torstai 18. marraskuuta 2010

San Pietro in VincoliSan Pietro in Vingoli, Piazza di San Pietro in Vingoli

San Pietro in Vincolin basilika sijaitsee keskellä kaupunkia, kukkulalla Piazza di San Pietro in Vincolilla. Sinne pääsee jyrkkiä portaita pitkin Via Cavourilta tai Colosseumilta paria katua pitkinpohjoiseen päin. 


Salita dei Borgia/Borgian ylämäki, joita pitkin pääsee Via Cavourin kadulta ylös Piazza San Pieto in Vincolille. Samat portaat

Piazza di San Pietro in Vincoli din Roma1.jpg

Piazza San Pietro in Vincoli

Portaat kulkevat jyrkästi Borgian palatsin läpi holvin kautta. Kun nousee portaat ylös torille niin oikealle puolelle jää Borgian torni, Torre dei Borgia ja kaksi luostaria joista toisessa Piccole Sorelle dei Poverin tiloissa on vanhustenkoti, jossa nunnat hoitavat vanhuksia. 

Kirkon vieressä on katollisen kirkon uskonnollinen instituutti, Curia Generalizia ja toisella puolen iso entinen luostari jonka tiloissa sijaitsee yliopiston insinööriopisto. 

Luostarin tiloissa pidetään usein ilmaisia konsertteja joten kannattaa pitää silmällä. Luostari on valtavan iso ja kaunis renesanssiluostari. Nunnat jättivät sen vuonna 1503. Nähtävästi vanhat nunnat kuolivat eikä uusia nuorempia tullut.

Basilica San Pietro in Vincoli din Roma.jpg

Kirkko on avoinna kello 7.00-12.30 sekä 15.30-18.00

Tänne San Pietro in Vincolin torille voi tulla yhtä hyvin myös Colosseumilta Via delle Terme di Titoa ylös ja sitten vasemmalle Largo della Povieralle, jonka reunalla on pari kahvila/baareia. Vielä keraan vasemmalle ja sitten yliopiston rakennuken ohitse San Pietro in Vincolin torille.

Hän jolla on aikaa ja haluja voi sitten kävellä kirkon ympäri kuvassa vasemmalta Via delle Sette Salea pitkin. Sette Sale viitta seitsemään vesisisterniin, jotka sijaitsi kirkon takana Colle Oppiolla, ja joista ei ole kuin rauniot jäljellä.


Minä tykkään näistä muurien reunustamista kujista. Tämä  kuja kulkee alkuun rakennusten välissä ja kirkon ja luosatarin muurin vierustaa. Pian kuja muuttuu kahden muurin reustamaksi kujaksi. Parco del Colle Oppio jää vasemalle. Se on yleinen puistoalue mutta nykyään se on yöaikaan lukittu rauta-aitojen ja lukollisten porttien taakse. Tarkoitus on ettei puistossa asustele kodittomia eikä rikollisuuus ja prostituo kukoista puistossa. 

Siitä sitten voi jatka matkaa puiston ohitse Viale del Monte Oppiota pitkin, joka päätyy lopulta sille samalle kadun kulmalle, Via delle Terme di Titolle, joka nosuee suoraan Colosseumilta. Luonnollisesti alueella on useita muitakin kujia ja katuja joita voi valita päiväkävelyä ajatellen, mutta tämä mainitsemani reitti kulkee Colle Oppion puiston ympäri.

Tällä puistoalueella ei ole kahviloita eikä ravintoloja juuri lainkaan, vaan on mentävä joko Via Cavourille tai Colosseumille päin löytääksee ruoka- ja juomapaikan. Siellä Lago della Polverialla on pari kahvilaa ja pizzeria.


Via Cavourilta nousessa portaitten yläpäässä oleva Edicola Sacra, katualttaritaulu.


Katollisen kirkon Curia Generalizia


Via Cavourilta jyrkät portaat ylös Piazza di San Pietro in Vincoli'lle

Jos saapuu torille Via Eudossianaa pitkin Colosseumin suunnalta niin säästyy nämä korkeat ja jyrkät portaat. Portaat ovat sinällään kauniit. Borgian palatsin seinämillä kasvaa runsaasti kiipeileviä köynöskasveja. 

ViaEu dossianan varrelta löytyy useampikin lounasravintola. Colosseumin metroasemalta pitkin Via della Polverieraa joka on kapea, rauhallinen ja varjoisa katu kesähelteellä. Vasemmalla puolen on yliopston kirjasto ja heti siinä sitten on pieni tori jolta löytyy ruokapaikkoja ja baareja. Jos menee muutaman askeleen oikealle kulman taakse Via delle Terme di Titolle niin siinä on yksi suositummista ravintoloista, Hostaria  da Nerone.

Kirkon perusti vuonna 439 (tai 442) keisari Valentiniani II:n vaimo Licinia Eudossia. Sitä ennen paikalla sijaitsi Tituli jota kutsuttiin Eudoxiae Vincula. Kirkko rakennettiin Pyhän Pietarin ketjujen takia. Pyhä Pietari oli ketjuissa olessaan Mamertiinin vankilassa. Legenda kertoo myös että Pyhä Pietari olisi tuomittu tuomioistuimessa juuri kirkon paikalla ja samaan paikkaan rakennettiin kristillinen pyhäkkö neljännellä vuosisadalla. Uusi kirkko rakennettiin sitten noin sata vuotta myöhemmin. Kirkon alta on löydetty asunnon rippeitä muttei kappelia. 

San Pietro in Vincolin kirkkoa on korjailtu 700-, 1400- ja 1500-luvuilla ja nykyinen täyskorjattu kirkko on vuodelta 1875. Vuodesta 1970 on kirkko kuulunut Italian valtiolle. Kirkossa on paljon hautamuistomerkkejä.

Fil: GULASCHBARON små 2.jpg

Roma-sanpietroin vincoli01.jpg

Rom, San Pietro in Vincoli, Innenansicht.JPG

S. Pietro in Vincoli 012.JPG


Nicolo Cusanon hautamuistomerkki


Michelangelo Buonarotin Mooses

Paavi Julius II:n hautamuistomerkki joka on itsensä Michelangelon käsialaa, vuodelta 1545. Se on tämän hautamuistomerkin takia jo yksistään kun turistit tänne kukkulalle kiipeävät. Tämä on todellakin yksi Michelangelon parhaista töistä nimeltä "Mooses". Hänen kuuluisin työnsä sijaitsee Firenzessä, David patsas.Kirkossa vietetään ketjujen juhlaa 1.pv elokuuta ja Pyhän Pietarin ja Paavalin juhlaa 29. pv kesäkuuta. Ketjut ovat tuossa pääalttarilla lasilippassa. Kun Pyhä Pietari istui Marmetiinien vankilassa niin hän oli sidottu kiinni näihin ketjuihin. 

Pääalttarin freskot ovat vuodelta 1577 ja mestarina toimi Jacopo Coppi. Myöhemmin Giacomo Carboni teki muunnoksia maalauksiin. Ties miksi? Alttarin baldachino on Virginio Vespagnianin tekemä. Kullasta ja lasista valmistetussa lippaassa on ketjut tallessa.Francesco Fontanan käsialaa ovat kattomaalaukset


Mariano Vecciacellin hautamuistomerkki


Kardinaali Cinthio Aldobrandinin hautamuistomerkki

S. Pietro in Vincoli 026.JPG

San pietro in vincoli, monumento al cardinale girolamo agucchi, disegnato da domenichino, 02.JPG

San pietro in vincoli, monumento al cardinale girolamo agucchi, disegnato da domenichino, 04.JPG

S. Pietro in Vincoli 021.JPG

Monti - Ingegneria chiostro s P in Vincoli P1030231.JPG

Luostari ja sen sisäpiha kuuluu kirkon vieressä sijaitsevalle Rooman yliopiston teknilliselle laitokselle.

Monti - Ingegneria chiostro s P in Vincoli - Disce Hospes Aquae huius Perennitatem 1642 P1030229.jpg
Monti - Ingegneria chiostro s P in Vincoli pozzo P1030228.JPGEi kommentteja: