perjantai 18. syyskuuta 2015

Sant'Andrea al Quirinale


Sant'Andrea al Quirinale, Via del Qurinale 29

Avoinna:
maanantaista lauantaihin kello 8.30-12.00 ja 14.30-18.00
sunnuntaina kello 9.00-12.00
messu sunnuntaina kello 10.30

RomaSAndreaQuirinaleEsterno2.jpg

Arkkitehti Giovanni Lorenzo Bernini onnistui suunnittelemaan tavallisuudesta poikkeavan kirkon ja kirkon julkivun, jonka verstaista ei oltu nähty Roomassa aikaisemmin eikä sen jälkeenkään.


Tämä kuuluisa barokkikirkko sijaitsee aivan Quirinalen palatsia vastapäätä, Via del Qurinalen varrella. Valtavan suuri Quirinalen palatsi on nykyään Italian presidentin asunto. Molemmin puolin kirkkoa sijaitsee puutarha, Villa Carlo Alberto Al Quirinale ja Giardini Sant'Andrea al Qurinale, johon pääsee esimerkiksi tuosta kuvassa olevasta portista sisään. Molemmat puistoalueet ovat kunnan ja avoinna kaikille. 


Tämä Carlo Alberton puisto on saanut nimensä  puiston keskellä sijaitsevan ratsupatsaan mukaan. Patsas kuvaa Carlo Alberto di Savoiaa ratsun selässä. Da Savoian suku on entinen Italian kuningassuku. 

Prinssi Filiberto da Savoia asuu Roomassa perheensä kanssa ihan tavallisessa kerrostalossa. Hänen isänsä kuningas karkoitettiin Italiasta ja he asettuivat asumaan omaan entiseen Savoian herttuaskuntaan Ranskassa. Siellä heillä on oma linnansa ja kirkkonsakin. Mutta kruununprinssi elää tvaallista siviilielämää Roomassa. Hän on osallistunut useampiin tv-ohjelmiin kuten Tanssi tähtien kanssa.

Sant'Andera al Qurinalen kirkon vasemmalla puolen oleva puistoalue on entisen Sant'Andrean luostarin luostarinpuutarha. Puutarhan muokkasi puistoksi kuinkaallinen puutarhamestari Giuseppe Roda vuonna 1888 ja puisto avattiin julkiseksi puistoksi vuonna 1969.
Italian pääministeri Matteo Renzi on mukana juhlallisuuksissaKirkon takana Via Piacenzan puolella sijaitsee elegantti mutta kallis hotelli Villa Spalletti Trivelli ja Palazzo  delle Esposizioni, josta olen aikaisemmin jo kertonut. Tämä alue on todella "tasokas" alue ja mitä keskeisimmällä paikalla. Kadutkin ovat tällä aluella rauhallisia. Via San Vitaelen varrella sijaitsee Rooman poliisien pääkortteli, joka on kaunis palasti sekin. Kannattaa kurkistaa ohimennen rautaportin lävitse, vaikka poliisi vahtiikin siinä edustalla.

RomaSAndreaQuirinaleEsternoPart5.jpg

Barokkityylin mestariarkkitehti Giovanni Lorenzo Bernini suunnitteli tämän kirkon vuosien 1658-1670 välisenä aikana. Tämä oli jo kolmas jesuuttikirkko Roomassa, ja joka rakennettiin vasta perustetulle jesuiittisääntökunnalle, Il Gesu ja Sant'Ignazio de Loyola kirkkojen lisäksi.
P3090323.JPG

Kirkko on pyhitetty pyhälle Anderakselle, pyhän Pietarin veljelle. Jo 1000-luvulla seisoi samalla paikalla pyhälle Anderakselle pyhitetty kirkko, Sant'Andrea in Monte Cavallo. Nimi tuli siitä että Quirinalen kukkulaa nimitettiin aikoinaan Monte Cavallo nimellä.

Juuri perustettu jsuiittisääntökunta osti tontin paikalta vuonna 1566 ja perusti siihen nooviseille kodin. Tarkoituksena oli että noviisit saivat kaikessa rauhassa harkita ja valmistautua luostari- tai pappiselämäänsä jesuiittisääntökunnassa, sillä järjestöllä oli suuri tarve silloin alkuunsa saada kannattajia.

Viereisellä tontilla Via del Quirinalen ja Via della Consultan katujen kulmauksessa sijaitsi nunnaluostari Santa Maria Maddalena al Qurinale, jossa asui nunnia pitkälle 1900-luvun lopulle saakka. Luostarin vieressä seisoi myös kirkko nimeltä Santa Chiara del Quirinalemutta se hajoitettiin jo 1800-luvun lopulla kun puistoaluetta alettiin järjestämään ja Via della Consultan katua leventämään.

RomaSAndreaQuirinaleInterno5Cappella.jpg

Piazza Quirinalen ja Santa Susannan kirkon välillä oli yhteen aikaan kahdeksan kirkkoa joista viisi käskettiin harjoittaa ja yksi kirkko sekularisoitiin, Santi Gioacchino e Anna alle Quattro, Via del Qurinale 24.

Jesuiittiluostari, entinen noviisikoti, on valtavan suuri rakennus kirkon oilkealla puolella. Osassa rakennusta sijaitsee nykyään valtion kiinteistötoimisto ja paikkalinen polisiasema. Luostarin ja Villa Alberto al Qurinalen puistoalueen välissä kulkee nykyään kaksi katua, Via Ferrara ja Via Milano, joista jälkimmäinen kulkee maan alla. Katu kulkee Palazzo del Quirinalenkin alitse. Turvalliuustoimet vaatii maanalaisia kulkuteitä ja paljon poliiseja alueella. Palatsi Quirinalessa yleensä yöpyvät myös vierailulla olevat valtion päämiehet ja kuninkaalliset.


Pääalttari, maalaus Guillaume Curtois'in, jota kutsuuttiin nimellä Il Borgognone.

Upporikas kardinaali Camillo Pamphili kustansi kirkon rakentamisen. Pamphilin suvusta kehkeytyi neljä kardinaalia ja yksi paavi Innocentius X. 1800-1900-lukujen vaihteessa toimi kirkko Italian kuningasperheen kirkkona.

SantAndreaQuirinale-Altare02-SteO153.jpg

Pääalttari

Kirkkosali on pieni ovaalin muotoinen huone, jonka seinustoilla on kahdeksan pientä kappelia.Kirkon 'pianta'/pohjapiirros.


Monti - s Andrea al Quirinale - tomb kort Sforza Pallavicino P1000096.JPG

Kardinaali Pietro Sforza Pallaviconio on haudattu pääalttarin eteen lattian alle.P3090332.JPG

P3090330.JPG

P3090323.JPG

Roma. Sant'Andrea al Quirinale. 10.JPG

RomaSAndreaQuirinaleInterno4Capitelli.jpg

Roma. Sant'Andrea al Quirinale. 11.JPG

Roma. Sant'Andrea al Quirinale. 09.JPG


San Stansilao Kostkan hautamuistomerkki. Kostka on puolainen pyhimys joka tuli kvälelen Wiensitä Roomaan 17-vuotiaana vuooan 1567. Hän läksi kotoaan koska hänen vanhempansa eivät hyväskyneet että Stanislao liittyyi jesuuttijärjetsöön. Stanislao kuoli vain kymmenen kuukautta sen jälkeen kun hän saapui Rooman.

Tomb of Stanislaus Kostka in Sant'Andrea al quirinale.jpg

Pyhän Stansilaon  hautakappeli