keskiviikko 7. elokuuta 2024

Ilmainen sisäänpääsy museoihin


Wisteria kukkii Roomassa hyvin lyhyen ajan keväällä

Italian museot avautuvat ilmaiseksi jokaisen kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina. Valtion museot ja arkeologiset kohteet Roomassa ja eri puolilla Italiaa avaavat ovensa ilmaiseksi sunnuntaina 4. elokuuta osana kuukausittaista Domenica al Museo -aloitetta.

Vuosikymmen sitten käynnistetty valtakunnallinen ohjelma järjestetään joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina, ja Rooman kunnallisiin museoihin on kuukausittainen ilmainen sisäänpääsy.

Tänä sunnuntaina lähes kaikki Rooman museot ja arkeologiset kohteet ovat avoinna ilmaiseksi, mutta jotkin museot, kuten Galleria Borghese, vaativat varaukset etukäteen. Viime vuonna turistien sisäänpääsymaksun käyttöön ottanut Pantheon sisältyy 4. elokuuta ilmaisiin avajaisiin, mutta vierailijoiden tulee tehdä varaus etukäteen verkossa.

Rooman valtion ja kaupungin kaksoisaloite tarjoaa ilmaisen pääsyn kaikkiin Rooman kunnallisiin museoihin, mukaan lukien Ara Pacis- ja Capitoline-museot sekä Circus Maximuksen ja Largo di Torre Argentinan arkeologiset alueet.

Tänä vuonna uusi merkintä kaupungin ilmaisten museoiden listalla on Caelian-kukkulan arkeologisessa puistossa sijaitseva Forma Urbis -museo, jossa on jäljellä jäljellä olevat fragmentit Forma Urbis Romaesta, muinaisen Rooman jättimäisestä marmorikartasta. Rooman museoiden ja arkeologisten kohteiden varaukset sunnuntaina 4. elokuuta vaaditaan vain ryhmille, lisätietoja kaupungin (ei Rooma ole kaupunki, vaan kunta) verkkosivuilta tai puh. 060608.


Forma Urbis museo (entinen Casina del Salvi), Viale di Parco del Celio, 20

Parco Celion raitiovaunupysäkki 3L tai bussi 3BUS tai 8BBUS


Casina del Salvi


Casina dei Salvi nykyään

Kuten kuvasta näkyy, niin museorakennuksen ulkopuolellakin on nähtävää.


Upea marmorikartta, mikä tarjoaa ainutlaatuisen panoraamanäkymän antiikin Rooman kaupunkimaisemaan. Urbis sana tarkoittaa kaupunkia.

Entisen Palestra della Gioventù Italiana del Littorion rakennus Celion arkeologisessa puistossa avattiin uudelleen yleisölle. Rooman pääkaupungin kulttuuriperinnön superintendentti Capitolina isännöi uutta Forma Urbis-museota, jossa on säilyneet fragmentit kuuluisasta Forma Urbis Romaesta, joka on yksi harvinaisimmista ja tärkeimmistä antiikista meille tulleista todisteista.

Jättiläinen marmorikartta kaiverrettiin vuosina 203–211 jaa keisari Septimius Severuksen alaisuudessa ja sillä oli luultavasti propagandatehtävä. Se oli alun perin kooltaan noin 18 x 13 metriä, ja se oli esillä luokkahuoneen seinällä Templum Pacis/Rauhantemppelissä, joka liitettiin myöhemmin pyhien Kosmaan ja Damianin kirkon kompleksiin Forum Romanumin alueella. 

Kartan muodostaneet 150 levyä kiinnitettiin seinään rautapinnoilla ja niiden ristissä oli uskomaton määrä ohuita kaiverruksia, jotka kuvaavat 4. vuosisadan jaa Rooman rakennusten suunnitelmia kaupunginosineen, taloineen, portikkoineen, temppeleineen ja kauppoineen. Keskimäärin mittakaavassa noin 1:240.

Vuonna 1562 tehdyn löydön jälkeen monet palaset katosivat ja hajaantuivat. Nykyään jäljellä on noin kymmenesosa kokonaiskartasta. Sadoista vuosisatojen aikana löydetyistä fragmenteista vain noin 200 on tunnistettu ja sijoitettu ihanteellisesti nykyaikaiseen topografiaan. Marmoritehdas on ollut osa Capitoline-museoiden kokoelmia vuodesta 1742. Alkuperäisestä viimeinen kattava näyttely tehtiin vuosina 1903-1924 Palazzo dei Conservatorin puutarhassa. 

Noin vuosisadan jälkeen Forma Urbis-museon uudet tilat palauttaa marmorikartan täyteen nautintoon, mikä edistää asiakirjan luettavuutta, joka kokonsa ja hajanaisuuden vuoksi ei ole helppoa ymmärtää. Museon päähuoneen kerroksessa on Giovanni Battista Nollin Pianta Granden päälle asettamat Forma Urbisin fragmentit vuodelta 1748, jotta vierailijat voivat tehdä todellisen matkan muinaiseen kaupunkiin ja arvostaa yksityiskohtia. Museorakennuksen sisätiloissa on myös laaja valikoima arkkitehtoonisia ja koristeellisia materiaaleja entisestä kunnan antikvariaatista.

Ei kommentteja: