ja luostarit vierekkäin Aventinon kukkulalla.

Santi Bonifacio e Alesion basilika on entinen titulus 300-luvulta, siis esikristillisen ajan rukoushuone, jonka paikalle ensin rakennettiin oratorium ja sittemmin kirkko. Titulus sijaitsi, kuten tapana oli, jonkin perheen kotona.  Oratorium tulee latinan kielen sanasta orare, mikä tarkoittaa rukoilla. Oratorium oli siis privaatti rukoushuone. Myöhemmin sanaa on kätyetty myös privaateista hautakappeleista.

Tässä oratoriumissa säilytettiin pyhän Bonifatius Tarsuksen reliikkejä. Tarsus sijaitsee nykyisen Turkin alueella, Kilikiassa, Välimeren rannalla. Tarus on noin 9000 vuotta vanha kaupunki, missä on asunut lukuisia eri kansalaisuuksia ajan saatossa. Apostoli Paulus syntyi täällä noin vuonna 3-4 jaa.

Bonifatius kuoli marttyyrikuolelaman vuonna 306 jaa joko Roomassa tai Tarsuksessa. Hän oli roomalainen alunperin mutta hänet lähetettiin Tarsukseen keräämään kristittyjen marttyrikuolleiden reliikkejä. Hän joutui itse kuolemaan marttyyrikuoleman ja hänen kaverinsa hautasivat hänet Vai Latinan tien varteen Roomaan.


 Alessio Roomalainen

Roomassa samanaikaisesti palvottiin eremiitti Alessio  da Romaa/Alessio Roomalaista tai Alexis Edessalaista. Hänen henkilöllisyydestään liikkuu kaksi eri tarinaa, syyrialainen ja kreikkalainen.  Edessalaisen nimityksen hän sai siitä että hän pakeni Edessaan Mesopotamiaan pakkoaviololiittoa ja eli siellä kerjäläisenä. Mutta hän palasi takaisin Roomaan Aventinoon, lapsuuden kotiinsa. Hän oli rikkaasta perheestä, mutta hän asettui silti asumaan portaiden alle ja eli kerjäämällä. Tähteet portaista löytyy kirkosta. Hän kuoli marttyyrikuoleman 400-luvulla.


 Piazza di Sant'Alessio 23, Aventino

Kirkon pihalle pääsee vain kun tuo rautaportti on avoinna.

Rakennuksen vasemmalla puolella hyväntekeväisyysjärjestö jakaa aamiaista, lounasta ja päivällistä kodittomille ja köyhille määrättyinä kellon aikoina. Eleonora Buoncompagni grav i Saint Boniface och Alessio all'aventino.jpg

Maria Eleonora Boncompagni Borghesen hautamuistomerkki kirkossa. Luonnollisestikin syystä että paavina oli toiminut Ugo Boncompagni nimellä Gregorius XIII vuosina 1572-1585, Maria Eleonoran isoisä. Marian Eleonrona äiti oli Eleonora Boncompagni ja isä Sulmoan prinssi Giovanni Battista Borghese. Ugo yritti käännytää skandinavit takaisin katolliseen kirkkoon. 

Boncompagni Borghesen sukuhaara kustantaa hyväntekeväisyyspalvelut kirkon tiloissa. Boncompagnin ja Borghesen suvut ovat roomalaista aatelisssukua, jotka ovat yhtyneet avioliiton myötä, kuten tapana on ollut aatelisten parissa. Molemmat aatelissuvut ovat Italian erittäin korkea-arvoisinta aalteistoa ja suvut elävät ja vaikuttavat vieläkin Roomassa.


 Maria Eleonora Boncompagni Borghese (1686-1745)

Maria syntyi Isola de'Lirissä Frosinonen provinssissa ja kuoli Roomassa. Suvun valtava castelli on nimeltään Viscogliosi, ja sitä näytetään turisteille. Hänet on haudattu sukukappeliin Santa Maria in Popolon kirkkoon. Hän oli Pionbinon ruhtinatar ja hän oli myös Elban ja Montecriston markiisinna. Pionbinon entinen ruhtinaskunta sijaitsee Livornon lähellä, Toskana rannikolla ja Elban ja Montecriston saaret sen edustalla. Napoleon antoi Pionbinon siskolleen Elisa Bonapartelle. Alue oli alunperin Etruskien hallintoaluetta. Vuodesta 1815 kuului Pionbino Toskanan suurherttuaskuntaan. He kutsuivat aluetta nimellä Papulonia. Aluella on erittäin rikasja värikäs historia. Erittäin mielenkiintoinen kohde historiasta ja arkelogiasta kiinnostuneille. Turistisivut!

Apenniinien niemimaa koostui monen monista kymmenistä ruhtinas-ja herttuaskunnista  ja Italia yhdistyi yhteiseksi valtioksi pikku hiljaa  vasta 1848-1870. Italialaiset eivät tunne kansallista yhteenkuuluvaisuutta, koska Italiassa on perinteisesti lähes sata eri kansallista ryhmää ja monia kymmeniä perinteisiä virallisia kieliä. Italian kieltäkään ei ole puhuttu kovin kauaa. Monet kymmenet miljoonat ihmiset ovat paenneet köyhyyttä. Paenneita italaisia on niin paljon että puhutaan Italian diasporasta. Varsinkin Etelä Amerikan maissa on suurella osaa kansalaisista italialaiset juuret. Nykyinen paavi Fransiscus on sytynyt Argentinassa ja hänen vanhempansa ovat italialaisia pakolaisia. 


Santa Sabina basilika kuvassa ensin, sen takana Sant'Alessio ja sen takana Santa Maria del Prioraton kirkko. Viimeksi mainittu kirkko kuuluu Maltan ritarikunnalle jolla on keskikaupungilla oma korttelistonsa

Santa Maria del Prioriton kirkkoon pääsee ryhmissä ja varaamalla ajan. Sisäänpääsymaksu.  visitorscentre@orderofmalta.int

File:Ripa - s Alessio 1050361.JPG

 Sanctorum Bonifasii et Alexii/Santi Bonifacio ed Alessio,
 Pyhän Alexiuksen basilika, Aventinon kukkula, Piazza Sant'Alessio 23


Avoinna joka viikon päivä
 kello 8.30-12.30 ja 15.30-20.00

Ripa - Alessios Pelargång väl 1150977.JPG

Sisäpihalla on vanha luostarin kaivo

Kirkko on ollut avoinna hieman miten sattuu. Mutta nykyään sen pitäisi olla avoinna joka päivä kello 8.30-12.30 ja 15.30-20.00. Kirkon luulisi olevan avoinna kaiket päivät koska kirkon sisäpihan tiloissa jakaa hyväntekeväisyysjärjestö aamiaista, lounasta ja päivällistä kodittomille ja työttömille.

Huom! Palasin takaisin. Kirkko on nykyään avoinna vain häitä ja kastajaisia ja muita kirkollisia menoja varten, kuten konsertteja joulun ja pääsiäisen aikaan. Olen kuullut myös kerrottavan että syyrialaiset Roomassa saavat käyttää kirkkoa kotikirkkonaan. Sant'Alessonhan kerrotaan vaeltaneen Syyriaan saakka.


Church of Saints Boniface och Alessio roma.jpg

Kirkkoa nimiteään San Alessioksi. Sen kardinaali on Rio de Janerosta kotoisin oleva Eusebio Oscar Scheild.Aventinossa on aivan oma kirkkokuoronsa, Coro dell'Aventino, joka esiintyy useissa Rooman kirkoissa. Kirkkokonsertit ovat aina ilmaisia. Konsertteja pidetään arki-iltaisinkin. Ne ilmoiteaan usein miten kirkon  ilmoitustauluilla vestibuleissa/eteisissä. Suosittelen lämpimästi!

Seuraavan kerran on Coro dell'Aventino kuoron konsertti 7. jouluuta kello 20.45, Sacra Famiglia di Nazareth kirkossa, Piazzale del Gardenie 45.

Acostino Camellin valtavan laajan ja kauniin poliklinikan kirkkosalissa, 19. joulukuuta, Largo Agostino Camelli 8, raitiovaunu numero 8, (jää pois Camellin pysäkillä Trasteveren rautatieaseman jälkeen).

San Giovanni e Paulo Al Celio,  joulukonsertti on 21. joulukuuta kello 20.30. 


Pyhä Alexius/Alesso di Roma, kuoli 400-luvulla

Pyhästä Alexiuksesta on olemassa monta eri tarinaa. Alexius eli ja vaikutti Roomassa neljännellä vuosisadalla jaa. Hän  oli roomalaisen senaattorin poika, joka teinipoikana lähti kaduille kerjäämään. Kerrotaan hänen vaeltaneen Syyriaan saakka. Hänen isällään oli talo kirkon paikalla Aventinossa. Alexus palasi kuitenkin isänsä kotiin. Hän kuitenkin kieltäytyi menemästä naimisiin vastoin isänsä käskyä. Siitä lähtien Alexius nukkui yönsä kotinsa portaiden alla. Kirkkosalin vasemmalla puolen ensimmäisessä kappelissa on vieläkin portaat jäljellä. Alexius kuoli portaiden alle. Legenda Pyhästä Alexiuksesta oli erittäin suosittu 1200-luvulla.

Roma, Kirche Santi Bonifacio e Alessio, Alexiusaltar.JPG

Alexiuksen portaat


 Pyhä Boniface, kuoli vuonna 307


Pyhiä Bonifaceja on elänyt muutamia, mutta tässä on kyseessä Bonifacio di Tarso/Bonifacius Tarsolainen. Hän kuoli marttyyrikuoleman Tarsossa vuonna 307. Kirkko on siis ensin rakennettu Bonifacen kunniaksi ja vasta myöhemmin kirkko pyhitettiin myös Alession di Roman kunniaksi. Bonifacio on kuitenkin näistä kahdsta se merkittävin henkilö. 

Boniface oli kreikkalainen orja jolla oli omistajansa kanssa sukupuolinen yhteys. Hänen omistajansa oli rikas kreikkalainen naishenkilö Aglae, jolla oli talo kirkon paikalla. He katuivat suhdettaan ja Agale ehdotti että Boniface matkustaisi Tarsukseen ja auttaisi siellä vainottuja kristittyjä. Tuumasta toimeen. Boniface matkusti Tarsukseen. Hän kuoli marttyyrikuoleman Tarsuksessa. Hänen jälkeenjäännöksensä tuotiin Roomaan jotka laitettiin juuri kirkon paikalle ja Aglaen asunnosta tehtiin pyhäkkö.
Madonna Alessio

Sant'alessio church internal.JPG

 Kirkko hääkoristeltunaFile:Relics Alexius of Rome and Vonifatius.jpg

Pyhän Alexiuksen jälkeenjäännökset pääalttarilla

Roma, Kirche Santi Bonifacio e Alessio, die Decke.JPGEilaisia kuvioita marmorilattialla

File:Cosmatesco column and original altar desk.jpg

Piispan tuoli


Paavi Gregorio XIII, Ugo Boncompagni

File:Alexius of Rome saint clemente.jpg

Sant Alexius freskomaalauksessa Sant Clemencen basilikassa Roomassa

Saints Alexius och Boniface - intern - panarjedde.jpg

Fil: Adalbert av Prague.jpg

Pyhä Adalbert


Paavi Bnedictus VII:n aikana 900-luvulla pakeni munkkeja Bysantista muslimeja pakoon. Paavi antoi heille rakennuksen Santi Bonifacio e Alession kirkon vierestä ja siitä kehittyi yksi tärkeimmistä kristinuskon lähetyskeskuksista. Pyhä Adabert saapui Prahasta. Hän kuoli luostarissa ja hänelle on oma kappeli kirkkossa. Näin luostari sai alkunasa. Bysantin munkit jättivät luostarin ja sen sijalle tulivat benediktiinit Clunyn luostarista, Ranskasta. Osa heistä muutti Santa Maria in Aracoelin luostariin ja osa San Paulo fuori le muran luostariin.

Lopulta 1300-luvulla oli luostarissa enää viisi munkkia elossa. Aventinossa ei siihen aikaan asunut juuri ketään muita. Premonstratenssimunkit, Canonici Regolari Premostratensi, muuttivat luostariin. Aventinossa viljeltiin viiniä ja heinää siihen aikaan. Sata vuotta myöhemmin muutti luostariin hieronymiitit, Ordo Sancti Hieronymi, jotka rakensivat luostarin uuteen kuntoon barokin tyylin mukaan. Nykyinen luostari on siltä ajalta. Kardinaali Angelo Maria Quirini kustansi luostarin uuskorjaukset.


Oikealla Santa Sabinan kirkko ja luostari, sen vieressä Giardino San Alession puistoalue ja sen vieressä San Alesson kirkko ja luostari. Vasemmalla sijaitseva rakennus kuuluu Maltan ritarikunnalle, jolla itsenäisen valtion oikeudet Roomassa. Heidän pääpaikaknsa sijaitsee Via Condottin varrella.

San Domenico di Guzmán

Sant Dominicus/Pyhä Dominikus


Vanha pyhänvesi/kasteallas, Acquasantiere, joka on pois käytöstä.


Kirkon alla on rippeitä alkuperäisestä kirkosta


Täällä Sant'Alession puistossakin kasvaa appalsiinipuita.

Kirkon vieressä sijaitsee rauhallinen pieni puistoalue nimeltä Giardino Di Sant' Alessio. Tätä puistoaleutta ei pidä sotkea Appelsiinipuutarhan kanssa, mikä sijaitsee Santa Sabinan basilkan oikealla puolella, kun taa stämä Sant'Alesion puotoaleu sijaite Santa Sabinan basilikan vasemmalla puolella. Molemmista puistoista on uepat näköalat kaupungille.  

Ei kommentteja: