sunnuntai 19. heinäkuuta 2009

Katakombit ja Via Appia Antica

Via Appia Antica on kuuluisin antiikin ajan teistä. Via Appia Antica oli antiikin aikaisen Rooman tärkein kauppatie, joka valmistui vuonna 312 eaa. Tien rakentaminen vei noin 96 vuotta. Tätä tietä pitkin lähtivät roomalaiset sotilaat etelään päin sotimaan, Egyptiin, Kreikkaan, Palestinaan jne. Tien varteen rakennettiin kolme suurta katakombia, hautausmaata, jotka sittemmin unohdettiin melkein tyystin. Jotkut paavit kuskauttivat aika ajoittain keskiajalla reliikkejä katakombeista Rooman kirkkoihin. 

Samaa tietä pitkin sitten raahattiin kaikki sotasaaliit Roomaan. Rooman keisarit ja senattorit ovat seurueineen ajelleet hevosvaunuissa Pompeijiin ja Caprille pitkin Via Appiaa. Nykyisin on autoliikkenne niin vilkasta ettei arkipäivinä  ehkä kannata lähteä kävelemään koko matkaa pitkin Via Appia Anticaa. Ensimmäiset kilometrit on tie hyvin kapea ja sitä reunustaa muurit molemmin puolin. Jakakäytävät puuttuvat tyystin. 

Parasta ottaa paikallisbussi tai Arceo-kiertoajelubussi johon voi hypätä kyytiin koska haluaa ja pois kyydistä silloin kun huvittaa. Arceo bussi on saanut kritiikkiä. Roomassa on useita ei firmoja jotka tekee kiertoajeluja. Joten ehkä parasta on sittenkin ottaa paikkallinen bussi 118 (tai bussi 218) tai vuokrata polkypyörä. Sunnuntaisin on autoliikenne (paitsi paikallisbussit) kielletty Via Appialla, joten silloin voi kaikessa rauhassa käppäillä mielin määrin alueella tai vuokrata polkupyörä Porta San Sebastianoilta. 

Via Appia Antica on itsestään selvä nähtävyyskohde Rooman matkalla, mutta se vie aikaa ja voimia.

Paras sivu tutustua Parco Appia Anticaan!


Via Appia Antican alkupää Porta San Sebastianolta Quo Vadis kirkon ohitse. Kartalla näkyy bussipysäkit, vesipostit, kahvilat, ravintolat ja nähtävyydet.


Edelleen...kartta Quo Vadis kirkon kohdalta katakombeihin saakka. Jos kävelet niin valitse Quo Vadis kirkon kohdalla tuo kapein tie keskellä, keltaisella merkattu. Tie kulkee San Calliston katakombien kautta. Tien risteyksessä sijaitsee kahvila ja ravintola, sekä polkupyörävuokraamo. 


Edelleen...Via Appia Antican kartta San Sebastianon katakombeista eteenpäin jonkin matkaa. Kokonainen kartta alueesta löytyy Parco Appia Antican sivuilta.

Kuten kartalta näkyy niin täältä voi ottaa bussin 660 Cecilia Mtellalta Arco di Travertinolle, missä sijaitsee lähin Linea A:n Metroasema. Bussi kulkee hieman eri kautta toiseen suuntaan. Juuri tässä kohtaa Via Appia Pinatellin Via di Cecilia Metellan risteyksessä kohtaavat bussit 118 ja 660. Via di Cecilia Matella kulkee Vai Aappia Anticalle, noin 400 metrin päässä.

File: Antichina piranese.jpg

Giovanni Battista Piranesin kuvaus Via Appia Anticasta vuodelta 1756





Minulle henkilökohtaisesti on matka Via Porta San Sebastinoa pitkin jo kokemus sinällään. Samoin loppupää katakombien jälkeen on nautinollinen reissu mutta vettä ja syötävää on varattava mukaan sillä tästä eteenpäin ei ole juoma-eikä ruokapaikkoja. Etänlainen kohokohta on lähestyä Arco Drusoa ja San Sebastianon porttia kävellen. Tien molemmin puolin kulkee muuri ja kasvillisuus kasvaa rehoittaa muurin yli. Jalkäytävät puuttuvat.

Kävelen erittäin mielelläni myös viereistä tietä Via Porta Latinaa pitkin. Olen tehnyt useamman kerran päiväkävelyn Piazzale Numa Pompiliolta pitkin Via Porta Latinaa, sitten kääntynyt Porta Latinalta kapupunginmuurin ulkopuolta kohti Porta San Sebastianoa ja usein valinnut Via di Porta San Sebastianon kujan. Tämä alue on minulle tuttua ja yksi minun "mansikkapaikoistani" Roomassa. Molemmat mainitsemani kujat ovat Rooman idyllisimpiä. Rauhallinen asuntoalueena tämä Appio Latino. Piazza Epirolla on kauppahalli Mercato Latino ja torimyyntiä. Terminoltä bussilla 360, Piazza Venezialta bussilla 628 tai Colosseumilta bussilla 87.

Alunperin Via Appia läksi Porta Capenalta, Caracallan Termien ohitse. Nyttemmin se alkaa Porta San Sebastianolta.

Jos ensin haluaa käydä Caracallan Termeillä niin sen jälkeen  voi sitten patikoida eteenpäin Viale delle Terme di Caracallaa pitkin Porta Ardeatinalle ja siitä kääntyä sitten kaupunginmuurin ulkopuolta Viale di Porta Ardeatinaa pitkin kohti Porta San Sebastinoa, josta sitten kääntyy vasemmalle Via Appia Antica. Tämä reissu vaatii hyvää kuntoa ja aikaa. Tuo kävelymatka kaupunginmuurin kupeessa, sen ulkopuolella on antoisa, jos kaupunginmuuri kiinnostaa. Caracallan kylpylä ja Via Appia Antica voi viedä vaikka kokonaisen päivän, mutta kiireinen ehtii puolessakin päivässä, jos käyttää busseja osan matkaa ainakin.


Arco di Druso, juuri ennen Porta San Sebastianoa, molemmat aivan peräjälkeen. Arco di Druso on jätteitä vanhasta akveduktista kolmannelta vuosisadalta.



Porta San Sebastiano ylhäällä kuvassa muurin ulkopuolelta ja kuvassa alhaalla muurin sisäpuolelta. Portti rakennuksessa on myös Museso delle Mura, joka käsittelee Aurelianuksen kaupunginmuuria. Porta San Sebastiano on Aurelianon kaupunginmuurin parhaiten säilynyt portti.


Roomassa on noin 40 katakombia jotka kaikki sijaitsevat kaupunginmuurin ulkopuolella syystä että muurin sisälle ei saanut haudata. Roomalaisten tapa oli haudata mausoleumeihin tai polttaa ruumiit, mutta alkukristityt ottivat juutalaisen tavan haudata maan alle. Katakombit rakennettiin Roomasta lähtevien konsulääristen teiden varteen kuten Via Appia, Via Ostiense, Via Nomentana, Via Labicana ja Via Tiburtina. 

Turistien kannalta mielenkiintoisimmat katakombit ovat San Sebastianon, San Galliston, San Domitillan ja Priscillan katakombit. Katakombeihin haudattiin niin kristittyjä kuin juutalaisiakin. Joissakin katakombeissa on enimmäksen juutalaisia. Keisarit eivät nähneet mitään eroa kristittyjen ja juutalaisten välillä. Yksi suosituimmista sallituista uskonnoista Rooman valtakunnassa oli Mithras palvonta.


San Sebastianon basilika katakombien vieressä

San Sebastianon ja San Galliston katakombit sijaitsevat Via Appia Antican varrella. Via Appia Antica ei ole mikään lyhyt tienpätkä vaan se jatkuu aivan Italian "saappaan korkoon" saakka, vaikka se on paikka paikoin vaihtanut nimeään.

Rooman maakunta on tuffiperäistä kiveä jota voi työstää veitsellä. Maaperään oli melko helppo kaivaa tunneleita ja hyllyjä kerroksittain. Työ oli silti hankalaa. Vuodesta 1000 lähtien 1500-luvulle saakka olivat katakombit melkein tyystin unohdetut. Paavit tiesivät joidenkin katakombien olemassaolosta. San Sebastianon, San Pancrazio (Ciriaca) ja San Lorenzon katakombit tunnettiin keskiajallakin.

File:Catacombs S. Sebastiano Rome1.jpg

San Sebastianon katakombeihin oli haudattu kolme marttyriä, Sebastiano, Quirino ja Eutyches. Paavi kielsi vuonna 1668 katakombeissa kaivelemisen. Vasta 1800 ja 1900-luvuilla on saatu siihen lupa mutta vain luotettavat henkilöt ovat saaneet sen tehtäväkseen. Antonio Bosio ja Giovanni Rossi ovat tehneet valtavan suuren työn katakombien kartoittamisessa. Nykyään ei katakombeja kaivella koska se on kallista, vaarallista ja aikaa vievää hommaa. Luultavasti tähän asti on kaivetty esille vain murto-osa, noin kymmenes osa kaikista Rooman alla piilevistä katakombeista.

San Sebastianon katakombit ovat avoinna kaikkina muina viikonpäivinä paitsi sunnuntaisin kello 9.00- 12.00 ja 14.00-17.00. Suljettu myös 15. marraskuuta lähtien 15. joulukuuhun saakka. Katakombeihin pääsee portaita pitkin kirkon eteishallista. Sisäänpääsy 8 €. Polkupyöriä vuokrataan myös lipunmyynnissä.

Bussilla 118 katakombien eteen ja bussi 218 Fosse Ardeatinan kohdalle Via Ardeatinalle, josta on lyhyt kävelymatka pitkin Vicolo delle Sette Chieseä katakombien eteen.






Ravintola/kahvila/majatalo matkan varrella, 
Trattoria di Priscilla,  Via Appia Antica 68

File: Eglise Domine Quo Vadis de Rome.JPG

Quo Vadis/Santa Maria in Palmis, Via Appia Antica 5

Avoinna kaikkina viikonpäivinä kello 8.00-18.00
kesäaikaan suljetaan tuntia myöhemmin

Messu joka päivä paitsi ei tiistaisin
talvella kello 18.00
kesäaikaan kello 19.00

Messu sunnuntaisin ja pyhäpäivinä kello 9.00, 11.00, 18.00
kello 19.00 kesäaikaan

Kirkko seisoo sillä paikalla kun tarinan mukaan Pietari kohtasi Jeesuken kun hän pakeni marttyyrikuolemaa. Pietari kysyi: "Domine, Quo Vadis?", Herra, mihin olet matkalla? Jeesus vastasi että hän on matkalla Roomaan ristiinaulittavaksi uudemman kerran. Pietari katui pakoaan ja tarinan mukaan hän kääntyi takaisin kohti Roomaa. Tuon tapahtuman perusteella rakennettiin kirkko Pietarin ja Jeesusken kohtauspaikalle ja nimeksi annettiiin Quo Vadis. Kirkossa on laatta jossa on Jeesuksen jalanjäljet. Alkuperäiset jalanjäljet säilytetään kaapissa  San Sebastianon basilikassa ensimmäisessä kappelissa oikealla puolen.

Michelangelo Buonarotin maalaama Kristuksen kuva on myös kopia. Alkuperäinen sijaitsee Santa Maria Sopra Minervan basilikassa.

File: Appia-Sansebastiano-019.JPG

San Sebastiano Fuori le Muran basilika, Via Appia Antica 136, ja sen luostari on San Sebastiano katakombien alkulähde.


Basilika on yksi seitsemästä pyhiinvaelluskirkoista ja se rakennettiin laaksoon josta nimi Catacumbas on peräsin ja näin kaikkia hautapaikkoja alettiin nimittää katakombeiksi. San Sebastiano kuoli marttyyrikuoleman 200-luvun viimeisimpinä vuosina. Hän oli keisari Diocletianuksen armeijan sotilas. Keisari Diocletianuksen aikana tapahtui viimeiset kristittyjen vainot mutta samalla kattavimmat. Diocletianus käski surmata Sebastiano nuolilla.

Kerrotaan että kirkossa on myös pari Pyhän Paavalin ja Pietarin luita jäljellä. Kirkossa on myös kivi jossa kerrotaan olevan Jeesuksen jalanjäljet. Pyhäinjäännöskappelissa kerrotaan olevan myös Pyhän Pietarin sormi ja hammas, Pyhän Andreaksen käsi ja hammas, Pyhän Paavalin hammas jne. Paavi Stefano kuoli marttyyrikuoleman vuonna 257 ja hän on haidattu pääalttarin alle.

Kirkosssa sijaitsevan krusifiksin äärellä ovat niin Pyhä Birgitta kuin Pyhä Filippo Neri rukoilleet useat kerrat. Birgitan ja hänen tyttärensä käynneistä krusifksin äärellä löytyy jopa maalaus kirkosta. Reliikkikappelissa säilytetään myös sitä pilaria johon Sebastiano köytettiin ennen kuin hän kuoli marttyyrikuoleman. Samassa reliikkikappelissa sijaitsee Pyhän Callistuksen pääkallo ja SS Eutychiuksen ja Eustabiuksen pyhät jälkeenjäännökset.

Fil: Roma-sansebastiano5.jpg

San Stefanon arkku jossa San Stefanon patsas. Osa hänen jälkeenjäännökistään on viety Vatikaaniin, osa löytyy täältä San Sebastinoille pyhitetystä basikasta, säilytettynä erikoisessa kaapissa.

Santa Stefanoa nimitetään myös Stefano Protomartire nimellä, Stefano ensimmäinen marttyyri.


Tästä lähtee Via delle Sette Chiese ja eroaa Via Appia Anticasta, heti San Sebastianon basilikan ja katakombien jälkeen. Via delle Sette Chiesellä on jalkakäytävä oikealla reunalla, joten se on turvallisempi kävellä kuin Via Appia Antica. Via delle Sette Chiese tarkoittaa seitsemän kirkon tietä, jota pitkin pyhiinvaeltajat ovat kautta aikojen kulkeneet seitsemän pyhiinvaelluskirkon väliä.

Kaariholvin läpi lähtee San Callistoon kukeva tie jolla on ajokielto. Se sama tie joka lähtee Porta San Sebastianolta saavuttaessa Quo Vadiksen kirkon luokse ja jossa sitten on valittavana kolme tietä (kirkon luota katsottuna), vasen on Via Appia Antica, keskimmäinen portin läpi on tämä San Callistoon kulkeva tie ja oikealla Via Ardeatina, jota ei mielestäni kannta valita, mutta bussi 218 kulkee sitä pitkin. Bussi 118 kulkee Via Appia Anticaa pitkin.

Via delle Sette Chiesen varrelta löytyy Domitillan katakombit jota oavat ehkä omalla tavallaan mielenkiintoisimmat. Siellä on seitsemäntoista kilometriä katakombeja ja Rooman parhaiten sälyneet katakombit.

Via delle Sette Chieseltä löytyy bussipysäkki noin kahdensadan metrin päästä Domitillan katakombeista, lähempänä Via Cistoforo Colomboa, bussi 716 Teatro Marcelolle ja bussi N9 Terminille. Via Cristoforo Colombon takaa jatkuu Via Sette Chiese Garbatellan läpi.

Suosittelen ehdottomasti valitsemaan tuon San Callistoon kulkevan tie, siis sen keskimmäisen, ainakin yhteen suuntaan kävellessä. Tie kulkee aivan paratiisimäisen luonnonalueen läpi. Itse San Callisto sijaitsee ihastuttavassa puutarhaympäristössä cypressien, oliivipuitten ja kukkaisistutusten ja kauniiden puiden ja pensaiden katveessa. Ja mikä parasta niin säästyy autoilta. Bussitkaan ei saa kukea tätä tietä. Teitten risteyksessä sijaitsee sitten myös San Sebastianon basilika ja katakombi.

He jotka haluavat patikoida oikein tosissaan pyhiinvaeltajien jalanjäljillä, voin ehdottaa vanhaa pyhiinvaeltajien tietä, tuo kuvassa näkyvä Via delle Sette Chiese. Kuja muuttuu myöhemin kaduksi mutta se jatkuu suoraan San Puolo Fuori del Muran basilkan luokse. Vanhan perinteen mukaan pyhiinvaeltajat kulkivat seitsemän kirkon (giro delle sette chiese) väliä. Jos olet kiinnostunut emempi pyhiinvaellusreiteistä ja ryhmäpatikoinnista niin suosittelen Pellegrini di Roma sivuja. Pilgrimswalks in Rome sivuilta voi myös löytää vinkkejä.


Alkuun kuja kulkee villisti kasvaneen metsäisen alueen läpi ohitse Santa Domitlllan katakombien ja melko läheltä San Callistonkin katakombeja. Via Adreatina tienristeyksessä sijaitsee mukava kahvila/baari ja tupakkakauppa josta voi ostaa paikallisbussilippuja. Domitillan katakombien luona sijaistee jopa hotellikin, Kolping Hotel Casa Domitilla, erittäin kaunilla paikalla luonnon keskellä. 

Sen jälkeen tie kulkee ihastuttavan Garbatellan asuinalueen kautta. Tunnelma siellä on erittäin kodikas, omasta mielestäni. Kävelymatka kannattaa tehdä illemmalla tai aikaisin aamulla, kun aurinko ei porota aivan suoraan täydeltä taivaalta, vaikka tie onkin usein varjoisa. Levähtämispaikkoja on paljon. Matkaa tulee vajaat kolme kilometriä katakombeilta San Paulo fuori le Muran basilikaan.

Seitsemän pyhiinvaelluskirkkoa ovat Pyhän Pietarin kirkko Vatikaanissa, San Paulo Fuori le Mura, San Giovanni in Laterano, San Lorenzo Fuori le Mura, Santa Maria Maggiore, Santa Croce in Gerusalemme ja San Sebastiano Fuori le Mura. 

Reittihedotus pyhiinvaeltajille ja muille patikoinnista kiinnostuneille on ottaa Bussi San Sebastianon pysäkille, käydä katakombeissa ja kurkistaa San Sebastianon kirkkoon. Sen jälkeen kirkkoa vastapäätä lähtee Via delle Sette Chiese jota pitkin kävelemään, kunnes tulee noin 400 metrin päästä tienristeykseeen, josta pääsee San Calliston katakombeihin. 

Pitää olla tarkkana ettei siitä lähde vahingossa Via Ardeatinaa (tie oikealle) pitkin, joka johtaa takaisin Porta San Sebastianolle. Teiden risteyksessä on kylläkin mukava levähdyspaikka jossa baari/kahvila/tupakkakauppa.


Museo delle  Fosse Ardeatine, Via Ardeatina 174

Museo avoinna:
 maanantaista perjantaihin kello 8.15-15.00

Mausoleumi avoinna:
 maanantaista perjantaihin kello 8.15-15.15
Lauantaina ja sunnuntaina avoinna noin tuntia myöhemmin


Vicolo delle Sette Chiesen ja Via Ardeatinan välissä sijaitsee Museo Fossa Ardeatine, joka on museo ja mausoleumi, jossa on 335 hautaa. Natsisaksa hyökkäsi roomalaisia vastaan 24. maaliskuuta vuonna 1944. Kuolleitten joukossa oli antifasisteja, pappeja ja munkkeja sekä 75 juutalaista. Tämä on melko synkkä paikka. On ehkä parasta mainita että mausoleumi on erittäin kolkko ja melko pimeä paikka. En suosittele kaikille.


Teiden risteyksestä pitkin Vicolo delle Sette Chieseä onkin sitten vain vajaat kaksisataa metriä Domitillan katakombeihin. Domitillan katakombit ovat suljettu kello 12-00-14.00 välisenä aikana, sekä tiistaiin. Sisäänpääsymaksu 8 €.


San Galliston katakombit sijaitsevat kirkon alla, Via delle Sette Chiese 280. Calliston katakombit ovat viisitoista hehtaaria laaja alue ja jossa on kuudentoista Paavin ja viidenkymmenen marttyyrin haudat. Galliston katakombeissa on vieläkin luita jäljellä. Alueelta löytyy myös Santa Cecialian krypta josta Santa Cecilia siirrettiin vuonna 820 Trastevereen Santa Cecilian basilikaan.

File: Ancient praying.jpg

San Calliston katakombit ovat ehdottomasti ne jotka kannattaa ennen kaikkea käydä katsomassa. Ne ovat myös suurimmat. San Callisto kuuluu Vatikaanille.



File: Agape högtid 04.jpg

San Callisto

Fil: Catacombe.jpg

San Callisto


San Callisto, Santa Cecilian kappeli

Kun Santa Cecilian pyhät jälkeenjäännöset löydettiin juuri tuossa asennossa kuin Cecilian patasas esittää. Hänen ruumiinsa vietiin Santa Cecilian basilikan kryptaan Trastevereen. Kirkon pääalttarilla on kopia, kuten tämä San Callistossa olevakin. Kuvanveistäjä Stefano Maderno oli paikalla kun Pyhä Cecilia löydettiin San Calliston katakombeista. Hän muotoili kaksi Pyhän Ceclian patsasta jossa Cecilia on juuri siinä asennossa kun hän näki Cecilian olevan löydettäessä.

San Calliston ja Domitillan katakombeihin pääsee bussilla 218 Porta San Giovanni Lateranolta (läheltä Metro A:n samannimistä pysäkkiä). Jää pois pysäkillä Adreatino/San Sebastiano. Eikähän se San Sebastianokaan ole pitkällä näistä. 

Tai bussilla 118, joka lähtee Piazzale Ostiensestä, Circo Massimon ohitse, Cracallan Termien ohitse Via della Appia Anticalle, josta se kääntyy  San Sebastianon ja San Calliston katakombien jälkeen vasemmalle sivutielle ja päätyy lopulta Appia Pignatellin asuinalueelle Lagonegron pysäkille,  josta se kääntyy takaisinpäin. 

Huom! Aktivoi bussikartta klikkaamalla siihen!

File: Good Shepherd 04.jpg

Domitillan katakombit

File: Christ teacher.jpg

Domitillan katakombit

Fil: Wilpert 052.jpg

Domitillan katakombit


San Sebastianon katakombien jälkeen Via Appia Antican varrelta, numerosta 153, löytyy Rooman kaupungin omistama museo Villa di Massenzio

Avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 10.00-16.00. Sisäänpääsymaksu 5 €.


Fil: CircusCaracalla.png

Circo di Mezzenzio, toiselta nimeltään Cirkus Romulus, keisari Maxentinuksen rakennuttama noin vuonna 313 Via Appia Antican viereen.

File:Appia-Massenzio-Romolo-001.JPG

Maxentinuksen pojan, Valerius Romuluksen mausoleumi, sijaitsi cirkuksen yhteydessä. 

File: Entré till Circus i Maxentius.JPG

 Cirkuksen pääsisäänkäynti


Heti San Sebastianon katakombien jälkeen löytyy Tomba di Cecilia Metella, Via Appia Antica 161, joka on Caetani suvun linna ja mausoleumi. Alunperin se oli Matellus Creticuksen tyttären  Cecilian hautakammio. Linna on ollut muidenkin aatelisukujen hallussa kuten Savellit, Orsinit, Colonnat, Cencit ja Torloniat ovat vuorollaan omistaneet sen. 

Cecilia Metellan mausoleumi on ikäänkuin Via Appia Antican symbooli. Se on ikivanha, vuosilta 30-20 eaa. Mausoleumi rakennettiin paikalle jonne päättyi laavavirta kun Albanon vuorilla oli aikoinaan tulivuorenpurkaus.

Vieressä sijaitseva Castrum Caetani on myöhemmältä ajalta. Castrum on ollut herraskartano 1300-luvulla.

Avoinna kaikkin viikonpäivinä kello 9.30-16.30. Sisäänpääsymaksu 7 € ja samalla lipulla pääsee Caracallan Termeille ja Villa dei Quintiliin. Lippu on voimassa viikon siitä kun sitä ensimmäisen kerran  käyttää.

Huom! Heti Cecilia Metellan jälkeen on tienristeys jossa on bussin 660 pysäkki josta pääsee Colli Albanin Metro A:n pysäkille. Vielä hiukan pitemmällä Via Tor Carbononen risteyksessä on bussin 765 pysäkki. Sillä päässe metro A:n pysäkeille Colle Pardo tai Arco di Traventino. Samalla bussilla toiseen suntaan pääsee  metro B:n pysäkille Laurentinaan, joka sijaitsee melko pitkällä, mutta voi olla joillekin kätevä keino  päästä San Paulo Fuori del Muran basilikaan, joka sijaitsee metro B:n varrella. Metrolla B sitten pääsee taas mukavasti keskikaupungille.

Cecilia Matellan mausoleumia vastapätää on rauniot San Nicola a Capo di Boven kirkko. Kirkko rakennettiin Caetanin suvun käyttöön 1400-luvulla. Kirkko on arkitetooninen erikoisuus, sillä goottisia kirkkoja ei juuri löydy Roomasta. Kirkkoa on vastikään restauroitu.


Matkan Via Appia Anticalle voi tehdä toisellakin tapaa. Metrolla A Colli Albanin pysäkille, (tai Arco di Traventinon metropysäkille) ja siitä bussilla 660 eteenpäin. Bussi tekee vain lyhyen matkan ja päätyy lähelle Cecilia Metellaa, Via Appia Antican varrella ja kääntyy siitä takaisinpäin. Tämä reitti sopii ehkä heille, jotka asuvat lähellä Metro A-linjaa.

Jos lähtee pysäkiltä itään päin pitkin Via Appia Anticaa niin löytää noin melkein viiden kilometrin matkalta molemmin puolin tietä merkkihenkilöiden hautoja ja hautamuistomerkkjä. Tällä matkalla on myös enempi tyypillistä mukulakivikatua kuin alkupäässä.



Tähän päättyy Via Appia Antica, nykyään, virallisesti.


Katakombien jälkeen Via Appia Antica muuttuu kauniimmaksi ja kauniimmaksi. Appia Antica jatkuu kilometri kilometrin jälkeen Ciampinon lentokentän ohitse uuden Via Appia Nuovan viertä,  kunnes ne yhtyvät kuvassa näkyvään kohtaan Fratocchien asuinalueella, noin 15 kilometrin päässä Porta San Sebastianosta. Moderni katu Via Appia Nuova lähtee Piazza San Giovanni in Lateranolta.


Onneksi tuohon on laitettu kaksi penkkiä jotta voi lepuuttaa jalkojaan moisen patikkamatkan jälkeen. Jos ollaan oikein pikkutarkkoja niin Via Appia Antica yhtyy vasta noin sata metriä etelänpänä autoverstaan eteen. Mutta se on tehty tähän päättyväksi koska viimeiset satametriä on tehty leveämmäksi moderniksi kaduksi ja autolijat ovat tarvinneet tilaa autoilleen.



Catacombe di Priscilla, Via Salaria 430

Katakombit sijaitsevat kuvassa olevan Priscillan luostarin alla Rooman pohjoisosissa, Salarion alueella. Avoinna kello 8.30-12.00 ja 14.30-17.00. Benediktiini nunnilla on avain katakombeihin ja he toimivat myös oppaina. Nunnat osaavat monia kieliä.
Priscillan katakombit ovat kaikista vanhimmat katakombit ja voivat olla kaikista mittavimmatkin. Maan alla on kaivettu esiin tähän mennessä 13 kilometriä käytäviä.

Bussi 92 tai 310 Terminin rauateiasemalta tai bussi 63  Largo Argentinalta, Piazza Venezian ja Piazza Barberinin kautta Via di Priscillalle. Via Salariaa pitkin ei kulje ainuttakaan bussia minun tietääkseni mutta Via di Pricilla kulkee luostarin oven edestä. Luostarin kirkko sijaitsee Via Salarian ja Via di Priscillan välissä.

Jos päättää lähteä kävellen Via Appialle niin kannattaa hieman suunnitella etukäteen, hankkia hyvä kartta ja sopivat varusteet. Osta myös kertabusslippu varalle kioskista tai tupakkakaupasta.  Jos et jaksakaan kävellä koko matkaa ja takaisinkin on palattava enemmin tai myöhemmin.


Kuvassa vasemmalla Quo Vadis kirkko, sen takaa lähtee via Appia Antica, portista lähtee tie Calliston katakombeihin ja tie oikealla on Via Ardeatina jota ei kannata ehkä valita, vaikka kyllä sitäkin pitkin pääesee loppujen lopuksi aivan samaan teiden risteykseen katakombien luona.

Melko pian kirkon takaa lähtee Via Appia Anticalta vasemmalle  tie  nimeltä Via Appia Pignatelli, joka myöhemmin yhtyy uudenpaan Via Appia Nuovan tiehen. Heti Quo Vadis kirkon jälkeen lähtee  tie vasemmalle Via Caffarella.

Quo Vadis krikon kohdalla jakautuu tie kolmeen, kuten kuvasta näkyy. Valitse mieluiten keksimmäinen joka kulkee San Calliston tiluksien läpi. San Callisto on suljettuu keksiviikkoisin. Samoin pääsee Vicolo di Sette Chieselle joka on myös aivan siinä lähellä San Callistoa ja joka johtaa Domitillan katakombeihin. Paljon mahdollista että portti keskimmäiselle tielle, joka johtaa San Callistoon on suljettu keskiviikkoisin, jolloin Via Appia Antica (vasen tie) on paras valinta.

Kannattaa myös käyttää katakombien kiinnioloaikoja keskellä päivää kävelyyn ja huomioida että kukin katakombeista on eri viikonpäivinä suljettu. Hyvä on myös varata evästä ja juotavaa mukaan, sekä kesäaikaan aurinkovoidetta iholle ja lakki päähän. Hyvät kengät ja sukat sekä laastaria, sekä paikallisliikenteen kertalippu, jos ei jaksakaan kävellä. Alueella on vesiposteja joista voi täyttää juomapuollon raikkaalla takuuvarmasti juomakelpoisella vedellä. Vesipostin alla voi vaikka huuhtoa kätensä, naamansa ja jalkansakin kesähelteellä. Varjoisia paikkoja löytyy sieltä täältä istahtaa ja levätä ja syödä eväitään. Muutama kahvila ja ravintolakin löytyy alueelta.

Siellä on yllättävän paljon vanhoja rakennuksia matkan varrella ja tiet ovat erittäin hyvin viitoitetut ettei sinne pääse eksymään. Mitään pelättävää ei myöskään ole. Paitsi arkipäivinä vilkas liikenne ja kaahaavat autoilijat, joita on varottava kaikkialla muuallakin Roomassa. Vaikka sunnuntaisin onkin tiet suljettu yksityisautolijoilta niin bussit kulkevat siltikin ja pyöräily on sallittua. Tiet ovat kapeita ja pitkät matkat muurien reunustamia joten autoilijoita ja moottoripyöräilijöitä  kannattaa todellakin varoa

Porta San Sebastianolla on Vicitor Center josta saa karttoja ja vaikka polkupyörän vuokralle. Quo Vadis kirkon jälkeen voi valita vaikka La Caffarellan tien josta löytää arkeologiselle kaivausalueelle.Alue on myös luonnonsuojelualue jossa on paljon lintuja ja lampaita laitumella. Talvisaikaan näkyy horisontissa lumenpeittämät vuorenhuiput.



Casale della Vaccareccia on vanhanaikinen perinteien maatila jonka omistaa Rooman kunta joka on sen kunnostanut entisten perinteiden mukaan.


Matka Porta San Sebastinolta Via Torricolalle on  melko pitkä, mutta mielenkiintoinen. Ja vaihtoehtoisia kujia löytyy, joten kannattaa valita huolella, ettei turhaa kävele itseään aivan lopppun. San Sebastianon katakombeille on noin 3 kilometriä ja siitä sitten noin viisi kilometriä Via Torricolalle. Mutta bussejahan voi käyttää säästääkseen jalkojaan. 

Kaiken kaikkiaan saattaa tulla käveltyä kymmenisen kilometriä. Mutta hyvällä säällä se on suuri nautinto. Via Appia Antica on ehkä Rooman ihanin lahja jälkipolvelle. Pitää muistaa että katakombien jälkeen ei Via Appia Anticalla kulje busseja. Mutta ei Via Appia Anticalta ole koskaan pitkää matkaa oikealle, joskus vasemmallakin, puolen teitä joilla kulkee bussit. Hyvä kartta on siis paikallaan jos lähtee kävelemään koko Via Appia Anticaa.

Archeobussi Via Appia Anticalla. Kätevä bussi joka vie Via Appia Anticalle ja kyydistä voi nousta koska haluaa ja nousta kyytiin miltä tahaansa pysäkiltä. Kätevää.

HUOM! Trambus Open, Acheobusskuin City Sightseeing Rome bussit lopettvat liikenteensä viimeinen päivä joulukuuta 2014.

Mutta paikallisliikenteen bussit kulkevat. Bussi numero 118 Piazza Venzialta ja bussi 218 Porta di San Giovannilta.

Fil: Villa quintili.jpg

Villa dei Quintili, Via Appia Nuova 1092

Täällä on Villa dei Quintilista oma sivu!

Avoinna torstaista sununtaihin kello 9-00-19.30. 

Normaalisti ilmainen sisäänpääsy.

Sisäänpääsy myös Via Appia Anticalta 251 on nykyään avoinna. Via Aappia Nuova 1092 löytyy bussipysäkki ja autoparkki. Bussi 118 pysähtyy siinä. 

Mutta Via Appia Antica 251:llä ei ole bussipysäkkiä, vaan sinne on käveltävä 3 kilomteriä bussi 660 pysäkiltä tai ajetteva polkupyörällä. Tämä reissu vaatii kuntoa ja aikaa. 

Pitää muistaa ottaa hattu mukaan aurinkosuojaksi, hyvät kengät, juomaa ja syötävää. Erittäin mielenkiintoinen ja rauhallinen alue. Tämä Via Appia Antican loppupää on satumaisen kaunista aluetta. Alue on 23 hehtaaria suuri joten siinä on ollut arkeologeilla kavelemista. Sisäänpääsy Via Appia Nuovalta sen sijaan.





File: Casal rotondo1.jpg

Casal Rotondo on suurin mausoleumi Via Appia Antican varrella. Se sijaitsee Via Appia Antica 233.  Mausoleumista ei juuri tiedetä mitään.

File: Casal rotondo2.jpg

Casal Rotondo














Ei kommentteja: