maanantai 26. tammikuuta 2015

Santi Claudio e Andrea dei Borgognoni

Fil: Trevi - SS.  Andrea e Claudio dei Borgognoni.jpg

Santi Claudio e Andrea dei Borgognoni, Piazza San Silvestro

Piazza San Silvestro on yksi Rooman suurinpia liikenneristeyksiä, keskellä kaupunkia. Bussit ohjattiin muutama vuosi sitten pois torilta vaikkakin useimmat bussit pyöräyttävät torin kulman kautta vieläkin, kun ovat menossa toiseen suuntaan. Useamman bussin pysäkki on aivan kirkon portaiden edessä. 


Piazza San Silvestro on ollut aikoinaan elegantti tori keskellä Roomaa, Trevin ja Colonnan kaupunginosien rajalla. Toria on reunustanut upeat palatsit ja kirkot. Tori on saannut nimensä torin reunalla sijaitsevan kirkon San Silvestro in Capiten mukaan. Mielenkiintoinen kirkko kaikin puolin. Kirkon eteishalli on entisen Aurinkotemppelin, Tempio del Sole, rippeitä.

Torin perusti paavi Paolo I jo kahdeksannella vuosisadalla. Paavi Paolo I asui tällä alueella. Toria kutsuttiin nimikkeellä Catapauli, Suurin piirtein "Paolon kotona". Paulo I:n veli Stefano I toimi paavina ennen Paulo I:tä. Kolme heidän läheistä sukulaistakin toimivat ajallaan paaveina. Kirkon vieressä sijainnutta luostaria käytettiin ensin ministeriönä kunnes sen tiloihin muutti Italian postilaitos. Luostarin omistaa pallottini-isät vieläkin.


Torilla sijaitsi lukuisia bussilaitureita aikaisemmin mutta vuonna 2011 tori rakennettiin uudestaan ja bussilaiturit poistettiin. Nyt osa busseista pysähtyy Santi Claudio e Andrea dei Brogognonin kirkon edsutalla ja siitä kiepauttavat torin kulmalta Corso del Corsolle. Vastapäiväisestä suunnasta kulkevat bussit pysähtyvät Largo Chigi'llä, Santa Maria in Via kirkon edustalla.

Instituto Gongregazione del Santissimo Sacramento S.S.S. jonka omistuksessa tämä kirkko on nykyään. Pierre-Julain Eymard 1811-1868, ranskalaista alkuperää, perusti tämän järjestön ja hänen arkkunsa löytyy tästä kirkosta. Hänet kanonisoitiin vuonna 1925.Kirkko oli alunperin pyhietty Pyhälle Claudiolle joka oli roomalainen pyhimys. Tämä on ainoa kirkko, joka on pyhitetty hänelle.Tämä kirkko on Roomassa asuvien burgundilaisten kotikirkko. Mutta sijaintinsa takia se on erittäin suosittu kirkko muutenkin, jonne poikkeaa mielihyvin ohimennen, sillä tässä kohtaa on liikkenne kaikista vilkkaainta koko Roomassa ja moni vaihtaa bussia juuri tämän kirkon edustalla tai kulman takana.

Chiesa di Sant'Andrea e San Claudio dei Borgognoni - Santuario dell'Adorazione - Roma Piazza San Claudio


Pyhä Andreas


Pyhä ClaudioAltare tombale di San Pier Giuliano Eymard, fondatore dei Padri Sacramentini - Roma - Chiesa di Sant'Andrea e San Claudio dei Borgognoni - Piazza San Claudio

Julian Eymardin hautakappeli
Chiesa dei Santi Claudio e Andrea dei Borgognoni

4 kommenttia:

Hurmioitunut kirjoitti...

Näitä on todella mielenkiintoista lukea. Roomassa on kirkko jokaisessa kadunkulmassa, eikä turistilla ole mitenkään aikaa kiertää niitä kaikkia. Hienoa että annat meille mahdollisuuden tutustua ennen näkemättömiin kirkkoihin niiden klassikoiden lisäksi. :)

Donna kirjoitti...

Aivan. Roomasta löytyy noin tuhat kirkkoa. Jotkut ovat lukittuja. Päätin joskus aikoinaan että yrittäisin nähdä kaikki mutta se osoittautui melko pian täysin mahdottomaksi. Roomassahan kirkkoihin pääsee ilmaiseksi, mutta Firenzessä esimerkiksi useimpiin kirkkoihin on sisäänpääsymaksu, paitsi ei jumlanpalveuksiin. Firenzen kirkot ovatkin aivan omaa luokkaansa.
Suomlaisilla ei ole omaa kirkkoa Roomassa, koska Suomessa ei oel niin paljon katollisia. Ruotsalsilla on niin katollinen kuin evnakelisluterilainen kirkkokin Roomassa. Suomaliset saavta käyttää sakslaisetn evankelisluterilaista kirkkoa toimintoihinsa. Samssa kirkossa muuten pidettiin juuri Anita Ekbergin hautajaismuistotilaisuus, Anitan omasta toivomuksesta.

http://www.ev-luth-gemeinde-rom.org/

Hurmioitunut kirjoitti...

No tuohan on mukavaa että puhalletaan saksalaisten kanssa samaan hiileen ja jaetaan kirkkorakennus. :) Luinkin uutisista jokin aika sitten Anitan kuolemasta.

Donna kirjoitti...

Ihmeen hyvin kaikki uskontokunnat tulee sopuun Roomassa.

Italia on ollut sekularisoitunut valtio jo käytännössä katsoen vuodesta 1849 lähtien. Arvelujen mukaan vain noin neljäsosa italialaisista käy säännöllisesti kirkossa. oten kirkkoja on jäänyt toisillekin uskontokunnille käyttöön. Katollinen kirkko on mielellään jakanut kirkkoja muillekin.

Italialaisethan eivät kuulu seurakuntiin kuten esimerkiksi Suomessa kuulutaan, joten jokaiselle uskonto ja uskonnollinen suuntaus on privaatti asia. Kaikesta huolimatta tiedetään että perinteisesti italialaisille on perhe ja suku tärkiemmät, sitten tulee kirkko ja valtioon ei italialaiset oikein luota, mutta Italia onkin nuori maa itsenäisenä ja yhteisenä valtiona. Italiassa on jopa vahemmat velvollisia kouluttamaan lapsesna, jos on varaa, sillä opiskelutukea ei ole olemassakaan.