tiistai 9. huhtikuuta 2013

Santa Maria in Via Lata


S. Maria in Via Lata

Via del Corso 306

Palazzo Pamphili/Galleria Pamphili vasemalla ja Santissima Sacramento di Santa Maria i Lata  keskellä ja Palazzo Pamphili vasemmalla. Kirkko seisoo aivan keskellä Roomaa. 


Santa Maria in Via Lata, Via del Corso 306

Nimi Corso tulee sanasta Corsi joka tarkoittaa hevosjuoksukilpailuja, joita paavi Paulo II järjesti kadulla 1460-luvulla. Paavi itse istui Palazzo Venezian pienellä parvekkeella ja seurasi kuinka hevoset saapuivat maaliin Piazza Venezialla. Joskus annettiin aasien juosta tai juutalaiset pantiin juoksemaan kilpaa. Juutalaisia ​​juoksutettiin niinkin myöhään kuin vielä vuonna 1668.

Monen sadan vuoden ajan pidettiin karnevaaleja Corsolla. Laulettiin ja tanssittiin kadulla ja heiteltiin serpentiinejä, kukkasia ja karamellejä toistensa päälle. Alkoholin käyttö oli aivan järjetöntä ja useimmat varustautuivat naamioihin kuten Veneziassa on vieläkin tapana viettää karnevaaleja.

Via del Corson varrella sijaitsee upeita palatseja ja elegantteja vaatetusliikkeitä nykyään. Via del Corso on 1,6 kilometriä pitkä suora katu. Via del Corso on entinen Via Flaminia, joka kulki Piazza Venezialta suoraan kohti Ponte Milviota Rooman pohjoisosassa. Via Flaminian loppupää sijaitsee noin viisi metriä Via del Corson alla. Niin paljon hajonneita rakennuksia ja muuta roinaa on kertynyt maan pinnalle, jotka sitten on vaan tallattu ja tasoitettu ja uusia rakennuksia ja katuja rakennettu päälle. Keskiajalla kutsuttiin Via del Corson loppupäätä Via Lata'ksi, josta nimi kirkolle. Nykyinen Via Latan kuja /katu kulkee kirkon oikeata sivua.


Via Latan varrella on tämä vedenkantaja vesiposti. Aikoinaan vesi piti kantaa Teveren joesta ja tämä kuvaa sellaista vedenkantajaa.Santa Maria in Via Lata, Via del Corso 306 

Nykyään kirkko on näköjään avoinna kaikkina viikon päivinä erikoiseen aikaan kello 17.00 - 22.30, paitsi sunnuntaisin kello 9.45 - 11.30 ja 17.00 - 22.30. 

Messu arkipäivinä vain kello 20.00, sunnuntaisin ja pyhäpäivinä kello 10.30 ja 20.00.

Santa Maria in Via Latan kirkko on suosittu rukouskirkko jonne ihmiset poikkeavat mielellään keskipäivän tauon aikana ja työpäivän päätteeksi. Via Latan katu löytyy noin reilun sadan metrin päässä Via del Corso'lla, Piazza Venezialta lähdettäessä.

Kirkon vasemmalla puolen sijaitsee  Centro di Cultura Mariana Mater Ecclesiae, joka kuuluu Marianum nimiselle teologiselle tiedekunnalle. Marianum on katollisen kirkon Pyhää Mariaa ja Mariapalvontaa koskeva tiedekunta.


Pääalttarin Maria ikooni, Vergine Advocata, on 1200-luvulta.

Luultavasti alkuperäinen kirkko seisoi jo tällä paikalla seitsemännen vuosisadan lopulla. Teveren joki tulvi usein pahasti 1400-luvulla, ja koko kirkko oli rakennettava uudestaan ​​tulvien takia. Alkuperäinen kirkko joutui lattian alle. 

Vasta kaksisataa vuotta myöhemmin sai kirkko julkisivun vuonna 1668. Barokkijulkisivun valmisti Pietro da Cortona joka laittoi kirkon sisäänkäyntiin kahdeksan mahtaava kolonnaa. Olimpia Aldobrandini joka oli ainoa Aldobrandinin suvun valtavan suuren omaisuuden perijä, kustansi kirkon lisärakennuksen vuonna 1650, jolloin kirkko liitettiin läheisesti Pamphilin sukuun. Olympia Aldobrandini nimittäin mení naimisiin yhtä upporikkaan attelisherran Camillo Pamphilin kanssa ja heidän palatsinsa sijaitsee vieläkin kirkon vieressä.

Kirkkosalin kaksitoista kolonnaa ovat sisilialaista punaista jaspiskiveä. Kirkossa on käytetty paljon marmoria ja kultauksia. Pääalttaria on pidetty Gian Lorenzo Berninin luomuksena, mutta siitä ollaan epävarmoja. Kirkkoon on haudattu useampia Napoleon Bonaparten sukulaisia. Mestari Rafaelin ystävä runoilija Antonio Tebaldeo on haudattu kirkkoon. Rafael on maalannut portretin Antonio Tebaldeosta ja sitä säilytetään Vatikaanin museon Pinacotecassa.

Legenda kertoo että kirkko rakennettiin paikalle jossa Pyhä Pietari ja Paavali sekä apostolit Johanens ja Luukas pysähtyivät. Toinen legenda kertoo kuitenkin että pyhä Paavali olisi asunut tällä paikalla.

Käynti argeologisissa kaivauksissa alkuperäisessä kirkossa ja kryptassa on mahdollista perjantaista sunnuntaihin kello 10.00-18.00. Sisäänpääsymaksu 2 €. Sunnuntai-iltaisin helmi-maaliskuussa on erilaisia ​​kirkkokonsertteja kello 21.00. Ilmainen sisäänpääsy konsertteihin.

 

Santa Maria in Via Latan kirkko on hyvin vanha ja se vanhin kirkko on maan alla silla Rooman tiet ja uudemmat rakennukset ovat rakennettu kaikkien vanhojen hajonneiden rakennusten ja roinan päälle.
Santa Maria in Via Lata on erittäin kaunis ja suosittu kirkko.


Palatsissa on Caffe Doria Gallerian vieraille, mutta kahvilaan pääsee myös kadulta Via della Gatta 1. Kahvila on elegantti, rauhallinen ja kohtuuhintainen. Via della Gatta on hiljainen sivukatu joten harva eksyy kadulle ja kahvilaan. Silti suosittelen tätä erinomaista kahvilaa jossa ei ole tungosta. Kahvila Doria on avoinna kello 10.00 - 17.00. Ehdoton suosikki!

HUOM! Ikävä kyllä ​​täälläkin, kuten monessa muussakin italialaisessa kahvilassa, kahvi maksaa kaksi tai kolme kertaa hinnan, jos istuu pöytään.


  
Kirkon vieressä sijaitsee uskonnollinen instituuttis nimeltä Suore figlie della Chiesa, jotka jakavat tämän erittäin kauniin sisäpihapihan tai chiostron, kuten sitä voi nimittää.

Tämä sisäpiha on samalla Palazzo Doria Pamphilin toinen palatsin sisäpihoista. Kurkatkaa tokin pihalle jos kuljette Via Corsolla. Piha sijaitsee heti kirkon vasemmalla puolella, sijaitseva portti on avoinna.

Palazzo Doria Pamphil'iin pääsee myös katsastamaan. Tämä platsi on todella kokemisen arvoinen. Sisäänkäynti Via del Corso 5, tuosta kirkon viereisestä portista. Avoinna joka päivä kello 9.00-19.00. Sisääsnpääsymaksu 11 €.

File: Pigna - s Maria in via Lata - pronao, soffitto 1160478.JPG

Krypta on arkeologinen nähtävyys. Sisäänpääsymaksu.

Atriumin vasemmalta puolen lähtee portaat kirkon alle kryptaan. Siellä on neljä huonetta ja yhdessä sijaitsee Oratorium, rukoushuone, alttareineen. Kerrotaan että Paavalia onpidetty täällä vankina ennen kuin hänet teloitettiin. Samaa tarinaa kerrotaan myös San Paulo alla Regolan kirkosta. Tiedä hänta sitten.File: Pigna - s M i via Lata Cripta Colonna 5170013.JPG

File: Pigna - s M i via Lata Cripta muro Travertino 5170005.JPGEi kommentteja: