torstai 12. kesäkuuta 2014

Palazzo della Cancelleria


File:GVasiCancelleriaengr.jpg

Palazzo della Cancelleria, Piazza della Cancelleria

Rakennus rakennettiin alunperin asunnoksi kardinaali Raffaello Riariolle vuonna 1485-1513. Riario oli oikeastaan kardinaalikamariherra, Camerlengo titteliltään. Kun paavi kuolee niin  valta Vatikaanissa siirtyy automaattisesti Camerlengolle. Tittelin Riario sai enoltaan Paavi Sixtus IV della Roverelta.

Nykyinen Vatikaanin Camerlengo, kamariherra, on Tarcisio Bertone. Hän on siis Vatikaanin valtion päämies. Paavi on Vatikaanissa hengellinen ja kirkollinen päämies. Hän kuuluu salesiaanien sääntökuntaan.

Rakennuksesta tuli vuonna 1517 apostolinen kanslia, siis Vatikaanin kanslia. Kanslia sijaitsee vieläkin tässä rakennuksessa Piazza della Cancellerialla, vaikka Vatikaani on saanut oman valtionsakin. 

File:Parione - palazzo Riario o Cancelleria nuova 1628.JPG

Paavi Damaso I (noin 305-384)  syntyi  nähtävästi Lucitaniassa, joka kuuluu nykyään Espanjaan. Hän asui tässä palatsissa joka nyttemmin on rakennuksen sisällä ja jonka päälle on rakennettu kirkkosali, San Lorenzo in Damaso. Damason koti toimi tituluksena, Titulus Damasi, alkuseurakunnan kokouspaikkana.

Täällä on kirkosta oma sivu!

Damaso I toimi paavina vuosina 366-384, siis  18 vuotta, ja hän on haudattu San Lorenzo in Damason kirkkosaliin. Hän toimi alkuunsa Roomassa kirkonpalvelijana San Lorenzo fuori le Muran basilikassa. Kirkonisä Hieronymos oli hänen parhaita ystäviään ja paavi antoi Hieronymokselle tehtävksi kirjoittaa latinankielisen raamatun, Versio Vulgatan. Hieronymos sai  myös toimia paavin sihteerinä. 

Paavi Damaso I antoi rakentaa kotinsa tiloihin San Lorenzo in Damason kirkkosalin ja järjestää Vatikaanin ns Archivo segreto vaticano/Archivo dei Papi, Vatikaanin salaisen arkiivin. Se sijaitsi Vatikaanin kirjaston yhteydessä 1800-luvulle saakka jonka jälkeen se suljettiin ja avattiin uudestaan 1800-luvulla. Arkistossa on 85 kilomteriä arkivoituja dokumenntteja hyllyillä. Mitenkään salainen se ei ole vaikka arkiston nimi niin kertookin.

Paavi Damaso I ehti koeka sen suuren hetken kun keisari Theodosius julisti 27. helmikuuta vuonna 380 että kristinuskosta on tullut Rooman valtion uskonto.

Nykyään Roomasta löytyy kirkko joka on pyhitetty Pyhälle Damasolle. Kirkko on nimeltään San Damaso ja se sijaitsee Gianicolensen korttelistossa, Via di Monteverde 10.

File:Cortile, Palazzo della Cancelleria, Roma.jpg

Palazzo Cancellerian arkkitehdeistä ei olla aivan varmoja. Jotkut ovat ehdottaneet Francesco di Giorgio Martinia ja Baccio Pontelliä. Toiset ovat ehdottaneet jopa Bramantea. Ehkä Giuliano da Sangallo ja Andrea Bregno ovat tomineet arkkitehteinä, ken tietää...

File:Palazzo della cancelleria, roma, cortile 02.JPG

File:Palazzo della cancelleria, roma, cortile 04.JPG

File:Palazzo della cancelleria, roma, stemma della rovere.JPG

Della Roveren suvun vaakuna kadun kulmassa

File:Wall decoration fragment - Sala dei Cento Giorni - Giorgio Vasari - 1547 - Palazzo della Cancelleria.jpg

Giorgio Vasarin maalamia freskoja

File:Giorgio Vasari - Tribute of the Nations to Paul III - WGA24302.jpg

File:Giorgio Vasari - Paul III Farnese Directing the Continuance of St Peter's - WGA24304.jpg

File:Sala dei Cento Giorni - Giorgio Vasari - 1547 - Palazzo della Cancelleria 2.jpg

File:Roma-sanlorenzoindamaso3.jpg

Kirkko on avoinna kello 7.30-14.00 ja 16.00-20.00

Suljettu sunnuntaisin

Messu arkisin kello 8.00 ja 9.00  (ei kesä-ja heinäkuussa).

Titulus Damaso mainitaan olleen vuonna 499 nykyisen kirkon paikalla. Basilika rakennettiin paavi Damaso I:n kodin päälle, paavin käskystä, ja se on pyhitetty Pyhälle Laurentinukselle, San Lorenzolle. Paavi Damaso rakennutti myös San Lorenzo fuori le Muran basilikan San Lorenzon alueelle. 

Alkuperäinen San Lorenzo in Damason kirkko hajoitettiin kun kardinaali Raffaele Riario päätti rakentaa Palazzo Cancellerian 1400-1500-lukujen vaihteessa. Palatsi rakennettiin ympäristöstä löytyneistä rakennusten paloista ja rippeistä, esim Colosseumilta. Palatsin sisään jätettiin tilat kirkolle. Monta niemeä on manittu toimineen kirkon ja palatsin arkkitehteinä, mutta mitään varmaa ei ole saatu. Vuonna 1944 roihusi kirkossa tulipalo joka tuhosi melko pahasti kirkkosalin. Uuskorjaus siis oli paikallaan.

Sakramentiikappeli

Fil: HippolytusStatue.JPG

Hippolytos Roomalaisen patsas löytyy kirkosta. Se alkuepräinen on Vatikaanin kirjastossa. Hippolytos Roomalainen oli ensimmäinen kirkonisiä. Hän kuoli marttyyrikuoleman alkukristittyjen vainoissa. Hippolytos on vanginvartioiden suojeluspyhimys.

Pääalttarin taulun on Zuccari maalannut. Pääalttarilla on kahden paavin reliikit, Paavi Damason luonnollisestikin ja myös paavi Eutichianon. 

Kirkon sivukappeleissa on useitakin henkilöitä haudattuina.