maanantai 1. syyskuuta 2014

Cerveteri


Viterbon kaupunki ja Viterbon provinssi on kiinnostanut minua aina aivan erityisellä tavalla. En osaa oikein sanoa että mikä alueessa kiinnosta mutta se vaan puhttelee minua. Viterbon provinssissa on runsaasti historiallisesti mielenkiintoisia paikkauntia ja kuntia. Varsinkin Viterbon kaupunki on kiinnostava kohde.


nekropolis

Le Necorpoli Ceretane 

Tämä etruskien hautausmaa on paljon laajempi kuin Banditaccian, joka  taas puolestaan on ainoa, joka on avoinna turisteille ja aiheesta kiinnostuneille. Cerveterin alueella sijaitsee useita etruskien hautausmaita, joita kaivellaan esiin kuten Necropoli di di Monte Abatone, Necropoli Greppe di Sant'Angelo ja Necropoli del Sorbo e di San Paolo.

matuna

Necropoli di Banditaccia, siis se ainoa hautausmaista, joka on avoinna

Cervetrin ja Tarquinian alueen etruskien hautausmaat kuuluvat Unescon kultturiperimäkohteisiin. Banditaccian hautausmaan haudat, joita on noin neljäsataa, ovat peräisin yhdeksänneltä vuosisadalta eaa. Hautausmaa on avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 9.00-13.00.  Sisäänpääsymaksu jolla pääsee myös museoon, joka sijaitsee Castello Ruspolissa. Museo on avoinna kello 8.30-19.00.

Cerveteri kuuluu kuitenkin Rooman provinssiin, mutta  kuuluu kulttuurillisesti viterbolaiseen kulttuuripiiriin. Cerveteri sijaitsee noin 40 kilometriä luoteeseen Roomasta, vain kaksi kilometriä Tyrrhenian meren rannasta. Cerveteri on Lazion maakunnan vanhin kylä, peräisin jo yhdeksänneltä vuosisadalta eaa. Cerveteri ei sinäänsä ole mikää turistikaupunki, mutta turisteja Cerveteriin kuitenkin saapuu paljon, sillä Cerveterin alueella sijaitsee Necoropoi della Banditaccia, etruskien aikainen hautausmaa joka on suuri nähtävyys nyt kun sen on arkelogit kaivelleet esille.

Cerveterin asukkailla oli aikoinaan hyvin vilkkaat kauppasuhteet kreikkalaisten ja feniiisien kanssa. Viidennellä vuosisadalla eaa Cerveterin asukkaat saivat ongelmia siitä kun roomalaiset ja tarquinialaiset taistelivat vallasta keskenään. Keskiajalla oli Cerveterissä levotonta kunnes Ruspolin aatelissuku muutti Cerveteriin Castello Ruspoliin  ja otti valta-aseman kaupungissa. Cerveteri kuluui  siitä lähtien Ruspolin ruhtinaskuntaan.

Fil: Town Entrance Cerveteri.jpg

Cerveterin kaupunginmuuri vartiotorneineen

Moottoritie  A12 sipaisee Cerveteriä, joka kulkee Roomasta Civitavecchiaan. Roomasta autostrada 12 lähtee Fiumicinon lentokentän vierestä. Cornelian metroasemalta lähtee Cotral'in bussi Cerveteriin ja päätepysäkki Cerveterissä on tuo kuvassa ylhäällä oleva tori kaupunginmuurin ulkopuoellla.

Cerveterillä on oma uimarantansakin, jossa on tummaa rautapitoista hiekkaa. Ranta on melko luonnonvarainen pitkä hiekkaranta, jolta löytyy sieltä täältä ravintoloita ja kahviloitakin sekä pukukoppeja, suihkuja ja vessoja. 

Cerveterin rautatieaseman ympärille on syntynyt oma asuinalueensa nimeltä Marina di Cerveteri. Ladispolin pitkä ja mukava ranta sijaitsee siinä merenrannalla ensimmäisenä Roomasta päin tullessa. 

Uimarannan takana sijaitsee myös melko moderni asuinalue Campo di Mare. Rautatieasemalta on noin kilometri uimarannalle ja Cerviterin historialliseen keskustaan noin vajaat viisi kilomteriä.


Cerveterin kuntaan kuuluu myös alueen pieniä kyliä kuten Ceri, Due Casette, Furbara, Borgo San Martino, Sasso, Valcanetto, Casetta Mattei, Cerqueto, Quartaccio, Cerenova ja Campo di Mare. Oikeastaan itse Cervetri'kin koostuu kahdeksasta kylästä, Boccetta, San Pietro, La Fornace, Fontana Morella, La Garbatella, La Casaccia, Madonna dei Canneti ja Tyrsenia. Boccetta, La Garbatella ja Madonna dei Cannetti ovat Cerveterin keskustaa.


Luft


Cerveterin kaupunki on kaunis ja kuulu ympäri maapallon historiastaan. Ruspolin aatelissuku piti valtaa täällä keskiajalla mutta myös Orsinien ja Crecenzien aatelissuvut ovat asustelleet Cerveterissä.


Cerveteri on melko elegantti kapunki jossa asuu non 35 000 asukasta. Kaupunki on hieman kumpareinen joten torit ovat hieman kalellaan. Piazza Risorgimenton tori on kunnan keskusta jonka reunalla seisoo kunnanvirastot.

Cerveteri kuuluu perinteisesti kahteen eri kulttuurialueeseen, kreikkalaiseen ja etruskilaiseen, jotka sittemmin ovat sulautuneet roomalaiseen, ja joista roomalainen kulttuuri puolestaan on omaksunut piirteitä.

eptacordo

Museo Nazionale Cerite, on Cervetrin museo, joka avattiin vuonna 1967. Museo sijaitsee Castelli Ruspolissa.

Museo_esterno

Castelli Ruspoli


Santa Crocen kirkko ja sen luostari, Sasson kylässäCerveterissä on useita vanhoja kirkkoja jotka ovat mielenkiintosia. Mutta kaikista mielenkiintoisinpia turistien kannalta, ovat vanhat etruskien haudat, Necropoli Ceretane ja La Bandaccia Cerveteri oli aikemmin tunnettu nimellä Caere. 

Cerveterillä on pitkä historia. Kylä sai alkunsa jo yhdeksännellä vuosisadalla eaa. Aikaismemin Cerveteri eli maanviljelyksellään mutta nykyään turismi tuottaa paljon tuloja kaupungille. Cerveteri kuului aikaisemmin Civitavecchion kuntaan vuoteen 1870 saakka.

Fil: Major tomb.jpg

Necropoli di Banditaccia sijaistee vain vajaan kilometrin päässä Cerveertistä koilliseen. 


 Kaivausalueelle löytää Via della Necropolia, hautasman tietä, pitkin kävelle.

File:Dead Street Cerveteri.jpg

necropoli_05

necropoli_01

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti