sunnuntai 21. kesäkuuta 2020

Italia avattiin koronan jäljiltä



Italiassa on ollut testattuja koronatartunta tapauksia 233 836 ja kuolintapauksia 33 601, parantuneita 160 938. Kaikkien maiden tilastot ovat hyvin epävarmoja. koska kun pandemia räjähti käsiin niin siinä ei testattu eikä rekisteröity kaikkia. Ruotsissakaan ei testattu muita kuin sairaalaan tulleet. Tartuntoja on aivan varmasti Tukholmassa vähintäin miljoona. Koronatilanne ei ole missään maassa vakaa, vaan vaara uhkaa kaiken aikaa uusista tartuntaklustereista. Roomassa on jo ollut niitä. Huom! Tiedot ovat epävamoja ja jo hieman vanhettuneita. Mutta suurin piirtein kuitenkin...


Italiassa auuu noin 60 miljoonaa asukasta. Mutta vielä tänäkin päivänä on Italiassa noin 40000 covid 19 sairastavaa, joista noin 350 on kriittisessä tilassa. Italian pandemiassa tartunnat nousi nopeasti ja ylentyi huipppuun maaliskuun viimeisellä viikolla, ja sen jälkeen tartunnat ovat laskeneet tasaista tahtia, mutta hitaasti. Ruotsissa kävi melkein samalla tavalla. Huippu saavutettin huhtikuun puolessa välissä.

Ruotsiin saapui viruksia useammalta taholta Eurooppaa, se tidetään nyt jälkikäteen. Ne Alpeilta tulleet hiihtolomalaiset saatiin karanteeniin ja jäljistys toimi. Mutta jo sitä ennen oli virusta saapunut Ruotsiin 'selän takana' muulta taholta. Samoin kävi monelle muullekin Länsi-Eerooppalaiselle maalle. Ruotsissa me jäätiin sinne tartuntojen huipulle, syntyi eräänlainen tasanne ja sieltä on nyt viime viikkoina laskeuduttu hitaasti alas. Noin neljä kuukautta on eletty pandemian keskellä. Tartunnat esiintyy kluuseissa, siis vain paikka paikoin ja se kestää kunnes virukset ovat vaihtaneet aluetta. Ruotsissa on alueita joilla ei juuri esiinny lainkaan virusta.



Italiaan saa nyt aivan vapaasti matkustaa kaikki eurooppalaiset ja lentoliikennekin saatiin käyntiin. Junat ja bussit kulkee kuten ennenkin. Hotelleita on avattu, samoin museoita ja nähtävyyksiä. Myymälät ja ravintolat ovat avoinna, mutta ei kaikki, koska monet ovat menneet konkurssiin. Mutta elämä jatkuu taas, ainakin toistaiseksi kunnes tulee uusi aalto. Ruotsissa ollaan aivan varmoja siitä, että uusi aalto tulee heti syksyllä. Maat joissa on jo ollut paljon tartuntoja kuten Italia, Englanti, Ranska, Espanja ja Ruotsi, tulevat saamaan paljon vähämmin tartuntoja.


Paavi siunaa Vatikaanin ambulanssin, mikä kiertää Roomassa auttamassa kodittomia. Paavi avasi säätiön 1 miljardin € edesta auttaakseen roomalaisia.

Roomassa on ollut vähän koronatartuntoja. Mutta muutama päivä sitten syntyi koronapesäke jollekin alueelle Roomassa, mutta se on kuulema saatu kontrollin alle. Mutta mikään ei toimi kuten ennen, vaan nyt eletään korona ajalla vielä kauan. Mutta kaikki eurooppalaiset ovat tervetulleita Italiaan ja Roomaankin. Italian valtion ja Rooman kunnan talous on suuresti riippuvaisia turismista. Italiassa yöpyy vuosittain 217 miljoonaa ulkomaalaista turistia, joista noin 30 miljoonaa vierailee Roomassa ja Vatikaanissa.


Jos matkustatte Rooman, niin välttäkää julkisia ajoneuvoja, kävelkää, sillä kaupunki on kuin tehty kävelyä varten. Ennen kuin nousette bussiin kannattaa katsoa, kuinka paljon matkustajia on bussissa. Nimittäin Roomassa ei bussit onnistu ajamaan aikataulussa, vaan kaksikin samanumeroista bussia saattaa ajaa peräjälkeen.


Pitäkää välejä ja peskää käsiä ja pitäkää käsidesiä mukananne. Vessoja on harvassa, eikä niissä ole aina edes vessapaperia tai mahdollisuutta pestä käsiä. Olen tottunut aina kuljettamaan mukanani olkalaukussa  paperinenäliinoja ja kosteuskäsipyyhkeitä. Pyyhin Roomassa käsipyyhkeellä aina käteni ennen kuin alan ruokailemaan kaupungilla. 

En tiedä onko nyt kasvosuoja pakollinen, mutta kasvosuojaa on hyvä käyttää lähikontakteissa, julkisissa kulkuvälineissä ja myymälöissä. Ravintoloissa on parasta istua ulkona, eikä mennä sisään lainkaan, korkeintaan tilaamaan ja maksamaan.  Kahviloissa on yleensä ensin maksettava, sitten mentävä baristan luo ja näytettävä kuitti siitä mitä on maksanut, ja sitten itse kannettava kahvikuppinsa. Vanhemmille juoksutetaaan tuolikin, jopa minullekin joskus,  ja kannetaan kahvi pöytään. Istumisesta nimittäin pitää Italiassa yleensä maksaa enempi, harvemmin Roomassa, mutta vanhuksilta ei viitsitä ottaa aina maksua. Aina voi mennä ulos juomaan ja juoda seistenkin.


Roomassa on erittäin paljon pikaruokapaikkoja joista voi ostaa ruokaa mukaansa ja mennä vaikka puistoon syömään. 


T & C Burger Lab, Via Urbana 131, keskellä kapunkia, on saanut täydet pinnat ja halpakin se on. Tämä on tyypillinen amrikkalainen paikka. Roomassa on useita amerikkalaisia yliopistoja, joten jättiläishampurilaisilla on kysyntää. Täällä valmistetaan ranskalaisetkin paikan päällä. Täältä saa myäs vegaani ruokaa.


Tänään näyttää olevan koko Itaöissa ukkoskuuroja, Ne ovat hyvin yleisä Roomassakin, N etule yhtäkakiä, ksoak Rooamssa ie nää plajokan taivasat. Mutta kuurot meen pian ohitse, Vettä staa kaatamlla lyhyen ajan.

Ei kommentteja: