sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Santi Apostoli


Santi Apostoli, Piazza dei Santi  Apostoli

Santi Santissimo XII Apostoli/kahdentoista Pyhän apostolin kirkko Piazza dei Santi Apostoli, Palazzo Colonnan sisällä ikäänkuin. Kirkko sijaitsee keskellä kaupunkia, hyvin lähellä PIazza Vaneziaa. Täällä ole tehnyt postauksen Palazzo Colonnasta.

Basilique des Saints-Apôtres.JPG

Basilica Santi XII Apostoli, Basilica Minore,
 Piazza dei Santi Apostoli

Avoinna:

 joka päivä kello 8-19.

Alkuperäisen kirkon rakennutti paavi Julius II della Rovere vuosina 337-352. Kirkko kuuluu Rooman vanhimpien kirkkojen joukkoon. Kirkko on alunperin pyhitetty Pyhälle Jaakopille ja Pyhälle Filippukselle mutta myöhemmin kaikille apostoleille. Paavi Pelagius rakennutti kirkon uudestaan ​​500-luvulla. Kirkko tuhoutui melko paahasti maanjäristyksessä vuonna 1348. Paavi Martino V Colonna korjautti kirkon vuonna 1714. 


Giuseppe Vasin kuvaus vuodelta 1754 Colonnan suvun palatsista ja sen vieressä seiosvasta Santi Apostolin kirkosta.

Colonnan suku rakensi palatsin kirkon viereen ja kirkon korjausten kautta he saivat kirkon ikäänkuin sukunsa omistukseen. Colonnan aatelissuku on Italian arvostetuipia, joilla oli suuri valta keskiajalla ja renesanssin ajalla. Suvun juuret tulee Napolista. 

Suku jakaantuu seitsemään haaraan, ja jokainen haara omistaa suuret alueet Italisasa. Prinssi Prospero Colonna asuu perheineen kirkon ympärillä sijaitsevassa palatsissa. Hän on suvun päämies. Hän on asunut koko ikänsä juuri tässä palatsissa. Hänelle kuuluu myös Palianossa sijaitseva palatsi. 

Tällä sivuila esitellään Italian historiallisesti arvokkaimmat rakennukset. Raknnuksia on  valtava määrä! Palazzo Colonna on yksi niistä promeimmista. Palatsi on osaltaan nykyään Galleria. Suvusta on noussut kolme paavia ja lukuisia kardinaaleja.


Via della Pilottan kadun ylitse kulkee palatsista silta, mikä johtaa Colonnan aivan ihanalle puistoalueelle. Silloin tällöin pääsee maksua vastaan oppaan kanssa ryhmässä käymään täällä puistossa.


 Giardini Colonna/Colonnan puisto

Baccio Pontelli suunnitteli kirkon julkisivun ja Melozzo da Forli maalasi freskomaalaukset. Paavi Clemente XI Albani korjautti kirkon 1700-luvulla jonka yhteydessä osa freskoista tuhoutui ja osa kuskattiin Vatikaaniin. Carlo Francesco Fontana suunnitteli barokkityylisen sisustuksen kirkkoon. Kattofreskot maalasi Baciccia vuonna 1707. Giuseppe Valandier korjaili kirkkoa vuonna 1827. 


Portico, sisäänkäynti kirkkoon

Carlo Rainaldi suunitteli portikon. Portikon edessa on kaunis rauta-aitaus, jossa on ovi ja joka on avoinna silloin kun kirkko on avoinna. Pietro Vassalletto on muovannut tuon leijonan laatan alla.


Ss. apostoli, portico, lapidario.JPG

Ss. apostoli, portico, lapide alessandro riario e tomba terragna.JPG


Ss. apostoli, portico, leone stiloforo dei vassalletto, xiii sec.JPG

Toinen Vassalletton leijonista vahtii kirkon sisäänkäynnin vieressä.

Kirkon takana sijaitsee katolisen Kirkon yliopisto Oriana. Kirkon vieressä sijaitsee Frati Minori/fransiskaaniluostari Convento di Santi Apostoli. Heidän käytössä ja vastuulla on nykyään  Santi Apostolin kirkko. Luostarissa sijaitsee fransiskaanien pääpaikka Roomassa. Luostari kuuluu silti Vatikaanille ja basilika Italian valtiolle nykyään. Luostarissa on nykyään 32 veljestä 14 eri maasta ja luostarissa puhutaan neljää kieltä. Luostarin tiloissa Sala dell'Immacolata'ssa pidetään usein sunnuntaisin konsertteja. Sisäänpääsy Via del Vaccaro 9. Sisääpääsymaksu noin 8-10 €. Suosittelen!


Carlo Rainaldin asettamat kahdentoista apostolin patsaat seisoo ylhäällä kirkon katon reunustalla.


Ison lasi-ikkunan yläpuolelle, ylinpänä kirkon katolla on Giovanni Torlonia kaiverruttanut tekstin itsensä kunniaksi 1700-luvulla. Hanen käsityksensä mukaan se oli "Jumala joka aateloi hienot herrat". 

Giovanni Torlonia oli erittäin rikas ja vaikutusvaltainen Herra. Hän kustansi kouluja, lastenkoteja ja Santi Apostoli kirkon korjaukset, joten hänellä oli varaa pyytää arkkitehti Giuseppe Valadierin raapustamaan kirkon ikkunan päälle kunniamaininnna Herra Torlonialle itselleen. Torloniat omistivat suuria maa-alueita Lazion maakunnassa ja Herra Trolonialla oli monen monta herttuaan ja prinssin titteliä. Torloniat omistivat pankin ja Torlonia tomi myös Kikkkovaltion pankkiirina. Täällä olen tehnyt postauksen Villa Torloniasta.

Palazzo Colonna, Santi Apostolin Basilika ja Palazzo Santi Apsotoli, jossa sijaitsee luostari ja johon vanhin luostari in liitetty, ovat rakenenttu yhteen. Koska kirkkorakennus joutui kahden palatsin väliin suunniteltiin kirkonkin julkisivu muistuttamaan palatsin julkisivua.


Pääalttari

Carlo ja hänen poikansa Francesco Fontana käyttivät kahta väriä, kultaa ja valkoista koristellessaan kirkkosalin. Alunperin kirkkosalissa oli useampia hautakappeleita, mutta nyt niitä on vain kolme kummallakin puolen kirkkosalia. Sakristia sijaitsee yleensä oikealla puolen absidia, mutta täällä se sijaitsee vasemmalla puolella. Pääalttarin edustalta näkee kryptaan/ Confessioon, jossa on perinteen mukaan toinen alttari. 

Oikealla puolella sijaitsee Cappella Bessarione, joka oli suljettu kaksisataa vuotta. Kappeli avattiin vuonna 2010 ja sinne in sisäänpääsymaksu 4 €.


Cappella Bessarione (1403.1472) on kardinaali Basilius Bessarionen hautakappeli. Hän oli myös tunnettu humanisti ja filosofi. Basilius Bessarionen asunto, Casina del Bessarione, sijaitsee Via di Porta San Sebastiano 8. Se on ikävä kyllä ​​nykyään suljettu vierailta. Täällä olen kertonut ihanasta ja viihtyisästä Casina del Besarionesta. Kukapa ei täällä Casinassa viihtyisi asua!


Kappeli on avoinna perjantina ja launataina kello 9-12.

 Sisäänkäynti ulkoapäin ovesta kirkon vasemmalta puolelta.

Melozzo da Forlin (1438-1494) alkuperäinen freskomaalaus pääalttarilla pantiin paloiksi ja vietiin Vatikaaniin.


Kirkon nykyinen pääalttaritaulu on Rooman suurin. Taulu on 4 metriä korkea ja6, 5 mteriä leveä. Taulun maalasi Domenico Muratori vuonna 1704.

Kirkon täydellisessä uuskorjauksissa laitettiin alttaritaulu paloiksi ja osa niistä vietiin Vatikaanin museoon ja osa Palazzo del Quirinaleen. 

Tilalle on laitettu Domenico Maria Muratorin maalaama fresko. Se on ehkä Rooman suurin alttarifreskomaalaus, 14 x 6,5 metriä.

Melasso da Forlin maalausta pidetään mestarillisena työnä. Uusrakennustöihin osallistui Carlo Fontana ja hänen poikansa Fransesco Ludovico Rusconi Sassi ja Nicola Michetti. 


Komeat kattofreskot ovat Giovanni Battista Gaullin maalaamat.

Fil: SS.  Apostoli.jpgAntonio Canovan tekemä kaunis hautamuistoreliefi Giovanni Volpaton kunniaksi.


Sisäänkäynti krypta

Krypta on peruskorjattu vasta äskettäin ja argelologit ovat sen myös tutkineet. Jos kryptan galleriporit ovat avoinna niin silloin saa käydä kryptassa. Kirkkovaltion maininnoissa lukee että silloinen paavi perusti Sancti Filippi e Iacobi nimisen kristillisen kokoontumispaikan Santi Apsotolin paikalle vuonna 112? Mutta mitään tiltulia ei kuitenkaan ole ollut paikalla. Paavi Johannes III sitten muutti vuonna 555 kirkon nimen Santi Apostoliksi.

 

Luostarin fransikaanimunkit säilyttivät Michel Buonarotin ruumista kirkon kryptassa kunnes Michelangelon kaverit Firenzestä tulivat ja hakivat ruumiin. Han paketoivat ruumiin ja kärräsivät sen Firenzeen, jossa Michelangelo on haudattuna Santa Crocen kirkossa.


Pyhän Jaakobin ja Filippon jälkeenjäännökset tuotiin katakombeista tänne kryptaan. Mutta kun nyt jälkeenpäin tutkittiin heidän jälkeenjäännökset niin hiomattiin, ettei jäännökset olekaan heidän, vaan kahden muun henkilön. Nykyään pystytään täydellä varmuudella tunnistaa jälkeenjäännökset.

Kryptaan on haudattu myös paavi Sixtus IV della Roveren sisko ja isä. Siellä on myös joittenkin muiden pyhimysten jälkeenjäännökset. Kryptassa saa käydä kuka vaan jos portit sinne ovat avoinna. Siellä on melko pimeää joten kirkon vahtimestarin voi ystävällisesti pyytää sytyttämään valot.

Antoniozzo Romanon Madonna ja lapsi maalaus löytyy Pyhälle Bonaventuralle pyhitetystä kappelista, ensimmäinen oikealla puolen kirkkosalia. Kardinaali Bessarione luovutti maalauksen Santi Apostolin kirkolle. Odeschalchin suvun kappeli löytyy myös kirkkosalin oikealta puolen. Heidän palatsinsa sijaitsee vastapäätä kirkkoa. Palatsin ovat omistaneet myös Benzonit, Ludovisit, Colonnat ja Chigin ja Balbin suvut. Odeschalchin suku asuu vieläkin osassa palatsia ja neljä muuta palatsin osaa ovat vuokralla.

Fil: Antonio Canova-grav påven Clemens XIV.jpg

Paavi Clemente XIV hauta

Paavi Clemente XIV Ganganelli in haudattu Pyhälle Fransiscus Assisilaiselle pyhitettyyn kappelliin. Kirkkoon on haudattu myös Carlo Colonna, Maria Lucrezia Rospigliosi Salviati, Bernardino Ludovisi ja Filippo Colonna. 

Chiostri del palazzo dei ss. apostoli, 01.JPG

 Tässä joitakin valokuvia luostarin puolelta

Chiostri del palazzo dei ss. apostoli, 06.JPG
Ei kommentteja: