tiistai 21. huhtikuuta 2009

Ruokailu


Caffe della Pace, Piazza della Pace

Huom! En mene takaamaan että ravintolat, vineriat ja kahvilat joista kirjoitan ovat vielä jäljellä. Ne ovat voineet vaihtaa omistajaa ja nimeä ja hinnat ovat myös voineet  muuttua. Aperitivotarjoilukin on voitu lopettaa.


Caffe della Pace, Piazza della Pace, kallis mutta viihtyisä, ainakin myöhään kesäiltoina. Huom! Kahvila on ainakin toistaiseksi suljettu!!! Piazza della Pace'lta lähtee kuja (kuvassa vasemmalle) jonka nimi on Piazza del Fico. Usein Roomassa ei ole suurtakaan eroa torin ja kujan välillä. Se on juuri näillä kulmilla, Piazza Navonan länsipuoella, kun yöelämä on vilkkainta. Alueelta löytyy jokaiselle mieluinen paikka aivan varmasti.


L 'Emporio alla Pace, Vai della Pace 28

Tämä on yksi suoistuimmista kahviloista paikallisten ja turistien keskuudessa. Piazza della Pacen kulmassa sijaitsee ihan mukava kahvila L 'Emporio alla Pace. Ehdoton suosikkini kun liikun alueella. Kahvi on erittäin hyvää ja muutenkin halpa paikka, vaikka kahvila sijaitsee hyvin keskeisellä paikalla. Käyn täällä myös vessassa tarpeen tullen.


Emporio della Pace


Bar del Fico

Bar del Fico, löytyy Piazza della Pacen nurkan takaa Piazza del Ficon varrelta, joka sijaistee viikunapuun katveessa, viihtyisä ja rento paikka jossa voi roikkua vaikka tunti kaupalla aamusta iltaan. 

Ihana Rooma, jossa eletään kujilla ja toreilla ja kulutetaan aikaa. Kukapa nyt viitsii istua kotona sisällä kun kaupunki on kuin yhteinen olohuone. Vakioasiakkaat saa istua ostamatta mitään. Useimmat roomalaiset ovat tottuneet juomaan kahvinsa seisten ja näin ollen maksavat vain seisomiseta. Saavat pelata shakkia, jos niin haluavat tai lueskella lehtiä. Kahviloihin tullaan usein miten poikkeamaan, juttelemaan ja vaihtamaan päivän uutiset.


Bar del Fico Poliisit kahvilla...


Pöydät ovat katetut...


 Täällä saa kokonaisen hinkin perunalastuja naposteltavaksi...


Bar del Fico


Kosher pikaruokala Yesh Sheni, Via S Maria Pianto 64, juutalaisessa Sant'Angelon kaupunginosassa. Halpaa ja hyvää pikaruokaa, myös Take Away.


HUOM! Palasin takaisin ilmoittamaan että kaikki nämä seuraavat kolme pikaruokapaikkaa Shilo, Chagat ja Yesh  Sheni on suljettu, sillä koko rakennus on pantu remonttiin. En kuitenkan halua poistaa näitä postauksestani, sillä sitähän ei koskaan tiedä jos ne vaikka aukeaa taas uudestaan. 

Vieressä sijaitsee Shilo, kahvila & ravintola joka tarjoaa tavallista italialaista ruokaa halvalla. Suosittelen!


Kolmas ravintola aivan lähellä on Chagat, joka tarjoaa Happy Barbuffett'in kello 17.00 lähtien hintaan noin 7,5 e. Tavallista grilliruokaa 5,8 e. Kaikki kolme ovat kosher ruokapaikkoja mutta kaikki ovat toki tervetulleita.


Chagat


Volpetti on todellisten herkkusuiden mesta Roomassa. Volpetti myymälöitä löytyy useampiakin, Via Marmorata, 47 (ehdottomasti paras), Via Del Governo Vecchio 114, Vicolo Del Cinque 44/45, Piazza Unita, Via Germanico 109. 

Kerran ainakin Rooman reissullaan on käytävä Volpetissa ja mieluiten Via Marmoratalla. Taivaallinen paikka! Volpettiin mennään maistelemaan ja haistelemaan taivaallista laadukkaimpia herkkuja. Tuskin kukaan voi olla ostamatta jotain suussa sulavaa, niin ehdottoman hyvää ja ensiluokkaista on kaikki Volpetissa. 


Volpetti Piu on heidän Tavola Calda ravintolansa, Via Alessandro Volta 8, Testaccio, vain muutama metri heidän myymälästään. Lounasaikaan se on itsepalveluravintola, eikä se ole kiellettyä ottaa ruokaa mukaansa. 

Volpetti Piu on avoinna maanataista sunnuntaihin kello 10.30 - 15.30 ja 17.30 - 21.30. Elokuussa avoinna vain kello 10.30-15.30. Mahdollisuus valita myös vegetaarinen vaihtoehto.


  Volpetti piu, Tavola Calda, Via Alessandro Volta 8

  Tuossa lukee aukioloajatkin. Sunnuntaisin suljettu.


Volpetti Piun ruokala, Via Alessandro Volta 8


  Tavola calda/Lämmin pöytä


  Tavaola calda Volpetti tarjoaa myös kotileivottua palapizzaa


Barberini Caffetteria, Via Marmorata

Volpettin myymälän vieressä Via Marmoratan puolella sijaitsee myös mielestäni Rooman paras kahvila, Caffetteria Barberini. Avoinna joka päivä kello 6.30-20.30. Roomalaiset, varsinkin lähistöllä asuvat, tulevat syömään tänne aamukahvinsa kanssa Rooman maukkaimmat cornetot. Roomassa kulkee huhu että juuri täällä on parhaat corneot. Aikaisin aamulla ja koko aamupäivän on kahvilassa tungosta joten jos haluat nauttia rauhasta niin iltapäivällä ei täällä ole tungosta. 


Berninin kahvilan cornetto ja kahvi, jotka nautitaan aina aamulla ennen töihin menoa kahvilassa seisten.


Turistienkin on syötävä jotta jaksaa kävellä kaupungilla. Tarjolla on ruokaa moneen makuun ja jokaisen kukkarolle sopivaan hintaan. Päiväsaikaan ehkä riittää pinenpikin annos ja silloin voi olla paikallaan ostaa pala pizzaa, Pizza al Taglio. Tarjolla on pizzaa monella eri päällyksellä. Kannattaa ainakin kerran kokeilla perunapizzaa Roomassa käydessään. Pizzaa myydään kilohintaan, jokaiselle sopiva pala. Omasta mielestäni pizzapalat ovat usein miten mauttomia, sitkeitä ja suolattomia. Italialaisethan eivät laita suolaa pizzataikinaan ja päällyskin on useinmiten makea. Rutkasti on niillä kilohintaakin, varsinkin turistinähtävyyksien lähellä. Parhaat pizzapalat löytyvät Terminin juna-aseman itäpuolelta, Testacciosta ja asumalähiöistä.

Roomassa voi valita pizzan joko rosso tai bianco, punaisena tai valkoisena, siis joko tomaatilla tai juustolla. Luonnollisestikin löytyy pizzoja myös joissa on molempia. On jopa perunapizzoja.


Vaikka minulla alkaa olla jo ikää ja kokemusta niin en koskaan ole oikein ihastunut ravintola nautintoihin. Lähden ulos syömään usein miten pelkästään siksi etten viitsi tehdä ruokaa tai joku pyytää mukaansa seuralaiseksi. Mieluiten syön salaattia, vihanneksia, kalaa tai lihaa. Siinä se. 


Olen löytänyt itselleni sopivia ruokapaikkoja Roomasta, ravintolaketjun L'Insalata Riccan ruokapaikoista. Niitä on monen montaLargo dei Chiavari ja Pasquino keskutassa, sekä Piramidi, Santini Trastevere, Mazzini Prati, Risorgomento San Pitero, Garibaldi Trastevere, Gazometro Ostiens, Acri Montagnoli ja Via Nizza Parioli. He tarjoilevat aivan mahtavia salaatteja. Ravintoloista löytyy paljon muutakin, joissakin on jopa pizzauuni. Grillattua lihaa ja kalaa, pastaa ja jälkiruokia ym. Annokset ovat aivan valtavan suuria ja hinta hyvin kohtuullinen. Kaikki on tuoretta ja huolella valmistettua.
Alla Rampa

En voi jättää mainitsematta Ristorante alla Rampa'a. Se on yksi turistien eniten suosimista ravintoloista Roomassa. Sijaitsee aivan lähellä Espanjalaisia rappusia, Via Mignanelli 18. Ravintolaan mahtuu noin 200 henkeä kerrallaan. 

Viihtyisä paikka jossa tarjoillaan erinomaista ruokaa, varsinkin heidän seisova buffee ja jälkiruuat on ihan erikseen mainittava. Buffeesta saa hake avain kerran ja se maksaa vain noin 10 €. Juoma tulee sen lisäksi laskuun. Kannattaa mennä jo kello 19 jotta saa pöydän. Aivan hyvin voi syödä pelkästään seisovasta pöydästä. Kohtuulliset hinnat. Juomat, jopa pullo vettä, maksaa yleensä melko paljon roomalaisissa ravintoloissa, joten ei auta hämmästyä.


Alla Rampa


Alla Rampa

Sitten on vielä yksi tapa syödä itsensä kylläiseksi Roomassa. Viinibaarit ja tavalliset ravitolatkin tarjoavat aperitivon yhteydessä seisovan buffeen. Buffeen sisältö on erilainen joka paikassa mutta periaate on sama. Ostetaan lasi viiniä, olutta tai jokin drinkki ja sitten saa syödä kupunsa täyteen seisovasta pöydästä. Vain juomasta maksetaan ja ruoka tulee kaupanpäällisiksi. Hinnat vaihtelevat siinä 5-10 euron välillä. Normaalit aperitivo ajat siinä kello 19-21. Sunnuntaisin eniten porukkaa mutta hinnat myös hieman korkeammat kuin arki-iltoina.

Varsinkin yliopistoissa opiskelevat ja yksinasuvat roomalaiset käyvät syömässä päivällisen sijasta näissä aperitivopaikoissa ja ei tarvitse hävetä hakea lisää ruokaa. Jos ei istumapaikat riitä sisätiloissa niin mikään ei estä menemästä ulos kujalle tai torille.


Freni e Frizioni, Trasteveressä, Via del Politeama, aivan Ponte Siston sillan ylitettyä oikealla on roomalaisen Corriere della Sera lehden mukaan yksi maailman 10:stä parhaimmasta baari/ravintolasta.

He tarjoavat ensin antipastobuffeen kello 19.00 ja sen jälkeen kello 21.00 ravintolassa tarjoillaan ihan normaalisti pöytiin. Buffee sisältää grillattua broileria, couscousta, vihanneksia, pientä suolaista, leipää jne. Ruuan voi nauttia myös ulkona Piazzalla. Hinta on todella kohtuullinen, siinä noin 5-6 €, jos nyt eivät ole nostaneet hintojaan. Freni e Frizioni on Rooman paras aperitivopaikka, ehdottomasti. Täällä käy paljon amerikkalaisia.
Muita aperitivo baareja:Societe Lutece, Piazza Monte Vecchio 17, Piazza Navonan länsipuolella. Tänne on vaikea löytää, jos ei vahingossa satu nurkille. Itse törmäsin tähän paikkaan kun yhtäkkiä tuli kamala ukonilma ja vetta taivaan täydeltä. 

Tämä voi olla  yksi Rooman ensimmäisiä aperitivo paikkoja ja ehkä Rooman halvin aperitivo. Liekkö tämäenää avoinna edes? Hieman ahtaat tilat mutta monet asiakkaat haluavat seisoskella tai istua kujalla ja nauttia talon antimista. Buffee on melko yksinkertainen mutta ihan ok. Hinta oli vaivaiset 3 € noin vuosi sitten. 


Trasteveressä sijaitsee myös erittäin viihtyisä Caffe della Malva, Piazza San Giovanni della Malvalla, lähellä Ponte Siston siltaa. Avoinna oikeastaan kaiket päivät muutta aperitivobuffe tarjoillaan kello 18 lähtien. Buffee sisältää lihaa, pastaa, munakasta jne. Hinaltaan halpa. Piazza di Malva on yksi Rooman viehättävimmistä toreista ja sen ympäristössä kannattaa viettää aikaansa maleskellen. Kahvila/ravintola sijaitsee entisessä pappilassa. Aamuvirkku saa aamukahvit jo kello 6 aikaan! Tiistaisin suljettu.

Viinibaari Artu, Largo Fumasoni Biondilla. Artu sijaitsee myös Trasteveressä. Artu on kuin yhteinen olohuone kaiken ikäisille, 20-60 vuotiaille. Iso ja kattava sekä halpa aperitivobuffee. Avoinna kello 18 lähtien mutta myöhemmin siinä kello 21 aperitivobuffeen jälkeen ravintolassa alkaa pöytätarjoilu.

Huom! Tämä suosittu Pizzeria Artu on tietääkseni muuttanut osoitettaan. Paikalla on toinen ravintola nimeltä Grazia Graziella.


Piazza Sant'Edigio, Trastevere, Ombre Rosse Caffe, tuossa vasemmalla puiden katveessa. Tämä on yksi lempi kahviloistani Roomassa. Kaikenikäisten paikka, Paljon kanta-asiakkaita. Tuoreita sanomalehtiä luettaviksi.


Caffe Torino, Via Torino 40, lähellä Terminin rautatieasemaa

Lopuksi vielä roomalaisten työssäkäyvän väen mieluinen lounaspaikka, Tavola Calda, Via Torino 40. Tavola Calda tarkoittaa "lämmin pöytä". Tavola Calda ravintoloissa ruoka valmistetaan etukäteen ja pidetään lämpimänä. Siitä sitten kukin voi vaikka sormella osoittaa mikä milloinkin sattuu osumaan makuun. Ruokaan kuuluu usein miten tuoretta leipää ja voinappi.Juomasta saa maksaa erikseen. Tavola Caldat ovat tavallisempia esikaupunkialueilla ja aperitivobaarien suosio on hävittänyt monet Tavola Caldat keskikaupungilta, ikävä kyllä.


Caffe Dini, Piazza del Parlamento 37
Eritääin siisti ja halpa, hyvä sijainti, avoinna kello 7.30-20.00.


Bar I Monticiani, Via Panisperna 84, Montin kaupunginosa

Kotoisa ruokapaikka, viihtyisässä Montissa. Avoinna kello 7.00-24.00.
foto 1 - Caffé degli Angeli


Bar Caffe degli Angelin aperitivobuffe, Via del Gesu 94

Avoinna maanantaista keksiviikkoon kello 6.60-21.00 ja torstaista sunnuntaihin kello 6.30-02.00.

Tyypillinen roomalainen nuoremman väen paikka viihtyä ja tavata tuttuja, mutta täällä köy paljon mysö löhialuella yyössäköyviä syömäsäs lounasta.  Degli Angeli on kaksikerroksinen kahvila, baari, aperitivobuffe ja ravitolakin. Se sijaitsee aivan keskusutassa Il Gesu kirkon vieressä, sisäänpääsy kulman takana Via del Gesun alussa. Täällä voi nauttia aamiaista, lounasta, välipalaa, päivällistä, aperitivoa tai vain kahvia kakun kanssa. Aperintivo kello 18.30 joka päivä. 
foto 3 - Caffé degli Angeli

Bar Caffe degli Angelin aperitivobuffe

San Lorenzo Cafe, Via dei Sabelli 50

 Avoinna kello 7.30-03.00

San Lorenzon alue on boheemialue, trendikäs ja viihtyisä omalla tavallaan. Yksi Rooman halvimmista baareista. Tämä on se paikka jossa roomalaista aperitivoa alettiin tarjoilemaan ensimmäsitä kertaa ja nyt sitä tarjoillaan useimmissa kahviloissa ja viinibaareissa. Kahvilan omistaja on ollut muutaman vuoden ajan kiinalainen,jo ten buffee sisältää jonkin verran myös kiinalaisia ruokia. Kesäaikaan voi istua ulkosalla. Tämä on yöeläjien paikka josta saa aina syötävä kun nälkä yllättää. Ei mikään luksuspakka mutta päiväaikaan ihan ok.

Huom! Monet ravintolat ja viinibaarit ovat suljettuja maanantaisin tai jonakin muuna arkipäivänä kerran viikossa.

Ei kommentteja: