tiistai 5. kesäkuuta 2012

San Marcello al CorsoSan Marcello al Corso
San Marcello al Corso, Via del Corso 79

Avoinna kello 6.30-12.00 ja 16.00-19.00 kaikkina viikonpäivinä

 Messu arksiin kello 11.00 ja 18.00
 Suununtaisin ja pyhäpäivinä kello 7.45 ja 18.00

Via del Corson katu  oli alunperin  nimeltään Via Flaminia, joka alkoi nykyiseltä Piazza Venezialta ja kulki kohti pohjoista. San Marcellon kirkko sijaitsee kuten nimikin jo sanoo Via  del Corson varrella, aivan keskellä kaupunkia. Kirkko on todellakin iäkäs ja sillä on mielenkiintoinen historiansakin. 

Kirkon vieressä sijaitsee serviittijärjestön, Ordo dei servi di Maria, O. S.M. pääkallonpaikka joka avattiin vuonna 1233. Serviittijärjestö kuuluu ns keräjäisluostarijärjestöihin, mendikanttijärjestöön. Serviittijärjestö perustetiin Firenzessä. He keksittyvät lähetytyöhön ja koultukseen.

Papa Marcelo I.jpg

Paavi Marcellus I, kuoli vuonna 309 ja hän  toimi  paavina vain noin puoli vuotta ennen kuolemaansa. Hänestä ei ole paljon tietoja. Edellinen paavi joka oli myös nimeltään Marcellinus oli kuollut marttyyrikuoleman keisari Diocletianuksen vainotessa alkukristillisiä. Aivan varmoja tietoja paavi Marcelluksen kohtalosta ei ole olemassa.

Diocletianuksen jälkeen nousi Maxentinus valtaan vuonna 306 ja toimi keisarina kuusi vuotta. Keisari Diocletianuksen jälkeen ei kristittyjä enää vainottu Roomassa. 

Maxentiuksen jälkee tuli valtaan itse Konstantinus Suuri joka taisteli ja voitti Maxentinuksen Ponte Milvion sillalla. Maxentinus heitettiin Teveren jokeen ja hän hukkui. Tätä tapahtumaa pidetään kristinuskon virallistamisen hetkenä. Konstantinuksesta tuli Rooman ensimmäinen kristitty keisari.

Fil: SanMarcelloCorso-Altare02-SteO153.JPG

San Marcello al Corso kirkon pääalttarilla lepäävät pyhän Marcellon jälkeenjäännökset. Paavi Marcello I ehti ennen kuolemaansa järjestää itselleen upean hautapaikan. Seuraavan paavinvaalit pidettiin San Marcello al Corosn kirkossa vuonna 418, jolloin Bonifatiuksesta tehtiin paavi. 

Tulipalo riehui kirkossa 1500-luvulla. Puusta veistetty krusifiksi säilyi kuin ihmeen kaupalla. Jacobo Sansovino uuskorjasi kirkon joka oli jo kerran uusrakennettu vuonna 418. Carlo Fontana teki kirkkoon barokkijulkisivun vuonna 1683. 

San Marsello al Corson kirkon paikalla sijaitsi yksi Rooman ensimmäisistä tituleista.Titulit olivat esikristillisten kokoontumispaikkoja jossakin yksityiskodeissa. Kirkkoja ei silloin ollut vielä olemassa. Titulin päälle sitten rekannettiin tämä upea kirkkosali.

Titelkirche San Marcello al Corso - 10

Titelkirche San Marcello al Corso - 11

Titelkirche San Marcello al Corso - 05

Titelkirche San Marcello al Corso - 09

San Marcellon paikalla sijainnutta pientä kirkkorakennusta kutsuttiin nimellä Pinianus. Keisari Maxentinus otti sen käyttöönsä ja teki siitä postiaseman 300-luvulla. Sen yhteydessä oli myös hevostalli, catabulum. Keisari Maxentinus pakotti paavi Marcello I:n toimimaan renkinä hevostallilla ja hän sai selkäänsä oikein tosissaan vuonna 309 niin että hän kuoli vammoihinsa. Hänen jälkeenjäännöksensä vietiin ensin Priscillan katakombeihin mutta myöhemmin ne tuotiin San Marcelo al Corson kirkkoon ja asetettiin pääalttarille.Paavi Johannes Paulus II krusifiksin äärellä

File:Bundesarchiv Bild 102-12792, Rom, Festprozession.jpg

Vuonna 1931

Krusifiksillä uskotaan olevan maagisia voimia. Kerrotaan että krusifiksi sai ruttoepidemian päättymään vuonna 1516. Sen kunniaksi krusifiksiä kannettaan prosessiossa joka vuosi.Kirkkosali on vain yksi laivainen ja sen molemmilla puolin on viisi kappelia.Kolmas kappeli oikealla puolen salia, Cappella della  Madonna delle Grazia, on Francesco Salviatin maalaamia freskoja. Kappeliin on haudattu kardinaali Thomas Weld ja hänen perheenjäseniä.

Kirkossa on oma kastekappelikin, joka on todella harvinaisuus, sillä yleensä lapset kastettiin piispojen tuomiokappeleissa, kuten Roomassa Lateraanin kirkon yhteydessä sijaitsevassa kastekappelissa, Battistero (kuvassa oikealla).

Tässä haudassa lepää kardinaali Giovanni Michiel jonka oli Paavi Paulus II:n veljenpoika ja jonka Borgiat myrkyttivät hengiltä. Haudassa lepää myös piispa Antonio Orso, kardinaalin veljenpoika. Jakobo Sansovino suunnitteli tämän kauniin hautamuistomerkin herrojen kunniaksi.Absidin kupolimaalauksen on Francesco Vitellin käsialaa vuodelta 1592. Taiteilja maalasi sen lahjaksi kirkolle. 

Fil: San Marcello02.jpg

Antonio Raaggin kuvaus pääsisäänkäynnin yläpuolelalla tapahtumasta kun Pyhä Filippo Benzi kieltäytyy ottamasta paavin tiaraa päähänsä. 


Ei kommentteja: