perjantai 25. heinäkuuta 2014

Rooman jäätelöbaaritMantelijäätelö/mandorla del gelato, maistuu aina minulle. Olen suuri jäätelön ystävä. Jäätelö on minun ainoa syntini dibateksestä johtuen. 

Resepti:
2,5 dl  latte di mandorla/mantelimaitoa
5 kananmunan vakkuaista
2,5 dl vispikermaa
50-80 g vaaleaa muscovado sokeria
0,5 dl paahdettuja manteleita

Paahda mantelit pannulla ilman rasvaa ja riko tai miksaa ne pieniksi muruiksi. Vispaa valkuaiset ja sokeri ilmavaksi ja kuohkeaksi ja lämmitä sekoitus teräskattilassa sormen lämpöikseksi. Vähempi määrä sokeria jos mantelimaito on maustettu sokerilla. Kaada mantelimaito ja kerma kattilaan ja sekoita (puukauhalla) kaiken aikaa kunnes seos alkaa olla lähellä kiehumispistettä. HUOM! Seos ei saa missään nimessä kiehua. Seos annetaan jäähtyä ja laitetaan muutamaksi tunniksi jääkaappiin. Kylmentynyt seos kaadetaan jäätelökoneseen ja kun jäätelö alkaa jähmettyä niin laita seos etukäteen pakksessa kylmentyneeseen astiaan, sirottele mantelit päälle ja jäätelö pakkaseen.

Jäätelön voi varmasti tehdä ilman että lämmittää seosta, vaan vatkaa sen vatkaimella, jos tekee sen toisenlaisesta makeutusaineesta, eikä siis vaaleasta muscovado sokerista, joka antaa kermakolan maun jäätelöön. Muscavado sokeri kovettuu äkkiä kun se joutuu ilman kanssa tekemisiin, joten lämmitys on tarpeen. Maku asia.

Koska olen diabeetikko niin minun ei pitäisi syödä tämmöisiä herkkuja kovin usein. Olen aikonut kokeilla tehdä mantelijäätelöä Stevia sokerista. Kermassa, maidossa ja muscovado sokerissa on sokeria ihan mahdottomasti. Ihmettelen että roomalaiset ovat vielä elossa sillä he syövät mahdottomat määrät makeaa/dolce päivittäin, jo aamiaisella.


 Pizzeria Zaza ja sen takana  Punto Gelato Günther

Moni tykkää että Rooman paras jäätelö löytyy Punto Gelato nimisestä jäätelöbaarista, joka sijaitsee Piazza Sant'Eustachiolla, vasta päätä kuuluisaa Sant'Eustachion kahvilaa. Ehkä hieman vaikea äkkinäisen löytää mutta kartalta sen löytää aivan Rooman sydämestä. Jäätelöbaarilla on saksalainen nimi Günther. Avoinna kaiket päivät kello 01.00 saakka yöllä. 


Jäätelöbaarin vieressä sijaitsee ZaZa (tai SaSa) niminen pizzeria, jossa voi käydä syömässä ensin pitsat, sitten juoda kahvit kavilassa pizzeriaa vastapäätä ja sitten syödä jätelön jälkiruuaksi. Siinähän se iltapäivä tai ilta on mennyt mukavasti. ZaZa on saanut erittäin hyvät suositukset, joten jäätelöbaari, kahvila ja pizzeria ovat Rooman parhaasta päästä. Täällä myydään myös palapizzaa kilohintaan, joten aivan hyvin voi ottaa pizzapalat mukaansa. Zaza pizzerioita löytyy myös Via Cinan, Via Nizzan ja Via Casilina varresta, mutta nuo toiset sijaitsevat laitakaupungilla.
Tätä minä haluan...


Punto Gelatosta löytyy varmasti jäätelöä jokaisen makuun.

Mitäpä Rooma olisi ilman jäätelöä. Jäätelö on vakava asia. Jäätelön syönti on harras toimitus Roomassa. Jos laitetaan tärkeysjärjestykseen niin ruoka on tietysti numero uno, sitten tulee kahvi, seuraavana ehdottomasti jäätelö ja alkoholijuomat vasta viimeisenä. Viini on tietysti monelle ruokajuoma, vaikka vesikin kelpaa roomalaisille. 

Roomassa ei nää juuri koskaan kenenkään kaupungilla istumassa ja juomassa olutta, viiniä tai alkoholia ylipäätään, muuta kuin ravintoloissa päivällistä syödessä. Kahviloista saa alkoholia, mutta vain harvemmat mieshenkilöt kulkevat kahvila/baarin kautta kotimatkallaan töistä. Ja ne harvatkin juovat lasin aperitivoa seisoen baaritiskin äärellä ja jatkavat sitten heti pian matkaansa kotiin päivälliselle. Tai jos joku työkaveri on mukaana niin juodaan lasi yhdessä seisoen baaritiskin ääressä. Vaihdetaan pari sanaa ja kiiruhdetaan kotiin. Aivan samoin tehdään kahvinkin kanssa. Roomassa onkin kahvila joka korttelistossa. Mutta ei ole lainkaan varmaa että vessa löytyy kahvilasta.


Gelato San Crispino, Via della Panetteria 42, lähellä Fontana di Trevin suihkulähdettä.

San Cispinon jäätelökauppa löytyy myös Via Acaia 56, Piazza della Maddalena ja joisskain muissakin paikoissa kuten Fiumicinon lentokentällä.

Bilder från Ci Gusta!, Rom

 Ci Gusta! Via della Palombella 32

Täältä saa ostaa myös jugurttijäätelöä. Suosittu gelateria joka sijaitsee Pantheonin takana. Täältä löytyy paljon muutakin hyvää kuten palapizzaa ja soppaa ja erikoisia jäätelökahveja. Erilaisia jälkiruokia joka makuun ja noita kuulusia leipäjäätelöitä joissa leipä on lämmin. Toisin sanoen paikka jossa voi syödä välipalaa tai kevyen lounaan.


 Brioche con gelato


Minttusuklaajäätelö

Giovanni Fassin kahvila/jäätelöbaari on Rooman vanhin. Tämä on avoinna joka päivä kello 12.00 kello 24.00 saakka. Tämä on kaiken kukkuraksi halpa paikka. Tämä klassinen jäätelöbaari/kahvila sijaitsee Fassin palatsissa Via Principe Eugenio 65, Esquilinon kaupunginosassa.
Giolitti, Via degli Uffici del Vicario 40
Giolitti on kahvila mutta Giolittissä on aina pitkä jono jäätelötsikillä. Ehkä Rooman paras jäätelö löytyy juuri täältä, kenties. Giolittiin menee mielellään takaisin


Roomassa näkee melko usein nunnia kaupungilla syömässä jäätelöä ja juttelemassa muiden asiakkaiden kanssa.


Brioche con gelato, jäätelöä pullan sisällä


 Gelateria del Teatro, Via di San Simone/Via dei Coronari

Täältä saa ehkä sittenkin Rooman parhaan jäätelön. Kannattaa kokeilla! Ehkä hieman vaikea löytää mutta se on sen vaivan väärti. Eikä kannata säikähtää jäätelöbaarin edustaa. Ei se aina ole niin rähjähtäneen näköinen kuin se saattaa joissakin kuvissa näyttää. 

DSC_1853

Gelateria del Teatro, minun "mansikkapaikkani",
 Via di San Simone 70/Via dei Coronari 65 Onko täälä sitten Rooman paras jäätelö, Gelateria del Teatro


Tämä gelateria del Teatro ai Coronari on ehkä vaikea huomata mutta se sijaitsee korkeiden portaiden vieressä ikivanhassa rakennuksessa. Tällä valmisteaan jäätelö paikan päällä kuten melkein kaikissa italialaisissa gelaterioissa. Mikä elämys! Suosittelen!

2010-05-25-Roma 023_edited

Gelateria del Teatro, Via dei Coronarin ja Via di San Simonen risteyksessä


Näistä vaunuista, joita on kaikkialla missä turisteja liikkuu, en ostaisi yhtään mitään, no jaa, ehkä juomapullon jos oikein kova jano yllättää. Usein paljon kalliinpaakin kuin muualla.

Intense concentration is required for this decision

Jäätelöä, jäätelöä, jäätelöä...kaikkialla jäätelöä

Roman Feast

Tässä vielä toinekin valokuva Il Gelato di San Crispino,
 Via della Pannetteria 42
Fontana di Trevistä hieman itään päin Via del Lavatorea pitkin
Il Gelato di Claudio Tor, on  melko uusi jäätelöketju, jonka jäätelöbaareja löytyy, kuten kuvakin jo kertoo, vähän sieltä sun täältä Roomasta. Alla kuvia noista eri baareista. Il Gelato Claudia Torcè'sta löytyy noin sata erisorttista kotivalmisteista jäätelösorttia.
Suurimmat jäätelönsyöjät Roomassa taitaa olla miehet.  Ei ole lainkaan outoa jos Italian parlamentin miespuoliset edustajat seisoskelevat esimerkiksi Piazza Montecitorin torilla tai sen lähettyvillä Piazza San Lorenzo Lucianalla ja kaikella hartaudella naustiskelevat jäätelöstään. Piazza San Lorenzo in Lucianalla on yksi Rooman suosituimmista kahviloista, Caffe Ciampini, joka on erittäin kuulu jäätelöstään.Ciampini, Piazza San Lorenzo


Iltapäivällä alkaa tulla kahvittelijoita ja väki sen kuin lisääntyy iltaa kohden. Tämä on eirtäin suosittu bistro, jäätelöbaari ja kahvila. Hieman kalliin puoleinen. Tällä alueella myydään kalliita asusteita, kenkiä, jalokiviä ja muuta mukavaa. Kahvilat ja jäätelöbaaritkin alueela ovat esiluokkaisia.

Där hittar du några av Italiens bästa gelato

Tämä on todella suosittu paikka varsinkin kesällä. Sijaintikin on hvyä sillä tälle torille, joka on tavallaan kadunpätkä, löytää melko helposti Via del Corsolta. Kastanjajäätelöä/gastagna del gelato, kannattaa kokeilla! Jos haluaa istua kahvilan tuoleilla niin siitä saa maksaa tuplasti, niinkuin usein minten on Italiassa. Ciampinissa voi ruokailla, juoda kahvit, juoda aperitivon tai nauttia jäätelöstä samalla kun Rooman rikkaampi (Roomassa on melko paljon erittäin rikkaita henkilöitä) tai vaikutusvaltaisin (parlamenttijäsenet) väki paseeraa ohitse. Rooma on perinteisesti vasemmistolaiskaupunki joten työläisiin kuuluu suuri enemmistö asukkaista. Mutta rikkaat ovat todella rikkaita täällä.

Voi vaikka piipahtaa Magnum Pleasure Storen siällä ja ihmetellä. Magnum taitaa olla Ruotsin eniten myyty jäätelö. Se sijaitsee Via Tomacelli 13. Täällä on tehty jäätelöstä taidetta. Vastapäätä Magnum myymälää myydään Ferrareja ja Ferrari tilpehööriä. Alueella on tiheään tunnettujen muotihuoneiden myymlötiä.Ja kaiken keskellä Via Corson varressa Grand Hotel Plaza, jos niin kuin rahat riittää...shoppailun ja kahvittelun jälkeen. Ihana hotelli!


Tähän Il Gelato di Claudio Torcè'n jäätelöbaariin törmää useimmat turistit. Tämä baari sijaitsee Piazza di Risorgimento 51, Palazzo Madamaa, Italian senaattia vastapäätä.Fatamorgana on toinen melko uusi jäätelöbaariketju, joiden kotisivuilla on tarkkaan selvitetty mitä mikin jäätelö sisältää. Täältä löytyy heidän baarinsa!


Viagra nimistä jäätelöäkin on olemassa...

Rome gelato

Käytännöllisesti katsoen jokaisessa kahvilassa on pitkä jäätelötiski.


Gelateria dei Gracchi Tälläkin jäätelöbaarilla on useita myymälöitä Roomassa, kuten Via dei Gracchi, Pratin kaupunginosassa, Viale Regina Margherita 212, Pratin kaupunginosassa sekin, Via Tuscolana 251, Tuscolanan asumalähiössä ja Ottaviano-San Pietron metroasemalla Vatikaanin kupeessa.


Largo Argentinalta, Corso Vittorio Emanuele II, 96, löytyy jäätelöbaari nimeltä Vice. Tähän ei voi olla törmäämättä. Siellä myydään muutakin eikä vaan jäätelöä. 
Täällä on harvinaisia makuja jopa lohella maustettua jäätelöä muistaakseni torstai iltaisin, jolloin on ns suolainen ilta ja jäätelöt maustetaan esimerkiksi lohella, pecorinojuustolla, viinietikalla, parmakinkulla tai oliiviöljyllä. En ole uskaltanut maistaa, vielä ainakaan. Totta kai täällä saa myös kahvia.

Toinen Vice myymälä löytyy Vatikaanin takaa Via Gregorio VII 323, siis melko kaukana keskustasta.

Gelateria near Campo de Fiori

Gelateria Flor, Campo dei Fiori 
Täältä suosittelen ostaa eräänlaisen hampurilaisjäätelön tai kutsuisinko sitä voileipäjäätelöksi. Kaksi isonpuoleista keksiä pannaan vastakkain ja väliin paksulti jäätelöä.
Samalla torilla, Via Alfan puolella, on aivan uusi jäätelöbaari nimeltään Sweety. Aavoinna kello 13:00-00:30, perjantaisin ja lauantaisin kello 02:00 yöllä. Tämä on itsepalvelujäätelöbaari.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti