perjantai 25. heinäkuuta 2014

Via Monserrato



Via Monserrato 125

Via Monserraton katu on noin 350 metriä pitkä katu, joka kulkee halki Regolan kaupunginosan. Katu lähtee Piazza Farneselta ja päätyy Via del Pellegrinon  ja  Via del Bancchi Vecchin katujen risteykseen. 


Via Monserraton katu kulkee Regolan pääkadun Via Giulian kanssa rinta rinnan. Katu on saanut nimensä saman nimisestä kirkosta Santa Maria in Monserrato degli Spagnoli. Kirkko on Espanjan kansalliskirkko Roomassa.

Joacoba Ferrantes, katalonialais-espnajalainen rakennutti vuonna 1354 hospitsin katalonialaisille pyhiinvaeltajille. Katalonia oli feodaalinen yhteiskunta vuoteen 1137 saakka, jollon syntyi avioliiton myötä Kataloniaan Aragonian kuningaskunta. Aragoniasta kehittyi Katalonian ruhtinaskunta. Ruhtinaskunta syntyi kun Aragonian kuningaskunta ja Barceloanan kreivikunta yhtyivät unioniksi. 

Espanjan kuningas Alfonso XII, Bourbon sukua, lähti maanpakoon Italiaan ns toisen espanjalaisen tasavallan synnyttyä. Keneraali Franco otti vallaan kunnes hänen kuoltua, astui uusi Bourbon suvun edustaja kuninkaan virkaan, nimittäin Juan Carlos I, jonka poika Felipe VI on Espnajan nykyinen kuningas.

Hospitsi (tai ruotsiski härbärge) oli asuntolan ja sairastuvan välimuoto. Useilla eurooppalaisilla kansoilla oli oma 'ospizio' Roomassa siihen aikaan. Useimmat pyhiinvaeltajat tulivat Roomaan vanhoilla päivillään ja eivät olleet enää kovin terveitäkään. Useat kuolivat pyhiinvaellusmatkallaan.


File: Via di Monserrato Rome.jpg

Giuseppe Vasin kuvaus Piazza di Santa Caterina della Rota'sta 1700-luvulla. Kuvassa Palazzo Mastrozzi Graziosi oikealla, Santa Caterina da Rotan kirkko keskellä ja San Girolamo della Caritan kirkko vasemmalla. Vinosti vastapäätä San Girolamon kirkkoa sijaitsee sisäänpääsy Santa Caterian della Rotan kirkkoon.

Piazza di Santa Caterina della Rota sijaitsee Via Monserraton varrella, Regolan kaupunginossa. Regolan kapunginosa sijaitsee suurin piirtein alueella jota reunustaa eteläpuolella Teveren joki, Corso Vittorio Emanuele II:n katu pohjoispuolella ja idässä Via Arenula.


Santa Maria in Monserrato degli Spagnolin kirkko vie kokonaisen kortteliston Via di Monserraton ja  Via Giluan välillä.

 Avoinna:

 maanantaista lauantaihin  kl. 8.30 - 13.00 ja 15.00 - 17.00 
sununtaisin ja pyhäpäivinä: 10.00 - 12.30 ja 17.30 - 19.30


Kirkkosali on klassisen harmooninen tylliltään. Molemmilla seunustoila on kauniita hautakappeleita ja yhden kuninkaan ja yhden paavinkin hautamuistomerkki löytyy täältä.

Antonio da Sangallo nuorempi sai tehtväkseen uusrakentaa kirkkosalin 1500-luvun alussa. Se vei paljon aikaa, monia kymmeniä vuosia. Sangallo ehti kuolla ennen kuin työ valmistui. Työmiehet eivät voineet jatkaa työtään varojen puutteessa. Yksi ja toienn on ajan saatossa korjaillut salia. Ja vielä 1800-luvulla tehtiin isoja uuskorjauksia.


Girolamo Siciolante da Sermoneta malasi alttaritaulun 1500-luvulla.



Kirkon julkisivusta




Kaksi espnajalaista paavia Calixtus III Borgia ja Alexander VI Borgia on haudattu yhteen sivukappeliin.


Pyhän Birgitan kirkko ja sen yhteydessä luostariasuntola. Ylhäällä on iso kattoterassi, jossa voi istua kesäaikaan iltaisin. Tämä luostari on turhan kallis, mutta tässä saa maksaa keskeisestä sijainnista. Muuten asuntola on kuin hotelli. Kunta tarkistaa hotellit, hostellit, luostariasuntolat ja leirialueetkin, jotta niistä otetaan laikisääteinen vuokra. Hinta tulee mukavuuksien ja tason mukaan, sekä sijaintikin oetaan huomioon. Valtio on nykyään laittanut pienen veron kaikkiin yöpymispaikkoihin, jonka huoneen vuokraajat saavat maksaa.

Casa di Santa Brigidan luostarin korkealuokkainen majoitus sijaitsee via Monserraton alkupäässä. Italiassa Birgitta=Brigida. Santa Brigidan kirkko sijaistee Piazza Farnesen puoell, kulman takana. Tori sijaitsee siis aivan Piazza Farnesen torin kulman takana.

Via Monserrato ja sen jatke Via dei Bancchi Vechi oli aikoinaan pyhiinvaletajien reitti Pyhän Pietarin kirkkoon kuljettaessa. Nämä kaksi katua kohtaavat toisensa paikassa jossa kohtaa neljä muutakin katua. En tiedä jos kohtauspaikan torilla on jokin nimikin, ehkä...

Via Monserrato oli aikaisemmin nimeltään Via di Corte Savella. Sen varrella siajaitsi Rooman vankila, joka suljettiin ja kadun nimeksi laitettiin Via Monserrato kirkon mukaan.

Vinottain Santa Maria in Monserraton kirkkoa vastapäätä sijaitsee englantilainen peppisgollegio, Collegium Anglorum. Sen vieressä sijaitsee englantilaisten kotikirkko  San Tommaso di Canterbury. Kirkko on avoina sunnuntaisin messua varten kello 9.30-11.00. Kirkon yhteydessä sijaitsi aikoinaan englantilaisten pyhiinvaeltajien hospice.

Via Monserraton katu on kapea rauhallien kuja kuten useimmat kadut ovat täällä Regolan alueella. Kadun varrella sijaitsee muhkeita renessanssinajan palatseja joiden sisäpihioille kannatta kurkistella jos vaan ovet tai portit ovat avoinna. Suosittelen kävellä Via Giulia yhteen suuntaan ja Via Monserrato ja Via Banchi Vecchi toiseen suuntaan.


Palazzo Mastrozzi Grazioci, kaunis palatsi


Palazzo Mastrozzi

Piazza di Santa Caterina della Rotan reunalla sijaitsee kolme kirkkoa. Torin välittömässä läheisyydessä sijaitsee lisää kirkkoja. Piazza sijaitsee Regolan kaupunginosassa hyvin lähellä Piazza Farnesea ja Campo dei Fioria. Aluella on useita mukavia ravintoita ja butiikkeja. Regola on miellyttävä alue kävellä ja katsella rakennuksia. Katujen varisilta löytyy myös pieniä erikoisia butikkeja joista voi ehkä tehdä löytöjä.



Achille Pinellin maalaus Santa Caterina della Rotan kirkosta


Santa Caterina della Ruota tai Rota, Piazza di Santa Caterina della Rota

Avoinna vain messuja varten.

Kirkko on maalattu viime aikoina ulkoapäin vaalean beesin väriseksi.

Kirkko on vuodelta 1186 ja alkuun sen nimi oli Santa Maria in Catenariis. Kirkko toimi Via Monserraton varrella sijainneen vankilan sairaalakirkkona. Myöhemmin kirkko pyhitettiin Santa Caterina Alessandialaiselle. Hänen symboolinsa oli pyörä, josta nimi Rota tai Ruota.

Kirkko uuskorjattiin 1600-1800-luvuilla. Julkisivun suunnitteli Luigi Poletti. Kattokasetit ovat San Fransesco d'Assisi a Regolan hajoiteusta kirkosta kotoisin. Kirkkoon on haudattu Giuseppe Vasi. Hän eli ja vaikuttii 1700-luvulla. Hän oli kotoisin Sisiliasta. Vasi oli aikansa suuri kaivertaja Roomassa. Hän kaiversi kaiken kaikkiaan 240 kaiverrusta jotka esittivät Roomaa. Tuo ensimmäinen kuva tälläkin sivulla on Giuseppe Vasin kaivertama etsaus. Kuvista kertyi 10 kirjaa. 

Nykyään kirkko on Sant'Anna dei Palafrenieri järjestön käytössä. Järjestö jätti Santa Annan kirkon Vatikaanissa vuonna 1929 kun Santa Annan kirkkosta tehtiin seurakuntakirkko. Santa Caterina della Rotan kirkko on nykyään avoinna jonkin aikaa sunnuntaisin messua ennen ja sen jälkeen. Messu on sunnuntaina kello 11.30.


 Kirkkosalissa ei ole ainoatakaan sivukappelia.



S Caterina della Rota - soffitto P1000896.JPG



San Girolamo della Caritan  pääsisäänkäynti on Via Monserraton puolella. Ja heti parin askeleen päästä saman kadun lopusta löytyy Piazza Farnese. Sisäänkäynnin yläpuolella oleva ikkuna kuuluu siihen huoneeseen jossa yksi Rooman suurimmista hengellisistä vaikuttajista, Filippo Neri, piti kokouksiaan.











Via di San Girolamo della Caritán varrelta, San Girolamon kirkon takaa, löytyy Filippo Nerin perustama luostarijärjestö Oratoriaanit. Aivan alkuun luostarissa asui fransiskaaneja. 

Vuonna 1524 perusti silloinen paavi Clemente VII katolisen luostarijärjestön Caritá jonka tehtävänä oli huolehtia köyhistä ja sairaista. 



Vicolo della Moretta, San Filippo Nerin kirkon takaseinä

Hieman kauenpana Ponte Giuseppe Mazzinin siltaa vastapäätä sijaitsee kirkko nimeltä Filippo Neri. Kun jatkaa Via Giuliaa tai Via Monserratoa niin tulee Vicolo della Moretta'lle. Se on paremminkin tori, jonka keskellä seisoo valkoinen rakennus, joka näyttää hieman omituiselta. Aukealöa kohtaa viisi eri katua. Rakennuksen kupeessa on yksi ainoa puu ja sen alla penkki. Kun ohittaa puun ja penkin niin kulman takaa Via Giulian puolelta löytyy juuri tuo kirkko nimeltä Filippo Neri.


Sisäänkäynti luostariin. Filippo Neri asui 1551-1583 luostarin tiloissa aikoinaan.


San Girolamon kirkko, Sankti Hieronymi a Caritate in Via Lulia toiselta nimeltään. Kirkko on viimeisen päälle koristeltu kirkko. Kirkko rakennettiin jo vuonna 382 ja 1600-luvulla Dominico Castelli rakensi kirkon uudestaan. 

File:Cappella Antamori.jpg

Antamori kappeli, ehkä Rooman ueein sukuhautakappeli jonka suunnitteli Filippo Juvarra.

 

San Tommaso di Cantebury

Kirkko on rakennettu vuonna 1888 ja vuosien mittaan samalla paikalla on sijainnut vähintäin kolme kirkkoa. Ensin oli skotlantilainen Holy Trinity kirkko jonka yhteydessä oli luostari ja hospitsi skotlantilaisille pyhiinveltajille. Nykyään krikon yhetydessä sijaitsee English College.


San Tommaso di Canterburyn kirkossa on hyvin pelkistetty pääalttari


Suosittu kahvila Peru sijaitsee torin reunalla


Aitiopaikka heille jotka ensin ehtivät


Ei kommentteja: