tiistai 28. toukokuuta 2013

Santa Maria della Consolazione
Santa Maria delle Consolazione,
 Piazza Santa Maria della Consolazione

Avoinna:
perjantaina kello 6.30-20.30
lauantaina kello 7-20.30
sunnuntaina kello 9-20.30
muina päivinä kello 5.30-20.30


Aika on pysähtynytLähin bussipysäkki on Via Petrocellilla, missä muun muassa pysähtyy bussit 30, 81, 83, 118 (Via Appia Antican bussi), 170...

Huom! Parin sadan metrin päässä Via del Teatro Marcellon kadulla sijaitsee ueampikin bussipysäkki. Täällä pysähtyy paljon busseja. On muuten yksi Rooman parhaita paikkoja vaihtaa bussia. 

Teatro Marcellolta on sitten vain reilu 100 metriä Piazza  D'Aracoelille, missä on myös helppo vaihtaa bussia. Sen jälkeen heti onkin Piazzza Venezian tori, jonka ympärillä on kaikista paras vaihtaa bussia.

Siitä ei ole kauaakaan aikaa kun kirkon takaa pääsi kävelmeään Fori Romanon lävitse  (200 metriä) Via dei Fori Imperialille, ja siitä kaikkilla Rooman keskustassa. Mutta portti suljettiin ja laitettiin sisäänpääsymaksy Foro Romanolle. Tästä portista  kirkon takaa pääse vain henkilökunta kulkemaan. 


Santa Maria delle Consolazionen kirkkoa ja sen toria ei ole laitettu kartalle vaan siinä kohtaa on tyjä aukko (= tyhjä alue Foro Romanon alapuolella).

Nyt joutuu kiertämään  koko alueen ympäri. Joko kiipeämään portaita ylös Campodogliolle (noin 400 m nousua), kiertämään Piazza Venezian kautta (noin 1 km) tai Foro Romanon ja Palatinon ympäri (noin 1,5 kilomteriä), mitattuna Santa Maria delle Consolazionen kirkon luota.


Kirkon ulkopuolella absidin takana on tämä Madonellan taulu.

Tämä Santa Marian kirkko on suosittu monestakin syystä. Ensinnäkin se sijaitsee melko keskeisellä  paikalla  mutta silti hieman piilossa.  Kirkko on avoinna  suuren  osaa päivistä.  Messuja on usein. Haittapuoli on se että on annettu lupa parkkeerata autoja torille kirkon edustalle.

Kirkkoa ei ole kunnostettu pitkiin aikoihin, joten se näyyy selvästi. Kikron penkitkin ovat ikivanhat, näkee miten ne oavt kuluneet. Mutta roomalaisia se ei haittaa, päin vastoin. Roomalaiset tykkää siitä että ajan patina näkyy. Kaiketi se antaa heille kotoista tunnelmaa.


Polku alas Piazza Campidogliolta

Kirkko sijaitsee Campidoglion/Capitoliumin kukkulan takana ja sinne pääsee polkua pitkin Piazza Campidogiolta. Muussa tapauksessa Piazza Venezialta alas Via del Teatro di Marchelloa pitkin ja siiitä sitten kääntymällä vasemalla Via Jugariolle.

Kirkon virallinen nimi on Rettoria Santa Maria della Consolazionen al Forro Romano. Consolazione tarkoittaa lohdutusta ja rettoria tarkoittaa pappilaa.

Santa Maria delle Consolazionen kirkko on Martino  Longhi vanhemman käsialaa. Upeat leveät portaat johtavat kirkon ovelle. Kirkko on saanut perinteisesti kolme sisäänkäyntiovea. Kirkkorakennus on elegantti mutta sisältäpäin se muistuttaa erittäin vanhaa kirkkosalia, jota ei ole koskaan korjattu tai muunneltu. Itse henkilökohtaisesti ihastuin tähän yksinkertaiseen kirkkoon ensi silmäyksellä.


Piazza Santa Maria della Consolazione

Kirkko kuuluu vieressä sijaitsevalle Ordine Fransescano Frati Minori Cappuccini sääntökunnalle, joka on pappismunkkien yhteisö.


Tori on rauhallinen paikka. Torilla on vaan päiväaikaan paljon autoja parkissa. Ravintola In Roma sijaitsee vastapäätä kirkkoa. Hyvää ruokaa, hyvä sijainti ja hyvä palvelu sanovat asiakkaat. Pasta Caronaraa on kehuttu kovasti. Ravintolan terassilla on mukava istua ja ruokailla lämpiminä kesäiltoina.

Tämä koko alue tässä Campidoglion kukkulan ja Palatinon välissä on kuin oma pieni kylänsä. Tässä sijaitsee useita ikivanhoja kirkkoja ja pieniä luostareitakin.

Fil: Campitelli - Ospedale della Consolazione 00759.JPG

Kirkon takaa, absidin ulkopuolelta nähtynä. Ovi vasemmalla johtaa sairaalaan nimeltä Santa Maria Consolazione, jonka veljeskunta ns arciconfraternita nimeltä Santa Maria Portico della Consolazionen e delle Grazie. Veljeskunta syntyi niin että lyötiin yhteen kolme eri confraternitaa/veljeskuntaa,  Santa Maria delle Grazie, Santa Maria in Portico ja Santa Maria Consolazione.

Veljeskuntaan ei varsinaisesti kuulunut munkkeja vaan joitakin alueen kauppiaita, kalakauppiaita, kultaseppiä jne sekä rikkaita nuoria miehiä suvuista Frangipane, Colonna, Boccamazza, Savelli, Santacroce ja Mattei. Nämä kaikki olivat aatelissukuja joilla oli isot palatsinsa alueella. Useilla heidän suvuillaan on hautakappelikin kirkossa.


Rupe Tarpeia/Tarpeian kallionkieleke

Sairaala valmistui vuonna 1470. Siitä kehkeytyi Rooman johtavin sairaala jossa myöhemmällä ajalla keskityttiin traumapotilaisiin. Tarpeian kallionkieleke sijaitsee aivan kirkon ja sairaalan vieressä. Kielekkeeltä syöstiin rikolliset ja muut epäluotettavat henkilöt alas varmaan kuolemaan. Veljeskunta keräsi ruumiit kallionkilekkeen alta ja he veivät ruumiit kirkkoon saamaan siunauksen ja hautauksen. 

Sairaalassa on toiminut monta tunnettua uskonnollista hekilöä kuten Ignatius Loyola, Camillo de Lellis, Filippo Neri ja Aloysius Gonzaga. Viimeksi mainittuu otti vastaan ruttoa sairastavia ja yritti parantaa heitä ja kuolevia hän  siunasi viimeiseen lepoonsa. Sairaala suljettiin vuonna 1936 ja Rooman poliisit ja palomiehet huseeravat sairaalan tiloissa. Poliisiasema on avoinna vuorokaudet ympäri.

File: Campitelli - Rupé Tarpea 1060740.JPG

Via Jugarion lyhyt kadun pätkä, joka johtaa kirkon luokse torille. Kuvassa Rupe Tarpeia, Tarpeian kallionkieleke Campidogliolla.

Fil: Santa Maria della Consolazione Roma - interiör 2.JPG

Pääalttarin on suunnitellut myös Martino Longhi vanhempi. Maria della Consolazionen ikooni on  alunperin Camapidogliolta tänne tuotu. Martino Longhi on asettanaut kaksi kerrosta ikkunoita absidiin. Mutta ei niissä ole laseja lainkaan, jos nyt ei jälkeenpäin ole laitettu.Taddeo Zuccaron maalaama freskomaalaus Mattei suvun kappeelissa.


Elemosine tarkoittaa almua. Vain harvoissa kirkoissa Roomassa on jäljellä tällainen almureikä seinässä.Ikooni Santa Maria delle Grazie, kopia ikoonista joka on peräisin 1300-luvulta.

Kirkko valmistui vuonna 1385. Rikas Giordanello degli Alberini, jonka rangaistus oli tulla syöstetyksi Tarpeian kallionkiellekkeeltä kuolemaan, toivoi ennen kuolemaansa saada rukoilla Maria ikoonin edessä. Hän maksoi kaksi floriinia saada nähdä Maria ikoonin. Hänen poikansa haki Maria ikoonin isälleen. Päätettiin rakentaa Maria ikoonille oma kirkko.


Vicolo Jugarion alkupäässä, Via del Marcellolta lähdettäessä, on tämä antiikin aikainen kaari jäljellä.

Oikealle lähtee portaat ja kuja nimeltä Via di Monte Caprino. Kuja johtaa Via di Tempio di Giovelle ja Via di Villa Caffarellille, ja lopulta ylös Palazzo Caffarellille ja Campidoglion kukkualle. Nämä  kujat ovat suljettu nykyään yleisessä käytössä. Nimittäin Via di Monte Caprino oli vielä muutama vuosi sitten Rooman kuuluisin "battuage", kuja jolla myytiin kaikenlaisia seksuaalisia palveluja.


File: Monte caprino roma2.JPG

Monte Caprino on tavallaan Campidoglion kukkulan jatke. Monte Capriolle kulki useammasta suunnsta portaita ja kujia. Useimmat kujat  Monte Caprion pusitoalueella ovat nyt suljettu rautaporteilla.

File: Parco di Monte Caprino - Roma9.JPG

Monte Capriolta on mukavat näköalat

Joka tapauksessa Via Jugario johtaa Piazza Santa Maria della Consolazionelle ja kun siitä jatkoi eteenpäin niin pääsi Foro Romanolle aikoinaan. Nykyään on Foro Romanolle vain yksi sisäänpääsy, Colosseumin vierestä. Nykyään on sisäänpääsymaksu Foro Romanolle. Via Jugarion kautta Foro Romanon läpi oikaisi kummasti kaupungin toiselle puolen. Nyt on kierrettävä koko Campidoglion kukkula ympäri. Vielä pitempi matka tulee jos lähtee Palatinon ympäri kulkemaan, jos sattuu olemaan asiaa keskikaupungin suuntaan.

Kirkon edustalla sijaitseva tori on hyvin rauhallinen paikka varsinkin illalla kun torille parkkeeratut autotkin ovat lähtneet tiehensä. Kirkkoa avstapäät sijaistee ikivanha ja suosittu perinteinen  "filmitähtien ravintola", In Roma sekä kahvila nimeltä Normale


Il Roma ravintolan ulkoterassi, kahvila Normale sijaitsee tästä vasemalle, kulman takana. Il Roman terassillakin on mukava viettää iltapäivän paussia tai syödä päivällistä.

Kahvila sijaitsee kapealla Via di San Giovanni Decollaton varrella. Kuja kulkee korkeammalla tasolla Via Jugarion kujan oikealla puolella. Kahvila sijaitsee siis hieman korkeammalla tasolla ja voi olla että kahvila jää huomaamatta. Mutta suosittelen kahvilaa jos haluaa pitää pitemmän tauon ja levähtää. Täällä voi aivan hyvin syödä lounaankin tai illemmalla käydä drinkillä.

Kahvila/viinibaari on avoinna kello kahteen yöllä. Ravintolojen edestä kulkeva kuja on nimeltään Via dei Fieneili ja sen poikkiakdun Via dei Foraggin varrella sijaitsee ensiluokkainen hotelli Residenzza San Teodoro.

Alueella ei sijaitse montakaan hotellia, mutta kaikki alueen hotellit ovat korkeatasoisia. Via dei Cercchin varresta löytyy lisää hyviä ravintoloja ja viinibaareja. Ja jos haluaa vielä upeamman yöpaikan niin eikun Circo Massimo Exlusive Suite nimisen hotelli, Via dei Cercchi 87.


Via di Velabron varrella sijaitsee kiva moderni ravintola Anima Mundi. Avoinna kello 11-02. Mutta oamsta mielstäni paras ruokapaikka ja illanistujasi paikka on 0,75-zero settantacinque, Via dei Chercchi 65. Se on avoinna kello 11-02. Täältä löytyy takuulla jokaiselle sopivaa syötävää ja juotavaa.PS. Kävin jälkeenpäin laittamssa tähän postaukseen uudemman videon, mikä on jukaistu 13. maaliskuuta 2021. Noin vuosi siitä kun pademia tuli Italiaan. Tästä näkee että kirkkoa on korjailtu ja siistitty sen jälkeen kun minä kävin kirkossa viimeksi. Kun kävin viimeksi kirkossa niin päälalttarin molemmin puolen sijaitsevissa ikkunoissa ei ollut edes ikkunalaseja. Tuuli puhalsi suoraan pääalttarille. 
Tiedättekö että tutkijat luulevat että kuolleiden henki muutuu tuuleksi, uskoo ken haluaa. Papit ei usko.


Ei kommentteja: