perjantai 14. kesäkuuta 2013

Santi Luca e Martina

File:2012-02-17 Foro Romano da Palazzo Senatorio 3.jpg

Santi Luca e Martina, Via della Curia 2, katu lähtee Via Imperialilta

Basilika on ollut suljettu aikansa, mutta nykyään avoinna lauantaisin lokakuusta huhtikuun loppuun kello 9.00 - 18.00 ja toukokuusta  syyskuun loppuun kello 9.00 - 20.00. Messja ei enää taida olla lainkaan.

Kirkko on Pietro da Cortonan mestarityö, ehkä hänen tärkein ja kaunein. Hän on suunitellut kirkon niin ulkoa kuin sisältäkin päin. Hyvin moni on nähnyt kirkon ulkoapäin mutta harva sisältäpäin. Älkää jättäkö väliin, vaan käykää sisällä. Kryptaan pääsee kun pyytää kirkkovahdin avaamaan oven.


Santi Luca e Martina

Muutama vuosi sitten sai Foro Romano ilta- ja yövalaistuksen syntymäpäivälahjana, kun Rooma täytti vuosia. Rooma on 2766 vuotta vanha.

Pietro Berrettini, Santa Martina, Los Angeles County Museum of Art

Pietro Berrettinin maalaus, joka kuvaa Pyhää Martinaa 
Maalaus löytyy Los Angeles County Museum of Art'ista

Paavi Onorio I päätti rakennuttaa kirkon Santa Martinan kunnikasi. Kirkko on tietääkseni ainoa kirkko, ainakin Roomassa, joka on pyhitetty Pyhälle Martinalle. Martina syntyi Roomassa ja kuoli vuonna 230 marttyyrikuoleman. Tammikuun 30. päivä vietetään Santa Martinan päivää erikoisen riitin mukaan. Martina kuului Rooman yläluokkaan. Martina pakotettiin menemään rukoilemaan Apollon temppeliin mutta kirkko hajosi. 

Martinan jälkeenjäännökset löydettiin Santi Luca e Martina basilikan kryptasta 25. lokakuuta vuonan 1634. Pietro da Cortona valmisteli itselleen hautaa kryptaan ja löysi samalla Pyhän Martina jälkeenjäännökset.


Pietro da Cortonan maalaus Pyhästä Martiansta,
 Princenton University Art Museum

Taidemaalari Pietro da Cortona löysi pyhän Martinan jälkeenjäännökset 25.lokakuuta 1634 täältä Santi Lucan kirkon kryptasta.

Saint Luke evangelisten - icon.jpeg

Luca Evangelista, ortodoksinen ikooni 1800-luvulta

Santi Luca e Martinan basilika on myös pyhitetty apostoli Luukkaalle, Luca italiaksi. Italiaksi häntä kutsutaan nimellä Luca Evangelista.  Paavi Sixtus V antoi kirkon 1500-luvulla Accademia di San Luca'n käyttöön. Akademian perustivat taidemaalari Federico Zuccaro ja kardinaali Frederico Borromeo. Federico toimi Akademian ensimmäisenä johtajana. Accademia on Rooman Taideakademia joka perustettiin vuonna 1577 jonka tarkoitus oli vaalia korkeaa taisteellista tasoa Roomassa. 

Pyhästä Luukaksesta tuli taiteilijoiden suojeluspyhimys, koska perinne kertoo että Luukas maalasi aikoinaan pyhän Marian ikoonin. Accademian tilat olivat alkuunsa suurin piirtein samalla paikalla kuin kirkko seisoo nykyään, kunnes se muutti Palazzo Carpegnaan. 

Tässä ohi mennen vaan kerron että Palazzo Carpegnassa, Via Aurelia 481, sijaitsee nykyään korkeatasoinen luostarihotelli Domus Mariae Palazzo Carpegna. Vain reilu kilometri Vatikaanista länteen päin. Melko lähellä Cornelian ja Baldo Degli Ubaldin metroasemia, mutta parhaiten tänne on tulla omalla autolla, eikä edes tarvitse ajaa kesksutan kautta.  Mahtavan kaunis ja viihtyisä paikka, vaikka hääparille tai vanhemmalle pariskunnalle. Ihastuttava puistoalue vieressä. Löytyy monenhintaisia huoneita eikä ole kallistakaan. Luostarin kaunis kirkkokin on vielä jäljellä. Omalle autollekin löytyy parkkipaikka. Suosittelen!

Fil: Luke evangelisten Guercino.JPG

Cuersino (Giovanni Francesco Barbieri) maalasi taulun tapahtumasta kun Pyhä Luukas maalasi Maria ja lapsi ikooninsa. Tämä maalaus on pääalttarilla. Samalla syntyi perinne että jokainen vähänkin taitava maalarimestari maalasi madonna ja lapsi ikoonin.

Fil: 064SsLucaMartina.jpg


Santi Luca e Martina nähtynä Via dei Imeprialilta

Santi Luca e Martina kirkko sijaitsee raunoiden keskellä. Paavi Urban VIII Barberini ja hänen veljenpoikansa kardinaali Francesco Barberini kustansivat kirkon uudelleen rakennuksen.


Santa Martinan reliikkialttari kryptassa


File:Ss Luca e Martina - 1669 sepolcro e testamento di Pietro da Cortona 1250609.JPG

Pietro da Cortonan hautamuistomerkki  on hänen itsensä suunnittelema

Fil: Ss Luca e Martina - 1765 Sepolcro Sebastiano Conca 1250613.JPG

Fil: Ss Luca e Martina - 1776 Sepolcro Balestra 1250589.JPG

Fil: Ss Luca e Martina - 1256 consacrazione di Alessandro IV 1250618.jpg

Fil: Ss Luca e Martina - controfacciata 1250595.JPG

Fil: SsLeM.jpg

Fil: Ss Luca e Martina - Cupole interno 1250592.JPG

Fil: Ss Luca e Martina - interno 1250591.JPG

Pääalttarin taulun alla makailee Pyhän Martinan patsas. Kryptassa aivan pääalttarin alla on Pyhän Martinan alttari reliikkeineen.Fil: Ss Luca e Martina - controfacciata 1650 epigrafe Barberini Urbano VIII e Francesco 1250597.jpg

Fil: Ss Luca e Martina - cenotafio Luigi Canina 1250614.JPG


>Ei kommentteja: