tiistai 23. toukokuuta 2017

Santa Maria in Antiqua


Santa Maria Antiqua, Foro Romano

Kirkko on viidenneltä vuosisadalta ja kuului Keisari Domitianuksen palatsin yhteyteen Foro Romanolla. Kirkko on 30 metriä leveä ja 20 metriä pitkä. Kirkon seinillä on noin 250 neliömetriä bysantin aikaisia ferskomaalauksia, noin 1000 kappaletta, aikaväliltä 500-700 jaa. Ensimmäinen katollisen kirkon Maria kuva ylipäätään on maalattu juuri tässä kirkossa. Tämä on siis Rooman ensimmäinen ja vanhin Pyhälle Marialle pyhitetty kirkko. 

Forum Romanum - panoramio.jpg

Kun bysanttilaiset vuonna 552 ottivat Rooman omaan hallintaansa niin he käyttivät Santa Maria Antiquan kirkkoa ja korjasivat sitä jonkin verran. Kirkko rakennettiin aivan tarkoituksella juuri tälle paikalle, silla tällä alueella kummitteli. Kerrottiin että paavi Sylvester I (314-335) olisi taistellut "dragonen"/lohikäärmeen kanssa ja tappanut sen juuri tällä paikalla. Kirkosta jopa löytyy freskomaalaus jossa tuo tapahtuma on kuvattuna.

Kirkko on aikaisin ja vanhin alkukristillisen ajan rakennuksista, vanhin Marialle pyhitetty kirkko Roomassa ja myös vanhin monumentti bysantian ajalta. Kirkko hyljättiin vuonna 847 maanjäristyksen jälkeen ja se lukittiin, kunnes noin tuhat vuotta myöhemmin arkeologit Giacomo Bonin johdolla saivat mennä kirkkorakennuksen sisään. Nyt vasta noin vuosi sitten kirkko avattiin restauroinnin jälkeen, joka kesti 36 vuotta. Restaurointi maksoi 2,7 miljoonaa €, jonka kustansi Italian valtio yhdessä Worlds Monuments Fund. 


Tässä valokuva kirkon vihkimisestä maaliskuussa 2016. Maria ikooni kannettiin porsessiossa Santa Maria Francesca Romana kirkosta Santa Maria in Antiquan kirkkoon, jossa ikooni aluneprin sijaitsi. Mutta ikooni sai tulla vain vierailulle omaan kotikirkkoonsa siksi aikaa kun kirkkoa näytettiin kaikille siitä kiinnostuneille. Kirkko oli avoinnna noin seitsemän kuukautta ja sen jälkeen ikooni kannettiin takaisin Santa Fransesca Romanan kirkkoon, jossa se on ollut 1200 vuotta, kuin kotonaan. 


 Madonna del Conforto

Ikooni on viidenneltä vuosisadalta ja se on asiantuntijoiden mukaan Rooman vanhin Maria ikooni. Se on 132 cm x 97 cm kooltaan. Maria ikooni on ns Odigitria/Hodegetria tyyppinen ikooni.

Keskiajalla kannettiin juuri tätä Maria ikoonia usein prosessiossa Foro Romanolla, mutta 1100-luvulta lähtien Maria ikooni unohdettiin. Mutta vuonna 1952 konservaattori Pico Cellini löysi ikoonin täältä Santa Maria Antiquan kirkosta putsatessaan pääalttarin ferskomaalauksia. Ikooni on turvallisuussyistä ollut Santa Francesca Romanan kirkossa.


Santa Maria Antiquan kirkon vihkiäisten yhteydessä piti kardinaali Angelo Sodano vihkimessun. Vihkimisen jälkeen kirkkoa näytettiin noin puoli vuotta ja sinä aikana sai Maria Ikooni olla kirkossa, mutta 231 päivän jälkeen se kannettiin taas takaisin. Messu oli ensimmäinen 1169 vuoteen tässä kirkossa.


Maanjäristyksen jälkeen 700-luvulla kirkon toiminnat siirrettiin lähellä sijaitsevaan Santa Fransesca Romanan kirkkoon, toiselta nimeltään Santa Maria Nova. Keskiajalla rakennettiin osittain hajonneen Santa Maria Antiquan kirkon raunioihin uusi kirkko nimeltä Santa Maria Liberatrice al Foro Romano. Kirkko hajoitettiin vuonna 1902 pois tieltä kun alettiin kaivamaan esille Santa Maria Antiquan kirkkoa.


Fil: Ground KARTA Santa Maria Antiqua - Rome.svg

Santa Maria Antiquan pohjapiirros

Numerossa yksi on kirkkosali, numerossa 9 atriumi ja numerossa 7 keisari Augustuksen temppeli, mutta myöhemmin tutkijat kertoivat sen olleen keisari Domitianuksen temppeli.

Uusi kirkko rakennettiin Foro Romanolle, Santa Maria Nuova/Uusi Pyhan Marian kirkko, joka tunnetaan nykyään nimellä Santa Francesca Romana. Vielä toinenkin kirkko rakennettiin 1200-luvulla Foro Romanolle, aivan lähelle Santa Maria Antiquaa, Santa Maria Liberatrice al Foro Romano.

Vuodesta 1980 kirkko on ollut taas suljettu yleisölle jotta tutkijat saavat työskennellä rauhassa. Kirkko avattiin kuitenkin juuri ennen joulua 2012 yleisölle. Sisään pääsi vain 25. hengen ryhmissä kello 9.30-14.00 ja kukin ryhmä sai olla kirkossa 45 minuuttia. 

Kirkko on välillä ollut avoinna keksiviikkoisin kello 8.30-19.15. Yleensä joka kuukauden enimmäisenä sunnuntaina. Pääsymaksu Foro Romanolle sisältää vierailun kirkossa. 

Nykyään pääsee käymään tutustumassa Santa Maria in Antiquan kirkkoon silloin kun Foro Romano on avoinna. On ostettava yhdistelmä sisäänpääsylippu Collosseum+Foro Romano+Palatino+Santa Maria in Antiqua. Pääsylippu maksaa 12 €. Pääsylippu on voimassa kaksi vuorokautta. Yhdistelmä pääsylipun voi ostaa myös netistä etukäteen.

Ei kommentteja: