perjantai 29. elokuuta 2014

TarquiniaAra della Regina Tarquinia on arkeloginen kaivausalue etruskien asuinalueella. Tärkeimmät etruskiset arkelogiset löydöt on tehty juuri täällä. Peter Romanelli johti kaivauksia ja ne päättyivät vuonna 1938. Arkelogiset löydöt on esillä Tarquinian kansallismuseossa.


Etruskit olivat vanha antiikinaikainen kansakunta Apenniinien niemimaalla. Heidän kielensä on kreikankielellä tyrrhenoi, josta sitten on Italian länsipuoella sijaitseva merialue saanut nimensä, Tyrrhenan meri. 

Latinan kielellä etruskeja nimitettiin nimillä etrusci tai tusci. Etruskien asuinaleutta nimitettiin nimellä Etruria, suurin piirtein nykyinen  Toscana. Etruskien kulttuuri kukoisti noin vuodesta 1000 eaa tuonne jonnekin 200-luvulle eaa, jolloin se jo oli alkanut sulaa yhteen roomalaisen kulttuurin kanssa. Toki roomalainen kulttuurikin sai paljon vaikutteita etruskien kulttuurista. Rooman kuingaskunnan viides kuingas, Lucius Tarquinius Priscus, oli eteruskilainen ja kotoisin juuri Tarquiniasta. Priscius oli samalla ensimmäinen etruskilainen kuningas ja hän vallitsi vuosina 616 -578 eaa. Myös Rooman ensimmäinen konsuli Lucius Junius Brutus oli etruskilaista alkuperää. Välimeren ympäristössä vallitsi neljä suurta kulttuuria rinta rinnan 500-luvun molemmin puolin eaa, nimittäin etruskit, kreikkalaiset, roomalaiset ja kartagolaiset. Etruskeilla oli erittäin vilkasta kaupankäyntiä näitten kolmen muun kuttuurialueen kanssa.
Etruskilainen kultakolikko 200-luvulla eaa

Tutkijoiden mukaan etruskien kulttuuri on suoraan Villanova kulttuurista periytyvä kulttuuri, joka sitten suli yhteen roomalaisen kulttuurin kanssa. Tämä pitkä kultuurillinen assimilaatio sai alkunsa kun roomalaiset valloittivat Veii'n vuonna 396 ea. Veii sijaitsi noin 16 kilometriä Roomasta pohjoiseen päin, suurin piirtein paikalta jossa nykyään sijaitsee Isola Franese. Veii oli etruskien eteläisin kaupunki. Hieman pohjoisenpana Etruskien alueella sijaitsee ihastuttava  ja valtavan iso luonnonpusitoalue Parco di Veio.

Täällä on neuvot kuinka löytää Veii:n arkeologiselle kaivausalueelle Isola Farnesessa. Sisäänpääsymaksu 2€. Aukioloajat kannattaa tarkistaa ennen kuin lähtee matkaan. Roomasta Saxa Rubra'lta (Via Falminian verrelta) Cotral'in paikallisbussilla Formello'on ja siitä loppumatka kävellen.  Saxa Rubraan kulkee useampikin Rooman kaupungin paikallisliikenteen Atac'in busseista.


Roomalaiset kutsuivat etruskeja nimellä etrusci tai tusci. Kreikkalaiset nimittivät etruskeja tyrrhenoi nimellä. Heidän asuinaluetta nimitettiin nimellä Etruria, joka sitten historian varrella kehittyi nimeksi Tuscia, josta moderni nimi Toscana tulee. Etruskeja asui suurin piirtein koko nykyisessä Viterbon provinssissa, osassa nykyistä Toscanaa ja myös jonkin verran Umbrian puolella.


Etruskien muotia


Tarquinian ja Cerveterin etruskiset hautausmaat kuuluvat Unescon maailmanperinnelistaan. Tarquiniassa sijaitsee etruskien hautausmaa Monterozzi, jonne on myös sisäänpääsymaksu 6 €. Samalla  lipulla pääsee myös museoon. Kanattaa tarkistaa aukioloajat ensin.

Fil: Tar0318.jpg

Tarquinia sijaitsee Lazion maakunnassa, Rooman ja Viterbon provinssien rajamailla. Roomasta Tarquiniaan pääsee junalla joka kulkee Roomasta Ventimigliaan. Tarquinian rautatieasema sijaitsee kolmen kilomterin päässä Tarquinian keskustasta. Tarquiniasta on noin viisi kilomteriä Lido di Tarquiniaan, Tarquinaian omalle uimarannalle.


Omalla autolla Via Aureliaa pitkin mieluiten, vaikka ehkä nompeammin pääsee E 80 tai autostradaa pitkin. Matka vie noin tunnin. Fiumicinon lentokentälle ja Viterbo'kaan ei ole kovinkaan pitkä matka.


Kun Rooman kuingaskunta hajosi vuonna 509 eaa pakeni Rooman keisari Superbus perheineen Tarquiniaan ja asettui asumaan Caere'een, nykyiseen Cerveteriin, joka sijaitsee Rooman provinssin puolella, noin puolivälissä matkaa Roomasta Tarquiniaan. Cerveteristä lisää toisten.

Fil: Tarquinia - mura 1180379-80.JPG

Tarquinialaiset joutuivat sotimaan roomalaisia vastaan useammankin kerran, mutta lopulta Tarquinia joutui roomaliasten haltuun, vaikka roomalaisilla ei oikeastaan ollut mitään hyötyä Tarquiniasta. 

Mutta toisaalta...Italiasta on hyvin vaikea löytää paikkakuntaa josta ei historia paista läpi. Tarquiniassa on vielä tänäkin päivänä vahvasti keskiaikainen tunnelma.

Tarquiniassa viljellään korketasoisia viinejä. Alue on myös erittäin suotuisaa maanviljelylle.

Fil: Tarquinia - mura 1180381.JPG

Vanha kapunginmuuri on säilynyt erittäin hyvin

Tarquinian vanhimmat kaupunginosat sijaitsevat ylemmällä tasanteella jota kutsuttiin aikoinaan nimellä civita. Civita nimityksestä tulee sana sivilisaatio, jolla aikoinaan tarkoitettiin kulttuuriyhteisöä, asuntoaluetta. Tarquinia on myös kantanut nimeä Corneto. Vasta vuonna 1922 fasismin ajalla muutettiin nimi historiallisesta suuruudesta kalskahtavaksi Tarquiniaksi.


Fantastiset näköalat merelle


Tarquinialla on oma merenranta. Rannalla pidetään Tarquinian festivaaleja elokuussa. Paljon musiikkia, ruokaa, juomaa, teatteriesityksiä, cabareeta, muotiesityksiä. Kaikki ovat tervetulleita ja sisäänpääsymaksua ei ole. Vain ruuasta ja juomasta joutuu maksamaan. Festivaaleja vietetään kokonaista kaksi viikkoa. Tarquiniassa voi yhdistää kaupunki- ja rantaloman aivan mainiosti. Hotellit ovat halpoja.


Torrione di Matilde de CanossaTarquiniassa on erittäin "aito" tunnelma. Paikalliset ovat ystävllisiä ja rauhaa rakastavia. Täällä ei ole lainkaan samanlaista hässäkkää kuin Rooman keskustassa jossa liikenne on paikka paikoin melkein sietämätöntä. Tarquiniassa paikalliset auttavat ja opastavat mielellään turisteja.


Piazza Matteotti on Tarquinian historilallien keskusta. Torin reunalla sijaitsee kaupungintalo ja kansallismuseo. Giacomo Matteotti oli Italian sosialistipuolueen PSU:n johtaja vuosina 1885-1924. Matteotti murhattiin Roomassa. Ollaan melko varmojasiitä  että syyllinen löytyy fasistipuolueesta. Mussolinia syytettiin murhasta jonka johdosta hän ottii vallan omiin käsiinsä ja ja teki vuonna 1924 Italiasta diktatuurivaltion.


Piazza Matteotti on yksi kauneimmista keskiaikaisista toreista jonka olen nähnyt. Tarquinia on erittäin soma kaupunki, kaikin puolin.


Museo Nazionale TarquineseMuseon takana
Perinteistä pakallista juhlintaa kapungintalon edustalla

Fil: Tarquinia - pal Comunale e Suffragio 1180366.JPG

Fil: Tarquinia - s Francesco 1180369.JPG

San Francescon kirkko ja sen luostari

Fil: Tarquinia - s Francesco 1180386.JPG

Fil: Tarquinia - via delle Torri 1180309.JPG

Santo Spirito kyrkan

Fil: Tarquinia - Annunziata 1180345.JPG

Santa Annunziatan kirkko

Fil: Tarquinia - Chiesa del Suffragio.jpg

San Sufraggion kirkko

Fil: Palazzo Vitelleschi Museo Archeologico Nazionale - Tarquinia 03.JPG

Linna nähtynä toisesta vinkkelistä


Linnan sisäpiha kuuluu myös museoon


Paikalliset miehet kioskilla

San Salvatoren kirkko


San Salvatore 


Santa Maria in Castello on Tarquinian kirkoista kaikista upein.Tarquinia


Santa Maria in CastelloAivan mahtavan upea cosmaattisesti kuvioitu lattia


Santa Maria in Castello


Il Castello di Cornetto


Museo Nazionale Etrusco


Piazza San MartinoRaatihuone
Ara della Regina

Fil: Ara della Regina Tarquinia.jpg

Fil: Tarquinia - Acquedotto dei Monterozzi (XVIII) 1180286.JPG

Monterozzin akvedukti 1800-luvulta

Fil: UrnesMonterozzi.jpg

Necropoli MenterozziFil: Etruskischer Meister 002.jpg

Etruskiska begravnings på Tarquinia, Montarozzi

A15 etruskisk grav väggmålning, Tarquinia

Tomb of the lionessmedlemmar, Tarquinia


Estrucian Necropolis Tarquinia vid Monterozzi

Tarquinia, Viterbo

Ei kommentteja: