lauantai 1. kesäkuuta 2013

Via Cornelia


File: Plan Rom-Via Cornelia.png

Useiden arkeologien keskuudessa ollaan melko varmoja ettei Via Cronelia nimistä tietä ole ollut, vaan se oli osa Via Aureliaa. Via Aurelia lähtee nykyään Via di Porta Cavalleggeristä, Vatikaanin muurin eteläisen seinän kupeesta suoraan länteen päin. Via Aurelian alku on sijainnut suurin piirtein Castel Sant'Angelon, siis Hadrianuksen mausoleumin edustalla. 

Toisen käsityksen mukaan Via Cornelia on voinut olla Via Triumphalis tien alkupää. Via Triumphalis kulki Teveren rantaa pitkin  noin 14 kilometriä länteen päin, Boccean suunnalle. Keisari Caligula 12-41 jaa rakannutti ison sirkuksen, Neron sirkuksen, tien varrelle. Sirkuksella tapahtui ensimmäiset kristittyjen vainot. Pons Aurelianuksen silta, nykyinen Ponte Sant'Angelo, rakennettiin toisella vuosisadalla ja sitä pitkin pääsi Teveren toiselle rannalle josta Via Aurelia sai alkunsa.

Koska roomalaiset eivät sallineet haudata kuolleita kaupunginmuurin sisäpuolelle niin hatausmaita  syntyi kaikkien suurten kaupungista ulospäin johtavien teiden varteen. Niinpä Via Corneliankin  varteen syntyi hautausmaa.


Neron Cirkus ja Meta Romulin pyramidi Via Cornelian varrella

Meta Romuli pyramidista ei tiedetä juuri paljoakaan. Se hajoitettiin keskiajalla jotta saatiin Borgon kaupunginsosaan rakennettua leveä katu. Via Cornelia oli hautausmaantie luultavasti ja Meta Romuli on voinut olla, kuten vieläkin  on jäljellä oleva Cestiuksen pyramidikin, jonkun korkea-arvoisen roomalaisen hautakammio. Kooltaan se oli samankokoinen kuin Cestiuksen pyramidi ja myös katettu valkoisella marmorilla. Pyramidi oli vielä jäljellä  kun alkuperäinen Pyhän Pietarin kirkko, ns Konstantinin basilika rakennettiin 300-luvulla.

Keskiajalla luultiin että Meta Romuli pyramidi oli Romuluksen, Rooman perustajan, hautakammio. Ja siitä pyramidi sai nimensä. Cestiuksen pyramidiakin on aikoinaan nimitetty Remuluksen pyramidiksi, Roomuksen veljen mukaan.

Argeologisten kaivausten yhteydessä vuonna 1924 tuli esielle että melko suurella varmuudella on Via Cornelian tie ollut olemassa ja se kulki hautuasmaan läpi kohti länttä.

Fil: ViaCorneliaVatican.JPG

Akaisemmin luultiin että Via Cornelia kulki kuvassa merkitsemää reittiä mutta se on kuulema väärää tietoa. Ties siitä nyt sitten...


Fil: Plan över Circus Neronis och St Peters.gif


Tähän karttaan on merkitty Circus Nero ja kartalle on myös merkitty vanha ja uusi pyhän Piatarin  kirkko. ja Via Cornelia. Tässä on toinen kuvaus Via Cornelian reitistä. Tälle kartalle on merkitty Circus Nero ja obeliskin paikka josta se sitten myöhemmin siirrettiin uuden Pyhän Pietarin basilikan eteen keskelle toria. 

Nykyään luullaan että Circus Nero sijaitsi niin että obeliski on oikeassa alkuperäsiessä paikssaan mutta sirkus on ollut 170 astetta oikealle, joten sirkuksen sisäänkäynti joutui itäiselle puolelle. Via Corneliuksen on täytynyt kulkea Neron sirkuksen pohjoista sivua. 

Heti Vatikaanin läntisessä päädyssä, johon Via  Cornelian on pitänyt kulkea, sijaitsee nykyään Via Aurelia, jota reunustaa muurit molemmin puolin. Nykyinen Via Cornelia lähtee Via Boccean ja Via Torrevecchian risteyksestä ja päätyy Rooman kehätielle, alueelle jonka nimi on Aurelio, suburbio di Roma, siis Rooman esikaupunkialueelle nimeltä Aurelio. Vatikaanin jälken länteen päin sijaitsee Quartiere Aurelio XIII ja siis sen takana tämä Aurelion suburbio.


Quartiere Aurelio XIII

Vasemmalla metroasema Aurelio,  alinna Villa Doria Pamphilin huvila ja puisto ja oikealla Vatikaani ja Teveren joki. Via Cornelian tie, jos sitä nyt on ollut lainkaan olemassakaan, on kulkenut tuosta Via Aurelian reittiä tai mahdollisesti Via Baldo degli Ubaldin reittiä suoraan länteen.


Aurelion alue on kaunista ja viihtyisää aluetta asua. Tällä aluella asuu noin 50 000 asukasta. Täältä on hyvät kulkuyhteydet kaupungille. Metrojuna pysähtyy keskellä aluetta Baldi degli Ubaldi'lla. Asema ei vaan näy tuossa kartalla.

Fil: St Peters moms distance.jpg

Nykyinen Via della Consiliazionen katu kulkee suurin piirtein samaa reittiä kuin Via Cornelia aikoinaan, mutta monta metriä korkeammalla. Via Cornelia jatkui myös suoraan Pyhän Pietarin basilikan läpi ja sen rippeet ja hautausmaa sijaitsevat nykyään siis basilikan alla. Kadunkin alla on varmasti paljon roinaa haudattuna. Hautausmaasta, Vatikaanin necropolista, olen tehnyt omat sivut.Vatikaanin länsi puolella noin kilometrin päässä sijaitsee metroasema jonka nimi on Cornelia. Metronjunan laituri on hyvin syvällä maan alla, jonne pitää mennä monien portaiden kautta. 


Villa Carpegna'n puistoalue sijaitsee hyvin lähellä ornelian metroasemaa. 

Aurelion alueella sijaitsee runsaasti kauniita huviloita ja upeita ja korkeatasosia hotellejakin. 

Villa Carpegna ingångs P1000737.JPG

Kardinaali Gaspare Carpegna rakennutti 1600-luvulla tämän mahtavan huvilan kodikseen. Huvilan ympärillä oli viininviljelyä ja kasinokin. Rooman kunta osti huvilan vuonna 1978 ja kuunnosti sen, jonka jälkeen rakennukseen muutti Quadriennale di Roma, säätiö jonka tehtävänä on vaalia italialaista nykytaidetta. Säätiö kuuluu Rooman kunnan virastoon nimeltä  Ministero per i Beni e le Attivitá e dal Commune di Roma.

Villa Carpegna - villa P1000746.JPG

Parin sadan merin päässä sijaitsee myös hotelli nimeltä Villa Carpagna.

Ei kommentteja: