lauantai 29. toukokuuta 2010

Regolan kaupunginosa


Paavi Julius II, Papa Giulio II italiaksi, Giuliano della Rovere eli ja vaikutti 1400-luvulla ja 1500-luvun lopulla. Hän oli taiteen ystävä. Hän oli samanaikainen Michelangelon, Bramanten ja Rafaelin kanssa. Se oli korkean renessanssin aikaa. Giuliano rakennutti Via Giulian kadun Regolan kaupunginosaan ja kadulle annettiin luonnollisestikin paavin nimi.

Paavi rakennutti lähelle Via Giuliaa, Piazza della Chiesa Nuovalle, Societa Romana di Storia Patria, Vatikaanin arkiston. Kerrotaan että Michelangelo olisi ollut mukana suunnittelemassa Via Giuliaa. Katu täytti pari vuotta sitten 500 vuotta. Kesäaikaan katua valaisee iltaisin kauniit kaasulyhdyt joten iltakävelyä voi suositella. Kadun varrella ei ole kuin pari paikkaa jossa saa virvokkeita mutta viereisiltä kaduilta löytyy ravintoloita ja kahviloita sekä viinibaareja sitäkin enempi.


Regolan kaupunginosa numero VII on hieman "hienostunut" kaupunginosa. Aivan hyvin voi lukea myös alueet Regolan pohjoispuolella mukaan kaupunginosaan, vaikka ne kuuluvat Ponten kaupunginosaan nykyään. Alueella asuu vain noin vajaat 4000 asukasta. Regloa käsittää kauniin ja rauhallisen kadun Via Giulia ja sen lähiympäristön. Ihanat Teveren rantakadut, Lungotevere Vallati ja Lungotevere dei Tebaldi sijaitsevat Regolan lounaisella puolella.

Tykkään erittäin paljon tästä Regolan alueesta ja koko alueesta Corso Vittorioa Emanuele II:n eteläpuoliesta alueesta. Voisin vaikka maleksia tällä alueella päivät pitkät. 


Lungoteveret, Teveren joen rantakadut, kulkevat ylhäällä, paljon korkeammalla kuin itse Tevren joki.

Piazza Benedetto Cairoli 

Piazza Bendetto Cairoli on hyvä alkulähde vierailulle Regolan kaupunginosassa. Toinen hyvä alkulähde on myös Via Arenulalta lähtevä katu Via delle Seccioli, jolta löytää Via Giulialle mukavasti hieman sokkeloittaen, Santa Maria in Monticellin kirkon ohitse. Siitä edelleen Piazza di San Paulo alla Regolan kautta Piazza della Trinita dei Pellegrinin kautta via dei Pettinarille ja siinä sitten kääntyä vasemalle, kunnes kohtaa Via Giulian. Totta kai Via Giulialle pääsee kulkemalla Via Arenulan loppupäähän ja siitä kääntymällä suoraan Via Giulialle, mutta tuo sokkeloittaminen Regolan kapeilla kujilla on kokemus jo sinäällään. Siinä tulee ohitettua samalla neljä kirkkoakin, joissa voi lepuuttaa jalkojaan. Lähtipä näiltä Regolan kujilta mihinkä suuntaan tahaansa, niin aina löytyy uutta ja mielenkiintoista.


Piazza Benedetto Cairoli

Aivan lähellä Lago Torre dei Argentinaa, Via Arenulan läntisellä puolella. Torin keskellä on kaunis tuuhea puistikko ja sen keskellä suihkulähde sekä pari penkkiä. Kirkon edstä kun lähtee eteenpäin kohti Via dei Giubbonaria niin löytyy ihan mitä ikinä halajaa. Ensimmäisenä on apteekki ja sen vieressä tanskalainen Tiger myymälä. Via dei Giupponari on muotikatu. Se johtaa suoraan Campio de' Fiorin torille.

Toria reunustaa useampikin kaunis palatsi. Yhdessä palatseista on hotellikin, Loganda Cairoli. Kallis, mutta mikä sijainti hotellilla! Torin kulmalla seisoo San Carlo ai Catinarin kirkko ja sen vieressä ns Casa dei Santi, joka on barnabiittijärjestön perustajalle Antonio Maria Zaccharialle pyhitetty luostari ja uskonnollinen opisto ja kirjasto.

Kulman takana, kapealla kujalla nimeltä Via degli Specchi, numerossa 6 on mukava pub Open Baladin, josta löytyy olutta joka lähtöön. Hampurilainen ja olut on ehkä tavallisin ateria tässä pubissa. Eipä silti, useissa roomalaisissa ensiluokan ravintoloissakin on hampurilainen ruokalistalla. Roomalaiset luulevat ettei amerikkalaiset voi elää ilman hampurilaisiaan.  Tämä pubi on nuoremman väen suosiossa etenkin. Se on avoinna kello 12.00 kello 02.00 saakka. 

Seuraavan kulman takana sijaitsee Domus Ester, Via San Salvatore in Campo 38, joka on entinen luostari. Voihan siellä olla vieläkin jokunen vanha nunna asumassa, en tiedä. Rakennus on keskiajalta ja kuja on kapea ja alue sokkeloista. Huoneissa on ilamnvaihtosysteemi ja minibaari sekä satelliitti-TV. Kolmenhengen huoneita löytyy myös. Tyypillinen roomalainen keskitason hotelli, halpahintainen ja erinomainen sijainti. Erittäin suosittu, joten varaa ajoissa. Huomioi viimeisen minuutin tarjouksia!

Toisella puolella Via Arenulaa Via di San Bartolomeo Dé Vaccianrilta löytyy elintarvikemyymälä. Entinen Spar myymälä on muuttunut Coop myymäläksi. Toinen Coop löytyy Via dei Pettinarilta.


Toinen mukava asuinpaikka alueella on Casa Banzo, Piazza del Monte di Pieta 30. Casa Banzo on Bed & Breakfast paikka, jossa on kolme huoneistoa. Erittäin kaunis rakennus. 


Campo de'Fiorin torilla onkin sitten aivan pakko pysähtyä. Torimyyntiä on tuonne kello 13 saakka ja sen jälkeen torille tulee isot autot siivoamaan toria. Mutta kun kerta torilelle on tullut niin on aivan pakko käydä Il Forno dei Campo de'Fiorissa ostamssa pala uunikuumaa pizzaa. Myymälä sijaitsee torin päädyssä ja se on avoinna kello 7.30-14.30 ja 16.30-20.00. 

Iltapäivällä torin siivouksen jälkeen on torilla aivan maaginen tunnelma, jolloin kahviloissa "pidetään pausea", levätään ja puoliksi nuokutaan tuntitolkulla. Rahallisuus vallitsee toria. Mutta illaksi tori muttuu taas vilkkkaaksi kohtauspaikaksi ja baarit, kahvilat ja ravintolat ovat täynnä väkeä. Torilla seisoskellaan, jutellaan ja oleskellaan. Suosittelen!

File:San Carlo ai Catinari Rome.jpg

San Carlo ai Catinarin kirkko
 ja barnabiittjärjestön teologinen korkeakoulu ja luostari

Kirkko on pyhitetty Pyhälle Carlo Borromeolle joka oli Milanon arkipiispa. kardinaali ja tärkeä henkilö vastauskonpuhdituksen ajalla, 1500-luvulla. Roomassa hän toimi Santa Maria Maggioren basilikassa kahdeksan vuotta arkkipiispana ja hän sai paavilta Santa Prasseden kirkon omaksi tittelikirkokseen. Se tarkoittaa sitä että Santa Prasseden kirkko ja sen toiminta oli hänen vastuullaan ja hänen suojeluksessaan. Pyhä Carlo on haudattu Milanon katedraalin. Giovanni Battista Soria suunnitteli kirkolle ja luostarille erittäin kauniin julkisivun.

File:San Carlo ai Catinari pic-013.JPG

San Carlo ai Catinari

Kirkon paikalla oli alkuunsa San Biagio dell'Anello niminen kirkko joka oli pyhitetty San'Biagiolle, toiselta nimeltään Blasius. Hän oli armeenialainen lääkäri. Hän kuoli marttyyrikuoleman 300-luvulla. San Carlon kirkko on vieläkin pyhitetty hänelle mutta hänellä on oma kirkkonsakin Roomassa Via Giulian varrella. San Biagio della Pagnotta tai kuten se nykyään on nimeltään San Biagio degli Armeni ja se toimii nykyään Roomassa asuvien armenialaisten kotikirkkona.

File:FacadeSanCarlo4Fontane3.JPGSan Carlo alle Quattro Fontanen kirkko on myös pyhitetty Pyhälle Carlolle. Kirkon julkisivussa on Pyhän Carlo Borromeon patsas. Täällä olen kertonut kirkosta.


File:San Carlo ai Catinari pic-001.JPG

San Carlo ai Catinarin pääalttari

Nykyään kirkko on barnabiittien käytössä. Baranbiittijärjestön perustajalle Antonio Maria Zaccarialle on pyhitetty kirkon vieressä sijaitseva barnabiittiluostari ja sen opisto. Hänkin oli kotoisin Milanosta. Zaccaria kuoli kun Borromeo oli vuoden vanha. 

San Carlo kanonisoitiin vuonna 1610 ja vuosi sen jälkeen milanolaiset alkoivat rakentaa luostaria kirkon viereen. Samanaikaisesti halusi tetaiinisääntökunta laajentaa Sant'Andera della Vallen kirkkoa  ja omaa luostariaan ja San Biagion kirkko oli sen tiellä. Kirkko purettiin ja alettiin rakentamaan uutta kirkkoa, nykyistä San Carlo ai Catinaria. Se kesti kaiken kaikkiian 110 vuotta kunnes paavi vihki kirkon vuonna 1722.

Pääalttarin suunnitteli Alberto Longhi nuorempi ja alttaritaulun maalasi Pietro da Cortona. Pyhän Pietarin ja Paavalin patsaat molemmin puolin alttaritalua. Ne ovat kopiot Pyhän Pietarin kirkon katolta. Kirkossa on useita aatelisskujen kappeleita kuten Avilan, Costacutin ja Cavellerinin. 

File:Sta. Cecilia Catinari photo by M.Hermoso.JPG


Antonio Gherardin suunnittelema kappeli joka on pyhitetty Pyhälle Cecilialle on myös näkemisen arvoinen. 


File:Chiesa di San Carlo ai Catinari cupola.jpg

San Carlo ai Catinarin kirkon kupoli

San Carlon kupoli on Rooman kolmanneksi suurin, Pyhän Pietarin basilikan ja Sant'Andrea della Vallen kirkon kupolien jälkeen. Isompia kupoleja löytyy esikaupunkialueilta kirkoista jotka on rakennettu 2000-luvulla. Rosato Rosati on sen suunnitellut ja omasta mielestäni kupoli on yksi Rooman kauneimpia barokkikupoleja, niin sisältä kuin ulkoakin päin katsottuna. 

Kauniit freskot kupolin alapuolella ovat Domenichinon maalaamat. Hän maalasi paljon freskoja myös Sant'Andrea della Vallen kirkon kupoliin ja sen ympärille. Hän oli aikansa suuri mestari, erittän tuottelias ja monen aatelissuvun suosikki.
Piazza Benedetto Cairolin suihkulähde

File:Parione - Santa Barbara dei Librai - piazza 01445-6.JPG

Via dei Giubbonari on shoppingkatu joka kulkee Piazza Benedetto Cairolin ja Campo dei Fiorin välillä. Kadulla tungeksii  aina roomalaisia ja turisteja. Kuva on otettu Piazza dei Librarilta päin.Campo dei FioriCampo dei Fiori iltapäivällä


Campo dei Fiori

Tori jolle jokainen ennemmin tai myöhemmin eksyy. Campo dei Fiorin ja Piazza Navonan tienoo on perinteisesti "paavillista" aluetta. Molemmat torit syntyivät ihan luonnostaan keskiajalla.  Torien väliä on noin 300 metriä. 

Marsin kenttä alueen pohjoispuolella oli "kuninkaallista" aluetta. Marsin kenttä sijaitsi "pomeriumin", kaupunginrajan ulkopuolella. Pomeriumin ulkopuolella vain sai kantaa asetta. 

Campo dei Fiorin kautta kulki pyhiinvaeltajien reitti seitsemän pyhiinvaellusbasilikan välillä. Joten alueelle rakennettiin useita majataloja ja hospitseja pyhiinvaeltajia varten. 

Campo dei Fiorilla on myös oma synkkä historiansa. Torilla nimittäin yhteen aikaan teloitettiin ihmisiä jotka inkvisitio oli tuominnut kuolemaan. Ikvisitiotuomioistuinta piti hallussaan paavin puolesta dominikaaninen munkkijärjestö. Torilla seisoo Giordano Brunon patsas muistuttamassa siitä että hänet teloitettiin juuri sillä paikalla kun hänen patsaansa seisoo nykyään. 

Campo dei Fiorilla on nykyäänkin torimyyntiä aamupäivisin. Pöydiltä löytyy jos jonkinlaista tavaraa ja luonnollisestikin vihanneksia ja hedelmiä.Il Forno Campo de'Fiori


Monen  mielestä Rooman parasta pizzaa


Via Giulia, Regolan kaupunginosan ehkä suosituin katu josta kirjoitin jo aikaisemmin täällä.


Fontana del Mascherone, Via Giulia


  Via Giulia


 Via Giulia


Via Giulia


 Via Giulia


San Biagio di Sebaste, Via Giulia, armenialaisten kotikirkko


Oratorio Confalone, Via del Confalone


Via Giulia
 
Caffe Farnese, Piazza Farnese
Suosittu kahvila siitäkin huolimatta vaikka se on aivan liian kallis.


 Caffe Farnese Piazza Farnese, Pyhän Birgitan kirkko ja luostari


Tyypillinen roomalainen lehtikioski josta voi ostaa  myös bussi- ja metrolippuja.


Caffe Peru, Via di Monserrato 46, kahvila joka sijaitsee aivan Piazza Farnesen kulman takana. Kahvila on erittäin suosittu. Caffe Perun tavola calda, lämmin pöytä. Osoita vaikka sormella mitä haluat syödä.

File:PzaFarnesePalGallo.JPG

Palazzo del Gallo di Roccagiovine, Piazza Farnese
Arkkitehti Baldasarre Peruzzin luomus 1500-luvulla


Piazza Farnesen ympärillä on kauniita rakennuksia


Birgittanunnat kirkkonsa ja luostarinsa edustalla, Piazza Farnesella


Birgittalaisluostari ja sen kirkko

File:Regola - s Birgitta interno 1160015.JPG

Pyhän Birgitan luostarin kirkkosali


Palazzo Farnese jonka omistaa Ranskan valtio nykyään. Sen tiloissa on Ranskan suurlähetystö. Antonio da Sangallo suunnitteli palatsin Alessandro Farneselle, josta sittemmin tuli paavi Paulo III. Da Sangallon kuoltua jatkoi Michelangelo Buonaroti palatsin rakentamista. Hän suunnitteli julksivun ja katon sekä sisäpihan yläkerroksen. 

Michelangelon idea oli yhdistää palatsi Villa Farnesian kanssa joka sijaitsee Teveren joen toisella puolen. Suunnitelmana oli rakentaa silta palatsista Villa Farnesinaan. Mutta suunnitelmaksi se vain jäi. Via Giulian yli kulkee pätkä silta, jonka reunalta kasvaa viherköynöksiä kaikkien Via Giulialla kävelivien ihastukseksi, mutta sen pitemmälle ei suunnitelmaa toteutettu. Paltsin kaikki irto- ja taidesineet vietiin Napoliin vuonna 1787. Upeat freskomaalauksia on luonnollisestikin jäljellä.

File:Regola - pal Falconieri verso Tevere 1200340.JPG 

Palazzo Falconieri, Lungoteveren puolelta nähtynä

Arkkitehti Francesco Borrominin suunnittelema palatsi Via Giulian varrella. Palatsin rakennutti Odescalchin suku 1500-luvulla. Orazio Falconieri osti palatsin 1600-luvun lopulla ja Unkarin valtion kulttuuriakademia on sijainnut platsissa vuodesta 1928 lähtien. Se on avoinna maantaista perjantaihin kello 8.30-19.30. ainakin kannattaa kurkistaa palatsin sisäpihalle Via Giulian puolelta, jos portti on avoinna.tai valokuvat rautaportin lävitse (kuva alla).Palazzo Spada, Galleria Spada, Piazza Capo di Ferro 13

Giulio Merisi da Caravaggio suunnitteli tämän komean palatsin kardinaali Girolamo Capodiferrolle. Noin sata vuotta myöhemmin palatsi joutui Bernardino Spadan omistukseen ja hän antoi Borrominin rakentaa palatsin uuteen uskoon. Vuodesta 1927 istuu Italian valtion hallitus Palazzo Spadassa.

File:Palazzo spada 03.JPG

Palazzo Spadan portti


San Eligio degli Orifeci, Via Giulia

Kirkko rakennettiin yliopistossa opiskeleville kulta- ja hopeasepille. Gollegio sijaitsee vieläkin siinä vieressä. Rafael teki ensimmäiset piirustukset ja myöhemmin Baldasarre Peruzzi ja Aristotele da Sangallo suunnittelivat loput. Kirkko on jouduttu korjailemean useaan otteseen Teveren joen tulvien takia.


San Eligio degli Orefici

File:941RomaPzaDellaQuercia.JPG

Piazza della Quercia


Santa Maria in Monticelli, Via di Santa Maria Monticelli  28

Avoinna: 
kello 7-8 ja kello 17.30-20.00

Kirkko rakennettiin joskus Paavi Pasquale II:n aikana, mahdollisesti vuonna 1101 ja rakennettiin uuten uskoon 1800- ja 1900-luvuilla. Kirkontorni, campanile, on 1200-luvulta. Kirkko omistaa vanhan keskiaikaisen krusifiksin. Pyhä Birgitta kävi usein rukoilemassa krusifixin äärellä. 

Regel - s M högar korsfäst Cavallini 1150270.JPG

RomaSMariaMonticelliInterno.jpg

Regel - s M högar kapell 1150272.JPG


Santissimia Trinita dei Pellegrini, 
Via dei Pettinari 36/Piazza della Trinita dei Pellegrini

Avoinna:
arkena kello 16-20 ja suununtaisin kello 8-13 ja16-20

Kirkko rakennttiin 1500-luvulla ja arkitehtinä toimi Martino Longhi nuorempi. Kirkko lahjoitettiin Filippo Nerin perustamalle hyväntekeväisyysjärjestölle, köyhien ja sairaiden pyhiinvaletajien tueksi.Alttaritaulu on Guido Renin maalaama. Kirkossa pidetään ns trinentiinisiä messuja joka tarkoittaa erikoista alttaririittiä.


Vincenzo Pallottin  pyhät jälkeenjäännökset

File:TrinitaSanGregorio.jpg

San Gregorio kappeli Santa Trinita dei Pellegrinin kirkossa


San Salvatore in Onda, Via dei Pettinari 51

Avoinna kello 8-12

Messu kello 7.00 mutta messun aikana ei ole sisäänpääsyä muille kuin luostarinväelle. Kirkko sai nimensä jatkuvista tulvista jotka Teveren joki aiheutti ennen kuin se vallittiin. Kirkko annettiin Vincenzo Pallotinille joka perusti Pallotinien lähetyssaarnajärjestön.


San Salvatore in Onda


San Filippo Neri, Via Giulia

San Filippo Neri in Via Giulia (altorilievo).jpgTämä kapea kulkuväylä löytyy Piazza della Biscionelta, aivan Campo de'Fiorin kulmalta. Kulkuväylä kulkee Piazza della Biscionelta Largo del Pallarolle. Tämä alue on aivan ihana alue eksyttää itsensä. Nämä rakennukset tällä alueella ovat entisen Teatro di Pompein raunioita. Alueella on sieta erikosia ravintoloja kuten Grotte Dei Teatro Di Pompei ja Da Pancrazio


Spirito Santo dei Napoletani, Via Giulia 34
Avoinna vain sunnuntaisin kello 9-13

Napolilaisten kotikirkko Roomassa. Kirkko valmistui vuonna 1619. Kirkon on suunnitellut Domenico Fontana ja Carlo Fontana korjaili sitä. Kirkon paikalla on sijainnut luostari ja kirkko joka oli pyhitetty Pyhälle Aurealle. Luostarin tiloissa on sijainnut myös Pyhän Annan dominikaaninen nunnaluostari. Kun kirkkoa alettiin korjailemaan muuttivat nunnat Trastevereen. Kirkkoon on haudattu Sisilian viimeinen kuningas Francesco II di Borbone ja hänen vaimonsa ja tyttärensä.


Spirito Santo dei Napoletani


Santa Catarina da Siena, Via Giulia

 Avoinna arkena kello 17-19 ja sunnuntaina kello 10.30-12.30 ja 17-19

Baldassarre Peruzzi suunnitteli kirkon Roomassa asuvien sienalaisten käyttöön. Katraina Sienalainen on yksi suosituimpia katolisia pyhimyksiä jonka kunniaksi on perustettu useampi kirkko Roomaankin ja oma uskonnollinen instituuttikin. Katarina on haudattu Santa Maria sopra Minervan kirkkoon joka sijaitsee aivan Pantheonin takana. Kirkko on vieläkin sienalaisen luostarin käytössä.
Santa Maria dell'Orazione e Morte, Via Giulia
 Krypta avoinna joka päivä kello 16-18

Kirkko on yleensä avoinna vain sunnuntaisin kello 18.00 jolloin pidetään messu. Kirkon omistaa veljeskunta jotka ovat ottaneet tehtäväkseen haudata kuolleita joilla ei ole ollut mahdollista saada kunnon hautausta. Veljeskunta perustettiin vuonna 1535. Kirkko valmistui vuonna 1576. Julksivussa on pääkalloja koristeena. 

Aikoinaan kirkon alla oli iso hautakammio joka ylsi Teveren joelle saakka. Kammioon haudattiin 300:n vuoden aikana noin 8000 ruumista. Suurin osa hautakammiosita tuhoutuivat kun Teveren joen reunoja alettiin vallittamaan. Vain yksi kammio on jäljellä. 

Veljekset keräsivät ruumiit Teveren joesta tai sen rannoilta. Siihen aikaan heitettiin ihmisiä jokeen rangaistukseksi tai heidät syöstettiin kallionkielekkeeltä alas varmaan kuolemaan. Veljekset halusivat kunniallisen hautauksen näille ihmsiressukoille

Veljekset ottavat ihan mielellään vastaan vieraita. Kannattaa mennä Teveren joen puoleta, Lungotevere dei Tebaldi 12. Mieluiten ennen kello 14. Hyvään tapaan kuuluu antaa pieni maksu munkkien palveluista, esim jos he näyttävät kellarissa sijaistevan hautakammion.


Santa Maria dell'Orazione e Morte


San Paulo alla Regola, Piazza San Paulo alla Regola

 Avoinna: 
Maanantaista lauantaihin kello 10-12.30 ja 17-20
sunnuntaisin kello  11-13 ja 17-19
Messua rken akello 19.30 ja sunnuntasin kello 18

San Paulo on hyvin vanha kirkko jossa Paulus aikoinaan saarnasi. Alue oli juutalaisten asuttamaa joten se oli aivan luonnollista että Paulus oleskeli alueella. Raamatussa Paulus kertoo että hän asui juuri tällä paikalla Roomassa ollessaan. Jotkut väittävät että Pauluksen asunto olisi sijainnut paikalla jossa sijaitsee Santa Maria in via Latan kirkko, Via del Corso 306. Nykyinen kirkkorakennus on 1700-luvulta. Oikeanpuoleisen absidin paikalla luullaan Pauluksen asunnon sijainneen. Maalaukset absidissa on Luigi Garzin maalaamia. Sodalitium Christianae Vitae niminen järjestö omistaa kirkon nykyään. Tori on rauhallinen paikka ja vastapäätä kirkkoa on yksinkertainen mutta viihtyisä, hieman kallis ravintola.

San Paolo alla Regola (Rom) - interior.jpg

San Paulo alla Regola, Via di San Paulo alla Regola 6

Louis Garza, konvertering, predikan och martyrskap Saint paolo.JPG


Piazza dei Cappellari


Campo dei FioriVia Pellegrino
Pyhiinvaeltajien katu. Katu sai nimensä juuri siitä että pyhiinvaeltajat kulkivat tätä kautta seitsemän pyhän kirkon kautta. Katu lähtee Campo de'Fiorin ja Piazza della Cancellerian kulmauksesta. 


Pellegrinon kadun toisesta päästä löytyy mukava kahvila nimeltä Barnum. Rento retro kahvila jossa saa aamiaista, lounasta ja päivllistäkin. Avoinna kello 02.00 saakka.


Barnum

Via dei Cappellari 46


San Tommaso ai Cenci, Piazza Cenci

 Avoinna joka päivä kello 10-12 ja torstasin myös kello 17-19

Kirkko kuuluu Censin palatsiin (kuvassa vasemmalla) joka sijaitsee Piazza delle Cinque Scole. Censin perhe omisti alueen Tiberin joen rannalla, Lungortevere Censi ja Via Arenulan väliltä, alue jonka molemmin puolin asui juutalaisia. Joka tapauksessa Censin suku vaikutti varsinkin 1400-luvulla. Varsinkin Beatrice Censi on tullut kuuluisaksi monella tavalla, jopa niinkin kuuluisa että hän on saanut kunnian antaa nimensä kadulle, Via Beatrice Cenci.Via MonserratoPiazza Capo di Ferro


Via dei Pettinari

File:Ponte Sisto, Rome.jpg

Ponte Sisto, Siston silta, joka johtaa Trastevereen. Silta on kävelysilta.

Via dei Moncerato/Via dei Farnesi

File:Roma Via di Monserrato uno.jpg

Kaunis oviaukko, Via  di Monserratn kadun varrella


Santa Maria del Pianto, Via Santa Maria dei Calderari

 Avoinna joka päivä kello 12-13
sunnuntaina kello 10-12

Tämä sijaitsee Via Arenulan toisella puolella, Rooman ghetton alueella, mutta en malta olla mainitsematta.

Regel - s M Klagomuren - absiden P2140009.JPG

Regel - s M Klagomuren - Madonnas tårar (lactans) P2140012.JPG

Alue on melko ränsistynyt mutta mielenkiintoinen valokuvauskohde. Kirkko on vuodelta 1616. Kirkko omistaa ihmeitätekevän Maria ikoonin. Kuvaus alueesta vuonna 1840. Mitään sanomattomien seinien sisältä löytyy todellakin aivan kaunis ja viihtyisä kirkkosali.


San Salvatore in Campo, Piazza San salavatore in Campo

 Kirkko ei ole avoinna.

San Salvatore in Campo, keskiakainen kirkko joka on päässyt ränsistymään vaikka sitä on yritetty restauroida useanpaankin kertaan. Kirkko mainitaan ensimmäisen kerran virallisissa papereissa vuonna 1186 ja rakennettiin Farfan munkeille luostarikirkoksi. 

Kirkko rakennettiin alunperin nurmikolle, eikä kiviselle Piazzalle ja siitä nimitys in Campo. Arkitehti Francesco Peparelli sai tehtäväkseen rakentaa kirkon uudestaan vuonna 1639. Peparelli yhdessä Carlo Madernon ja Francesco Borrominin kanssa olivat juuri saaneet Palazzo del Monte della Pietan valmiiksi kirkon viereen. Kirkon viimeisin restauraatio yritys oli vuonna 2008 jolloin putsattiin freskomaalauksia. Kirkko ei ole juuri kosnaa avoinna. Mutta näkemisen arvoinen kaikesta huolimata, mutta menköön sisään hän joka uskaltaa, sillä se voi hajota päälle pahimmassa tapauksessa.


San Girolamo della Carita, Via di Monsserato 62

 Tämä kirkko on hyvin harvoin avonna.

Viimeisen päälle koristeltu barokkikirkko aivan Farnese palatsin kupeessa, Via di Monserrato. Kirkon julkisivun on Carlo Rainardi suunnitellut. Kirkko rakennettiin järjestölle johon kuului vain aatelismiehiä aatelissuvuista jotka eivät olleet roomalaisia alkuperäisin. Järjestön perusti firenzeläinen Ciulio de Medici josta myöhemmin tuli Paavi Clemens VII. Pyhä Philippo Neri piti ensimmäisiä kokoontumisiaan juuri tässä kirkossa kunnes Santa Maria Vallicellan kirkko valmistui Neriä varten. Ensimmäinen kappeli vasemmalla puolen salia on Spadan suvun kappeli. Se on koristeltu marmorilla ja lapiksella. Antamori kappeli on erikoisen kaunis. Se on omistettu Philippo Nerille.

File:Regola - s Girolamo della carità fianco 1130360.JPG
Piazza di Santa Maria della Rota, kulmassa vasemmalla San Girolamo della Caritan kirkko


San Caterina della Rota, via San Girolamo della Carita

 Avonna vain ennen ja jälkeen sunnuntaisen messun kello 11.30

Kirkko oli aikaisemmin nimeltään Santa Maria in Catarina. Kirkko on vanhin Regolan alueen kirkoista. Kirkko toimii nykyään munkkiluostarin kirkkona enimmäkseen.

S Caterina della Rota - interno P1000895.JPG


San Tommaso di Canterbury, via Monserrato

 Avoinna sunnuntaina kello 9.30-11.00

Kirkon vieressä sijaitsee trinitajärjestön luostari jossa varsinkin skotlantilaiset, englantilaiset turistit ja pyhiinvaeltajat saavat yöpyä.

File:Regola - min Giustizia 1190630.JPG

Ministero della Giustizia, oikeusminsteriö, Via Arenula


Santa Lucia del Confalone, Via dei Banchi Vecchio

Avoinna kello 7-12.30 ja 17-19

Messu:
 arkipäivinä kello 7.30 ja 18.30
 sunnuntaisin ja pyhäpäivinä kello 10.30, 11.30 ja 18.30

Via del Confalonella sijaitsee Oratorio del Confalone jonka tiloissa asuskeli kristitty veljeskunta boheemit 1200-luvulla ja jotka enimmäkseen elivät rukoilemalla ja auttamalla sairaita. Vieressä sijaitsi hospitisi jossa hoidettiin sairaita. Kirkosta tuli kardinaalikirkko niin myöhään kuin vuonna 2003. Kirkko oli siis 1500-luvulta vuoteen 2003 maallinen rakennus, ei kirkollinen. Oratorio on rakennettu aikaisemman kirkon tilalle ja se kirkon alla sijaitseva vanhemman kirkon jäännökset toimivat kryptana. Oratorio koristeltiin monen taiteilijan voimin 1500-luvulla. Oratorion tiloissa pidetään nykyään korkeatasoisia konsertteja.

File:Regola - San Giovanni in Ayno.JPG

Aikansa jo toiminut kirkko, San Giovanni in Ayno,
 Via di Monserrato/ Piazza de Ricci

Kirkon tilat toimivat asuntona noin 30 perheelle 1400-1600-luvun loppuun saakka. Kirkko toimii yksityisen järjestön kokoustiloina, järjestön jolla on sama nimi kuin kirkolla.

File:Regola - fontana del pianto a piazza delle cinque Scole 1464.JPG

Fontana della Pianto, Piazza delle cinque ScolePonte Sisto, ainoa silta jolla autolla ajo on kielletty. Suosittu silta kulkea Tiberin joen toiselle puolen Trastevereen.

File:Palazzo del Monte di Pietà.jpg

Piazza  del Monte del Pieta, Palazzo del Monte Pieta

File:Regola - palazzo del Monte di Pietà - Cristo e memoria di Clemente VIII 1150897.JPG

Paavi Clemente VIII Aldobrandinin vaakuna

File:Regola - fontana del Monte di Pietà 00647.JPG

Palazzo del Monte Pietan seinustalla sijaitseva vesiposti

File:Regola - Monte di pietà cortile 1240789.JPG

Palazzo dei Monte del Pietan sisäpiha

File:Regola - Monte di pietà fontana 1240791.JPG

Palatsin sisäpihan  siro suihkulähde

File:Monte di pietà fontanella 1240790.JPG

Piazza del Monte Pietan sivukadulla


Via dei Farnesi


Piazza dei Ricci palatsi Riccin edustalla. Kuvassa  on myös oikealla yksi Rooman kuuluisimmista ravinroloista, Pierluigi. Täällä ruokailevat pääministerit, presidentit ja muut arvonsa tuntevat henkilöt.


Pierluigi

Via delle Zoccolette
Ei kommentteja: