perjantai 25. heinäkuuta 2014

Rooman jäätelöbaarit


Almond Gelato (homemade) - as good as those in Rome

Mantelijäätelö, mandorla del gelato, maistuu aina minulle

Mitäpä Rooma olisi ilman jäätelöä. Jäätelö on vakava asia. Jäätelön syönti on harras toimitus Roomassa. Jos laitetaan tärkeysjärjestykseen niin ruoka on tietysti numero uno, sitten tulee kahvi, seuraavana  ehdottomasti jäätelö ja alkoholijuomat vasta viimeisenä. Viini on tietysti monelle ruokajuoma, vaikka vesikin kelpaa roomalaisille. Roomassa ei nää juuri koskaan kenenkään kaupungilla istumassa ja juomassa olutta, viiniä tai alkoholia ylipäätään, muuta kuin ravintoloissa päivällistä syödessä. Kahviloista saa alkoholia, mutta vain harvemmat mieshenkilöt kulkevat kahvila/baarin kautta kotimatkaallaan töistä. Ja ne harvatkin juovat lasin aperitivoa seisoen baaritiskin äärellä ja jatkavat sitten heti pian matkaansa kotiin päivälliselle. Tai jos joku työkaveri on mukaana niin juodaan lasi yhdessä seisoen baaritiskin ääressä. Vaihdetaan pari sanaa ja kiiruhdetaan kotiin. Aivan samoin tehdään kahvinkin kanssa.


Gelato San Crispino, Via della Panetteria 42, lähellä Fontana di Trevin suihkulähdettä

San Cispinon jäätelökauppa löytyy myös Via Acaia 56, Piazza della Maddalena ja joisskain muissakin paikoissa kuten Fiumicinon lentokentällä.

Bilder från Ci Gusta!, Rom

 Ci Gusta!, TripAdvisor, Via della Palombella 32

Täältä saa ostaa myös jugurttijäätelöä. Suosittu gelateria joka sijaitsee Pantheonin takana. Täältä löytyy paljon muutakin hyvää kuten palapizzaa ja soppaa ja erikoisia jäätelökahveja. Erilaisia jälkiruokia joka makuun ja noita kuulusia leipäjäätelöitä joissa leipä on lämmin. Toisin sanoen paikka jossa voi syödä välipalaa tai kevyen lounaan.


Minttusuklaajäätelö

Giovanni Fassin jäätelöbaari on Rooman vanhin.

Best Gelato

Giolitti, Via degli Uffici del Vicario 40

 Ehkä Rooman paras jäätelö löytyy juuri täältä, kenties. Toisten mielestä ainakin.


Roomassa näkee melko usein nunnia kaupungilla syömässä jäätelöä ja juttelemassa muiden asiakkaiden kanssa

Jäätelöä leivän sisällä Gelateria del Teatro, Via di San Simone/Via dei Coronari

Täältä saa  ehkä sittenkin Rooman parhaan jäätelön. Kannattaa kokeilla! Ehkä hieman vaikea löytää mutta  se on sen vaivan väärti. Eikä kannata säikähtää jäätelöbaarin edustaa. Ei se aina ole niin rähjähtäneen näköinen kuin se saattaa joissakin kuvissa näyttää. 

DSC_1853

Gelateria del Teatro, minun "mansikkapaikkani",
 Via di San Simone 70/Via dei Coronari 65 Rooman paras jäätelö
Gelateria del Teatro ai Coronari, TripAdvisor

Bilder från Gelateria del Teatro ai Coronari, Rom

Tämä gelateria del Teatro  ai Coronari on ehkä vaikea huomata mutta se sijaitsee korkeiden portaiden vieressä ikivanhassa rakennuksessa. Tällä valmisteaan jäätelö paikan päällä kuten melkein kaikissa italialaisissa gelaterioissa. Mikä elämys! Suosittelen!

2010-05-25-Roma 023_edited

Gelateria del Teatro


Näistä vaunuista, joita on kaikkialla missä turisteja liikkuu, en ostaisi yhtään mitään, nojaa, ehkä juomapullon jos oikein kova jano yllättää. Usein kalliinpaakin kuin muualla.

Intense concentration is required for this decision

Jäätelöä, jäätelöä, jäätelöä...kaikkialla jäätelöä

Gnammy Ice Cream

Roman Feast

Tässä vielä toinekin valokuva Il Gelato di San Crispino,
 Via della Pannetteria 42
Fontana di Trevistä hieman itään päin Via del Lavatorea pitkin
Il Gelato di Claudio Tor, on  melko uusi jäätelöketju, jonka jäätelöbaareja löytyy, kuten kuvakin jo kertoo, vähän sieltä sun täältä Roomasta. Alla kuvia noista eri baareista. Il Gelato Claudia Torcè'sta löytyy noin sata erisorttista kotivalmisteista jäätelösorttia, noh ainakin joisskain baareissa.
Suurimmat jäätelönsyöjät Roomassa taitaa olla miehet.  Ei ole lainkaan outoa jos Italian parlamentin miespuoliset edustajat seisokelevat esimerkiksi Piazza Montecitorin torilla tai sen lähettyvillä Piazza San Lornzo Lucianalla ja kaikella hartaudella naustiskelevat jäätelöstään. Piazza San Lorenzo in Lucianalla on yksi Rooman suosituimmista kahviloista, Caffe Ciampini, joka on erittäin kuulu jäätelöstään.


Tähän Il Gelato di Claudia Torcè'n jäätelöbaariin törmää useimmat turistit. Tämä baari sijaitsee Piazza di Risorgimento 51, Palazzo Madamaa, Italian senaattia vastapäätä.
Fatamorgana on toinen melko uusi jäätelöbaariketju, joiden kotisivuilla on tarkkaan selvitetty mitä mikin jäätelö sisältää. Täältä löytyy heidän baarinsa!

Gelato in Rome

DSC_3957.JPG

Rome gelato

Käytännöllisesti katsoen melkein jokaisessa kahvilassakin on pitkä jäätelötiski

Gelatos italianos - Gelateria Mariotti - Roma

Viagra nimistä jäätelöäkin on olemassa...

Där hittar du några av Italiens bästa gelato

Mainitsin jo aikaisemmin tämän Ciampinin baarin Piazza Sa Lorenzo in Lucina'lla. Tämä on todella suosittu paikka varsinkin kesällä. Sijaintikin on hvyä sillä tälle torille, joka on tavallaan kadunpätkä, löytää melko helposti Via del Corsolta. Kastajanjäätelöä, gastagna del gelato, kannattaa kokeilla! Jos haluaa istua kahvilan tuoleilla niin siitä saa maksaa tuplasti, niinkuin usein minten on Italiassa. Ciampinissa voi ruokailla, juoda kahvit, juoda aperitivon tai nauttia jäätelöstä samalla kun Rooman rikkaampi (Roomassa on melko paljon erittäin rikkaita henkilöitä) tai vaikutusvaltaisin (parlamenttijäsenet) väki paseeraa ohitse. Rooma on perinteisesti vasemmistolaiskaupunki joten työläisiin kuuluu suuri enemmistö asukkaista.


Gelateria dei Gracchi 

Tälläkin jäätelöbaarilla on useita myymälöitä Roomassa, kuten Via dei Gracchi, Pratin kaupunginosassa, Viale Regina Margherita 212, Pratin kaupunginosassa sekin, Via Tuscolana 251, Tuacolanalan asumalähiössä ja Ottaviano-San Pietron metroasemalla Vatikaanin kupeessa.


Largo Argentinalta, Corso Vittorio Emanuele II, 96, löytyy jäätelöbaari nimeltä Vice. Tähän ei voi olla törmäämättä. Siellä myydään muutakin eikä vaan jäätelöä. Täällä on harvinaisia makuja jopa lohella maustettua jäätelöä muistaakseni torstai iltaisin, jolloin on ns suolainen ilta ja jäätelöt maustetaan esimerkiksi lohella, pecorinojuustolla, viinietikalla, parmakinkulla tai oliiviöljyllä. En ole uskaltanut maistaa vielä ainakaan.

Toinen Vice myymälä löytyy Vatikaanin takaa Via Gregorio VII 323, sisi melko kaukana keskustasta.Rooman melko varmasti vanhin jäätelöbaari on Palazzo del Freddo Giovanni Fassi joka avattiin jo 1800-luvun lopulla. Se sijaitsee kauniissa palatsissa, Via Principe Eugenio 65, lähellä Piazza Vittorio Emanuelle'a.  

Tämä on erittäin korkeatasoinen ja klassinen kahvila/pasticceria/gelateria. Heillä on oma erikoisuutensakin, ns San Pietrinit jotka ovat  eräänlaisia pieniä neliönmuotoinen kahvileipiä tai jäätelönkorvike tai jälkiruoka-pala, jotka muistuttaa Rooman katukiviä, sanpietrineitä, kuten niitä nimitetään. Täällä saa myös aivan erimaisen hyvää kahvia ja cprepes, ranskalaisia ohuita pannukakkuja. 

Gelateria near Campo de Fiori

Gelateria Flor, Campo dei Fiori 
Täältä suosittelen ostaa eräänlaisen hampurilaisjääelön tai  kutsuisinko sitä voileipäjäätelöksi. Sellainen on tuolla ylenpänä kuvassa... Kaksi isonpuoleista keksiä pannaan vastakkain ja väliin paksulti jäätelöä.
Samalla torilla, Via Alfan puolella, on aivan uusi jäätelöbaari nimeltään Sweety. Aavoinna kello 13:00-00:30, perjantaisin ja lauantaisin kello 02:00 yöllä. Tämä on itsepalvelujäätelöbaari.

Ei kommentteja: