perjantai 11. syyskuuta 2020

Hätätila jatkuu Italiassa


Roomassa desinfioitiin kadutkin ja rappukäytävät, mutta mitä se auttoi, ei mitään. Ruotsissa ei desinfioitu juuri mitään ja saatiin suhteessa asukaslukuun suurin piirtein yhtä paljon tartuntoja kuin Italiassa, mutta ruotsalainen yhteiskunta ei siihen kaatunut. Ruotsissa jarrutettin tartuntoja vain se verran että terydenhuolto kestäää sairaanhoidon. Ja se kesti erittäin hvyin, jäi jopa paljon tehohoito-osastoja tyhjillenkin. WHO ylisti Ruotsia terveydenhoidon kestävyydestä. Ei pandemian lävitse pääse muuta kuin kertaheitolla, mikä oli Ruotsin tavoitteena. Jos sulkee maan välillä niin silloin joutuu sulkemaan ehkä useammankin kerran maan, koska viruksista ei päästä eroon sulkemalla.

Italian parlamentti antoi keskiviikkona jatkotoimen jatkaa maan hätätilaa 15. lokakuuta saakka, mikä antaa hallitukselle enemmän joustavuutta torjua jäljellä oleva koronaviruspandemia.

Italia oli ensimmäinen eurooppalainen maa, johon koronavirus pandemia tuli, ja yli kahden kuukauden lukitus vaikutti talouteen erittäin paljon. Asetuksen voimassaoloaika päättyy 31. heinäkuuta ja hätätilaa päätettiin jatkaa 1,5 kuukaudella eteenpäin. 

"Valitettavasti pandemia ei ole vielä ohitse tänään, vaikka sen vaikutukset ovatkin hillittyjä ja maantieteellisesti rajoitetut", pääministeri Giuseppe Conte sanoi keskiviikkona vakuuttaen parlamentin jäsenille, että laajennus ei tarkoittanut välttämättä uusia sulkemisia.

Yli 35 000 ihmistä on kuollut koronavirukseen Italiassa, jossa on havaittu yli 246 000 tartuntaa. Tuo tartuntojen määrä ei pidä missään maassa läheskään paikkaansa.  Ruotsisskain on ollut takuulla noin 30 kertaa enempi tartuntoja mitä on ilmoitettu. Hyvin harvassa maassa on ollut mahdollista testata kun pandemia on iskenyt päälle.

Mikään ei tule olemaan moniin vuosiin kuten oli ennen koronaa, jos koskaan.


Roomassa suljettiin kaikki leikkipuistotkin, mutta ei Ruotsissa. Ruotsissa sai lapset käydä esikoulua ja koulua ja tavata kavereitaan. Nyt kerrotaan että ruotsalaiset lapset ovat selvinnet psyykisesti erittäin hyvin pandemian lävitse.



Juuri ennen maan sulkemista...hijaista kuin hiirulassa. Tuli ikävä.

Roomassa on tähän aikaan vuodesta helteet.Lämpötila nousee tuonne +40 asteeseen. Juuri nyt on helle hieman hellittänyt tuonne +30-35 asteen tienoille. Toisaalta roomalaisilla on kesälomta nyt ja turisteja ei juuri ole tullut kaupunkiin paljoakaan. Monet paikat ovat suljettuina, kuten muutenkin tähän aikaan vuodesta, mutta Roomasta löytyy aina nähtävää ja koettavaa mielin määrin, jos pystyy liikumamn + 40 asteen kuumuudessa. Kannattaa kuitenkin ottaa selvää säännöksitä, ennen kuin tilaa matkan Roomaaan. 

Esimerkiksi uimarannoilla ei saa makailla ja ottaa aurinkoa, ei edes laittaa pyyhettä alleen ja istua. Mutta meressä voi käydä uimassa. Poliisit vartioivat rantoja ja sakottaa 500 € jos rikkoo sääntöjä. Joillakin hotelleilla on oma ranta tai usemalla hotellilla yhtenien rantakaista, joista hotellit määräävät. Mutta tuskin hotellitkaa antavat luvan ottaa aurinkoa rannalla sakkojen takia, vaikka meressä voi käydä pulikoimassa.

Rooman kunnan uimarannat ei sijaitsee Ostia Lidossa, vaan sen eteläpuolella Lido di Castelfusanossa, missä sijaitsee myös Italian presidentin kesäasunto. Ostia di Lido on sinäänsä ihastuttava pieni klassinen rantakohde, missä on paljon palveluja, historiaa ja museoita, mutta rannat ovat maksullisia. Sieltä löytyy myös mukavia rantahotelleja. Täältä käsin voi käydä Roomassa ja Fiumicinon lentokenttäkin sijaitsee aivan siinä vieressä. 


Castel Fusano on luonnonvarainen alue, suurimmalta osilta luonnonpuistoaluetta, jossa ei ole asutusta juuri nimeksikään. Erinomainen leirilaue löytyy ja Castel Fusanon Shoppingcenter. Omalla autolla kulkevien ei tarvitse ajaa Rooman lävitse kun tulee tänne pohjoisesta päin. Roomassa ei tee mitään autolla, siitä on vaan riesaa. Täältä käsin voi aivan hyvin käydä tutustumassa Roomaan ja yönsä vietteä täällä leirialueella. Italialaiset leirialueet ovat erinomaisia. Muistaakseni leirialueella on ollut bussikuljetus Roomaan tai ainakin juna-asemalle ja lentokentälle. Rooma Terminiltä on ainakin joskus kulkenut tänne bussi suoraan.

Castel Fucanoon kulkea normalisti 'rantabusseja' suoraan Rooman rautatieasemalta Terminiltä, mutta tuskin nyt corona-ajalla. Mutta sinne pääsee kyllä paikallisjunalla Ostia/Piramiden metroaseman luota. Castel Fusanosta jatkuu hiekkarannat satoja kilometrejä etelään päin. Osa rannoista on yksityisiä rantoja tai maksullisia ainakin. Pitkin rantaa kulkee busseja edestakaisin. Suurelle ilmaiselle rannalle pääsee bussilla 062, pysäkki Litoreane/Camping.

Ostian pohjoispuolella sijiatsee pari yksityistä VIP-clubi-ranta, kuten Fregene  ja Sabaudia, joille vaaditaan jäsenmaksu ja-kortti. Niillä rannoilla on kuulema levinnut tartuntoja.


Colosseumillla käy 7 miljoonaa turistia vuosittain, nyt ei ole jonoja Colosseumille.


Postaus jäi kesken...

Joten palasin takaisin 11.8.2020

Koronatilanne Italiassa vieläkin kriittinen. Eilen oli 1597 uutta tartuntaa, ja pitää muistaa ettei useimmissa maissa kaikki edes mene testaamaan tai testeihin ei pääse kuin sairaimmat. Pahimmillaan tauti oli maalis-huhtikuussa, kuten Ruotsissakin. Silloin oli Italiassa jopa yli 6000 tartuntaa päivässä. Mutta toisaalta, Italiassa asuu 60 miljoonaa asukasta. Lazion provinssissa, mihin Rooma kuuluu, on ollut kahden menneen viikon aikana 2127 testattua tartuntaa. Rauhoittumaan päin on menossa.

Ei kommentteja: