torstai 18. marraskuuta 2010

Vatikaanin museo


Musei Vaticani - Esterno.JPG

Vatikaanin museo sijaitsee osoitteessa Viale Vaticano jonne pääsee useamallakin kulkuneuvolla. Pyhän Pietarin kirkon ja Vatikaanin museon sisäänpääsyn välillä on matkaa melkein kilometri. Täältä voi varata erilaisia pääsylippuja, opastusta ym. Museon aukioloajat täältä. Tässä ensivuoden kalenteri johon on merkitty aukioloajat, sekä ilmaiset sisäänpääsypäivät. Etukäteisvierailu löytyy täältä. Itse kirkkoon on ilmainen sisäänpääsy.

Vatikaanin museo on niin valtava kooltaan ettei sitä voi kukaan katsella kerralla. Se on oikeastaan 20 erillistä museota riippuen kuinka asiaa katsoo.

Siihen menisi aikaa ehkä viikko, eikä sittenkään jäisi juuri aikaa kunkin kohteen luona. Museossa on erilaisia reittejä, jotka on merkattu väiriviivoilla. Kannattaa valita se lyhin reitti ja pysytellä sillä. 
Tämä on se lyhin ja tavallisin reitti, jonka useimmat kävijät valitsevat. Sitä mennään vasenta puolta  huoneitten lävitse reipasta kävelyä Cortile della Pigna kautta Rafaellon huoneisiin ja sieltä Sikstiiniläiseen kappeliin ja palataan oikeata puolta. Lopuksi poiketaan Pinacotecaan ja kahvilaan, jonka luona on vessat.

Joka kuukauden viimeinen suununtai on ilmainen sisäänpääsy museoon. Jonot ovat silloin loputtoman pitkät. Saa jonottaa useita tunteja. Kannatta ostaa etukäteen sisäänpääsylippu internetistä (HUOM! paitsi ei kuukauden viimeiseksi sunnuntaiksi), sillä silloin pääsee jonon ohitse  tai paremminkin saa mennä lyhemmän jonon mukana sisään.  


Il Cortile della Pigna on museon sisäpihaTämän kävyn mukaan on piha saanut nimensä. Tämä on erittäin kaunis suihkulähde pihan päädyssä. Käpy on valettu pronssista ja se seisoi aikoinaan Pantheonilla Isiksen temppelissä. Vuonna 1608 käpy siirrettiin tänne.

Alunperin pihaa nimitettiin Cortile del Belvederen nimellä. Pihan on suunnitellut renessanssin ajan suuri mestari Donato Bramante. Sikstiiniläinen kappeli sijaitsee aivan siinä vieressä ja näin piha toimii virkistyspaikkana haukata raitista ilmaa silloin kun kardinaalit ja paavi istuvat kappelissa.Cappella Maggiore/Sikstiiniläinen kappeli/Cappella Pontifica/Paavin kappeli

Kappeli Maggiore valmistui vuonna 1368. Tämä nykyinen uudempi kappeli uudessa muodossaan valmistui vuonna 1481. Paavi Sixstus IV:n toimesta rakennettiin kappeli ja siksi kappeli sai nimensä paavin mukaan. Sikstiiniläinen kappeli oli suljettuna 14 vuotta kun kappelia kunnostettiin ja maalauksia putsattiin. Vuonna 1994 kappeli avattiin taas kävijöille. Vuosittain käy noin 6 miljoonaa henkeä kappelissa. Kappeli vaatisi aivan oman postauksen joten laitan tähän vain muutaman kuvan.

Sikstiiniläinen kappeli

Sikstiiniläisen kappelin kuuluisin maalaus on tämä takaseinän kokoinen Michelangelo Buonarrotin maalaama luomus nimeltä Viimeinen tuomio.
Lightmatter Sistine Chapel ceiling.jpg
Michelangelo Buonarroti maalasi muitakin maalauksia kappellin, kuten nämä kattofreskot. Michelangelo makasi telineillä selällän kolme vuotta maalatessaan näitä kattokfreskoja. Kuvassa näkyy vain osa kattofreskoista.


Raffaello maalaus


Ghirlandaion maalaus


Peruginon maalaus


Botticcellin maalaus


Sikstiiniläisen kappelin yhteyteen on koko ajan kuulunut Sikstiiniläinen kuoro, joka on paavin ikioma kuoro. Kuoro esiintyi ensimmäisen kerran silloiselle paaville ja kardinaaleille vuonna 1471. Kuoroon kuuluu 19 miestä ja 35 poikaa. Nykyään kuoro esiintyy silloin tällöin ulkomaillakin.  Paavit tarjoavat silloin tällöin myös erikoisesti valituille vierailleen konsertteja Paavin palatsissa.Tässä Sikstiiniläinen kuoro osallistuu Pyhän musiikkin festivaalelille

LattiamosaiikkiaCortile OttagonoRaffaellon huoneet/ Stanze di Raffello on yksi museossa kävijöiden lempikohteista. Nämä neljä huonetta sijaitsee Vatikaanin Apsotolisen palatsin yhteydessä Cortile del Belvederen sisäpihan eteläisessä reunassa portaita ylös kolmanteen kerrokseen. Mestari Rafael (tai Raffaello) kuuluu ehdottomasti maailman suurimpien taiteilijamestareiden joukkoon.

Täällä olen tehnyt aikaisemmin postauksen Rafaelin huoneista.

Kreikkalaisia patsaita

Gregoriaanisen egyptiläisen osaston, Il museo Gregoriano Egizio, muumie, balsamoitu ruumis joka löydettiin Tebestä Egyptistä, Deir el-Bahrinin temppelistä, kuningatar Hetepheres ja on peräisin ajalta 1600 eaa-200 jaa. Egyptiläinen osasto on melko heti kun mennään vasemmalle pääsisäänkäynnistä.Sistinehall.jpg

Vatikaanin kirjasto on upea. Sisäänkäynti kirjastoon on museon sisäpihalta Cortile del Belvedereltä.
Melazzo da Forlin maalaus. Paavi Sixtus IV ojentaa apostolisen kirjaston prefektin viran Bartolomeo Sacchi'lle, jota kutsuttiin nimellä il Plátina. Maalaus löytyy Vatikaanin museosta, Pinacotecistä.

Paavi Nicolaus V perusti kirjaston ja se valmistui vuonna 1477.Pinacoteca vaticana vista dai giardini 01.JPG

Pinacoteca Vaticana on uusin osa Vatikkaanin museossa. Pinacotecassa on kuusitoista salia. Sali kutakin erittäin tunnettua taidemaalaria varten. Pinacoteca on ehdotottamasti käytävä lävitse ja vierailu Pinacotecassa sopii tehdä viimeisenä kierroksen päätteeksi. Pinacotecaan on kasaantunut ehkä koko maailman arvostetuimpien maalarimestareiden taideteoksia. Täällä on maalauksia, veistoksia ja joitakin vanhoja tapeetteja. Pinacoteca on ehdoton suosikkikohteeni.
11639 - Vatican - Pinacoteca (3482870974).jpg

11665 - Vatican - Pinacoteca (3482872904).jpg

11717 - Vatican - Pinacoteca (3482063185).jpg

11720 - Vatican - Pinacoteca (3482878596).jpg

Angelico, madonna col bambino e i ss domenico e caterina, 1435 ca..JPG

Andrea d'assisi detto l'ingegno, madonna col bambino.JPG

Angelico, amestà con san domenico e santa caterina d'alesandria.jpg

Pietro Perugino - Saint Flavia - WGA17311.jpg

Pinturicchio, Mystical Marriage of St Catherine.jpg

Rome 2011 088.JPG

Vatikan, Pinacoteca, Altar von Antonio Vivarini.JPG

0 Académie des Sciences - Casina Pio IV - Musées du Vatican.JPG

Pinacotecan (kuvassa) edustalla sijaitsee kaunis piha ja sen vieressä Pontifica Accademia delle Scienze/paavilllien tiedeakatemia.

Casino di pio IV, piazza ovale 01.JPG

Vatican Museums 2011 3.jpgEi kommentteja:

Lähetä kommentti