perjantai 14. syyskuuta 2012

Santi Quattro Coronati

Fil: Roma Celio ss quattro Coronati facciata.JPG

Santi Quattro Coronati

Jo sijaintinsakin takia henkii tämä kirkko ja luostari mystisyyttä, rauhaa ja keskiaikaa. Siitä huolimatta kirkko ja luostari sijaitsevat keskeisellä alueella, mutta omalla kukkulallaan. Colosseumilta on tänne Via di S.S. Quattro Coronatia pitkin vain vajaat 400 metriä, ja siinä samalla voi poiketa toiseen aivan mahtavaan kirkkoon basilika San Clementeen. Ja tästä sitten voi mukavasti kävellä eteenpäin samaa Via S.S. Quattro Coronatia San Giovanni in Lateranon basilikalle. Kaikki nämä kolme ovat suuria nähtävyyksiä Roomassa.

Augustiiniläisnunnien luostari Santi Quattro Coronati on yksi Rooman todellisia historiallisia helmiä. Luostari sijaitsee Celion kukkulalla osoitteessa Via Quattro Coronati 20, jonne pääsee kahta tietä. Läheltä Colosseumia Via Quercetilta lähtee ylös Via dei Santi Quattro (kuvassa). Jos lähtee Via Cuercetiä pitkin muutaman metrin Via Capo di Afrikan kulmaukseen, niin siitä näkee luostarin mahtavan muurin alhaalta jalkakäytävältä päin. Via dei Santi Quattro kulkee toisestakin suunnasta luostarille jos on matkalla San Giovanni in Lateranolta Colosseumiin tai päinvastoin. Voi kävellä joko Via di San Giovanni Lateranoa pitkin tai sen vieressä kulkevaa Via Quattro Coronatia, joka on "antoisampi" lähestyä luostaria.

xti_8146

Kirkko, oratoriot ja luostarin sisäpiha, chiostro, ovat avoinna maanantaista-perjantaihin kello 10-00-11.45. Messu arkisin kello 18.30 ja sunnuntaisin ja pyhäpäivinä kello 11.00.Santi Quattro Coronatin  kirkko ja luostari ovat keskiajalta ja luostari on Rooman parhaiten säilynyt keskiaikainan luostari. Luostari ja kirkko on restaurointu varoivaisesti muutama vuosi sitten. 

Sisäänkäynti pohjapiirooskessa sijaitsee oikealla. Ensin mennään ensimmäiselle sisäpihalle josta sitten edelleen toiselle ja sitten suoraan kirkkosalliin. Kirkkosalin vasemmalla seinustalla sijaitsee luostarin erittäin rauhallinen sisäpihä, chiostro, jonne pääsee käymään jos painaa ovikellon nappia kirkkosalissa.


Luostari on  toiminut samoissa tiloissa jo vuodesta lähtien 1564. Basilikassa on ainakin neljä marttyyriä ja pyhimystä haudattuina, kuten jo nimikin kertoo.
Jo vuonna 499 kerrotaan että tällä paikalla sijaitsi Titulus nimeltä Aemelianea. Melko pian nimi vaihtui SS Quattro Coronatorum nimeksi. Kirkkosali rakennettiin uudestaan paavi Pashalis II:n toimesta 100-luvulla kun Roomaan rynnänneet nomaadit hajoittivat rakennusta.Vuonna 1138 sai benediktiinimunkit kirkon käyttöönsä ja 1200-luvulla rakennettiin luostari kirkon viereen ja sen yhteyteen järjestettiin Silvesterin kappeli, paavi Silvesterin kunnikasi.

Camaldoli luostarijärjestö sai luostarin käyttöönsä 1500-luvulla ja neljäkymmentä vuotta myöhemmin muutti luostariin augustiiniläisnunnia, jotka vieläkin pitävät luostaria hallussaan.


IMG_3877Via Via Capo d'African ja Via dei Quercetin  kulmauksesta näyttää luostari näin mahtavalta. Quattro Coronati tarkoittaa neljää pyhimystä, Caludius, Nicostartus, Simpronianus ja Castorius, joiden reliikit on tuotu tänne hyvin aikaisi, alkuperäiseen kirkkoon. Luultavasti täällä on useiden muidenkin pyhimysten pyhät jälkeenjäännökset. Toisen tarinan mukaan kirkosta löytyy yhdeksän pyhimyksen reliikit.Sisäänkäynti basilikaan


Sisäänkäynti luostariin


Giovanni Da San Giovanni on maalannut absidin freskomaalaukset, joissa kuvataan neljää suojelumarttyyripyhimystä Severo, Severiano, Carpoforo ja Vittorino. Alttaritaulut pääalttarin vasemmalla puolen on maalannut Giovanni Baglione ja oikealla puolen olevat Raffaellino da Reggio. Maalauset ovat barokin ajalta.


Amerikkalainen kardinaali Roger Mahony on kirkon kardinaali ja siis vastuuussa kirkosta ja sen toiminnasta.xti_8170


Santa Barbaran kappeli

Tämä kappeli kuului jo alkuepreäiseen kirkkoon. Pyhä Barbara oli luultavasti kotoisin  Nicomeniasta, nykyisestä Turkista.


Santa Barbaran kappeli
Oratorio San Silvestro

Tässä pienssä oratoriossa on Paavi Silvetseristä I:stä ja keisari Konstanstinuskesta upeita freskomaalauksia. Silvesteri I oli ensimmäienn paavi ja keisari Konstantinus oli hän joka päätti että Rooman valtakunnassa sallitaan kristinusko. Se oli paavi Silvester I joka kastoi Konstantinuksen kristinuskoon kuolinvuoteellaan. Siis nämä feskomaalaukset ovat erittäin kallisarvoisia historiallisesti katsottuna. Tiedot Silveteri I:stä ja muistakin ensimmäisistä paaveista ovat hyvin niukkoja. Joten mitään aivan varmaa tietoa ei ole saatavilla. 


Oratorio San Silvestro


Ei kommentteja: