lauantai 30. maaliskuuta 2013

Musei Capitolini/Centrale Montemartini


File:Montemartini - facciata 1030415.JPG

Centrale Montemartini, Via Ostiense 110

Metro Garbatellan asemalle ja siitä sillan yli kävellen tai bussi 23, jää pois pysäkillä Ostinese/Garbatella.

Centrale Montemartini on osa Kapitoolista museota. Roomasta löydetään kaiken aikaa uusia argelogisia löytöjä. Tilanpuute pakotti avaamaan uuden Kapitoolisen museon haaraosaston. Museotiloiksi löydettiin vanha teollisuushalli jossa on vieläkin koneita ja esineitä muistuttamassa rakennuken omasta historiasta. Erinomainen ratkaisu omasta mielestäni.Teoliuushallin koneista ja inventaareista tuli ikäänkuin modernimman ajan musoeesineitä ja ne toimivat erittäin mainiosti kulissian arkeologislel löydöille.


Ulkoapäin ei rakennus kuitenkaan ole teollisuusrakennuksen näköinen. Erinomaisen mielyttävä ja viihtyisä museo kaikin puolin. Museossa on silloin tällöin myös musiikkiohjelmaa tarjolla "kaupanpäällisiksi". Pääsylipun museoon voi hommata vaikka netistä etukäteen, tai yhdistelmälipun kaikkiin kolmeen Kapitoolisen museon haaraosastoihin, 14 € ja se on voimassa seitsemän vuorokautta.



Museossa käynnin voi suunnitella samalle reissulle esimerksi San Pualo Fuori del Muran basilikan kanssa, jonne on noin kilometri matkaa samalla bussilla 23, tai kävellen. Garbatellassa  ja EUR'ssa kävely on antoisaa varsinkin arkkitehtuurista kiinnostuneille.

Paluumatkalla voi pysähtyä Piazza Ostialla/Pyramiden metroasemalla ja käväistä kävelyllä Protestanttisella hautausmaalla. San Pualo Fuori le Muran basilikan luona sijaitsee metroasema Basilica San Paulo, jolta sitten Piramiden metroasemalle. Ikävä kyllä hautausmaalle on vain yksi portti ja se sijaitsee via Via Caio Cestion puolella. Täällä olen kertonut hautausmaasta.

Testaccio ja Aventinokin ovat mielenkiintoisia ja hieman erilaisia kaupunginosia siinä matkan varrella. Ja vielä voi lisätä Caracallan Termen ja Circo Massimon mukaan saman päivän nähtävyyksiin, jos avan ehtii... Nähtävyyksiä ja kokemista riittää Roomassa vaikka millä mitalla. 

Fil: TrajanscolumbMdCR.jpg

Museossa on useita erittäin vanhoja argelogisia löytöjäkin ja monta muuta mielenkiintoista esinettä. Kuten kuvasta näkyy on alkuperäisen 40 metriä korkean Trajanuksen kolonnan kopiot täällä osina nähtävänä. Hyvä tilaisuus tutustua koko colonnaan kaikessa rauhassa.




























































Ei kommentteja: