tiistai 21. huhtikuuta 2009

Ruokailu


Caffe della Pace, Piazza della Pace

Huom! En mene takaamaan että ravintolat, vineriat ja kahvilat joista kirjoitan ovat vielä jäljellä jatkossa. Ne ovat voineet vaihtaa omistajaa ja nimeä ja hinnat ovat myös voineet  muuttua. Aperitivotarjoilukin on voitu lopettaa.


Caffe della Pace, Piazza della Pace, kallis mutta viihtyisä, ainakin myöhään kesäiltoina. Huom! Kahvila on ainakin toistaiseksi suljettu!!! Piazza della Pace'lta lähtee kuja (kuvassa vasemmalle) jonka nimi on Piazza del Fico. Usein Roomassa ei ole suurtakaan eroa torin ja kujan välillä. Se on juuri näillä kulmilla, Piazza Navonan länsipuoella, kun yöelämä on vilkkainta. Alueelta löytyy jokaiselle mieluinen paikka aivan varmasti.


Piazza della Pacen kulmassa sijaitsee ihan mukava kahvila L 'Emporio alla Pace. Ehdoton suosikkini kun liikun alueella.  Kahvi on erittäin hyvää ja muutenkin halpa paikka,vaikka kahvila sijaistee hyvin keskeisellä paikalla. Käyn täällä myös vessassa tarpeen tullen.


Emporio della PaceBar del Fico

Bar del Fico, löytyy nurkan takaa Piazza del Ficon varrelta, joka sijaistee viikunapuun katveessa, viihtyisä ja rento paikka jossa voi roikkua vaikka tunti kaupalla aamusta iltaan.


Bar del Fico


Bar del Fico 


Kosher pikaruokala Yesh Sheni, Via S Maria Pianto 64, juutalaisessa Sant'Angelon kaupunginosassa. Halpaa ja hyvää pikaruokaa, myös Take Away.


Vieressä sijaitsee Shilo, kahvila & ravintola joka tarjoaa tavallista italialaista ruokaa halvalla. Suosittelen!


Kolmas ravintola aivan lähellä on Chagat, joka tarjoaa Happy Barbuffett'in kello 17.00 lähtien hintaan noin 7,5 e. Tavallista grilliruokaa 5,8 e. Kaikki kolme ovat kosher ruokapaikkoja mutta kaikki ovat toki tervetulleita.


Chagat


Volpetti on todellisten herkkusuiden mesta Roomassa. Volpettimyymälöitä löytyy useampiakin, Via Marmorata, 47 (ehdottomasti paras), Via Del Governo Vecchio 114, Vicolo Del Cinque 44/45, Piazza Unita, Via Germanico 109. 

Kerran ainakin Rooman reissullaan on käytävä Volpetissa ja mieluiten Via Marmoratalla. Taivaallinen paikka! Volpettiin mennään maistelemaan ja haistelemaan taivaallista laadukkaimpia herkkuja. Tuskin kukaan voi olla ostamatta jotain suussa sulavaa, niin ehdottoman hyvää ja ensiluokkaista on kaikki Volpetissa. 


Volpetti Piu on heidän Tavola Calda ravintolansa, Via Alessandro Volta 8, Testaccio, vain muutama metri heidän myymälästään. Lounasaikaan se on itsepalveluravintola, eikä se ole kiellettyä ottaa ruokaa mukaansa. Volpetti Piu on avoinna maanataista sunnuntaihin kello 10.30 - 15.30 ja 17.30 - 21.30. Elokuussa avoinna vain kello 10.30-15.30. Mahdollisuus valita myös vegetaarinen vaihtoehto.


  Volpetti piu, Tavola Calda, Via Alessandro Volta 8

  Tuossa lukee aukioloajatkin. Sunnuntaisin suljettu.


Volpetti Piun Ruokala


  Tavola calda/Lämmin pöytä


  Tavaola calda Volpetti tarjoaa myös kotileivottua palapizzaa


Barberini Caffetteria, Via Marmorata

Myymälän vierssä Via Marmoratan puolella sijaitsee myös mielestäni Rooman paras kahvila, Caffetteria Barberini. Avoinna joka päivä kello 6.30-20.30. Roomalaiset, varsinkin lähsitöllä asuvat, tulevat syömään tänne aamukahvinsa kanssa Rooman maukkaimmat cornetot. Roomassa kulkee huhu että juuri täällä on parhaat corneot. Aikaisin aamulla ja koko aamupäivän on kahvilassa tungosta joten jos haluat nauttia rauahasta niin iltapäivällä ei täällä ole tungosta. 


Berninin kahvilan cornetto ja kahvi, jotka nautitaan aina aamulla ennen töihin menoa kahvilassa seisten.


Turistienkin on syötävä jotta jaksaa kävellä kaupungilla. Tarjolla on ruokaa moneen makuun ja jokaisen kukkarolle sopivaan hintaan. Päiväsaikaan ehkä riittää pinenpikin annos ja silloin voi olla paikallaan ostaa pala pizzaa, Pizza al Taglio. Tarjolla on pizzaa monella eri päällyksellä. Kannattaa ainakin kerran kokeilla perunapizzaa Roomassa käydessään. Pizzaa myydään kilohintaan, jokaiselle sopiva pala. Omasta mielestäni pizzapalat ovat usein miten mauttomia, sitkeitä ja suolattomia. Italialaisethan eivät laita suolaa pizzataikinaan ja päällyskin on useinmiten makea. Rutkasti on niillä kilohintaakin, varsinkin turistinähtävyyksien lähellä. Parhaat pizzapalat löytyvät Terminin juna-aseman itäpuolelta, Testacciosta ja asumalähiöistä.

Roomassa voi valita pizza jonko rosso tai bianco, punaisena tai valkoisena, siis joko tomaatilla tai juustolla. Luonnollisestikin löytyy pizzoja myös joissa on molempia.


Vaikka minulla alkaa olla jo ikää ja kokemusta niin en koskaan ole oikein ihastunut ravintola nautintoihin. Lähden ulos syömään usein miten pelkästään siksi etten viitsi tehdä ruokaa tai joku pyytää mukaansa seuralaiseksi. Mieluiten syön salaattia, vihanneksia, kalaa tai lihaa. Siinä se. 


Olen löytänyt itselleni sopivia ruokapaikkoja Roomasta, ravintolaketjun L'Insalata Riccan ruokapaikoista. Niitä on monen montaLargo dei Chiavari ja Pasquino keskutassa, sekä Piramidi, Santini Trastevere, Mazzini Prati, Risorgomento San Pitero, Garibaldi Trastevere, Gazometro Ostiens, Acri Montagnoli ja Via Nizza Parioli. He tarjoilevat aivan mahtavia salaatteja. Ravintoloista löytyy paljon muutakin, joissakin on jopa pizzauuni. Grillattua lihaa ja kalaa, pastaa ja jälkiruokia ym. Annokset ovat aivan valtavan suuria ja hinta hyvin kohtuullinen. Kaikki on tuoretta ja huolella valmistettua.
Alla Rampa

En voi jättää mainitsematta Ristorante alla Rampa'a. Se on yksi turistien eniten suosimista ravintoloista Roomassa. Sijaitsee aivan lähellä Espanjalaisia rappusia, Via Mignanelli 18. Ravintolaan mahtuu noin 200 henkeä kerrallaan. Viihtyisä paikka jossa tarjoillaan erinomaista ruokaa, varsinkin heidän seisova buffee ja jälkiruuat on ihan erikseen mainittava. Kannattaa mennä jo kello 19 jotta saa pöydän. Aivan hyvin voi syödä pelkästään seisovasta pöydästä. Kohtuulliset hinnat. Juomat, jopa pullo vettä, maksaa yleensä melko paljon roomalaisissa ravintoloissa, joten ei auta hämmästyä.

 
Alla Rampa


Alla Rampa

Sitten on vielä yksi tapa syödä itsensä kylläiseksi. Viinibaarit ja tavalliset ravitolatkin tarjoavat aperitivon yhteydessä seisovan buffeen. Buffeen sisältö on erilainen joka paikassa mutta periaate on sama. Ostetaan lasi viiniä, olutta tai jokin drinkki ja sitten saa syödä kupunsa täyteen seisovasta pöydästä. Vain juomasta maksetaan ja ruoka tulee kaupanpäällisiksi. Hinnat vaihtelevat siinä 5-10 euronvälillä. Normaalit aperitivoajat siinä kello 19-21. Sunnuntaisin eniten porukkaa mutta hinnat myös hieman korkeammat kuin arki-iltoina.

Varsinkin yliopistossa opiskelevat ja yksinasuvat roomalaiset käyvät syömässä päivällisen sijasta näissä aperitivopaikoissa ja ei tarvitse hävetä hakea lisää ruokaa. Jos ei istumapaikat riitä sisätiloissa niin mikään ei estä menemästä ulos kujalle tai torille.


Freni e Frizioni, Trasteveressä, Via del Politeama, aivan Ponte Siston sillan ylitettyä oikealla on roomalaisen Corriere della Sera lehden mukaan yksi maailman 10:stä parhaimmasta baari/ravintolasta. He tarjoavat ensin antipastobuffeen  kello 19.00 ja sen jälkeen kello 21.00 ravitolassa tarjoillaan ihan normaalisti pöytiin. Buffee sisältää grillattua broileria, couscousta, vihanneksia, pientä suolaista, leipää jne. Ruuan voi nauttia myös ulkona Piazzalla. Hinta on todella kohtuullinen, siinä noin 5-6 e jos nyt eivät ole nostaneet hintojaan. Freni e Frizioni on Rooman paras aperitivopaikka, ehdottomasti.


Muita aperitivo baareja:Societe Lutece, Piazza Monte Vecchio 17, Piazza Navonan länsipuolella. Ehkä Rooman halvin aperitivo. Hieman ahtaat tilat mutta monet asiakkaat haluavat seisoskella kujalla ja nauttia talon antimista. Buffee on melko yksinkertainen mutta ihan ok. Hinta oli vaivaiset 3e noin vuosi sitten.

Cafe Friends, Via del Moro Piazza Trilusan lähellä Trasteveressä. Kahvila on auki aamusta lähtien ja aperitivo tarjoillaan kello 19 lähtien. Paljon amerikkalaisia yliospitolaisia, koska amerikkalainen yliopisto sijaitsee melko lähellä. Halpa hintainen. Huom! Kahvila on suljettu.

Primo Cafe, Via dei Baullari 141 ja Campo dei Fiori. Tomii kahvilana, aperitivopaikkana, ravintolana, ja Coctail baarina. Aperitivo kello 18.30-22.

La Vineria Reggio, Piazza Campo dei Fiori 15. Rooman rauhallisin ravintola, uskallan väittää ja saman perheen omistuksessa jo 40 vuotta. Tämäon Campo dei Fiorin vanhin ravintola. Useita kanta-asikkaita, sekalaista asiakaskantaa, paikallisten julkkistenkin suosima intiimi paikka.  Viini tarjoillaan laseissa. Erittäin hyvä valikoima viinejä ja asiantunteva henkilökunta. Sisäänkäynnin yläpuolella lukee vain yksinkeriatsesti "vineria". Apertivobuffee tarjoillaan kello 19 alkaen. Vineria on auki kello 2 yöllä saakka. 

Tämän intiimin ja rauhallisen vinerian taso on kuitenkin laskenut. Liekkö omistaja vaihtunut, Campo dei Fiorin ravintolat ovat ajan kanssa muuttuneet melkoisiksi yöklubeiksi, joissa on menoa. Vineria Reggio on kuitenkin ainoa paikka Campo dei Fiori'lla, johon vosin oatta jopa hieman isommat lapseni mukaan istumaan iltaa. Ruokailalkin täällä voi.


Trasteveressä sijaitsee myös erittäin viihtyisä Caffe della Malva, Piazza San Giovanni della Malvalla, lähellä Ponte Siston siltaa. Avoinna oikeastaan kaiket päivät muutta aperitivobuffe tarjoillaan kello 18 lähtien. Buffee sisältää lihaa, pastaa, munakasta jne. Hinaltaan halpa. Piazza di Malva on yksi Rooman viehättävimmistä toreista ja sen ympäristössä kannattaa viettää aikaansa maleskellen. Kahvila/ravintola sijaitsee entisessä pappilassa. Aamuvirkku saa aamukahvit jo kello 6 aikaan! Tiistaisin suljettu.

Viinibaari Artu, Largo Fumasoni Biondilla. Artu sijaitsee myös Trasteveressä. Artu on kuin yhteinen olohuone kaiken ikäisille, 20-60 vuotiaille. Iso ja kattava sekä halpa aperitivobuffee. Avoinna kello 18 lähtien mutta myöhemmin siinä kello 21 aperitivobuffeen jälkeen ravintolassa alkaa pöytätarjoilu.
Huom! Tämä suosittu pizzeria Artu on tietääkseni muuttanut osoitettaan. Paikalla on toinen ravintola nimeltä Grazia Graziella.


Piazza Sant'Edigio, Trastevere, Ombre Rosse Caffe, tuossa vasemmalla puiden katveessa. Tämä on yksi lempi kahviloistani Roomassa. Kaikenikäisten paikka, Paljon kanta-asiakkaita. Tuoreita sanomalehtiä luettaviksi.


Caffe Torino, Via Torino 40, lähellä Ternminin rautatieasemaa

Lopuksi vielä roomalaisten työssäkäyvän väen mieluinen lounaspaikka, Tavola Calda, Via Torino 40. Tavola Calda tarkoittaa "lämmin pöytä". Tavola Calda ravintoloissa ruoka valmistetaan etukäteen ja pidetään lämpimänä. Siitä sitten kukin voi  vaikka sormella osoittaa mikä milloinkin sattuu osumaan makuun. Ruokaan kuuluu usein miten tuoretta leipää ja voinappi. Juomasta saa maksaa erikseen.Tavola Caldat ovat tavallisempia esikaupunkialueilla ja aperitivobaarien suosio on hävittänyt monet Tavola Caldat keskikaupungilta, ikävä kyllä.


Caffe TornioTavola Calda di Donati Franco , Via Magenta 20, Terminin takana

Caffe Dini, Piazza del Parlamento 37
-siisti ja halpa, hyvä sijainti

Fabe, Pizzeria Tavola Calda, Via Gioberti 16
-Gioberti nimisen hotellin vieressä, melkein seinäkkäin Terminin kanssa
Via Gioberti ei ole mikään katu jolla kauemman aikaa kannatta norkoilla

Bar Tavola Calda, Via Panisperna 84


foto 1 - Caffé degli Angeli


Bar Caffe degli Angelin aperitivobuffe

Avoinnamaantaista keksiviikkoon kello 6.6021,00 jatorstaitsa suununtaihin kello 6.30-02.00.
Tyypillinen roomalainen nuoremman väen paikka viihtyä ja tavata tuttuja.  Degli Angeli on kaksikerroksinen kahvila, baari, aperitivobuffe ja ravitolakin. Se sijaitsee aivan keskusutassa Il Gesu kirkon vieressä, sisäänpääsy kulman takana Via del Gesun alussa.  Täällä voi nauttia aamiasita, lousnat, välipalaa, päivllistä, aperitivoa tai vain kahvia kakun kanssa. Aperintivo kello 18.30 joka päivä. 

foto 3 - Caffé degli Angeli

Bar Caffe degli Angelin aperitivobuffe


San Lorenzo Caffe, Via dei Sabelli 50

San Lorenzonalue on boheemialue, trendikäs ja viihtyisä omalla tavallaan. Tämä on se paikka jossa roomalaista aperitivoa alettiin tarjoilemaan ensimmäsitä kertaa ja nyt sitä tarjoillaan useimmissa kahviloissa ja viinibaareissa. Kahvilan omistaja on ollut muutaman vuoden ajan kiinalainen, joten buffee sisältää jonkin verran myös kiinalaisia ruokia. Kesäaikaan voi istua ulkosalla.

Huom! Monet ravintolat ja viinibaarit ovat suljettuja maanantaisin tai jonakin muuna arkipäivänä kerran viikossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti