lauantai 1. kesäkuuta 2013

Oratoriot San Silvestro ja Santa Barbara CelioKirkko on avoinna kello 6.30-12.45 ja 15.00-19.45
Oratorio San Silvestro avoinna kello 8.30-11.45 ja 16.00-17.45
Luostari avoinna kello 10.00-11.45 ja 16.00-17.45

Messu arkisin kello 18.30 ja sunnuntaisin ja pyhäpäivinä kello 11.00
Kappelit eivät ole avoinna messujen aikana
Ilmainen sisäänkäynti

xti_8146

Chiesa dei Santi Quattro Coronati

15_santi_quattro_coronati - 09

Basilika dei Santi Quattro Coronati sijaitsee Rooman kekustassa omalla kukkulallaan, Celion kaupunginosassa. Kirkko on pyhitetty neljälle marttyyrille, Castorio, Sinforiano, Claudio ja Nicostrato. Nämä neljä miestä olivat ns marmorari, jotka valmistivat marmorista erilaisia esineitä.

Nykyisin on Roomassa jopa korkeakoulu jonka nimi on Univercità dei Marmorari di Roma. Yliopisto perustettiin vuonna 1406. Heidän tiloissa, Vicolo della Cecchiagnoletta 14,  on kirjasto josta löyty noin 5000 teosta jotka käsittelee kuvanveistoa, marmori- ja mosaiikkitöitä. Kirjasto on avoinna kaikille maanantaista perjantaihin kello 10.00-13.00 ja 14.00-16.00. Melko pitkällä keskustasta, Terminiltä bussilla 714 ja Piazza San Giovanni in Lateranolta busilla 218. 

Neljän marttyyrin kerrotaan toiminen myös sotilaina, mutta heidät tapettiin syystä ettei he halunneet uhrata Asclepius jumalalle, joka oli lääkinnän ja terveyden Jumala kreikkalaisen mytologian mukaan. Keisari Diocletianus käski tappaa kaikki neljä oikuttelijaa. Asclepius kuvataan usein käärmeen kanssa  josta on tullut apteekkialan tunnus. 

Santi Quattro Coronatiin pääsee Via dei Santi Quattro Coronatia pitkin. Se sijaitsee noin 200 metriä Colosseumilta itään päin, suoraan Via dei Santi Quattroa pitkin ja sitten ylös Via dei Santi Quattro Coronatia.
Valokuvia täällä!


Ihastuttava chiostro, luostarin sisäpiha

Luostari ja sen kirkko on yksi Rooman parhaiten säilynyt ja huolella ja varovaisuudella hoidettu keskiaikainen rakennus, Rooman vanhimpia. Juuri sen alkuperäsiyys ja aitous antaa tunnelmaa kaikessa yskinkertaisuudessaan. Tämä on paikka jossa sielu lepää.

File:Celio - ss Quattro - chiostro 1070907.JPG

File:Ss quattro chiostro 3 990815.jpg

Luostarin  sisäpihan suihkulähde on ns cosmatesco tyylinen jonka on Antonio Munoz suunnitellut.

File:Celio - ss Quattro - chiostro 1070905.JPG


File:Celio - Santi Quattro - ingresso della Confraternita dei Marmorari 01525.JPG

Sisäänpääsy Oratorio San Silvestroon

Paavi Silvestro I, tai Rooman piispa, kuten ensimmäisinä katolismin vuosisatoina paaveja kutsuttiin. Silvestro oli 33. Rooman piispa/paavi. Hän kuoli Roomassa 31. joulukuuta vuonna 335 ja hänet haudattiin Priscillan katakombeihin. Hänen kuolinpäivänsä kunniaksi juhlitaan silvesteriä, uutta vuotta. Silvestro toimi paavina 21 vuotta. Silvestro oli ensimmäinen paavi jota ei uhattu vainoilla. 

Kardinaali Stefano Normandis, jonka  huostassa oli Santa Maria in Trasteveren basilika, rakennutti tämän oratorion vuonna 1246. Ostian piispa Rinaldo dei Conti di Segni vihki Oratorion käyttöön. Oratorio tai paremminkin oratorium on latinalainen pieni kappeli, rukoushuone, eräänälainen alkukristillinen yksityiseen käyttöön tarkoitettu rukoushuone. Myöhemmin vuonna 1248 oratorio luovutettiin ns marmorarien, kuten tuolla jo mainitsinkin,  yksityiseen käyttöön.
Oratoriossa on paljon freskomaalauksia, ns actus Silvestri, maaluksia jotka kertovat paavi Silvestro I:n elämästä. Siellä on myös freskomaalauksia, jotka kuvaavat Keisari Konstanstinin kääntymisestä kritsinuskoon ja kuinka keisari Konstantinus alkoi rakennuttamaan San Giovanni in Lateranon basilikaa vain kahdeksan vuorokautta sen tapahtuman jälkeen omaan asuntoonsa Lateraanon palatsiin.

Joukossa on myös freskomaalauksia, jotka koskevat Konstantinuksen äidin Elenan/Helenan elämää. Helena sympatisoi juutalaisten kanssa joten paavi Silvestro pyysi kahdentoista rabbinin tekemään testin, kumpiko uskonto on se oikea, juutalainen vaiko kristinusko. Rabbinit puhaltaisivat härän korvaan kirjaimet YHWH, joka tarkoittaa hebrealaisia kirjaimia yod, he, vav ja he, meidän kirjaimilla j, h, v ja h. Rabbinit  tekivät niin kuin paavi Silvestro I pyysi tekemään ja he puhalsivat härän korvaan hebrealaiset kirjaimet ja härkä kuoli heti. Paavi Silvestro I  puhalsi vuorostaan kuolleen härän korvaan Kristuksen nimen ja niinkös härkä heräsi heti kuolleista. Paavi Silvestrolle se tarkoitti sitä että kristinusko on se oikea uskonto. Helena matkusti melko pian tämän jälkeen Jerusalemiin.

File:Adorazione della Croce con i santi Costantino, Elena e Silvestro.jpg

Tässä Paolo Caylinan maalauksessa nähdään Konstanstinus Suuri, hänen äitinsä Helena ja paavi Silvestro I. Maalaus löytyy Santa Crocen luostarista Bresciasta. Näitä kolmea henkilöä me voidaan kiittää että kristinusko on ylipäätään olemassa, jos nyt sattuu olemaan harras uskovainen. Parenpaa todistusta kristinuskon syntymästä, kuin Oratorio San Silvestrossa sijaistevat freskomaalausket, on tuskin edes tarpeellista vaatia.

File:CappellaQuattroCoronati.jpg

File:Celio - ss Quattro - marmorari 1070925.JPG

File:Celio - ss Quattro - oratorio s Silvestro 1070924.JPG

File:Celio - ss Quattro - oratorio s Silvestro - cosmatesca 1070926.JPG

Oratorion cosmatesque kuvoinen marmorilattia

File:Celio - ss Quattro - oratorio s Silvestro 1070928.JPG

File:Constantin and christians' deputation.jpg

File:Constantin leads St Silvester's horse.jpg

File:Constantin's ambassadors before Pope Silvester.jpg

File:Constantin's baptism by Silvester.jpg

File:Costantino sogna pietro e paolo.jpg

File:Dispute of S.Sylvester and rabbi Zambri.jpg

File:Holy Cross Elevation.jpg

File:Last Judgement (Chapel S.Silvestro).jpg

File:Sylvester I and Constantine.jpg

File:Silvester explains St Peter's and Paul's vision to Constantin.jpg

File:Celio - ss Quattro - cappella s Barbara 1070917.JPG

Oratorio di Santa Barbara al Celio

Santa Barbaralle pyhitetty oratorio löytyy myös San Gregorion kirkon yhteydestä. Se oratorio seisoo melkein sillä paikalla jossa Pyhä Gregorius I syntyi ja kasvoi. Pyhä Barbara oli hänen äitinsä. Vanhempiensa kuoltua Gregorius rakennutti luostarin oman kotinsa paikalle. 

Mutta tämä Santa Barbaralle pyhitetty oratorio sijaitsee Santi Quattro Coronatin kirkon tiloissa. Tämä oratorio on yhdeksänneltä vuosisadalta. Tämä on toinen Oratorio San Silvestron lisäksi niistä neljästä akuperäisestä kappelista tai oratoriosta, jotka ovat sijainneet Santi Quattro Coronatin kirkon yhteydessä. Pyhälle Nikolaukselle pyhitetty Oratorio sijaitsee augustiiniläisluostarin tiloissa, eikä sinne ole sisäänpääsyä. Santa Barbaran kappeli sijaitsee basilikan vasemmassa kulmauksessa. Vasta vuonna 1913 peruskorjausten aikana tuli esille freskomaalauksia, jotka kertoivat Pyhän Barbaran elämästä. Aikaisemmin ei tiedetty, että kenelle oratorio oli pyhitetty. Oraotiro di Snta Brabara on ikävä kyllä korjauksista huolimatta päässyt pahasti rapistumaan.

File:Celio - ss Quattro - cappella s Barbara 1070915.JPG

File:Celio - ss Quattro - cappella s Barbara 1070916 .JPGEi kommentteja: