sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Santa Sabina

Rom, Basilika Santa Sabina, Außenansicht.jpg

Santa Sabina


Santa Sabina basilika, Piazza Pietro d'Illiria 1, Aventino

Avoinna kello 8.15-12.30, 15.30-18.00.

Messu arkisin kello 7.15  
pyhäpäivinä sekä sunnuntaisin kello 8.00, 10.30, 11.30.

Santa Sabina sijaitsee Aventinon kukkulan luoteisella kukkulalla. Kirkon alla tehdyt kaivaukset kertovat kirkon tuhat vuotista historiaa. Aventinon kukkulan valitsi aikoinaan muutamat Rooman rikkaimmat suvut asuinpaikakseen. Lähinnä Teveren jokea sijaitsi kylpylä Terme Surana Deciae, josta ei taida olla kuin kuin muutama muurin pala jälkellä. 

Kirkon paikalla sijaisti ensin Titulus Sabenae, jonka matruuna Sabinae on antanut nimen esikristittyjen kokoontumispaikalle, joka sijaitsi Sabinaen kotona. Tituluksen päälle sitten rakennettiin basilika neljännellä vuoisadalla. Kirkon perustaja on Pietro niminen herra joka oli kotoisin Illyriasta. Hän rakennutti kirkon noin 422-432. Rakennustarvikkeita haettiin pitkin Roomaa, raunioista ja hajonneista rakennuksista.


Paavi Honorius III antoi kirkon vuonna 1222 dominikaanimunkeille ja samalla rakennettiin luostari kirkon viereen ja kirkko sai myös samalla tornin, campanilen. Domenico Fontana korjaili kirkkoa 1500-luvulla. Kirkko tuhoutui pahasti tulipalossa. Kirkko on restauroitu vasta äskettäin.


Ehkä Rooman vanhimmat ja arvokkaimmat ovet jotka on suojattu muovilaatoilla
Vanhat rippituolit Santa Sabinan kirkossa

Kirkon ovet ovat vuodelta 432 jolloin paavi Celestino I toimi paavina. Ovet ovat valmistettu sypressipuusta marmoripielin. Ovessa on 28 arvokasta kasettia joista vain 18 on jäljellä.


Yksi ulko-oven kaseteista


Munio De Zamora, Dominikaanien korkein generaali, on haudattu Santa Sabina kirkon marmorilattian alle, aivan pääalttarin edustalle.


Scola Cantorum on peräisin yhdeksänneltä vuosisadalta. Scola Cantorum on eräänlainen keskiaikainen kuorolektari joka sijaitsee kirkkosalin lattialla, pääalttarin edustalla.
 

Madonna del Rosario del Sassoferrato
 


Dominikaani munkit syventyneet keskustelemaan luostarin puutarhassa 
 

Santa Sabina ja Aventino pitäisi kuulua niihin pakollisiin käyntikohteisiin Rooman visiitillä. Roomaa ei ole rakennettu päivässä joten olisi hyvä jos voisi katsella Roomaa ajan kanssa ja rauhassa. Pieni hengähdystauko Aventinossa Santa Sabinan vieressä sijaitsevassa puutarhassa on kokemus sekin. Santa Sabina ja Appelsiinipuutarha on hiljaisuuden tyyssija! Ehkä vain San Lorenzo fuori le Muran basilika voi kilpailla hiljaisuudesta Santa Sabinan kirkon kanssa.
 


File:Santa sabina internal 2.JPG

File:Santa Sabina.JPG

File:Basilica Santa Sabina (Roma) - window.JPG

File:S Sabina - portico 1000013.JPG

File:Santa sabina internal 5.JPG

File:Santa sabina out.JPG


Kosmaattikuvioinen Tabernaakkeli


Erittäin rauhallinen puutarha/puisto istuskella ja miettiä syvempiä
 

Santa Sabina takaapäin katsottuna

 Appelsiinipuita puutarhassa 


Paavi Pius V, Pyhä Celsus, Pyhä Hyacint ja Pyhä Dominicanus sekä Tuomas Akvinolainen ovat oleskelleet luostarissa. Santa Sabinan kirkossa on harvinaisen isot ikkunat jotka tuovat paljon valoa kirkkosaliin. Vahimmille kirkoille tyypillinen absidimosaiikki puuttuu kokonaan. Mahdollisesti mosaiikit ovat kauen sitten poistettu. Freskomaalaus on Taddeo Zuccarin maalaama 1500-luvulla ja mahdollisesti "matkii" poistettua mosaiikkia. Pääalttarin alla on kaikki pyhät reliikit, Santa Sabinan ja muiden pyhimysten. Molemmilla kirkkosalin sivuilla on kappeleita. Vain miespuoliset vieraat saavat käydä luostarissa katsomassa munkkisellejä, joissa kuulusiat pyhimykset ja Paavi Pio V ovat asuneet.


Täällä kuvia kirkosta! 
Ei kommentteja: