maanantai 6. toukokuuta 2013

San Saban basilika


San Saba, Piazza Gian Lorenzo Bernini 20


Bussipysäkki Via Flaminio Ponzion kadulla, kikon portaiden alapuolella. Kirkkoon on nimittäin noustava melko jyrkät portaat ylös.
 Täällä olen kertonut San Saban kaupunginosasta.

Fil: San Saba entrata.JPG

San Saban basilika tai Basilica Minore, kuten näitä erikoisempia vanhoja basilikoita nimitetään kunnianimellä. Katollisessa kirkossa on neljä ns Basilica Majorea ja 1621 Basilica Minorea ympäri maapallon, ja joista Italiassa 543 kappaletta. 

San Saba sijaitsee aivan ihanalla rauhallisella auleella San Saban kapupunginosassa, Circo Massimon, Caracallan kylpylän ja Piazza di Porta San Paulon välisellä alueella suurin piirtein. Korttelisto on syntynyt San Saban kirkon ja luostarin ympärille ja se sijaitsee Aurelianuksen kaupunginmuurissa kiinni, muurin sisäpuolella.

File:San Saba 02.JPG

Nykyinen basilika on uudesti rakennettu. Alkuperäisen kirkon rakensivat kappadokialaiset munkit vuonna 645. Väitetään että munkit rakensivat kirkon paikalle, jossa jo sijaitsi kappeli, joka oli pyhitetty Pyhän Gregorius Suuren äidille Pyhälle Silvialle. Mutta uudempien 1900-luvulla tehtyjen tutkimusten mukaan kappelin rakensivat Mar Saba luostarista Kappadokiasta tulleet munkit 700-luvulla ja he pyhittivät Oratorio kappelin oman luostarikuntansa perustajalle pyhälle San Saballe.

Bysantinen riitti oli melko yleinen Roomassa 700- ja 800-luvuilla ja lukuisia kreikkaa puhuvia pappeja esiintyi siihen aikaan Roomassa. Samoihin aikoihin tuli Bysantista munkkeja pakolaisina Roomaan.

Myöhemmin 100-luvulla syntyi skisma roomlaisten ja konstantinopelilaisten kirkkojen välille. Monet munkit  muuttivat paavin luvalla Roomasta Montecassinon luostariin.

File:SabbastheSanctified.jpg

San Saba, Saba Archimandrita  439-532, hän eli Mar Saban eremiittiluotarissa kuolemaansa saakka. Nimitys achimandrita tarkoittaa luostarinpersutajaa ortodoksisessa kirkossa. San Sabaa juhlitaan 5. joulukuuta niin katolilaisessa kuin ortodoksiesessa kirkossa.

File:Relics of St. Sabbas the Sanctified in the Mar Saba monastery in Palestine.jpg

San Saban pyhät jälkeenjäännökset Mar Saban luostarissa

File:Mar Saba um 1900.jpg

Mar Saba, sijaitsee Judean autiomaassa Israelissa ja se on luultavasti vanhin luostari maapallolla jossa on vieläkin toimintaa.



Kirkon kupeessa on pieni ihastuttava ja hiljainen hedelmäpuutarha missä kasvaa apelsiinejä.





Portaiden yläpäässä on tämmöiset komeat ja painavat ovet kirkon pihalle.


Katualttari San Saban basilikan edustalla 

Fil: San Saba 11 - ingresso.JPG

Luostarissa asuu tällä hetkellä vain seitsemän jesuiittimunkkia

Maria Ausiliatricen nunnalusostarin, Via San Saba 14, nunnat käyttävät myös kirkkoa. On siinä lähellä muitakin hyvin pieniä munkki- ja nunnayhteisöjä jotka saavat myös käyttää kirkkoa.

Kirkko on avoinna:
 arkisin kello 8.00-12.00 ja 16.00-19.10
 sunnuntaisin ja pyhäpäivinä kello 9.30-13.00 ja 16.00-19.30 

Messu:
 arkisin kello 10.30, 12.00 ja 18.30
sunnuntaisin ja pyhäpäivisin kello 9.00 ja 18.30

Fil: San Saba Interior.jpg

San Saban kirkkoa nimitettiin 1500-luvulla San Salvatore della Balbinaksi. Paavi Pius III Piccolomini peruskorjautti kirkkorakennuksen 1400-luvun lopulla. 


Santa Balbina, Piazza di Santa Balbina 8,
 Caracallan kylpylän raunioiden takana

Tosin lähettyvillä parin sadan metrin päässä sijaitsee Santa Balbina kirkko joten näitä ei pidä sotkea toisiinsa. Santa Balbinan kirkon luostarissa ei tietääkseni enää ole lainkaan nunnia. Santa Balbinan luostari on aivan valtavan suuri ja niin kirkko kuin luostarikin ovat näkemisen arvoisia, jos siihen vain löytyy mahdollisuus. 

Santa Balbinan kirkko on avoinna vain sunnuntaisin kello 10.30-11.30, mutta tietääkseni messun aikana ei saa vierailla kirkossa, vaan vierailusta on erikseen etukäteen soitettava ja sovittava aika.


Fil: San Saba 2308.JPG

Keskiajalla yritti sisterssiläiset asettautua ja kotiutua San Saban luostariin, mutta muuttivat kuitenkin sieltä Santa di Croce Gerusalemmen luostariin. Paavi tarjosi luostaria San Giovanni Lateranon hoitoon, mutta he eivät huolineet sitä. 

Saksalais-unkarilainen Gollegio otti luostarin haltuunsa vuonna 1573. Nykyään heidän pääkallonpaikkansa sijatsee Piazza Sant'Apollinarella. San Saban kirkossa oli vain kerta viikossa messu 1900-luvun alulla, kunnes alueelle alettiin rakentamaan asutusta. 

Kirkko oli unohtunut yksinäiseen ylhäisyyteensä eristäytyneen sijaintinsakin vuoksi. Kirkko ja luostari olivat ainoat rakennukset alueella siihen mennessä. Santa Balbinan kirkko sijaitsi samalla tavalla luonnon keskellä Caracallan kylpylän raunioiden vieressä. Jesuiittijärjestö otti San Saban kirkon ja luostarin haltuunsa vuonna 1931 ja pitää sitä halussaan vieläkin. Paavi Johannes XXIII Roncalli antoi San Saban kirkolle oman kardinaalidiakoninkin.

Fil: San Saba Schola cantorum.jpg

Alkuepräisestä kirkosta on vieläkin jäljellä osa Schola Cantorum'ia. Schola Cantorum oli eristetty alue kirkkosalissa penkkeineen jossa istui koulutettu paavillinen kirkkokuoro. Katolisella krikolla oli 800-luvulla erikoinen kuorolaulukoulu Schola Cantorium. Koulun nimestä tulee meidän kieleen kanttori.

Vassalletton suvussa oli taitavia käsityöläisiä, ns marmorari 1200-1300-luvulla. He valmistivat marmorista erilaisia huonekaluja, alttareita, tuoleja, hyllyjä, pylväitä ym ja esimerkiksi leijonia jotka tomivat kirkon ovien "stoppareina". Tämän San Saban Schola Cantoriumin valmistivat Vassallettot. Kovin monta Schola Cantoriumia ei Roomasta löydy, mutta sen sijaan löytyy satoja kirkkokuoroja.















Tuo vasen kirkkosalin seinusta on voinut aikaisemmin olla kirkon sisäänkäynnin portiikki. Myöhemmin korjauksissa  on käännetty kirkkosali toiseen suuntaan.

Kirkkoa on uusrakennettu 1500- ja 1800-luvulla muta paljon entisestä kirkosta on vieläkin jäljellä.

Kirkkosalin seinillä ja absidissa on lukuisia freskomaalauksia. Sakristiaan kulkevan käytävän varrella on freskoja jotka kertovat kappadokialaisten munkkien elämästä San Saban luostarissa. Keskilaivan lattia on cosmatique-kuvioinen ja sen on Pietro Vassalletto valmistanut, kuten muutkin kirkosta löytyvät cosmetiqu-malliset koristeet, kuten esim piispantuoli absidissa.

Pääalttarin baldakiinin alla on Pyhän San Saban relikkejä. Kirkon lattian alla kryptassa sijaitsee se alkuperäisen Oratorion rippeet, jonka munkit rakensivat paikalle ensin. Kirkon vahtimestarilta voi kysyä luvan päästä katsomaan kryptaa.


Kirkon portiikkoon on kerättyy entisen kirkkosalin osia, argeologisia löytyjä ja pari sargofagiakin.


Fil: San Saba 09 - sarcofago.JPG

San Saban korttelisto on todella idyllinen asuinalue, rauhallinen ja silti lähellä keskustaa. Alueelta ei löydy hotelleja. Saa mennä Viale Aventinolle jos haluaa löytää ravintolan. Jokunen kahvila taitaa sentään löytyä. Myymälöitäkään ei juuri löydy alueelta. Jos haluaa istua kaikessa rauhassa, hiljaisuudessa, ja filosofoida, niin San Saban kirkossa siihen on mahdollisuus. Valtavan kauniit ikivanhat isot puistolehmukset reunustavat katuja. 














San Saban kirkon takana sijaitsee iso puistoalue, jossa paikalliset eläkeläiset istuskelevat päivittäin. San Saba on lumoava pieni ja rauhallinen kaupunginosa.




Vinkki hänelle joka haluaa asua San Saban ja Caracallan kylpylän lähettyvillä on dominikaani-nunnaluostari San Sisto, Via del Druso 2. Alue sopii mainiosti hänelle, joka haluaa asua lähellä Rooman keskustaa ja silti luonnon keskellä ja patikoida luonnonkauniilla alueella, rentoutua ja nauttia olostaan. Omalla autolla liikkuville on luostarin pihalla turvallinen autoparkki.

Luonnollisestikin San Siston länsipuolella sijaitseva Aventino on myös yksi Rooman rauhallisimmista ja kauneimmista alueista asua. Aventinossa on muutamia hotelleja ja ravintoloitakin, mutta ei myymlälöitä. Kuuluisa laulutähti Madonna on ostanut talon Aventinosta.

Aventinossa sijaitsee myös dominikaaninen nunnaluostari Santa Rosa, Via delle Terme Deciane 5. Erinomainen luostarimajoitus ja sen edessä on bussipysäkki bussille 175, joka kulkee Terminin rautatieasemalta, Piazza Barberinin kautta, Piazza Venezialle, siitä Colosseumille, Circo Massimolle, Via delle Terme Decianen kautta San Priscan kirkon luokse ja siitä San Saban alueen kautta Ostiensen ratatieasemalle.

Ei kommentteja: