perjantai 14. syyskuuta 2012

Santa Maria della Concezione dei Cappuccini



Santa Maria della Cocezione, Via Vittorio Veneto 27, Piazza Barberini

Tällä kirkolla on kaksi nimeä, Santa Maria Immacolata a Via Veneto ja Nostra Signora della Concezionen dei Capuccini, joista jälkimmäinen on viittaus kirkon yhteyedessä sijaitsevaan capucciniluostraiin. Tai luostarihan tämän kirkon omistaa vaikka se avoinna kaikille.

Kirkko on avoinna joka päivä 7.00- 12.00 ja 15.00-19:00

Krypta on avoinna kaikkina muina päivinä paitsi  ei torstaisin.
Sisäänpääsy kryptaan 8 € (sisältyy museo). Kirkkoon pääsee ilmaiseksi.

Kardinali Antonio Barberini, joka kuului kapusiini munkkijärjestöön, rakennutti tämän luostarikirkon vuonna 1626. Barberineillä on vielä tänäkin päivänä palatsi kirkon lähellä. Antonio syntyi vuonna 1607 Roomassa. Hän oli Palestrinan prinssi ja paavi Urban VIII:n veljenpoika. Hänestä tuli luonnollisestikin arkkipiispa ja myähemmin kardinaali. Antonio kuuluin myös Maltan Ritarikuntaan. Alberto Barberini on haudattu pääalttarin eteen lattian alle. 

Luostari ja kirkko ovat peruskorjattu aivan viime vuosina ja kryptan yhteyteen on rakennettu museo ja luostarin tiloihin luostarimatkustajakoti, joka toimii kuin ensiluokkainen hotelli. Huoneen voi varata heidän kotisivuiltaan tai vaikka Booking.com sivuilta.

Peruskorjausten jälkeen on entinen kryptan sisäänkäynti suljettu. Sinne pääsee vain museon kautta jonne on sisäänpääsymaksu. Aikaisemmin maksu oli vapaaehtoinen. Samoin valokuvaus kryptassa on nykyään ehdottomasti kielletty. Siellä on valvontakamerat, joten parasta on noudattaa sääntöjä.

Rom, kyrkan Convento dei Cappuccini.JPG

Kirkon portaiden edustalla on bussipysäkki ja metroon on vain muutama askel. Tässä talon kulmalla sijaitsee iso hamburilaisbaari nimeltä L'Hamburgheria di Eataly. Täällä löytyy hampurilaisia joka makuun ja lähtöön sekä paljon muutakin purtavaa. Tämä ravintola on ennen kaikkea suunnattu niille kymmenille tuhansille amerikkalaisille, jotka vierailevat vuosittain Roomassa. Roomassa on myös useampi amerikkalainen yliopisto. USA:n suurlähetystö sijaitsee vain kivenheiton päässä Piazza Barberiniltä, jossa liikkuu päivittäin paljon amerikkalaisia.
Piazza Barberinilla ja sen ympäristössä on useita suosittuja ravintoloita, kahviloita ja baaeja, sekä myös hyviä hotelleja.

Chiesa di Santa Maria della Concezione dei Cappuccini

Francois-Marius Granet Choir i Capuchin kyrkan i Rom.jpg

Pari vanhaa maalausta kirkosta

François Marius Granet - Le Choeur de la Chapelle des Capucins à Rome.jpg

Cappuccini a v Veneto - interno P1060622.JPG

Tämä kirkko on ensimmäien kirkko Roomassa joka on perustettu Neitsyt Marian perisynnittömän sikiämisen kunniaksi, conseptio immacolata, jota kapusiinimunkit kannattivat jo ennen kuin käsityksestä tuli katollisen kirkon dogmi. 

Kapusiinijärjestö ovat fransiskaanijärjestön alahaara. Fransiskaanijärjestön alkuperäiset säännöt ovat olleet ajan kanssa aivan liian vaativat  joten järjestöä on reformoitu. Nykyään on mahdottomuus erottaa näitä Fransiskaanijärjestön eri haaraosastoja toisisistaan muuta kuin asusteiden perusteella. 

Alun perin kapusiini frias, veljekset, kerjäsivät ruokansa joka päivä. He pukeutuivat riepuihin ja kävelivät aina paljain jaloin. Parran he antoivat kasvaa villinä ja he käyttivät kaappua jonka mallin he omivat gamaldolese benediktiiniläismunkeilta, kaapu jossa on iso huppu, capuccio,  ja josta koko järjestö sai nimensä.

Cappuccini AV Veneto - Altar maggiore P1060624.JPG

Kirkon suunnitteli Antonio Casoni joka oli Bolognassa opiskellut arkkitehdiksi. Alkuun hän suunnitteli mitalleja. Roomaan saavuttunaan hän sunniitteli ensin luostarin San Marcello al Corson kirkon viereen. Sen jälkeen hän suunnitteli San Isidoron kirkon ja luostarin, joka sijaitsee lähellä tätä kapusiiniluostaria. 

Antonio Casoni sunnitteli  myös Orsinin suvulle upean ison palatsin, Palazzo Taverna, Monte Giordano'lle Rooman sydämeen. Palatsin tiloissa sijaitsee nykyään myös hotelli

Casoni ei suinkaan saanut tomia yksin vaan häntä valvoi kapusiinien oma arkkitehti Michele Bergamo. Tässä kirkossa on viisi kappelia kummallakin kirkkosalin seinustalla, mutta ei ainoatakaan atteissuvun hautakappelia, kuten on tapana. Ainoa attelinen, luostarin ja kirkon kustanstaja, Antonio Barberini, hänkään ei saanut omaa hautakappelia kirkkoon, vaan hänet haudattiin lattian alle, kylläkin päälattari edustalle. 

Kapusiinimunkit ehtivät asua usemmassa paikassa ennenkuin he saivat tämän ihan ikioman luostarinsa. Joten he raahasivat hevoslasteittain edesmenneiden munkkien luurankoja mukannaan tänne luostariin. Ne on sijoitettu kirkon alle kryptaan. Tällaista luurankohuonetta nimitetään nimellä ossari, ossuarium latinaksi, benhus ruotsiksi, mutta en tiedä onko tällaisella huoneella omaa nimeä suomeksi. Onhan luuranko ja pääkallohuoneita olemassa, mutta yleensä luurangot ja kallot on peitetty tai muurattu,  niin ettei ne ole näkyvillä.

Santa Maria della Concezione dei Cappuccini

Tämä oli Rooman suurimpia luostareita 1600-1700-luvuilla ja luostarilla oli hyvä "hengellinen" maine. Crispino da Viterbo tai oikealta nimeltään Pietro Fioretti asui ja kuoli myös tässä luostarissa. Pyhä Crispino tuli erittäin köyhästä perheestä ja alkuun hän toimi suutarina Viterbossa, jossa hän oli syntynyt. Hän muutti ensin Tolfan luostariin ja tomi siellä kokkina.  Hän auttoi tuberkulloosipotilaita ja kerrotiin että hän pelasti ihmishenkiä. Hänet kanonisoitiin vuonna 1982.

Cappuccini a v Veneto - controfacciata e organo P1060625.JPG

Kirkko ja luostari sijaitsivat alun perin asutustaajaman laidalla Barberinin omistamalla tontilla. Nyttemmin on kirkko ja luostari jääneet ahtaalle muitten rakennusten väliin. Paavi Urban Barberini rakennutti Palazzo Barberinin samaan aikaan kuin tämän kapusiinikirkon ja -luostarin. Tämä innoitti muita aatelisia rakentamaan palatsiensa lähettyville luostareita. Munkeilla oli oma pihansa nykyisen Via di San Basilion kadun vartella. Tämä katu oli kapea maantie siihen aikaan ja se johti Porta Salariolle. Nykyään tien ja  luostarin väliin on rakennettu isoja rakennuksia.

chiesa2

L1060869

Cappuccini AV Veneto - acquasantiera Barberini P1060627.JPG

Acquasantiera, Pyhävesimalja sisäänkäynnnissä. Barbernin suvun symbooli mehiläinen on laitettu astian alle.

Chiesa dei Cappuccini - Tomba di San Felice da Cantalice.JPG

Felice da Cantalice oleskeli pitkän ajan tässä luostarissa ja kuoli täällä. Hänet on haudattu kirkkoon. Felice oli kotoisin Rietistä, Cantalicen kylästä. Hän oli Filippo Nerin ystävä ja ehkä juuri siksi Felice muutti Roomaan ja asettui asumaan juuri tähän luostariin. Häntä kutsuttiin luostarissa nimellä quasetor, kvestori, vaikka ei sen poliittisessa merkityksessä, vaan maallisessa. Hänen toimekseen tuli kulkea kaduilla ja kerjätä ruokaa luostarin munkeille, sillä munkit eivät saaneet fransiskaanisääntöjen mukaan omistaa yhtään mitään. Felice kerjäsi Rooman kaduilla 40 vuota joka päivä, kunnes hän kuoli luostarissa vuonna 1587. Hänestä tehtiin pyhimys vuonna 1712.

Felice da Cantalicen nimi on suomeksi käännettynä "onnellinen purjosipuli".

Santa Maria della Concezione dei Cappuccini

Tämä on luultavasti Antonio Barberini

Santa Maria della Concezione dei Cappuccini

Madonna Immacolata

Cappouccini, guido reni, san michele arcangelo 02.JPG

 Guido Renin upea maalaus

Santa Maria della Concezione dei Cappuccini 5

Lattian alla kryptassa on viisi maanalaista kappelia joissa on 4000:n luostarissa asuneiden munkkien luurangot 1700- luvulta ja siitä eteenpäin säilyetettyinä. Luurangot olivat aikaisemmin San Niclo av Porcis kirkon kryptassa (nykyinen Holy Cross och St Bonaventure), josta lastattiin 300 kärryllistä luurankoja kuskattaviksi tänne.
Santa Maria della Concezione dei Cappuccini 8

Santa Maria della Concezione dei Cappuccini 4

L1060860

L1060867

Santa Maria della Concezione dei Cappuccini 1

Rom, Santa Maria Immacolata a Via Veneto, Krypta der Kapuziner 1.jpg

Capuchinos 3.jpg

Cripta Cappuccini.jpg

Rom, Santa Maria Immacolata a Via Veneto, Krypta der Kapuziner 2.jpg

Ei kommentteja: