keskiviikko 22. heinäkuuta 2009

Montin kaupunginosa, osa I
Piazza della  Madonna dei Monti

Monti osa II täällä!

Kuvassa oleva kirkko on Santi Sergio e Bacco degli Ugranini, ukrainalainen ortodoksinen kirkko. Torin ympäriltä löytyy kaikki mitä nyt vaan voi toivoa ja sijainti on hyvin keskeinen, josta on hyvä lähteä kävellen suuntaan tai toiseen. 


Monti on Roman kaupunginosa I. Monti sijaitsee keskeisellä alueella ja tältä alueelat löytyy Rooman vanhimmat asuinrakennusket ja vanhin luostarikin.

Monti kapunpunginosa oli maailman  enmsimmäinen suburra,vjosta nimitys lähiö/suburb tuli käytäntöön. Subura tai Suburra oli kaupunginosa antiikin Roomassa. Suburan läpi kulki Argiletum-katu, joka päättyi kuuriankohdalla Forum Romanumilla. Tiheästi kansoitetun Suburan maine oli huono, siellä asui prostituoituja ja katukauppiaita. ja alue oli tulipaloherkkä.

Mutta Julius Caesar kasvoi myös tällä alueella, ennekuin hänestä tuli pontifex maximus. Alueeella asui myös etruskilainen kuningas Servio Tullio aikoinaan. Vasta 1500 luvulla aluetta alettiin kunnostamaan ja siistimään mutta suurin osa vanhoista rakennuksista on jäljellä, ainakin ne jotka eivät ole tulipaloissa hajonneet. Loput rakennuksista hajoitettiin paikalle ja nyt niitten rippeet löytyy katujen ja uusien rakennusten alta. Paikka paikoin roinaa on jopa kymmenen metriä katujen ja uudempien rakennsuten alla. Suburran alue käsitti Esquilinon ja Viminalin kukkulat sekä osan Quirinalin ja Celion kukkloista. Keksiajalta lähtien 1800-luvulle oli Montin alueella paljon viiniviljelmiä.

Monti ei ole niin kuuluisa kuin esimerkiksi Trastevere, joka on ollut myös entinen työväenluokan alue, mutta Monti on jollain tavalla mukavampi. Jostain ihmeen syystävaikuttaa siltä kuin moni turisti kävelee Montin lävitse ja kiiruhtaa eteenpäin, vaikka Monti on ikään kuin oma pieni kaupunkinsa, aito Rooma pienoiskoossa. Alueella on monia pieniä hyviä trattorioita ja kahviloita.  Montissa on mukavaa vaellella kaikessa rauhassa. Monti on luova ja boheemien alue, jossa asuu runsaasti paikallisia. On myös pieniä ja mukavia kauppoja, vintage myymälöitä ja ympäristö on aivan fantastinen. Täältä kannattaa ottaa myös yöpymispaikka.

Alueella sijaitsee paljon nähtävää. Mikään muu Rooman kaupunginosa ei tarjoa yhtä paljon turistieteille kuin Monti. Muun muassa Collosseumi, Domus Aurea, Trajanuksen ja Tituksen kylpylät, Foro Romano, Via dei Foro Imperialin katu sekä Trajanuksen markkinat. Montin alueella on monta vahaa kirkkoa ja paljon katulattareita. Ruokapaikkoja, kahviloita ja musiikkiklubeja löytyy alueelta lukemattomia.


Fontana dei Catecumeni, Piazza della Madonna dei Monti

Piazza on ehkä Rooman keskeisin paikka. Torin kautta kulki antiikin aikainen Aqua Felicen vesijohto ja torin keskelle rakennettiin suhkulähde nimeltä Catecumeni. Torin sai nimensä siitä, että torilla yritettiin käännyttää juutalaisia kristinuskoon, josta tulee nimitys katekumenaatti/catecumeno.

Jacopo della Porta suunnitteli suihkulähteen 1500-luvun lopulla. Lähdettä on myös kutsuttu Converte, jolla tarkoitetaan käännynnäisiä juutalaisia. Roomassa on paikkoja ja kirkkoja joissa juutalaisia käännytettiin kristinuskoon. Lähistöllä sijaitsevan Torre de Contin luona käännytettiin aikanaan naisia ja tyttöjä kristinuskoon. Ensimmäiset kristinuskoon kääntyneet, omasta halustaan, olivat nuoria juutalaismiehiä. Myöhemmin haluttiin käännyttää kaikki, jopa kaikki juutalaisetkin.


Kuvassa Torre dei Capocci Piazza Martino dei Montin torilla, sen edessä  Santa Lucia dei Selcin luostari Via dei Selcin varrella. Aatelistytär Angela Catarian Borgia oli nunna  tässä augustiiniläis luostarin 1700-luvullala Rooman vanhimman kadun Via dei Selcin varteen.  Tämä on melko varmasti yksi vieläkin jäljellä olevista nunnaluostareista Rooman vanhin.  Borgioila oli suuri linna Velletrissä. Angelan siskot ja veljet olivat syvästi uskonnollisa ja yksi veljistä ainakin toimi abbottina luostarissa ja toinen veljistä liittyi Maltan ritareihin. Suvussa oli myös ainakin yksi kardinaali. 

Kuvassa etuaalla Filippinini luostari, nykyään nimeltä Suore di Santa Elisabetta, Via dell'Olmata 9. Suore tarkoittaa sisaria, siis nunnia, tässä yhteydessä nunnaluostaria. Tämä luostari on erinomainen yöpymispaikka, ja sijaintikin on perfekti. Suosittelen!

Torre dei Capocci, on Capocci suvun rakennuttama torni asuinrakennustensa ympärille. Rakennuksia ei ole enää jäljellä. Keskiajalla kaikki vähänkin arvonsa tuntevat suvut Italiassa rakensivat vartiotornin. Mitä korkeampi torni sitä arvovaltaisempi perhe.


Vai dei Selcin katu ja Santa Lucia Selcin luostari taustalla. Tämä katu ja etenkin luostari ja sen kirkko on aina kiehtonut minua aivan erikoisella tavalla. Luultavasti yksi syy on se että kadulla tai kujalla huokuu keskiaika, samoin luostarirakennuksessa ja sen kirkossa, joa on 800-luvulta. Vielä pari vuotta sitten näin iäkkään nunnan seisomassa luostarin kirkon postailla. Luostarissa on asuu vieläkin sisaria ja kirkko on avoinna sunnuntaian messun ajan kello 9.30-10.30, jolloin kaikilla on mahdolisuus olla mukana.


Santa Lucian luostari ei ole juuri muuttunut ulkoapäin sitten 1500-luvun. Ulko-ovikin näyttää samlta.


Roomassa pidetään kirkon ulko-ovea selkosen selällään silloin kun kirkko on avoinna kaikille.


Kirkkosalin kunnosti suosittu syntyään sveitsiläinen arkkitehti Carlo Maderno barokin ajalla. Maderno on suunnitellut mm Pyhän Piearin basilikan julkisivun. Hän on ollut mukana suunnitelemssa toista kymmnetä roomalsita kirkkorakennusta. Luostarin puoli on aivan varmasti modernisoitu viimeisen päälle. Niin on ainakin tapana Roomassa. Luostareissa on kaikki modernit laitteet, kirjasto ja päivälehdet ja erinomaiset kylpyhuoneet.


Torri degli Annibaldi, paavi Innocentous III:n veli Pietro Annibaldi rakensi tämän vartiotornin Esquilinon kukkulalle Annibaldin suvulle heidän asuinrakennusten yhteyteen. Caetanin suku sai sen haltuunsa myöhemmin ja torni liitettiin Santa Maria in Monasterio luostarin muuriin kiinni. Santa Maria luostaria ei enää ole mutta nykyinen SS Quattro Coronatin luostari on aivan kiinni muurissa. Luultavasti torni on toiminut luostarin kellotornina aikansa. 

Annibaldin suku omisti suuren maa-alueen Colosseumin ympäriltä. Annibaldeilla oli asuinrakennus ja torni myös Piazza Venezialla sekä Lateranin kirkon luona, jonka torni on tuhoutunut. Caetanit veivät lopulta Annibaldeilta niin varat kuin vallankin Roomassa kun Caetanin suvun jäsenestä tuli Paavi Bonifatius VII.


Muutama pala on vielä jäljellä Servianuksen kaupunginmuuria Largo Magnanapolin keskellä.


Keisari Nerva adoptoi Trajanuksen joka sitten vuorostaan peri vallan Roomassa vuonna 98. Trajanus oli Rooman keisareista parhaimmasta päästä. Trajanuksen Foorumi sijatsee Trajanuksen kolonnan takana kun suuria maa-alueita kaivettiin pois antamaan tilaa. Foorum otettiin käyttöön vuonna 113.


Trajanusken kolonna seisoo Audotorio Adrianalla, Piazza Venezialla.

Trajanusken kolonna on nykyään valaistu läpi yön, kuten muutkin turistikohteet.Turistit nimittäin kulkee kaupungilla öisinkin voittaakseen aikaa. Useat paikat pidetään avoinna silloin tällöin öisinkin. 

Keisari Trajanuksen kolonna, jonka "jalkaan" mahdollisesti Trajanuksen tuhka laitettiin. Kolonna on 40 metriä korkea ja koristeltu erittäin taitavasti tehdyillä reliefeillä, joissa kerrotaan Trajanuksen urotöistä. Kolonnan sisällä kulkee spiraaliraput ylös huipulle. Pienistä reiistä tulee valoa portaisiin.


Osa Servianuksen kaupunginmuuria Augustuksen Foorumilla

Augustus oli Rooman ensimmäinen keisari ja ehkä historiallisin tavallaan. Hän oli Octavianus oikealta nimeltään. Hänestä tuli keisari jo vuonna 27 eaa.


Augustuksen Foorumi ja Mars Ultorin temppelin rauniot, Servianuksen kapunginmuuri taustalla.


Augustuksen Foorumi rakennettiin Cesarin foorumin taakse, joka oli ensimmäinen kaikista foorumeista, vuodelta 51-29 eaa. Augustuksen foorumi vihittiin käyttöön vuonna 2 eaa, se on siis toiseksi vanhin. Trajanuksen foorumi on viimeisin rakennelma vuosilta 107-113 jaa.

File:Foramap.jpg

Kaikki viisi Rooman historiallista foorumia sijaistee keskellä Roomaa.


Santa Maria ai Monti/Madonna dei Monti,
 Via della Madonna dei Monti 41

Madonna ikooni pääalttarilla näkyy oven aukostakin.


Paavi Gergorius XIII Ugo Buoncompacni käski rakentaa kirkon Madonna ikoonille 1500-luvulla. Gregorius oli katollisen vastauskonpuhdistuksen huomattavimpia paaveja ja jesuiittojen suosija. Gregorius XIII muun muassa lähetti Skandinaviaan jesuiittaisä Antonio Possevinon taivuttelemaan Ruotsin kuningas Juhana III:ta käätymään takaisin katoliseen kirkkoon. Possevinon matkakertomuksen mukaan erityisesti suomalaiset olisivat olleet valmiita jättämään luterilaisuuden, koska olivat mieltyneet vanhoihin kirkonmenoihin.

Arciconfraternita dei Catecumeni e Neofiti, uskonnollinen järjestö, jonka perusti Paavi Gregorius XIII, ja jonka tehtävänä oli käännyttää juutalaisia kristinuskoon. He omistavat luultavasti Santa Maria ai Montin kirkon vieläkin.

Järjestöllä on oma Collegio Roomassa, Sant'Eustachion kirkon kupeessa. Vuonna 1886 collegio suljettin ja käännytystyö kiellettiin. Colegio toimii nykyään Rooman yliopsiton kanssa yhdessä arkkitehtuuri koulutuksessa. Veljeskunta on jäljellä ja he kuuluvat osana jesuiitti sääntökunnan Casa dei Catecumeniaan. Nimittäin itse jesuiitti sääntökunnan perustaja Ingnazio di Loyola käännytti 1500-luuvlla juutalaisia kristinuskoon ensimmäisinä vuosinaan Roomaan saavuttuaan.


Santa Maria ai Monti, Via della Madonna dei Monti 41

Ihmeitä tekevä Madonna ikooni.


 Tämä on yksi roomalaisten suosituimmista kirkosista.


Santa Maria ai Monti


Pyhän Birgitan patsas, Via Panisperna 90, San Lorenzo in Panispernan kirkon edustalla.


San Martino ai Monti, Viale del Monte Oppio 28

Tämä on ehkä Rooman ehkä toiseksi vanhin kirkko Pantheonin jälkeen. Paavi Silvestro I perusti kirkon 300-luvulla ja tontin lahjoiti Equizin suku. San Martino ai Montin kirkossa keskusteltiin ja valmistauduttiin Nicaean kirkolliskokousta varten vuonna 324. 

Aluksi kirkko vaikutti ja toimi kaikkien marttyyrien kunniaksi ja muistoksi. Kirkko uuskorjattiin 1500-luvulla ja Pyhä Martino sain täten oman nimikkokirkkonsa. Paavi Ponifatuis VIII antoi kirkon vuonna 1559 karmeliittiluostarijärjestön omistukseen. Kirkko on täpösen täynnä upeita maalauksia ja pääalttarin alla sijaitsee krypta.


San Martino ai Monti, takaapäin katsottuna


Santa Maria Maggiore

Santa Maria Maggioren basilika nähtynä Via Cavourilta päin. Santa Maria Maggiore on Rooman tärkeimpiä kirkkoja ja se kuuluu Vatikaanille. Täällä olen tehnyt postauksen basilikasta.


Santa Maria Maggioren lasi-ikkuna


San Carlo Quattro Fontane, Via del Quirinale

Katujen risteyksessä sijaitsee neljä suihkulähdettä, Quattro Fontane. Espanjalaisen Trinitarilais-munkkiluostarin omistama barokkityylinen kirkko. Kirkko on 1600-luvulta ja arkkitehtina toimi Francesco Borromini. Julkisivu valmistettiin myöhemmin Borrominin kuoleman jälkeen. Kirkko on pieni ja poikkeaa täysin rakennustyyliltään muista kirkoista, kuten aivan lähellä sijaitseva Sant'Andrea al Quirinalen kirkko. Kirkkojen välissä sijaitsee kaunis puisto.


San Carlo Quattro Fontane, kaunis oven päällys


Sant'Andrea al Quirinale, Via del Quirinale 29

Aikaisemmin katu oli nimeltään Via Pia. Kirkon rakensivat jesuiitit, kardinaali Francesco Maria Camillo Phamphilin käskystä. Jesuiiteilla on instituuttinsa aivan lähettyvillä. Kirkko on toiminut myös Englannin kuningashuoneen kirkkona vuosina 1870-1946. 

Paavi Alexander VII:n suostumuksesta rakennettiin tämä Rooman kolmas jesuiittikirkko. Arkitehtinä toimi Gian Lorenzo Bernini. Kirkko valmistui vuonna 1670. Koska Pamphilin suku rahoitti kirkon rakentamisen löytyy kirkosta sieltä täältä suvun vaakunoita. 

Kirkko valmistui vuonna 1658. Alttarin marmorirakennelman on tehnyt Antonio Raggi, Berninin ahkera oppilas jonka kaikista kuuluisimmat työnsä löytyy Piazza Navonan reunalla sijaitsevasta Sant'Agnese in Agonen kirkosta. Santa Andrea della Vallen sekä Il Gesun kirkossa on myös kauniita Raggin valmistamia marmoriteoksia.


Sant'Andrea al Quirinalen kirkon pääalttari, Guillame Courtoisin maalaus Pyhän Andreaksen martyyrikuolemasta vuodelta 1668.  

Arkiv: Piazza del Laterano.jpg

Tältä alueelta löytyy hyviä yöpymismahdollisuuksia sekä ruokapaikkoja jokaiseen makuun. Taustalla näkyvä San Giovanni in Lateranon basilika on koko kristillisen maailman äitikirkko. 

Se ja sen luostarin piha on vaan nähtävä, kertakaikkiaan. Varaa vähintäin tunti aikaa. Kuvassa vasemmalla puolen on Porta San Giovannin portti, jonka takana heti on mukava tavaratalo Coin ja sen kupeessa Via Sanniolla on torimyyntiä, varsinkin vaatetusta. Samoja vaatteita joita myydään sunnuntaisin aamupäivällä Porta Portesessa. Aivan tavaratalo Coinin kulmassa on metroaseman alasmeno.


Domus Aurea, Trajanuksen kylpylän rauniot, jotka ovat suljettu turvallisuus syistä. Ne aiotaan kunnostaa.


Trajanuksen kylpyläPiazzale Celio, Arco di Dolabella, Via della Navicella

Via Santo Stefano Rotondo on rauhallinen ja ihastuttava kapea katu oikaista jos on matka Lateranon kirkolle päin. Siinä matkalla näkee pitkän pätkän vanhaa Asqua Felician vesiakveduktia. Bussi 117 kulkee sitä pitkin. Samalla voi piipahtaa Santo Stefano Rotondon hiljaiseen, ikivanhaan kirkkoon. Suosittelen lämpimästi! Täällä olen tehnyt postauksen kirkosta.


Via di S. Paulo della Croce, kuja joka kulkee Celimontanan lävitse.

Jatkoa seuraa osassa II! Olen tehnyt myös You Tube postauksen  Montin kaupunginosasta!