maanantai 16. helmikuuta 2015

Sant'Anastasia al Palatino


Sant'Anastasia al Palatino/Piazza Sant'Anastasia

Messu arkipäivinä kello 18.00 ja pyhäpäivinä kello 10.30 englanniksi, kello 16.00 arabiaksi ja kello 18.00 italiaksi. Kirkko on avoinna 24 tuntia vuorokuadet ympäri.

Kirkko on peräisin neljänneltä vuosisadalta jaa ja sen mosaiikit viidenneltä vuosisadalta. Bysantisella aikakaudella kirkko palveli bysanttilaisia jotka asuivat Palatinon alueella. Muutoksia ja usukorjauksia tehtiin 1300 - ja 1500 -luvuilla. Kellotapulit, joita on kaksi, ovat kylläkin pienet ja söötit, rakennettiin myös myöhemmin. Koko julkisivu hajosi 1600 -luvun lopulla ja Luigi Arricucci suunniteli uuden. 

Huom! Pukeutumissäännöt ovat tavallista tiukemmat tässä kirkossa. Ei lyhytlahkeisia housuja eikä täysin hihatonta paitaa tai puseroa kannata panna pääleen jos tähän kirkkoon aikoo mennä sisään. Kirkon vahtimestari käännyttää ulos armotta kaikki jotka eivät ole pukeutuneet asiallisesti.

Fil: Ripa - S Anastasia interno 1030303.JPG

Tiistai-iltoina kirkossa pidetään ns pelastujumalanpalveluksia joissa rukoilllaan sairauksien ja syntien puolesta. Meininkin on tyypillistä helluntalaistyylistä messutoimintaa ja helluntalaiset katsotaan sisarjärjestöksi. Tämä on yksi katollisen kirkon erikoishaaroista, jota kutsutaan karismaattiseksi liikkeeksi.

Santa Anastasian munkkiluostari Monaci Benedettini Olivetani sijaitsee osoitteessa Via dei Cerchi  87, kirkon takana. Vaikuttaa siltä että luostaritsa tai ainkin osasta luostaria on tehty hotelli, Il Monastero Collection.

Heidän pääpaikkansa Roomassa sijaitsee Foro Romanolla, Via  di Santa Francesca Romana 4.



Pääalttari on valmistettu marmorista ja maalaukset on maalannut Lazzarro Baldi. Kattofreskomaalaus kuvaa Pyhän Anastasian martyyriumia. 

Fil: Anastasia dutchms.jpg

Pyhästä Anastasiasta on eriäviä tietoja. Joidenkin tietojen mukaan hän olisi Rooman suojeluspyhimys.Anastasialle pyhitettyä messua vietetään joulupäivänä juuri tässä kirkossa. Kirkon paikalla on sijainnut Titulus Anastasiae, alkuseurakunnan kokoontumispaikka naishenkilön kotona jonka nimi on ollut Anastasia. Mitään sen varmenpaa todistetta ei asiasta ole.

Pyhä Anastasia ei kuitenkaan voi olla sama henkilö kuin Anastasia jonka kodissa tämä kirkko sai alkunsa. Pyhä Anastasia on synytynyt jossain Toskanassa sillä hän on Piombinon suojeluspyhimys. Pyhää Anastasiaa alettiin palvomaan Roomassa vasta viidennellä vuosisadalla. 

Paljon mahdollista että ortodoksinen Pyhä Anastasia on myös esiintynyt joskus. Niin ainakin mainitaan Hieronymoksen Martyrologiassa. Eremitaasin taidemuseosta Pietarissa löytyy ikooni joka kuvaa Pyhää Anastasiaa. 

Toisten tietojen mukaan Anastasia olisi serbialaista alkuperää mutta olisi kuulunut roomalaiseen aateliin. Hän  asui Roomassa ja kävi koulua Pyhän Cirsogonon luona, joka kuoli vuonna 303 Roomassa, Trasteveressä. Siellä on kirkkokin nimeltä Crisogono. Kirkkoa on alettu rakentamaan melkein heti Crisogonon kuoltua Crisogonon kodin päälle. Kirkon alla sijaitsee se vanha Titulus Chrysogoni, joka oli Crisogonon koti, jossa alkuseurakuntalaiset kookoontuivat ennen kuin kirkkoja oli olemassakaan.

Pitää muistaa että Foro Boario sijaitsee aivan siinä vieressä. Sillä alueella asui aikoinaan paljon kreikkalaisia ja alue kehittyi ortodoksiseksi alueeksi. Santa Maria in Cosmedin kirkkokin on ortodoksien käytössä. Tämä on Rooman vanhinta aluetta.




Kirkon reliikkikokoelma



Pyhän Anastasian patsas pääalttarin alla


Pyhää Anastasiaa varmaan kuvaa tämäkin patsas







Ei kommentteja: